Patriarken från Nordpolen

Man undrade ju lite, ska verkligen hela julafton få passera utan att man ”problematiserade” tomten?

Nä, såklart inte

tomten är en patriark2.JPG

 

SR P1 kan ju inte låta ett sånt gyllene tillfälle glida dem ur händerna. Tomten är en PATRIARK! Och det förstår man ju att det är nåt extra dåligt. Det finns inget i våra traditioner eller kultur som kan vara bra. Utan allt är EXTRA dåligt.

tomten är en patriark

Frågan ska ju givetvis vara varför det är sånt jävla liv om t ex Lucia från ett visst håll.

Godmorgon världens reporter Moa Larsson, undrade varför jultomten inte väcker någon normkritisk diskussion, och hon började med att ställa frågan till etnologen Jonas Engman – arkivchef på nordiska museet i Stockholm.

Övriga medverkande är Anna- Lena Lauren, Dagens Nyheters Moskvakorrespondent och Maria Bäckman, etnolog och genusvetare på Stockholms univeristet.

Jaha, så Moa undrar varför tomten inte väcker normkritisk diskussion. Det är nog hon och något hundratal ytterligare i Sverige som faktiskt undrar sånt.

Engman säger att tomten är i princip allt som är dåligt personifierad. Ja till och med klimatet eftersom tomten har ätit för mycket och fel mat.

Genusvetare Bäckman säger att tomten är ”en typisk man”, en schablonbild av en ”ojämställd man” som kommer in, showar, delar ut presenter, höstar in applåder och sen försvinner ut till nya stordåd. Problemet är mansrollen enligt Bäckman. Såklart. Det är mer ”hotfullt” om en man är lucia än om en kvinna är tomte enligt Bäckman.

Engman tror att tomten kommer att dyka upp i en framtida klimatdebatt! Han måste fan vara miljöpartist alltså. Men han är djupt insyltad i postmodernismen i alla fall, det är helt säkert. Lyssna på vad han säger så förstår ni…

För snart 2 år sen så beskrev Kulturnyheterna på SVT pappan i ”Lilla huset på prärien” som en patriark. Mycket roligt! Men det var inte tänkt att vara roligt eftersom det för Kulturnyheterna var blodigt allvar.

**********

För ett par dagar sedan var det en bra krönika i SvD om manipulation, om man märker när man blir manipulerad.

Det handlar om politisk manipulation. En bra krönika alltså.

Några dagar senare, på själva julafton, kunde man se det här i SvD av Fredric Karén

ensamkommande med 72 års mellanrum.JPG

Ren och medveten manipulation. Inte av politiker men det är politisk manipulation. Medveten sådan. Han vill lura i folk att de riktiga barn som kom från Finland, några år gamla med en lapp om halsen, är samma sak som de vuxna män som kommer hit från andra sidan jordklotet och kräver och kräver och kräver. Som kostar 1 miljon om året! Det vill Karén få till samma sak som att några år gammal komma med en lapp om halsen.

Det är faktiskt en jävla skillnad på att komma som 3-, 4-, 5-åring med en lapp om halsen och att komma som ”barn” med mogna åldersrynkor i ansiktet och grånade tinningar! 3- 4-åringar ställer inte heller till med enorma samhällsproblem genom tung kriminalitet, de använder inte rökheroin eller andra droger, de sextrakasserar inte landets kvinnliga befolkning, de gruppvåldtar inte och sänder live på facebook, de hänger inte på festivaler och omringar småtjejer och går loss, de kräver inte gymkort och wifi, de orsakar inte upplopp på skolor osv osv osv.

Men framför allt så kom 3-, 4-, 5-åringarna från vårt grannland! Ett land som t o m varit en del av Sverige. Som inte skiljer sig så mycket från Sverige förutom språket då som är obegripligt (det säger jag som har finsk bakgrund…). De skickades inte till Afghanistan och krävde att få allt inkl att plocka dit hela tjocka släkten från Finland efter ett par år. De skickades inte till Iran heller, som de flesta från Afghanistan kommer ifrån. De kom hit eftersom vi är ett grannland! Om inte Sverige hade fixat att ta emot dem så hade nästa alternativ inte varit Afghanistan eller Iran utan ett land så nära Finland som möjligt.

Karén verkar vara en manipulativ propagandamakare i första hand. Inte ens på julafton vilar en manipulativ propagandamakare på en svensk tidning. Det är äckligt…

Först en krönika om politisk manipulation, om hur farlig den är. Några dagar senare en krönika som ÄR politisk manipulation. I samma tidning…

magiska glasögon svd.jpg

Men men, Karén har väl de magiska SvD-brillorna på sig antar jag.

MVH

MiT

 

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

118 kommentarer

 1. De finska krigsbarnen var väl dessutom inte äldre än 14 år? Max alltså, jag skulle gissa medelåldern låg under 14. Sedan kan det väl noteras att det inte bara var fantastiskt oproblematiskt att skicka över barnen – en hel del förlorade ju språket och kontakten till sin familj och till slut stannade i Sverige. En del hamnade i situationer där de blev utnyttjade osv. Det har trots allt varit rätt hård kritik mot tilltaget minst sagt…

  Svara
  • MiT

    /  12/25/2017

   Tror det var max 10 år som gällde, är dock inte säker.
   Och det var en del som utnyttjades rätt hårt som arbetskraft på div gårdar och sånt och en del blev rätt illa behandlade.

   Svara
   • Jag känner flera finska krigsbarn. De har samtliga, enligt egen utsago, behandlats mycket väl. Flera valde att stanna kvar hos sina fosterföräldrar i stället för att flytta tillbaka till Finnland.

    Svara
   • Rp

     /  12/25/2017

    Du har säkert inte fel men man måste nog betänka att det var så då för många familjer utöver de finska barnen. Det låg fortfarande i tiden.

    Svara
   • Känner personligen tre barn. Två återvände hem. En av dem ville stanna och fann sig inte i Finland, det hade gått för lång tid. Hon hade bott på en stor herrgård, i Finland var det fattigt. Den andra höll kontakt tills fosterföräldrarna (mina svärföräldrar, dog. Den tredje ärvde en stor gård, paret hade inga barn, de adopterade honom som vuxen. Bodde som granne ett tag.
    Så klart hade en del det illa men just jag känner bara dessa tre.

    Svara
  • Sixten Johansson

    /  12/25/2017

   Det är avskyvärt, oansvarigt och fullkomligt infantilt att de finska krigsbarnen (och nu Jesus, Josef och Maria!) gång på gång används som helt vilseledande exempel. De var ju verkligen barn och den absoluta majoriteten återvände hem efter kriget, trots att det krigshärjade och fattiga Finland då även tvingades ta hand om hundratusentals verkliga flyktingar från öst. På den tiden trodde man allmänt att evakuering var det bästa för barnen. För familjen kunde det förstås vara en avlastning och många barn fick verkligen positiva erfarenheter av olika slag från Sverigeåren. Men den stora mängden negativa erfarenheter just bland de finska krigsbarnen gjorde att psykologer internationellt kom att avråda från separation inom familjer. Många som återvände stöttes ut ur den egna syskonskaran, mobbades, brottades med ett inre främlingskap. Många kom att fastna i en invadiliserande offerrolls- och krigsbarnsidentitet, som har präglat dem resten av livet, oavsett om de som vuxna har levt i Finland eller i Sverige.

   Svara
 2. Rp

   /  12/25/2017

  De finska barnen parades ihop med frivilliga fosterfamiljer och hamnade inte på några dyra statliga hvb-hem, staten betalade knappt för de finska barnen. En lösning att använda även nu kan jag tycka, baserad helt på frivillighet och med reell chans till lyckad integration/assimilation.

  Svara
 3. x

   /  12/25/2017

  Svara
  • x

    /  12/25/2017

   Rebecca Weidmo Uvell om SACO OCH YTTRANDEFRIHETEN:
   https://uvell.se/2017/12/23/saco-och-yttrandefriheten/

   Svara
  • Motkraft

    /  12/25/2017

   Alltid lite roligt när någon som ”tjallar till arbetsgivaren” själv blir uthängd istället. När man spelar det barnsliga spelet som pågår idag, att genom drev och skvaller försöka angripa sina motståndare, så får man räkna med att motståndaren kan publicera och få spridning av vad som hänt.

   Vad gäller sakfrågan så vet jag väldigt lite om kompetens eller lämplighet hos de som examineras i psykoterapi. Men inte heller en psykologexamen är någon garanti för vare sig kompetens eller lämplighet. Rent allmänt så är ledningen på universiteten ovilliga att agera om någon inte uppfyller kraven och är direkt olämplig för yrkesrollen. Och blir ju inte bättre av att universiteten pressats att ge fler examen och då blir än mer ovilliga att kugga någon.

   Men det är klart att en utbildning på 5 år där eleverna själva tvingas gå i terapi sållar ut en del som är mindre lämpliga. Kanske.

   Svara
   • Ivar L

     /  12/26/2017

    Att ett fackförbund ”tjallar till arbetsgivaren” är faktiskt helt oacceptabelt. Fackföreningarna börjar mer och mer likna förtryckarorganisationer. LO utesluter SD:are, Unionen hackar på män (som utgör säkert hälften av medlemmarna) och sån’t här. Det är skrämmande, de står inte upp för sina medlemmar längre utan snarare tvärt om verkar det.

    Svara
  • Senior

    /  12/25/2017

   Två saker:

   1. Härligt att se en arbetsgivare som törs stå upp för sin personal och deras rättigheter.

   2. Facken har spelat ut sin roll som arbetarens ombud för länge sedan, om de nu någonsin varit det. De är nu endast en stark politisk del av socialdemokratin.

   Svara
   • Junior

     /  12/25/2017

    Facken kan till och med motarbeta personalen.
    I mitt fall ville arbetsgivaren ge mig högre lön än vad facket var beredda att godkänna.
    Arbetsgivaren körde över facket så att jag fick min rejäla löneförhöjning ändå.

    Svara
    • Senior

      /  12/25/2017

     Det är varken första eller sista gången det händer, jag och andra jag kännar har också råkat ut för det.
     -Och andra skandalösa beteenden från fackets sida.

     Svara
    • Gigas

      /  12/25/2017

     En kollega fick veta av facket att hon låg rätt lönemässigt, när hon fick ny chef höjde han lönen då han tyckte att hon hade för dålig lön.

     Svara
    • Ivar L

      /  12/26/2017

     Själv utsattes jag för könsdiskriminering men fackföreningen var totalt ointresserad att agera överhuvudtaget. Jag hade ju liksom fel kön för att bli diskriminerad. Visserligen var läget rätt komplicerat, inte ett solklart fall, men de kunde ju gjort något för att visa att de bryr sig men de gjorde inte ett endaste dugg. Total waste of time att kontakta dem. Jag är endast medlem för försäkringarnas skull nu.

     Svara
     • lensof

       /  12/26/2017

      Man har rätt att vara försäkrad utan att vara med i facket. Det var jag i många år.

      När de som hade till uppgift att värna om mina arbetsmässiga intressen sökte styra hur vi (=jag) skulle rösta i valen om kärnkraft och EU då blev det för mycket och för uppenbart. De ringde och luskade samtidigt som de påstod att blev det svåra tider i landet (dvs för att vi röstade fel) så skulle jag som kvinna drabbas först och hårdast. För vi hade sådan jobb sa de. Varför jag skulle drabbas som inte hade något sk kvinnligt jobb kunde de inte förklara?

      Vilket var bra för jag sparade sen en massa pengar på att enbart ha försäkringarna.

 4. x

   /  12/25/2017

  Svara
 5. x

   /  12/25/2017

  Svara
  • Jan

    /  12/25/2017

   Jan Heldin? Det blir trovärdigare om du håller reda på vad den du angriper heter, Lars. Fast det är väl för mycket begärt av en moderat riksdagsman?

   Svara
   • Senior

     /  12/25/2017

    Eftersom du häktar upp dig på skitsaken med efternamnet utgår jag från att du inte har hittat något fel i det i övrigt?

    Svara
    • Utlandssvensk

      /  12/25/2017

     Lars Beckman drev en blogg under flera år. I ett land fyllt av PK idioter är det svårt att märka ut sig pga. begränsad begåvning, men det lyckades verkligen Beckman med. Han fick Forrest Gump att framstå som en nobelpristagare.

     Beckman hade knappast ens platsat i debattlaget från Samhalls fikarum, så den enda rimliga platsen för honom var i moderaternas riksdagsgrupp. Här är lite från Beckman anno 2012:

     ”Som jag skrev här på bloggen tidigare så måste det vara svårt för rasister i sd att se på JVM i hockey eftersom svenskar blandar sig med utlänningar..och medan vi andra känner glädje och stolthet över vårt svenska landslag kan sd rasisterna gå och skämmas för inte kan väl Jimmie Åkesson och hans trupp känna glädje över ett svenskt landslag där matchvinnaren heter Zibanejad istället för Svensson? Av samma anledning sägs det att sd riksdagsgrupp är förbjuden att se på landslaget i fotboll nät Zlatan spelar… Frågan är vilken sport som passar rasisterna?”

     http://larsbeckman.blogspot.ch/2012/01/31-ar-sedan-sist-till-och-med-idrotten.html

     Det finns 176 kommentarer….

     Svara
     • Senior

       /  12/25/2017

      Fullt möjligt, men jag utgår fortfarande att inget finns att anmärka på inlägget i övrigt, dvs det han lyfter fram gällande Ivar Arpis ledare om SVT?

      -Eftersom Jan som vanligt häktar upp sig på en felstavning och drar uppmärksamheten från innehållet i inlägget, i detta fall Arpis ledare.

     • Utlandssvensk

       /  12/25/2017

      @ Senior,

      Jag ville bara tillföra lite allmän info om Beckman. Jag gillar definitivt den norska serien ”Hjernevask” och håller med om att det är en skam att SVT inte sänder den. Helin ogillar jag intensivt.

      Men det är även, enligt mig, viktigt att inte låta de som lallade med i PK-tramset i många år komma undan, när de nu vänder kappan efter vinden. En person som Beckman förtjänar noll förtroende och respekt.

     • Senior

       /  12/25/2017

      Däri är jag helt enig.

      Dock är det nog då ännu viktigare att göra skillnad på Arpi och denne Beckman.

     • Jan

       /  12/26/2017

      Klokt, som vanligt från Utlandssvensk. Det är tur att det finns omdömesgilla personer som Utlandssvensk och Ivar G med flera här på forumet. Personer som går att resonera med trots att man inte delar samma grundvärderingar. Personer som inte springer i flock utan litar på sitt eget omdöme. Personer med viss verkshöjd. Personer som förstår saker bortom det allra mest förutsägbara. Som begriper nyanser. Som förstår ironi och överdrifter. Tack för det!

    • Jan

      /  12/26/2017

     Jag kräver inte att du, eller det övriga gänget, ska förstå det här men ett stavfel är inte alltid en skitsak. Ibland är det så men inte alltid. Jan Helin har varit chefredaktör på Aftonbladet under ett knappt decennium. Är man det minsta politiskt intresserad eller till och med ledamot i Sveriges riksdag så bör man känna till honom. Tror man att han heter Heldin så bör man behandlas därefter. Detsamma gäller de som tror att Stefan Löfvén är stadsminister. Det får man gärna tro men räkna inte med att bli tagen på allvar.

     Svara
     • Lövet

       /  12/26/2017

      …gäller det de som tror att Löfven stavar med é också?

     • Jan

       /  12/26/2017

      Löfvén stavas med akut accent. Jag begär dock inte att du ska förstå det. Det vore att begära för mycket. Jag är luttrad vid det här laget…

     • MiT

       /  12/26/2017

      Vet du vad, det här är sista varningen du får, om du inte slutar med att ständigt ge dig på andra med såna här grejer
      ” Jag begär dock inte att du ska förstå det. Det vore att begära för mycket.”
      och liknande så blir du blockad! Du håller konstant på med detta! Varenda jävla gång så kommer du med sådant till andra! LÄGG AV!
      Apropå Löfven, regeringen, du vet den som nämnde person leder, skriver på sin sida just Löfven och inte Löfvén om Löfven. Överallt. Det sätt han själv säger att det ska vara på är det som gäller. Om han själv skriver Löfven och regeringen skriver Löfven så går det före ditt Löfvén. Om han benämns Löfvén officiellt så kommer andra också att skriva Löfvén. Till dess gäller Löfven.

     • Jan

       /  12/26/2017

      MiT: Vi har diskuterat namnfrågan tidigare. Någon hörde till och med av sig till regeringskansliet om jag minns rätt. Han heter Löfvén i folkbokföringen. Löfvén är således det korrekta. För att underlätta för journalistkåren (diakritiska tecken är inte alltid så lätt) så accepteras också Löfven. Således blir både korrekta. Båda går bra.

      Om någon ger sig på mig i enbart elakt syfte och dessutom har fel i sak så tar jag mig friheten att ge igen. Det är rimligt. Jag påpekade också för Lövet och andra att småfel inte intresserar mig. Väsentliga fel däremot är det befogat att anmärka på. Som att Jan Helin inte heter Heldin i efternamn (man bör känna till vem Jan Helin är) eller att Stefan Löfvén inte är Sveriges stadsminister.

      Jag hade helst sluppit den här debatten. Men eftersom du i vanlig ordning hotar att stänga av mig så tar jag mig friheten att försvara mig. Därmed tycker jag att vi sätter punkt där.

     • MiT

       /  12/26/2017

      Nej du hade inte alls helst sluppit det här, du sökte det! ALLA, inkl Löfven själv på regeringens egna sida skriver Löfven. Det finns inte en enda som skriver Löfven. Då är det fullt befogat att när du ger dig på andra med förklenande omdömen m h t stavning också säga till dig om stavning. Du kan inte hitta en enda artikel eller annat på nätet där det stavas Löfvén.
      Och sen kommEr det igen, såna här små elaka stick HELA JÄVLA TIDEN
      ”eftersom du i vanlig ordning …”. Jag har BETT dig massor av gånger att sluta ge dig på andra med förklenande och förminskande uttryck och alla dina ”konstateranden”. Men du bara matar på som en jävla duracellkanin på steroider!

     • Lövet

       /  12/26/2017

      Läs lite långsammare: jag skrev ”Löfven stavar” inte ”Löfven stavas”. Men du agerar väl som ett troll precis som nästan alltid, så att du skulle vilja förstå vad du läser var väl fåfängt…

     • Jan

       /  12/27/2017

      MiT: Rätt ska vara rätt. Folkbokföringen har inte fel. Således kan både Löfvén och Löfven användas. Ingen av dem är fel. För övrigt är det där hårklyveri. Det var inte jag som tog upp det. Sedan kan du naturligtvis tycka saker hit och dit. Det innebär emellertid inte att du per definition har rätt. Även om du säkert är övertygad om det och många håller med dig eftersom det är din blogg.

   • Junior

     /  12/25/2017

    @Jan: Jag har hört ryktesvägen att Jan Helin internt på SVT kallas för Jan Heldin.
    Varför han kallas för det har jag ingen aning om och kan därför bara spekulera om att det kan ha något med hell att göra.
    Lars har rätt precis som majoriteten av de moderata riksdagsmännen till skillnad från dina partikamrater där samtliga har fel i det mesta.

    Svara
   • Patrick

     /  12/25/2017

    Jan det finns ungefär 2 sätt för dig att förändra Sverige till den riktning du eftersöker, antingen startar du nytt vänsterparti som vill ha mer reglerad invandring med traditionella vänsterståndpunkter. Alternativt får du lära dig hur man söker vänner från andra hål, t.ex. i andra partier om du faktiskt vill se till någon riktig förändring. Gnälla hjälper ingen och du borde vid det här laget inse att de flesta på den här bloggen inte håller med vare sig dig och dina åsikter eller hur du beter dig.

    Svara
    • Senior

      /  12/25/2017

     ”antingen startar du nytt vänsterparti som vill ha mer reglerad invandring med traditionella vänsterståndpunkter.”

     Du menar ungefär som Sverigedemokraterna?

     Svara
     • Patrick

       /  12/25/2017

      Fel, Sverigedemokraterna är ett mittenparti och i vissa frågor blir det höger och i andra vänster. Det är ett socialkonservativt parti med nationalistisk prägel.

     • Senior

       /  12/26/2017

      I vilka frågor är de höger?

     • Senior

       /  12/26/2017

      Ni kan ju komplettera era nertummer med ett exempel på en fråga de är höger.
      Jag nöjer mig med ett exempel…..

      Seså, kan ni tumma ner denna kommentar bör ni kunna komma på åtminstone ett exempel.

    • Jan

      /  12/26/2017

     Hur jag beter mig? Jag påpekar att Jan Helin faktiskt heter Jan Helin och inte något annat. Och får 20 tummar ner från högerflocken. Hur beter du dig själv? Du verkar vara väldigt angelägen om åsiktsgemenskapen här. Tycker du att det är för högt i tak? Trivs du bäst i kollektiv?

     Svara
     • Patrick

       /  12/26/2017

      Det handlar inte om att du är ”vänsterperson” utan om hur du konstant avfärdar och förminskar meddebattörer för att de råkar ha annan politisk åskådning än dig själv. Det skapar inte ett anständigt diskussionsklimat.

     • Jan

       /  12/26/2017

      Så du tycker att ge 20 tummar ner för ett fullständigt självklart påpekande är ett ”anständigt diskussionsklimat”? Hade du varit neutral skulle jag måhända lyssna på dig. Nu tror jag dock inte att det förhåller sig så.

     • Patrick

       /  12/26/2017

      Hur vet du om jag försöker förhålla mig neutral eller inte? Du har inte den minsta aning om det. Sedan kan jag se ovan att du hyllade ”Utlandssvensk” samt ”Ivar G”? inte ”Ivar L”? för att dessa förstår sig på ironi,. men vad du inte verkar förstå dig på är att ironi och dylikt inte finner sig väl i en text på en forumsajt/blogg, om något lätt kan missförstås i ett blogginlägg ligger inte hela felet/ansvaret i den som missförstått utan även hos den som skrivit texten.
      Jag tror starkt att man åtminstone kan försöka att förhålla sig neutral i ett läge oavsett om man är vänster eller höger, vare sig man är Sverigedemokrat eller tillhör Vänsterpartiet. Däremot kan man aldrig veta detta såvida man inte känner personen i fråga eller följt dennes karriär länge.

      Det står dig helt fritt att tolka alla ”tummen ned” som om folk alltid vill tysta dig eller bara att de ogillar dig, jag har alltid gett dig tummen ned endast då jag verkligen inte hållit med dig.

     • Jan

       /  12/26/2017

      Okej. Noterat Patrick. Jag tar dig på orden.

     • Senior

       /  12/26/2017

      Här är ditt ”självklara” påpekande Jan, där du försöker förminska moderater (åsiktsmotståndare) i allmänhet:

      ”Jan Heldin? Det blir trovärdigare om du håller reda på vad den du angriper heter, Lars. Fast det är väl för mycket begärt av en moderat riksdagsman?”

 6. Rikard

   /  12/25/2017

  Hej.

  Varför ger sig dessa människor på europeiska folks kulturyttringar?

  Därför att européer inte bemöter sådana angrepp på rätt sätt.

  Varför är islam, och de folk som kuvats och förslavats av islam tills det lärt sig älska förtrycket fredat för den sortens angrepp?

  Därför att det inte är ofarligt att angripa dessa.

  Således verkar bara en metod fungera om ett folk, en kultur, en tro och en civilisation vill ha sitt sätt att vara ifred, eller ens bemötas med vederbörlig respekt.

  I ett samhälle med ömsesidig respekt kan analys av det mesta föras och göras på sunda sätt och vis, även av omhuldade företeelser. I ett samhälle där den respekten bara ges till den som besitter ett våldskapital blir den enda givna utvägen att antingen finna sig att få se sin kultur utplånas, eller skaffa sig våldskapital.

  Kultureliten torde erinra sig vad som ingår i studier i strategi, taktik och allmän krigskonst; träng inte in fienden i ett hörn. Lämna plats för reträtt och låt honom få söka fred utan att förlora ansiktet om du inte vill veta hur hårt han kan försvara sig.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Svara
  • Jonas

    /  12/25/2017

   Fördelen med att bli inträngd i ett hörn är att det blir väldigt uppenbarat vilken väg som bär framåt.

   Svara
   • Rikard

     /  12/25/2017

    Hej.

    ”Sometimes, the only way out is through.”

    Sådant förstår dock inte Sveriges nomenklatura.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • Utlandssvensk

      /  12/25/2017

     ”If you’re going through hell, keep going.”

     Svara
 7. Det ingår i en större plan att förstöra de européiska folken –

  Svara
 8. MiT

   /  12/25/2017

  Svara
  • Junior

    /  12/25/2017

   Eftersom en tjej blir kallad för ”svenne chagga” så är det inte så svårt räkna ut vad det är för typer som gör det.

   Svara
   • Kalle

     /  12/25/2017

    Hörrudu jag ska berätta för dig att ”svenne chagga” sade man för första gången i Hylands Hörna.

    Svara
  • G

    /  12/25/2017

   Extremt obehagligt minst sagt. De enda som gör fel är de vidriga personerna (misstänker att alla är killar) bakom dessa kontot, tjejerna har inte gjort något fel öht. Inga fina och goda ord som poppar upp i huvudet om dessa killar och deras beteende mot unga tjejer och kvinnor.

   P.S
   God Jul & God Fortsättning Alla Toklandare!

   Svara
 9. Jock Rockman

   /  12/25/2017

  (Melodi ”Hej tomtegubbar)
  I feministisk julplanering
  Mansnormen skall demonteras
  Med jämställdhetscertifiering
  Var julsymbol korrigeras
  Lusse blir mot heterosex
  Tomten får patriarkatkomplex
  Och över landet blir budkavlat
  Att Genusbarnet är avlat!

  Svara
  • Rikard

    /  12/25/2017

   Hej.

   Skål!

   Nu def-in-ieras tusen kön
   på nätet klotet runt
   och tusen tusen mediafolk
   de twittrar ständigt strunt

   Och genom gamla Sveas land
   där stryker monster fritt
   som utav sju partierna
   förstärkas likt i skritt

   För när skalder samlas kring bordet kan de inte tiga förrän de själva också lyckats kväda något – tack för inspirationen, John Rockman.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
 10. Måste lägga till en sak ang. metoo. Julgästen advokat kom på att hon hade skrivit under juristernas metoo. Hon hade inte gjort det. Efterforskning visade att en mindre god bekant hade lagt hennes namn där. Tydligen lägger folk in bekanta utan att ens meddela eller ännu mindre fråga. Hon är borta från listan nu. Hon har aldrig blivit trakasserad men fått plumpa inviter och det är inte olagligt. Man kan faktiskt säga nej.
  Hur många till finns på olika listor utan att veta?
  Nu återgår jag till middag. God fortsättning!

  Svara
 11. Frida Gustavlin

   /  12/25/2017

  Vad är det för härskarmaktstruktur som ger sig på en sådan försvarslös gestalt som inte kan försvara sig, tomten denna fiktiv figur, som så vänligt tjänar som yttersta symbol för den praktik som vi kallar för julfirande. (Ordet ”praktik” är btw lika fåningt som ”informerat”, typisk larvigt postmodern mumbojumbo för att få ens infantila tankar att låta smartare.)

  Det var inte för så länge sedan som julfirandet i ett land i sydöst problematiserades till ”en socialistisk festival för fred”. Varken tomten eller något med den kristna traditionen var välkommet i det antikapitalistiska och ateistiska sagolandet. Det gick dock så där, i landet var det, trots att politbyrån bestämt hur helgen skulle firas, svårt att bland annt rå på den inhemska traditionen med populära dekorationsföremål snidade i trä. Så de snidade på, men istället för att sälja dem som änglar salufördes de som förvingade nyårsfiguriner eller något annat löjligt.

  Feministerna brukar hånskratta åt när de häcklas med DDR-referenser. Här är en intressant artikel om vilket eländig skick den östtyska industrin befann sig i 1990, och hur kommunisterna misslyckades med att förinta julen.

  https://www.pri.org/stories/2013-12-25/how-christmas-survived-communism-germany

  Svara
 12. Senior

   /  12/25/2017

  OT:
  Genomled just ett avsnitt av ”fröken frimans krig”, tror jag programmet hette på SVT.
  (Fråga mig inte varför, annat än möjligen julefrid och släktingar.)

  Jag har aldrig sett på maken till historierevision och kommunistpropaganda!

  Svara
 13. G

   /  12/25/2017

  ”Ideella krafter slår larm: ”Allt mer personal med hedersvärderingar har kommit in i skolorna”

  Tidigare var svenska skolan en fredad plats från hedersförtrycket, men det håller på att förändras. Det varnar Mariet Ghadimi för, grundare av Tjejers rätt i samhället, och aktiv i kampen mot de hedersstrukturer som fortsätter att växa i Sverige.
  – Allt mer personal med hedersvärderingar har kommit in i skolorna. Bland annat lärare och kuratorer, och även i socialtjänsten och polisen, säger Mariet Ghadimi.”
  https://nyheteridag.se/ideella-krafter-slar-larm-allt-mer-personal-med-hedersvarderingar-har-kommit-in-i-skolorna/

  Svara
  • G

    /  12/26/2017

   Svara
  • Frida Gustavlin

    /  12/26/2017

   Enligt feministisk logik är det där att relativisera, allt förtryck mot kvinnor är nöstan exakt lika vidrigt, det enda som skiljer på vidrigheten är förövarens hudfärg, vikt och ålder. Om en vit medelålders man säger till sin kompis ”jag måste fråga regeringen om lov” är det då lite mer patriarkalt som att låsa in frugan i lägenheten och låta barnen mordhota döttrarna om de vistas ute utan sällskap.

   Svara
  • Nisse Huldt

    /  12/26/2017

   Så här blir det förstås när MENA-folket har kommit in i stora mängder, många har utbildat sig och i en allmän iver att fixa jobb till ”flyktingarna” så har många fått anställning i skolan.
   Genom att Sverige avstår från att lära ut om svenska värderingar så tar ju dom med sig sina värderingar in i skolan och genomför dessa.
   Problemet är ju att många debattörer kommer att resa sig upp och säga att det är en rasistisk åsikt att försöka ”försvenska” invandrarna. Nu är det integration som gäller och då får svenskarna ”hacka i sig” lite invandrarkultur istället.
   Tills det det är dags att resa sig upp och göra artiklar om de i svenska samhället förtryckta flickorna….

   Svara
 14. G

   /  12/25/2017

  Svara
 15. G

   /  12/25/2017

  ”Österrike: Stoppa invandringen till EU och upprätta ”säkra zoner” i tredje världen

  Enligt Österrikes nyvalde förbundskansler Sebastian Kurz har EU:s sätt att hantera så kallade flyktingkriser ”misslyckats”, och ett kvotsystem där man tvingar medlemsstaterna att ta emot tusentals asylsökare är ingen bra idé.

  – Att tvinga stater att ta emot flyktingar för inte Europa framåt. Hela diskussionen är meningslös, säger Sebastian Kurz i ett uttalande och fortsätter:

  – Migranter som tar sig till till Europa vill inte åka till Bulgarien eller Ungern. De vill till Tyskland, Österrike och Sverige.”
  http://www.friatider.se/sterrike-stoppa-invandringen-till-eu-och-uppr-tta-s-kra-zoner-i-heml-nderna

  Svara
 16. Frida Gustavlin

   /  12/25/2017

  https://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/ju-hogre-risk-att-aka-dit-desto-farre-brott-blir-det/

  Hyfsat nyanserad kriminolog verkar det som…

  ”Vi vet att invandrare är överrepresenterade i brott och dessutom är det många unga män som har kommit. Bara genom den stora strömmen av unga män borde man kunna räkna med lite mer brottslighet.

  – Men jag skulle hävda att båda dessa förklaringar i sig är otillräckliga för att förklara en så rejäl ökning. Förmodligen finns det något annat också som vi inte vet vad det är. Vi ser liknande ökningar i en del andra länder, såsom USA. Där har de precis som i Sverige haft ovanligt höga mordnivåer de sista åren, och USA har ju inte haft någon massiv ökning av invandringen eller poliskris. Sedan finns det andra länder där nedgången fortsätter.”

  Själv är jag nyfiken på om det kan finnas en tröskeleffekt, att om oron och kriminaliteten går över en viss gräns så blir det helt plötsligt väldans mycket mer kriminellt. Det känns lockande tro att många områden som kallas för ”utsatta” länge legat precis på gränsen till att bli totalt präglade av kriminalitet, och att då de senaste årens migrationen helt enkelt fått bägaren att rinna över.

  Svara
  • Nisse Huldt

    /  12/26/2017

   Det är ju inte omvärlden som ”utsätter” de ”utsatta” områdena för våld utan det är ju den omfattande brottsligheten inom områdena och maktkampen om våldsmonopolet som gör att områden blir utsatta. Invandringen har bidragit eftersom folk kommit dit från länder där väld är en del av lösningen.
   Därför också motarbeta de insatser som görs av ”blåljus” för att man inte vill försvenskas utan invandrarna vill ha det som hemma. Det måste vara föräldrarna i området som bär ansvaret och svenska samhället måste tränga sig in i föräldrarnas mentalitet med att informera om svensk lag och svenska värderingar. Att detta kommer kallas rasism av vissa debattörer får svenska politiker sätta sig över.
   Stoppa nyinvandring från MENA-länder, sätt resurserna som man då spar på att försvenska ”lagret” av nyanlända så att åsikter om våldsbrottslighet, knarksmuggling och islam försvinner ut ur marknaden. Om detta genomförs har man löst en stor del av problematiken i de ”utsatta” områdena.

   Svara
 17. G

   /  12/25/2017

  ”Internationell mat” ersatte skinkan på Stadsmissionens julbord

  På julafton anordnade Stadsmissionen ett stort julfirande för fattiga barnfamiljer i Stockholm. Men trots 120 gäster var det inte överflöd av julskinkor på bordet. I stället hade maten anpassats efter ”deltagarbehov”, vilket innebar kalkon, lax och kyckling. Och 5.000 köttbullar.

  När TV4 Nyhetsmorgon besökte lokalen var förberedelserna i full gång.

  – Man kan alltid skänka pengar till oss, sade Stadsmissionens verksamhetschef Erica Sandin på frågan hur svenskar ”som inte lyft ett finger för någon under julen” kan hjälpa till.”
  http://www.friatider.se/internationell-mat-ersatte-skinkan-p-stadsmissionens-julbord

  Alltid = ? Ehh nej, det kan man verkligen inte ”alltid” göra…

  ”Vet ni hur korkad man blir av att låta aktivister politisera verksamheten?”
  https://toklandet.wordpress.com/2017/06/08/vet-ni-hur-korkad-man-blir-av-att-lata-aktivister-politisera-verksamheten/

  Svara
  • Ivar L

    /  12/26/2017

   Stadsmissionen ljög oerhört mycket om tiggarnas situation och motarbetade all argumentation om tiggeri till stor del är organiserad människohandel. De står inte på de svagas sida. De vill bara ha en fin fasad för att hösta in så mycket pengar som möjligt och gissningsvis får gräddan i organisationen umgås i fina salonger. Tragiskt att folks välvilja kidnappas. Jag trodde faktiskt på Stadsmissionen förr men de kommer aldrig att få pengar av mig igen.

   Svara
 18. G

   /  12/25/2017

  Svara
  • G

    /  12/26/2017

   ”Den franska advokaten Samia Maktouf säger i reportaget att kvinnorna som återvänder från IS inte ska behandlas på något annat sätt än om de varit män:

   – Det finns kvinnor som har åkt till Syrien, förblindade av sina män. De finns de som ångrar sig. Men det finns också de som stödjer våldet. Jag är feminist, och anser att kvinnor ska dömas enligt samma kriterier som män, säger hon.”

   Svara
   • Olof

     /  12/26/2017

    Som sagt, utlämna varenda en till Syrien och låt Assad hantera dem. De har begått terrorhandlingar i Syrien, som allra minst genom att stödja terrorister, och Syrien har ett rättsystem som är kapabelt att hantera den typ av brott de ägnat sig åt.

    Svara
  • Nisse Huldt

    /  12/26/2017

   Det gjordes ju ett bra radioreportage om detta fenomen, kvinnor inom EU som värvar kvinnor inom EU att bli fruar åt terrorister. Dessa kvinnor är ju givetvis starkt motiverade muslimer och den kvinna de värvar och får iväg till ”arabien” blir förstås också indoktrinerade och målinriktade för sin tro. Ska behandlas som terrorister för att dom gynnar och till viss del är en förutsättning för den åskåda som är så negativ för alla andra människor, vare sig de är aktiva i ”arabien” eller här i västeuropa.
   Det kan väl finnas en del gränsfall som tex den svenska flickan i UG som lurades med av sin slusk till man, senare dog han som IS-krigare och familjen lyckades köpa tillbaka dottern. Men det framgick ju ändå att muslimerna lyckats sätta starka djupa spår i flickan. Sen vet man inte hur det har gått.

   Svara
 19. G

   /  12/26/2017

  Svara
  • Ivar L

    /  12/26/2017

   Tur att han inte skrev att han ätit julskinka för då hade han fått rubriken ”Känd riksdagsledamot går till skinkattack mot muslimer”.

   Svara
 20. G

   /  12/26/2017

  Svara
 21. G

   /  12/26/2017

  Svara
 22. G

   /  12/26/2017

  Svara
 23. G

   /  12/26/2017

  Svara
 24. G

   /  12/26/2017

  Svara
  • Ivar L

    /  12/26/2017

   Ajaj, skicka Godmorgon Världen och skildra den patriarkala tomteinvasionen. Klart värre än IS. Dessutom kulturell apropriering.

   Svara
 25. G

   /  12/26/2017

  Svara
 26. G

   /  12/26/2017

  ”Neuding: Detta är Fittja och Sverige

  Gruppvåldtäktsmålet i Fittja är inte vilket fall som helst som blivit liggande. Det bär på en berättelse om både Fittja och Sverige.”
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/detta-%C3%A4r-fittja-och-sverige-1.4961323

  Svara
 27. G

   /  12/26/2017

  Svara
 28. G

   /  12/26/2017

  ”Äldres julskinka ska inte stoppas av religiös tro

  Religion och trostillhörighet är en privatsak. Håll hårt i den svenska sekulariteten.
  ..[..]..
  Den svenska lyxen att inte behöva relatera till religiös utövning har dock gjort oss illa förberedda för dess återkomst. Tyvärr är religion och tro på väg att hävda sig som en samhällskraft som kräver ett sekulariserat samhälles tydliga och kraftfulla gensvar. Sveriges generösa flyktingmottagande har gjort att människors religion, tro och dess seder och bruk numera krockar med vår religionsbefriade vardag.

  Som i Trollhättan – där det under novembers fullmäktigemöte fördes en debatt om en sådan krock. Fallet uppmärksammades av liberalen Eva Castberger i en debattartikel i TTela häromdagen. I korta ordadrag handlar det om en anställd inom hemtjänsten som enligt Trollhättanliberalen Rita Paulsson Svensson (L) vägrat att köpa julskinka samt inte ville steka fläskkotletter till en äldre kvinna, där den anställde hänvisade till sin religiösa tro.”
  https://www.expressen.se/gt/ledare/csaba-perlenberg/aldres-julskinka-ska-inte-stoppas-av-religios-tro/

  Svara
  • Nisse Huldt

    /  12/26/2017

   Här får man väl anta att arbetsgivaren meddelades och att berörd personal varnas eller avskedas för att man inte gör sitt jobb? Sen har vi ju veganer som också kanske vägrar folk att äta kött?

   Svara
  • Olof

    /  12/26/2017

   Ja, nu börjar det bli allt tydligare att paniken över oanställningsbara migranter leder till att man försöker kasta in dem i jobb de är helt inkapabla att sköta. Religiösa fanatiker i åldervården, hedersförtryckare i skolan och mutkolvar i politiken.

   Effekten blir naturligtvis att där man för något årtionde sedan kunde misstänkas vara ute på villovägar om man dömde tjänstemän efter hudfärg så börjar det bli allt mer rimligt att kräva att få välja bort vissa utförare.

   Enda sättet att stävja ett totalt förfall i förtroendet är naturligtvis en fullständig nolltolerans mot sådant beteende på arbetsplatser.

   Svara
   • Jag skulle önska nolltolerans mot icke svensktalande outbildade personer. Svensktalande svenskfödda men outbildade kan man ändå resonera med och de vet hur det brukar vara, kulturkompetens liksom. Men arbetsgivaren borde förstås inte anställa andra än utbildade.

    Lika bra jag skriver: rasist, javisst.

    Svara
 29. Ivar L

   /  12/26/2017

  Nivån på radioprogram som på allvar (för det var väl inte satir) ägnar sig åt att ”problematisera” en sagofigur.

  De kanske kunde ägna sig åt denna granska viktigare frågor? T.ex. denna ganska lite uppmärksammade folkrörelseockupation. Jämför hur mycket press BB-ockupationen fått jämfört med de ensamkommande på Medborgarplatsen.
  https://www.svd.se/ett-ar-senare-bb-ockupanterna-vagrar-ge-upp

  Svara
 30. Ivar L

   /  12/26/2017

  Apropå Fredric Karéns artikel, jag blev rätt besviken på SvD där. Visserligen finns det aspekter på de ensamkommande som gör att det är rimligt att i vart fall jämföra och killen i reportaget skulle rent teoretiskt kunna tillhöra dem som faktiskt behöver vårt skydd men det fattades så oerhört mycket i reportaget så det var svårt att inte känna att det fanns en rejäl dos hittepå i skildringen av den ensamkommandes historia och ålder. Kolla på bilden, om texten stämmer är han 19 nu, ytterst tveksamt säger jag. Det fanns en del hål i skildringen av hans påstådda historia. T.ex. var han enligt artikeln tvungen att fly eftersom han var ”näst på tur” när pappan var borta, jaha men om han flydde är ju i så fall hans nästa yngre bror näst på tur nu. Att en enda i en familj behöver fly men alla andra kan stanna är rätt märkligt och kräver en förklaring. och att ”ljuga på självaste julafton”. Fanns mer tveksamheter och den bestående känslan jag hade är att Fredric Karén kanske valt att ”ljuga på självaste julafton” och det känns faktiskt värre än vanligt.

  Svara
 31. Ivar L

   /  12/26/2017

  I samma tidning kan man också läsa att: ”Modersmålsundervisningen i svensk skola har exploderat. På tio år har antalet barn nästan dubblats, till nära 160 000.”
  Detta trots att vi allts inte har någon massinvandring enligt somliga.

  Artikeln försöker också tuta i oss att invandrare måste lära sig prata t.ex. arabiska för att bli bättre på svenska. Det tror jag inte ett dugg på. Vill man bli bättre på svenska så är det naturligtvis svenskaundervisning man behöver.

  Jag är säker på att modersmålsundervisning är ett hinder för bättre integration, pengarna i sjön. Naturligtvis skall vi inte på något sätt hindra invandrare att på eget bevåg lära sig sitt hemspråk, lika lite som vi skall stoppa någon från att lära sig spela pingis eller klarinett. Men att skattefinansiera integrationshämmande språkutbildning är inte rimligt. Det fyller ingen funktion för Sverige att vissa barn skall få extraundervisning i ett främmande språk samtidigt som de har problem med svenska.
  https://www.svd.se/dubbelt-sa-manga-barn-far-modersmalsundervisning

  Svara
  • Olof

    /  12/26/2017

   Ännu ett av de områden som jag anser är totalt bortkastade skattepengar. Språk är idag inte längre ett problem att lära sig på egen hand för den som är det minsta intresserad, så ren lyxkonsumption av skattepengar som hemspråk kan avskaffas utan några som helst förluster för samhället.

   Och jag håller med dig, idag är det snarare ett hinder mot integration och tar samtidigt resurser från resten av utbildningen.

   Samtidigt kan man ju misstänka att det delvis är ytterligare ett försök att hålla nere statistiken av oanställningsbara migranter. Men med de väldigt dåliga effekterna av att försämra integrationen, och sannolikt även ett av typexemplen på hur människor med ‘hedersproblematik’ tas in i skolan och ges möjlighet att förstöra den frizon skolan skulle kunnat erbjuda för utsatta ungdomar.

   Svara
  • Hemspråk _ språket man lär hemma? Vettiga skolor lägger det efter skolan eller till studieförbund. Då hackar det inte sönder skoldagen. Det är din fritid som tas till anspråk. Fungerar bra fast en del hoppar ju av, det var inte så kul.
   Man väljer. Föräldraansvar kallas det.

   Svara
 32. MiT

   /  12/26/2017

  Svara
  • Ivar L

    /  12/26/2017

   Ryssland har spelat en avgörande roll för att befria landet från IS. Visserligen stödjer de Assad som inte är en duvunge heller men en sådan som Mathias Ståhle ser inte situationens komplexitet alls. Att han tror att Ryssland i Syrien enbart är dåligt visar hur grunt han tänker. En värld där det bara finns goda och onda. En sagovärld. Men han är väl samma sort som tycker tomtar måste ”problematiseras”.

   Svara
   • Min frisör sa: vi valde faktiskt Assad. Visst är han en diktator men vi olika trosbekännare lyckades leva i fred med varandra under hans nypor. Nu har vi flera diktatorer och ingen fred alls. Jag skulle välja Assad.
    Allt har flera sidor: Som i Libyen också… det går inte att bomba demokrati till folket.

    Svara
    • Ivar L

      /  12/26/2017

     Precis, Assad, Khadaffi och Sadam Hussein är/var alla tre diktatorer med mycket blod på sina händer men exemplen Libyen och Irak visar med all önskvärd tydlighet just det du säger. USA har uppfört sig oerhört illa i båda fallen, värre än Ryssland. Om inte Rysland varit insyltade i Syrien hade USA antagligen gjort samma misstag igen i Syrien i sin världsförbättrarhybris (eller är det oljekällorna det handlar om egentligen?).

     Jag är inte vän av något av dessa länder och deras ledare men det finns grader i helvetet och Assafs Syrien (med Putins stöd) är jag ganska säker på är bättre än något slags USA-ledd idiotregering som ingen vill ha och som låter terrorn breda ut sig igen.

     Svara
     • Min fd make (ursvensk sådan om det har betydelse) arbetade flera år i Libyen ute på landsbygden och hans brev var intressanta. Synd att jag kastade de.

     • Ivar L

       /  12/26/2017

      På vilket sätt var de intressanta. Berättade de hur livet under Khadaffi var? Berätta gärna. Spännande område. Inte mycket man vet om livet i Libyen.

     • Ivar L

       /  12/26/2017

      Hmmm… intressant. Jag ser att det är många tumme-nertryckare som har samma problem som Mathias Ståhle.

      Ni får gärna utveckla vad som är bristen i mitt resonemang om ni är kapabla. Är det att säga att allt med Putin eller Assad inte är av ondo eller är det tvärtom att antyda att någon av dem inte är några helgon somär problemet? Ni kan ju i vart fall inte hålla med mig om att Assad och Putin både är bra och dåliga som jag menar. I fallet Syrien tror jag de är bättre än vad som annars hade blivit.

      Eller, det sista alternativet, tycker ni USA gjort bra ifrån sig i Mellanöstern? Är ni sådana där som tycker allt USA gör är bra? Samma sak igen i så fall. Jag tycker USA båder är bra och dåliga. Det var bra när dom hjälpte till att få stopp på Hitler (och Stalin) under andra världskriget, men det de åstadkommit i Mellanöstern de senaste decennier är bara skit och att ge Obama fredspris är det mest patetiska som skett.

     • Ivar L

       /  12/26/2017

      Fegt.
      Motivera tummarna eller framstå som oförmögna.

     • Rikard

       /  12/26/2017

      Hej.

      För att försöka besvara din fråga:

      När det gäller politik på makronivå, så använder de flesta sin gamla vanliga moral, den som vi har sinsemellan – på samma sätt som de flesta av oss resonerar om ekonomi utifrån vår plånbok och våra utgifter.

      Vilket är käpprätt fel.

      Valet, för en idealist, är alltid svart/vitt; antingen den onde Saddam (mannen var ett kräk, sett med personlig moral, för att inte tala om hans söner) eller den goda demokratin. När man sedan odlat en opinion via media där knapptryckare och journalister ständigt driver polerna allt mer isär kan man som politiker finna sig tvungen att anamma både denna närmast bipolära retorik såväl som omsätta den i praktik.

      I det första Irak-kriget var befrielsen av Kuwait baserad på huvudsakligen realpolitiska hänsyn klädda i en idealistisk språkdräkt; i det andra var det snarare idealistiskt i bägge leden.

      Jag tror såhär, Ivar, att de flesta av oss aldrig varit (ens som en tankeövning) tvungna att välja vem som lever och vem som dör – det gamla vaktprovet exempelvis. De flesta under fyrtio vägrar ens svara teoretiskt på om de skjuter skarpt efter att varningar getts. De tillåter sig inte tänka tanken att det i vissa situationer (moraliskt/etiskt sett) bara kan finnas jämfört med den idealiska situationen sub-optimala val. De tror på riktigt på allas lika värde, de tror på riktigt att det finns allt åt alla, och de tror på riktigt att det går att agera idealistiskt utifrån universell moral.

      Under de två senaste världskrigen var dessa en liten idealistisk sekt bland politiska extremer, kultur’arbetare’ och agenter för främmande makt – idag är de åtminstone inom media och politik majoriteten (och den verklighet vi ser i media är för de flesta av oss den verkliga verkligheten; jämför hur många timmar de flesta spenderar på FB o.d. med hur många timmar per dag de läser faktalitteratur…) och därmed är verkligheten narrativt sett svart eller vit, ond eller god, med oss eller mot oss (där ‘med oss’ är liktydigt med ‘med värdegrunden’ respektive ‘mot’ densamma).

      Sedan tillkommer det svenska perspektivet som de flesta anlagt sedan cirka hundra år: stå vid sidlinjen och dels säga hur spelet borde bedrivits väl matchen är avgjord, dels alltid ha (visar det sig) hurrat för den rättfärdige vinnaren. Det räcker att iaktta det kapp-vändande och dubbelspel som både stat och näringsliv bedrev under det senaste världskriget, istället för att våga välja sida öppet innan utgången är känd.

      En märklig psykologi har svensken – hon har alltid rätt, egentligen, i slutändan, väl hon redigerat sitt minne av sitt agerande. På så vis riskerar hon aldrig att ha valt ‘fel’ sida, och väljer heller aldrig sin egen sida – då denna egentligen inte finns. En politikens och psykologins (eller kulturantropologins) Schrödinger.

      Titta på Löfvén, eller hans andlige buksvåger Reinfeldt – har de någonsin fel? Har de någonsin öppet valt sida annat än i så vaga formuleringar att de egentligen alltid tyckte och gjorde rätt?

      Nå, vi må ha kunnat bedra, blidka och lura våra grannfolk i Europa i viss mån, men landets nya herrefolk låter sig inte luras – de är sig själva nog och står på sin sida, och är därför starkare och modigare vad man än kan säja om många av deras vidriga sedvänjor (som jag skrev ovan, det är skillnad på vad som är rätt i personlig moral på individnivå och vad som är det på makronivå).

      Hoppas min utläggning är till någon nytta och glädje, om så bara att skratta åt.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

     • Ivar L

       /  12/27/2017

      Nja, texten i sig var det inget fel på men den var såpass generell visavi det lilla ämnet USA och Ryssland i Mellanöstern att det kanske inte tillförde den specifika diskussionen så mycket heller. Mer än att många, inklusive tumtryckare här har en svart/vit världsbild.

 33. Ivar L

   /  12/26/2017

  Nu när Löfven påstår sig vilja ta tag i tiggarfrågan igen (för vilken gång i ordningen) kan det vara bra att påminna sig om vad han sade för några år sedan.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19356186.ab

  Går det att lita på Löfven nu? Har något överhuvudtaget hänt till det bättre sedan Löfven sade detta. Det är ju han som haft makten att göra något.

  Svara
  • lensof

    /  12/26/2017

   Som den goda modern säger till sin unga dotter:
   Lyssna inte på vad han säger utan se till vad han gör.

   Detta gäller även inom politiken.

   Svara
  • Jan

    /  12/26/2017

   Löfvén saknar helt och hållet trovärdighet här. Han låter förtroendeingivande men är det inte. Resultatet blir alltid ingenting.

   Svara
   • Ivar L

     /  12/26/2017

    Ja, detta är nog valfläsk.

    Svara
    • Frida Gustavlin

      /  12/26/2017

     Låt nu säga att sossarna faktiskt vill få ordning på skiten så spelar det ingen roll, de vågar helt enkelt inte. De får svårt att stävja lekparksbajsarna från både Miljö- och vänsterpartiet, så då återstår vissa av borgarna och sverigedemokraterna, och det fattar nästan alla att det i praktiken inte är ett möjligt alternativ för Löfven.

     Så om den som mot förmodan inte vant sig med ”hej hej” precis överallt så är det god tid att göra det, någon förändring kommer inte komma till stånd, såvida vi inte ser en ”drömregering” med Sossarna, KD, SD och Moderaterna 😉

     Svara
 34. Ivar L

   /  12/26/2017

  Nämen titta en svensk (eller är det en ”svensk”) har gripits för kopplingar till islamistisk terrorism. Det kunde man väl aldrig tro om lilla fredliga Sverige:
  https://www.svd.se/svensk-gripen-for-terrormisstankar

  Svara
  • Jan

    /  12/26/2017

   Ja, man kan undra när åsiktskorridoren är redo för debatt om det här? Rimligen borde den dra öronen åt sig då Sverige mer och mer framstår som en stor producent av islamistisk terrorism. Det här talade korridoren tyst om när man orerade om mångkulturens förträfflighet. Enorma (påstådda) samhällsvinster, kulturberikning (numera ett skällord…), kompetensregn, nybyggare och pensionsräddare (ett skällsord numera också det…) talade man högt om däremot. Inte ett ord om terrorism dock.

   Svara
 35. Lite fult ändå att ge sig på Jultomten för att ingå i minoritetsgruppen av överviktiga, tillsammans med duktiga kvinnliga feminister som Karin ”Kakan” Hermansson och Natasha ”Lady Dahmer” Blomberg. Speciellt Blomberg har flera gånger rasat på nätet för sådant beteende. Det är inte speciellt normkritiskt att betrakta tjockhet som något negativt! 😉

  Svara
 1. Påminnelse inför valet: Del 12 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: