Den gamla goda tiden

Den gamla goda tiden som en del nostalgiskt drömmer sig tillbaka till har återkommit!

De som drömmer om medeltiden alltså…

Det var väl då som man senast slogs med släggor i Sverige. Så, medeltiden har alltså kommit tillbaka till Sverige. Det var väl också på medeltiden som krigen, som bedrevs med bl a släggor, var mellan olika grupperingar. Precis som i Sverige idag.

– Men vi har ingen som har pratat med oss eller sagt sig vara skadad. Sådana här slagsmål händer regelbundet numera och flera gånger har personer blivit svårt skadade.

Medeltiden återkommer alltså regelbundet till Sverige.

Blodig etnisk hämnd. Medeltiden igen alltså.

Men för en gångs skull kan man faktiskt säga att så här har vi faktiskt haft det i Sverige förut också. På just medeltiden…

**********

Den där studien i Tyskland är tydligen intressant nog för att DN ska ta upp den. Så fort den började nämnas i svensk media så började också medvetna fultolkningar av den enligt flera som kontrollerat (vilket jag inte har gjort själv utan jag litar på de som gjort det). En sak som man i Sverige direkt påstod var att de från t ex Syrien var underrepresenterade i grov brottslighet medan de från norra Afrika var väldigt överrepresenterade. Syftet med att skriva som man gjorde i Sverige är såklart att medvetet föra bakom ljuset. För vad som sades/menades i rapporten var att de var kraftigt överrepresenterade men inte lika mycket som de från norra Afrika. Det förvandlades omedelbart av svensk media till att de var underrepresenterade. Det är inget misstag att göra på det viset, det är högst medvetet.

Men som sagt, det avslöjades omedelbart. Alltså för flera dagar sedan. Det kom fram blixtsnabbt att man vinklat på det viset. Då kan man tänka sig att de som skriver om det efter att det avslöjats kanske ska skriva vad det egentligen står? Det var ju inte nån Nisse på Hörnet som når 4 pers som direkt avslöjade fulvinklingarna utan det var bl a Sanandaji vars ord får enormt genomslag på bl a facebook. Så när han skriver/avslöjar nåt så får svenska journalister reda på det ganska snabbt. Finns ingen tvekan om det!

Vad gör då DN ett par dagar efter det avslöjats? Ledare från igår

Vissa, som flyktingarna från Syrien, har haft starka asylskäl och därmed goda chanser att få stanna. Intressant nog är denna grupp jämförelsevis laglydig, noterar studien. Desto värre är det med migranter från Nordafrika.

De skriver sådär. Och visst, det ser ju bra ut. Nemas problemas. Man kunde varit lite mer tydlig med vilka man jämför med bara.

Vissa, som flyktingarna från Syrien, har haft starka asylskäl och därmed goda chanser att få stanna. Intressant nog är denna grupp underrepresenterad i brottsstatistiken, noterar studien. Desto värre är det med migranter från Nordafrika.

Det är bara det lilla problemet att man skrev sådär från början. Det är jättestor skillnad på de båda styckena fast man bara ändrat lite i en enda mening! Ja det ändrar faktiskt andemeningen i hela ledaren! Flera dagar efter att det avslöjats att just den där vinkeln är direkt falsk så reproduceras den. Samma medvetna falska bild som Public Service hade ett par dagar tidigare.

Man kan såklart göra fel och då rätta i efterhand men i sådana här fall där det varit välkänt i flera dagar att det var en medvetet falsk bild som spreds av PS så tycker jag faktiskt inte att det bara är ett misstag. Nu är ledaren rättad men inte en stavelse om VAD man rätta och VARFÖR man rättat. Det är liksom inget stavfel eller syftningsfel man rättat.

Vad som har hänt nu är att SVT och SR medvetet matade ut en falsk bild av brottslighet som flera dagar efter att man avslöjats fick ytterligare spridning genom ledarsidan på DN. För även om DN:s ledare är rättad nu så läser säkert 95% av alla som läser den samma dag som den publiceras och den rättades dagen efter.

Det som var så försåtligt med t ex SVT.s rapportering om detta var att det inte direkt var en lögn de kom med utan de konstaterade att vissa, t ex syrier (i egenskap av asylsökande som i regel får uppehållstillstånd), var underrepresenterade. Sen inget mer. Man avslutade efter underrepresenterade. Man nämnde inte vad man jämförde med utan syftet var att tittaren automatiskt ska tänka ”jämfört med tyskar”. Jag såg Rapports sändning 19:30 när de sa just att de var underrepresenterade och sen punkt. Sånt görs inte av misstag.

Varför gör man så här egentligen? Man kan bara gissa men baserat på hur man alltid smyger runt sånt här och aktivt letar efter möjligheter att misstolka, att förminska problem, att skylla på annat, att använda förskönande omskrivningar som t ex ”bråk mellan grupperingar”, avsaknad av relevanta signalement osv så blir det ju inte svårt att lista ut.

MiT

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

54 kommentarer

 1. Elefanten i rummet?

  Svara
 2. Skeptisk

   /  01/08/2018

  Intressant när etablerad media kritiserar alternativmedia för ”fake news” och så har de själva handen så långt ner i syltburken att de får slicka av armbågen.

  Svara
 3. Hypocrita

   /  01/08/2018

  Svensk massmedias kunskap i procenträkning är det lika illa med. Fortfarande, allt för ofta, får vi höra meningar som ”X-partiet har ökat med 3.2 procent”, när ökningen egentligen är 3.2 procentENHETER…..

  Svara
 4. G

   /  01/08/2018

  ”Dan Eliasson drar tillbaka medverkan i Folk och försvar
  …..
  Under Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2017 stod Eliasson i centrum och fick gång på gång försvara sin position. Samtidigt presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, dyster läsning för polisen – en tredjedel av kvinnorna upplever otrygghet och förtroendet för polisen har sjunkit något.

  I ett tal till åhörarna kopplade Dan Eliasson polisens problem till en rad orsaker: en massiv omorganisation, migration, utsatta områden, gängkriminalitet samt en orolig omvärld.

  – Det har påverkat verksamheten. Vi har tappat viss leveransförmåga. Våra utredningsresultat har sjunkit. Jag skulle tro att bara i år mellan 9 och 10 procent, sa han då.
  …..
  Eliasson är i tjänst men kan inte delta av kalenderskäl, lyder förklaringen från polismyndigheten.

  – Det var preliminärt inbokat men han har olika grejer i kalender helt enkelt och han hade inte så stort deltagande. Det var mer att det fanns konflikter i kalendern, säger Sara Kvarnström, presschef polismyndigheten.

  Har det hänt något speciellt?

  – Han hade en större roll när han var där förra året. Han hade ingen stor punkt i agendan, säger hon.”
  https://www.expressen.se/nyheter/dan-eliasson-drar-tillbaka-medverkan-i-folk-och-forsvar/

  1. Kalenderskäl
  2. Större roll förra året. Hade ingen stor punkt i agendan i år.

  Det var två olika ”förklaringar”, fanns det fler alternativ att ta av i listan om fler frågor hade ställts ? Hahaha. Säg som det är för fan. Han känner sig pressad och vet inte vad han som RPC ska säga om den förfärliga utvecklingen i Sverige.

  Svara
  • Han borde ju gå dit och berätta om de populära brottsbekämpande armbanden, kaffebjudning till stökiga bilbrännare, flera arbetsinsatser när de hjälper brandkår och ambulans och alla alkoholkontroller samt genusundervisning i polishögskolan … det finns mycket att skryta om. Varför vara blygsam?

   Svara
  • Ivar L

    /  01/09/2018

   Han gör en Reinfeldt eller skall jag säga en Bodström; springer och gömmer sig när det blir jobbigt.

   Svara
  • Skeptisk

    /  01/09/2018

   Sexuellt ofredande är en No-Go-zon…

   Svara
   • Ivar L

     /  01/09/2018

    Klart han var sur när han insåg att ett nej är ett nej.

    Svara
  • MiT

    /  01/08/2018

   Så var det dags för konspirationsteorier om judar igen då…

   Svara
   • Kevin MacDonald är jude 🙂
    Skriv och skäll på honom!

    Svara
   • Dan

     /  01/08/2018

    Det är ju ingen konsperationsteori om det är sant. Då är det ju fakta.

    Svara
    • Pelle2

      /  01/08/2018

     Men varför är det intressant att familjen Bonnier är judar? Man kan kritisera dom för de nyheter de publicerar om man anser att dom har fel oavsett deras religiösa till-hörighet

     Att peka på att dom är judar är irrelevant och leder tankarna till nazisterna.

     För övrigt är ju den icke judiska public service minst lika agendadrivet som t.ex DN om det är det ni vill peka på när ni tar upp familjen Bonniers judiska tillhörighet.

     Svara
     • Pistolekors

       /  01/08/2018

      Erkänner att jag är en sucker för konspirationsteorier, men om vi lägger det till sidan och ponerar att detta påstående är sant ”att 80% av all svensk media ägs av judar”, finns det inget intressant att 0.2% av Sveriges befolkning äger 80% av media? Och seriöst, måste ”tankarna gå till nazister” för att man kan tycka att det är anmärkningsvärt?

     • Pistolekors

       /  01/08/2018

      Och jag uttryckte mig slarvigt, naturligtvis menar jag inte att alla av de 0.2% är delägare i Bonniers, hoppas min poäng förstås ändå.

     • Pelle2

       /  01/09/2018

      Det står att 80% av svensk media ägs av en judisk familj och inte att 80% ägs av en familj. Hade det bara stått att det handlade om en familj så hade jag kunnat hålla med dig.
      Dessutom handlar ju inget av det som MIT skriver om att Bonniers skriverier gynnar judarna så varför dra upp detta i detta sammanhang ?

      Är det några som förlorar på relativiseringarna så är det väl judarna som drabbas av antisemitism och då inte sällan från andra invandrargrupper.

      Vidare är det ju så att det finns andra media som Aftonbladet,SVD,SVT och SR som inte ägs av Bonniers och som når väldigt stora grupper så du är ju inte utlämnad till Bonniers nyhetsförmedling.
      Ute i landsorten är det ju också så att många inte har rikstidningar utan läser lokaltidningarna istället…

      Med andra ord är det totalt irrelevant att dra upp att Bonniers är judar och handlar med all sannolikhet om att misstänkliggöra människor med den tron.

      Personligen har jag akdrig haft något ont av judarna även om jag inte själv är jude.Då finns det andra religioners utövare som skrämmer mig fan så mycket mera med tanke på all terror som utövas i dess namn…

     • Senior

       /  01/09/2018

      Nu låter ni som socialister bägge två.

      ”80% av världens rikedom tillhör 20% av befolkningen, det är orättvist!”

      (-Men så starta en egen tidning då, om du vill ändra på något!)

      ”Men varför är det intressant att 80% av alla våldtäkter begås av invandrarmän, hade du skrivit män hade jag hållit med dig.”

      (Det kan vara nog så intressant, men inte ur ett rasistiskt perspektiv, utan ur ett vetenskapligt undersökande perspektiv.)

     • Pelle2

       /  01/09/2018

      @Senior
      På vilket sätt är det relevant att familjen Bonnier är judar vad gäller deras dominans inom media ?
      Skulle dom vara mindre dominerande inom media om dom var
      muslimer eller tillhörde någon annan religiös tro ?
      Är familjen Bonnier representativa för gruppen judar vad gäller att dominera media ?
      Däremot håller jag med om att man kan problematisera att en familj dominerar svenskt medielandskap som familjen Bonnier gör men det har ju inget med deras religiösa tro att göra.

      Det är ju också rimligt att undersöka varför personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade inom brottsligheten och identifiera om det är personer från vissa länder som är speciellt överrepresenterade inom brottsligheten och försöka se vad man kan göra åt det.

      Vi vet redan att familjen Bonnier äger en stor del av svensk media så kring det behövs inga speciella undersökningar. Vad behöver du mera veta om det och tillför judeperspektivet något i det sammanhanget ?
      Är ju inte precis så att judar dominerar all svensk media utan det är en familj…

      Tror rakt av att det handlar om antisemitism att dra upp judeperspektivet.

     • Senior

       /  01/09/2018

      @Pelle2
      Det kan tex. vara inressant att göra fördjupade studier i ett internationellt perspektiv, kanske för att kunna knäppa ”konspirationsteoretiker” på näsan genom att få ett faktaunderlag som motsäger detta.

      Eller om man otur, ett faktaunderlag som styrker det.

      Oavsett, fakta är fakta, och är i sig inget farligt.
      Det är hur man väljer att agera på denna fakta som är det viktiga.

     • Senior

       /  01/09/2018

      Här är ditt eget resonemang med endast ett par ord utbytta:

      På vilket sätt är det relevant att familjen (Bonnier) Sahindal är (judar) kurder vad gäller deras dominans inom (media) hedersvåld?
      Skulle dom vara mindre dominerande inom (media) hedersvåld om dom var
      (muslimer) svenskar eller tillhörde någon annan religiös tro ?
      Är familjen (Bonnier) representativa för gruppen (judar) vad gäller att dominera (media) hedersvåld?

      OBSERVERA:
      Jag säger inte att det är så, men om man undantar vissa fakta från undersökningar lär man heller aldrig få något svar. (Vilket nog kunde döda en och annan konspirationsteori….) Det är med ditt resonemang som feminister nöjer sig med att ha minsta nämnaren män gällande våldtäkter. -Vilket gör att deras konspirationsteori kan frodas eftersom ingen slänger fakta i ansiktet på dem, likväl som ”judekonspiratoriker” kan fortsätta med sina religiösa övertygelser då ingen presenterar fakta som talar emot dem….

     • Pelle2

       /  01/09/2018

      @Senior.
      Nu var det ju den svenska mediemarknaden som Kevin Macdonald pratade om och inte hela världen.
      Och återigen, vad har familjen Bonniers tro med deras dominans på den svenska mediemarknaden att göra ?
      Är det inte dominansen som är intressant att prata om och inte deras tro ? Skulle det vara omöjligt för dom att dominera den svenska mediemarknaden om dom inte var judar ?
      Vad tjänar den internationella judendomen på att svensk media domineras av en judisk familj ? kan inte påstå att t.ex DN används för att skrika ut judars överlägsenhet och dom väjer inte vad jag vet för att kritisera Israel t.ex

     • Pelle2

       /  01/09/2018

      @Senior
      Vi vet att personer med utländsk bakgrund dominerar brottsligheten och det är intressant att undersöka om några länder dominerar och i så fall varför.
      Handlar det om kultur, religion eller något annat och hur förändras detta över tid.
      Vad kan vi göra för att förändra/förhindra detta ?
      Brottsligheten i detta fall berör många fler personer och definitivt många flera familjer.kulturer och religioner än vad familjen Bonniers mediedominans gör.

      Om någon skulle vilja förändra mediebranschen i Sverige så är det fullt möjligt att göra det om du är tillräckligt rik och kan finansiera detta men att förändra brottsligheten är betydligt svårare.

      Har också svårt att se att någon blir skadad av Bonniers mediedominans medan brottsligheten drabbar oss alla på ett eller annat sätt och är därför viktigt att göra något åt.
      Men visst ,lycka till med att bevisa att familjens Bonniers mediedominans har något med deras judiska tillhörighet att göra.

     • Senior

       /  01/09/2018

      @Pelle

      Hur vet du att det inte har med deras tro att göra om du inte undersöker det?

      Vad händer om du gör en internationell jämförelse och det ser ut på liknande sätt i alla länder, är det då en slump eller något större som ligger bakom?

      Jag skulle nog med all säkerhet hålla med dig i alla punkter (det gör jag egentligen redan) om jag undersökte fenomenet närmare, det finns säkerligen många helt naturliga förklaringar till att Bonnier äger dessa 80% som inte har att göra med att de är judar.

      Men hur skall man veta det om man inte lägger fram alla fakta, eller gör jämförande studier?

      Hur skall man besvara några av dina frågor om det beror på att de är judar man inte tar upp och vänder och vrider på just den och alla andra tänkbara aspekter?
      (För att försöka hitta korrelation och kausualitet.)

      (Som en parentes: Påverkan på ditt sätt att tänka via media berör nog bra många fler än vad brottslingar gör. Tror du att tillverkare av produkter och tjänster skulle satsa alla dessa pengar på reklam i tv och tidningar om de inte verkligen fick valuta för dem? Äger man 80% av media så finns åtminstone potentialen att påverka om det nu var det man var ute efter.)

     • Senior

       /  01/09/2018

      …..Det är ingen slump att diktaturer förbjuder ”alternativa” medier och tar monopol på vad/vilken information som folket skall få tillgodogöra sig…. Det fungerar faktiskt.

      -Så jag kan förstå att det kan dyka upp olika konspirationsteorier om någon äger 80% av media i ett land, även om jag själv är skeptisk till det.

    • Ivar L

      /  01/09/2018

     Kontexten kring det hela är det som är konspirationsteorin. Jag kör med mitt standardargument: hur skall judarna kunna ta makten över världen och i synnerhet Europa om muslimerna kommer i majoritet? Inte ens Israels eldstyrka räcker eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt många judar att hålla mycket mer än ett land som Israel. Det är som att tro att svenskarna skulle kunna ta över världen. Det går inte annat än med någon form av extremt tekniskt övertag, något sådant finns inte.

     Däremot är det förbryllande att judarna inte är mer framträdande motståndare till islams framväxt i Europa. Kanske handlar det delvis om rädsla och att försöka balansera mellan det högerextrema och religiöst extrema. Det råder ju knappast någon tvekan om att judar har en välgrundad anledning att oroa sig för all extremism och oroligheter.

     Svara
 5. MiT

   /  01/08/2018

  Svara
 6. Det smällde en handgranat i Vårby. Polisen sa i TV nyheter att de kriminella bör sansa sig.
  Sedan kan ju vapenamnestin få folk att lämna in vapnen och granater.
  Kriminella? Handgranater har vi väl i varje hem sedan länge.

  Svara
 7. Gorby

   /  01/08/2018

  Svara
  • Ivar L

    /  01/09/2018

   Eller om George Soros fått bestämma och sålt hela landet på börsen.

   Svara
 8. Den mörke anden svävar fortfarande över landet

  Svara
  • Ivar L

    /  01/09/2018

   Tänk om vi hade riktiga journalister i Sverige och de tog upp det där när han för 115:e gången sitter i någon myssoffa och blir snällintervjuad.

   Svara
 9. Gorby

   /  01/08/2018

  Svara
 10. Gorby

   /  01/08/2018

  Svara
 11. weasel

   /  01/09/2018

  Jag är övertygad om att minst 100 människor stormade pizzerior och slogs med släggor när Magnus Betnér var barn, så att bara 50 stycken gjorde det nu är ett tecken på att Sverige är tryggare än någonsin.

  För övrigt lär väl DN ligga dåligt till om Macron och Merkel får igenom sina anti-fakenews-lagar….
  Brandmannen i Boden ; 477 000 000 kronor i böter.
  Sandvikens miljardvinster på invandring ; 477.000.000 kronor i böter.
  Och nu förfalskad och vinklad statistik om asylsökarnas laglydighet; 477.000.000 kronor i böter.

  Totalt 1 Miljard 431 miljoner kronor i böter för fake news.DN.

  http://www.friatider.se/merkel-inf-r-b-ter-f-r-fake-news

  Svara
  • Ivar L

    /  01/09/2018

   Nej, tvärtom. DN tillhör eliten och kommer inte drabbas av några fake-newsregler om det skulle bli så. Det kan du vara helt säker på, att om sådant blir av kommer det att riggas såpass smart så de ”rätta” medierna aldrig drabbas.

   Svara
 12. Ivar L

   /  01/09/2018

  Handgranaten tog död på den 60-årige mannen.

  Relevant artikel i ämnet:
  https://www.svd.se/brotten-med-sprangmedel-dubblerades-under-2017
  ”Antalet fall som rör explosiva ämnen landade på ungefär 200 – dubbelt så många jämfört med tidigare år.”
  Kan det vara anmälningsbenägenheten™ som ökat måntro…

  Skämt åsido, artikeln är premium men går i stort ut på att de som jobbar med sprängmedel på Nationellt Forensiskt Centrum har stor arbetsbelastning och nyrekryterar:

  ”2017 har varit ett speciellt år med stora ärenden där flera olika grupper inom NFC och polisen samverkat, berättar hon. Terrordådet på Drottninggatan och sprängattacker mot polishus nämns som exempel.
  – Samarbetsärenden tar längre tid och många grupper är hårt belastade, säger Anna Nilsson.
  Under hösten har två allvarliga sprängningar inträffat där polishus blivit måltavla – i Uppsala och Helsingborg.”

  Dessutom är tydligen handgranater extra poppis bland svenskar…
  ”Sverige avviker i mot andra jämförbara länder när det kommer till användningen av handgranater. Handgranaterna är insmugglade och kommer främst från forna Jugoslavien. Polisfordon, polislokaler, socialtjänstens och bostadsbolags kontor har utsatts de senaste åren.”

  Sedan klämde SvD till med en fullständigt irrelevant artikel om Vårby Gård där granaten exploderade:
  https://www.svd.se/vi-har-sett-ljuset-i-tunneln-och-sa-hander-detta

  ”– Vi har sett ljuset i tunneln efter att ha jobbat hårt för att öka tryggheten. Och så händer det här, säger Ivica Burazin, kommunikatör på fastighetsbolaget Balder.”

  Artikeln går ungefär ut på att allt var hunky dory i Vårby Gård men nu har det hänt en läbbig grej och det största problemet är inte handgranater utan förortsbilden™:
  ”– Hoppas bara inte de skriver om no go-zoner igen, säger han. För det spelar stor roll hur förorten beskrivs i media. — – Vårby är ingen traditionell förort som Rinkeby eller Tensta. Här är mer familjärt, även om det våld som inträffat varit brutalt.”

  Lite lustigt att han är såpass icke PK att han kallar Rinkeby (där en blev skjuten till döds igen igår) för en traditionell förort, men om nu våldet i Vårby Gård också är brutalt så kanske det stora problemet inte är om någon råkar säga ”no-go”? Snabbsökning på ”Vårby Gård” på Flashback tyder på att det är rätt bra drag i Vårby Gård också. Jag har inte vart där så många gånger själv men någon idyll är det garanterat inte. Trolgen värre där idag än vad det var i Rinkeby för 10-15 år sedan. Det kommer att bli lika illa i Vårby Gård, Sverige är i grunden förändrat.

  Svara
 13. Ivar L

   /  01/09/2018

  Apropå studien i Tyskland och syrier så borde man titta på när syrierna kom. Jag gissar att de kristna syrier som kom för länge sedan är bra mycket mindre borttsbenägna än de muslimska och ibland islamistiska syrier som kommit på senare år och som väl fortfarande kommer (får de uppehållstillstånd automatiskt fortfarande?)… Bland dem kan vi ju räkna med att det finns krigsförbrytare och gangsters med tanke på kriget och Assads stenhårda regim.

  Svara
 14. QED

   /  01/09/2018

  Många heteronormativa kommentarer om det här framträdandet

  Svara
 1. Påminnelse inför valet: Del 2 | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: