Kan jag bli kines?

Den där ett par år gamla tramsdiskussionen där Söder sa att t ex samer och judar inte är svenskar eller vad det var har blossat upp igen. Varför vet jag inte men det har den i alla fall.

Det är så bisarrt i Sverige att politiker och journalister är som Pavlovs hundar så fort Söder (eller annan i SD) säger nåt, betingningen slår till skoningslöst och de börjar dregla av förväntan över att automatiskt få vara mot. De kan inget annat. Söder knäpper med fingrarna och politiker börjar dregla. Sinnessjukt!

Det är egentligen helt bisarrt att vi har den här diskussionen i Sverige men att vi har den varje jävla gång är ett bevis för att vi har extremt omogna politiker.

Jag vet som sagt inte varför den poppade upp den här gången men på Söders text så verkar det vara Lööf som på något sätt dragit upp det den här gången och han svarade på det. Så verkar det vara i alla fall.

Men om man absolut inte måste fultolka allt så mycket det går så är det ju rätt uppenbart att Söder pratar om etnicitet medan C pratar om medborgare eller nationalitet? Det här är ett språkproblem som dyker upp och ställer till bekymmer eftersom svensk både kan vara etnicitet och medborgare/nationalitet. Hade kanske varit bättre om vi haft olika ord för olika sorts svenskhet?

Jag är inte svensk i Söders mening. Men om man skulle be mig beskriva mig själv med ett ord skulle jag dock svara svensk. Eftersom det är det enda jag är och jag vet inget annat. Jag har ingen annan kultur eller sedvänjor eller nåt liknande från annat land eller kultur. Jag kan inte ens räkna till 10 på mina föräldrars modersmål.

Men måste det finnas en EXAKT definition? Vet inte de flesta i stort ändå vad som menas med svensk? Håller inte de flesta automatiskt isär medborgarskapssvensk/nationalitetssvensk/sånasommigsvensk och etnisk svensk (ja alla utom korkade politiker då…)? Inte exakt men i stort alltså?

I sak har Söder rätt i o m att han pratar om etnicitet, t ex judar och samer ÄR inte etniska svenskar utan just judar och samer som är svenska medborgare och som har nationaliteten svenskar, de har dessutom delar av, eller hel, svensk kultur osv. De flesta ser sig nog som lika mycket svenskar som vilken annan svensk som helst. Men om man frågar en same om han/hon beskriver sig som svensk eller same så är nog svaret oftast same. Samma med judar fast de skulle säga jude då. Och de är dessutom minoriteter som särskilda lagar skyddar. Själva definitionen av att de inte är svenskar finns där alltså eftersom svensk inte är minoritet som särskilt skyddas i lagen utan majoritet och man kan inte vara minoritet och majoritet samtidigt i Sverige. Samer finns ju dessutom i Norge, Finland och Ryssland också och judar finns över hela världen.

Men mest är det sorgligt att se hur svenska politiker klättrar på varandra i sin iver att medvetet missförstå enbart för att försöka trycka till SD. Inget annat skäl alltså, bara för att försöka trycka till SD. Och samtidigt så fördummar de svensk politik nåt oerhört mycket!

De som hojtar och löjlar sig nu skulle själva ALDRIG säga att de är japaner om de flyttade till Japan och bodde där och fick japanskt medborgarskap. Aldrig alltså! Oavsett om de bodde där 50 år! Och ingen i Japan skulle kalla dem japaner heller. Eftersom de inte är japaner.

Bra rant från Fnordspotting som börjar här.

Om jag flyttar till Kina, blir jag kines då? Knappast va? Varför ska detta bara gälla Sverige och svenskar? Varför ska alla bli svenskar så fort de sätter en fot på svensk mark? Vill folk ens kalla sig svenskar?

Den här diskussionen kommer vi nog inte att slippa så länge vi har Pavlovs hundar i stället för politiker och journalister. Tyvärr.

koranskolor i borlänge

Det finns folk som kämpar för att det ovan också ska ses som ett svenskt fenomen och en del av Sverige. Är imamen svensk? Inte i mina ögon. Och han kommer aldrig att bli det heller. Och han kommer aldrig att vilja det för om han ville det skulle han droppa imameriet.

MVH

MiT

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

45 kommentarer

 1. hllviken

   /  06/16/2018

  Jag är en etnisk svensk som bott i ett annat EU-land i 20 år. Jag och alla medmänniskor omkring mig har aldrig betraktat mig som något annat än svensk.

  Svara
 2. Gorby

   /  06/16/2018

  Svara
 3. hllviken

   /  06/16/2018

  Bra gjort av Fnordspotting att ta debatten om denna unkna, politiserade idioti!

  Svara
 4. Gorby

   /  06/16/2018

  Svara
  • weasel

    /  06/17/2018

   Och ändå är det de västerländska förbundskaptenerna som får kritik för att deras lag inte har tillräcklig ”etnisk mångfald”…
   :/

   Svara
 5. hllviken

   /  06/16/2018


  Svara
 6. ”Tear down that wall” … jag menar ”Mitt Europa bygger inga murar” … jag menar ”den där Trump med sin mexikanska mur, alltså” …

  Svara
 7. hllviken

   /  06/16/2018


  Svara
  • Huitfeldt försöker hålla sansad diskussion om detta, andra vill hellre brunsmeta.
   *https://twitter.com/JHuitfeldt/status/1008015694544465921*

   Svara
 8. Oj. Bubblan blir tydligen allt starkare ju mindre den blir.

  Du menar allvar, då får jag skratta ännu högre!

  Svara
  • MiT

    /  06/16/2018

   Han vill visst bara kasta paj åt ett håll men inte få någon tillbaka 😛

   Svara
   • Han säger flera gånger att höger och vänster inte är så intressant.
    Nej, därför att allt befintligt är vänster! M vill ha skatter på 50%! Sverige är helt unikt!

    Svara
 9. hllviken

   /  06/16/2018


  Svara
  • weasel

    /  06/16/2018

   Viveca låter ju som en brunråtta 😦
   Hoppas verkligen att Centerpartiet och Oscar Sundevall tar Viveca i örat och får henne att förstå att hon är svensk och ingenting annat.

   Svara
   • Ivar L

     /  06/17/2018

    Sedan kan man iofs problematisera samernas inställning också. Om de ville bilda ett eget land och leva på sin renskötsel vore det en sak men deras separatism handlar till stor del om att skaffa sig särrättigheter samtidigt som man vill åtnjuta allt det som i grunden landet Sverige skapat. De är ju inte kurder med en dröm om ett eget land på så vis.

    Svara
 10. George Mikes ”Land of the Rising Yen” (1970) innehåller en kort intervju med en invandrare till Japan.

  – ”Nej, då, det finns ingen främlingsfientlighet här. Min familj är invandrare. Vi kom hit som silversmeder från Kina. Se på tecknen vi använder för vårt familjenamn, det betyder ”silversmed.” Men vi ser oss som japaner, och alla japaner jag känner ser oss som japaner.”
  – ”Jaha, det verkar ju vara överdrivet, det jag har hört om misstänksamma japaner. Hur länge sedan var det du och din familj kom från Kina?”
  – ”900 år.”

  Svara
 11. Tor

   /  06/16/2018

  Det här måste vara personer som inte har bott utomlands.

  När jag träffar någon som jag inte känner kommer frågan direkt:
  Var kommer du ifrån? Jag är en vit man med en liten brytning.
  Det naturliga svaret är Sverige och jag är Svensk – trots att jag bott utomlands i sju år.

  När man träffar en MENAit och vill ställa samma fråga är man rasist och svaret är:
  Från Rinkeby.
  Det är naturligtvis så förbannat löjligt då man både kan SE och HÖRA att personen ifråga inte är Svensk.

  Svenskar utomlands klumpar ihop sig direkt.
  Hittar man ingen svensk så får det duga med en nordbo.
  Kolla in svenskbygden i USA.
  I många stora städer i USA finns ett China Town och ett Little Italy.
  I Uppsala har vi lilla Mogadishu.

  Den dagen Özzzz låter bli att kalla sig Kurd ska jag kalla mig Amerikan.

  Svara
  • weasel

    /  06/16/2018

   Özz är inte kurd. Han är svensk.
   M v h
   Centerpartiet.

   Svara
 12. Vänstern och liberalerna tror att vi alla är ett tomt blad

   /  06/16/2018

  Detta är så genomfalskt och hycklande.

  I alla länder, i alla nationer, är man ngt. Man är svensk, norrman, dansk, engelsman, fransos, spanjor, italienare, grek, iranier, irakier, libanes, pakistanier, vietnames, thailändare, o.s.v. o.s.v.

  Nu vill vissa vänsterförespråkare/liberaler (typ Annie Lööf) hävda att vi endast är vad som står i vårt pass. Om det står i passet att vi är svenskar, så är vi svenskar. Om det står i passet att vi är Iranier, så är vi Iranier. Om det står i passet att vi är Thailändare, så är vi Thailändare (trots att vi kanske är blonda, blåögda och en och 90 långa).

  Vi är mer än bärare av våra pass. Vi är bärare av vår kultur, av vår historia, av våra föräldrars uppfostran och gener, av hela det samhälle som vi kallar vårt. Det samhälle som har tagit tusentals år att utveckla till vårt eget.

  De som påstår att vi inte är mer än vad som står i våra pass, är de som är genuint inskränkta. De förstår inte att en människa är mer än ett tomt blad, de förstår inte att en människa, av kött och blod, är bärare av en historia, av gener från sina föräldrar, och av en kultur.

  Ve dem!

  MickeP

  Svara
 13. weasel

   /  06/16/2018

  ”Svensk är den som är medborgare”
  Oscar Sundevall

  ”Jävla skit, men Grattis, ni vann ”
  Min , enligt Sundevalls definition, svenska arbetskamrat dagen efter att Sverige hade vunnit över Turkiet med 2-1 i fotboll.

  Ungefär 8 av 10 inslag på en vanlig nyhetssändning handlar om problem som är direkt eller indirekt kopplade till invandringen.
  Och majoriteten av de problemen tillkom under de 8 åren då Centerpartiet satt i regeringen.
  Därför vore det klädsamt om Annie Lööf och alla andra i partiet ställde sig på knä och ödmjukt bad om svenska folkets förlåtelse, istället för att som några skogstokiga fascister försöka tvinga på min turkiska arbetskamrat någon slags svenskhet som han inte vill ha.

  Svara
 14. Det fascinerande är att det är på något sätt negativt att inte se sig själv som svensk – ärligt talat så har ingen sagt det. Vi kan trots allt inte begära hur människor ska se och identifiera sig själva. Samer ser sig själva som just det – samer. Flyttar jag till Tyskland och skaffar tyskt medborgarskap så kommer jag likförbannat se mig själv som svensk tills dagen jag dör. Jag skulle åtminstone gissa alla som har klara minnen av sitt hemland alltid kommer att definiera sig som att komma från det landet.

  I slutändan, om jag nu skulle flytta till Tyskland, så skulle jag givetvis anpassa mig till deras samhälle och följa deras lagar. Mer kan de inte heller begära för den delen.

  Svara
 15. Vic

   /  06/17/2018

  Hm, fast ‘svenskhet’ är ett intressant diskussionsämne om man lämnar halmgubbar, personangrepp och nazister åt sidan.

  Det är klart man kan ha en svensk/nordisk härkomst rent genetiskt och därför definieras som svensk men det blir en väldigt snäv avgränsning. Jag är uppväxt med flera andra generationens invandrare, vissa med två utlandsfödda föräldrar och vissa med en. Dessa personer är just som svenskar är mest i värderingar och kultur, kallar sig svenskar och även jag betraktar dem som svenskar. Jag är benägen att hålla med MiT i den retoriska frågan: Måste det finnas en exakt definition? Jag tror nämligen att det är svårt att sätta en exakt definition.

  Angående judar är jag inte benägen att hålla med Söder. Judar kan i högsta grad vara svenskar som jag ser det. Jude kan ju referera både till religiös och till etnisk tillhörighet men nationaliteten däremot kan vara olika. I USA t.ex. där det bott judar i många generationer, är inte de flesta av dem både judar och amerikaner?

  Svara
  • Jonas

    /  06/17/2018

   Det är en intressant diskussion.
   En person, uppväxt i ett helsvenskt område men med invandrade, muslimska, föräldrar. Firar Jul och Midsommar.
   Vad blir den personen?
   Om den personen gifter sig med en Svensk och får barn, vad blir då barnen?

   Svara
  • Ivar L

    /  06/17/2018

   Som sagt, bestämmer man sig först vilken aspekt av nationalitet man vill diskutera försvinner hela paradoxen. Det grundläggande felet ligger i att tro att det finns en enda aspekt eller betydelse i nationella benämningar.

   Den genetiska diskussionen leder t.ex. raskt in i problem eftersom nationella beteckningar som same och svensk inte gäller särskilt långt bak i historien. Vi kan spåra olika ursprung biologiskt och geografiskt men de kan inte kallas svenskt eller samiskt.

   Svara
 16. hllviken

   /  06/17/2018


  Svara
 17. Skeptisk

   /  06/17/2018

  Jag önskar att SD kunde vara tydligare i sin diskussion om vad de menar med nationer, dvs inte medborgarskap. Och har en diskussion om att man kan tillhöra flera nationer. Ett bättre svar från Söder hade varit:
  Samer och judar definierar sig utifrån egenart. Påskriv dem inte en svenskhet de inte bett om. En del känner sig också som svenskar, norrmän, finnländare och ryssar. Andra gör det inte. Att utgå ifrån att t ex samer också ser sig som svenskar om de är svenska medborgare är rasistiskt och majoritetssamhällets förtryck att definiera minoriteterna för dem. Skämms Lööf!

  Svara
  • Ivar L

    /  06/17/2018

   Ordet ”nationer” är väl lite av en anglicism såsom Söder använder den? Klart förvirrande även om jag fattar vad han menar.

   Svara
 18. hllviken

   /  06/17/2018

  III

  Svara
 19. Om jag skulle vara jude och flyttar till Kina och där erhåller kinesiskt medborgarskap, blir jag då automatiskt kines? Nej, jag tror inte det. Jag skulle resten av livet vara svensk jude. Inbillar mig att det är svaret på frågan, Om det nu är frågan om att genomgå en metamorfos likt en fjärilspuppa och kläckas i fjärran land med ett nytt medborgarskap som svensk, så tycker etablissemanget och PK-folket det vara helt OK och en självklarhet. Man blandar friskt för att sprida förvirring i leden. Är man född i Kina förblir man kines även om man flyttar till Grönland etc etc.

  Svara
  • Gorby

    /  06/17/2018

   Svara
   • Senior

     /  06/17/2018

    Vi måste alltså vänta tills folkmordet gått så långt att Svenskar är i minoritet innan det kan bli tal om hets mot folkgrupp gällande den svenska befolkningen.

    Inte ens då finns vi Svenskar upptagna som ”skyddsvärd” folkgrupp i lagen, utan blir därmed utelämnade till den dåvarande lagstiftande församlingen att upptas genom en lagändring.

    -Låter ju väldigt troligt i och med att det torde vara just den nya regimen som ligger bakom folkmordet…

    Socialismens Sverige är fantastiskt!

    Likhet inför lagen?

    Kanske för ca 1000 år sedan då edsöreslagarna instiftades, men sedan socialisterna tog över har det stadigt gått åt fel håll. Nu eskalerar det väldigt snabbt.

    Svara
   • Olof

     /  06/17/2018

    Um, hetsar inte IS flaggan mot ungefär samma folkgrupper som en hakkorsdito skulle göra? Kanske plus avfälliga muslimer då?

    Svara
 20. MiT

   /  06/17/2018

  ”unga män”… Precis som det alltid har varit i Sverige…?

  Svara
  • Ivar L

    /  06/17/2018

   Rätt stor elefant som fattas i hennes historia?
   Undrar dessutom om de verkligen sade ”blondinen” varenda gång. De kanske sade ”suedi” eller ”svenskhoran” också?

   Svara
 21. Dreadlock

   /  06/17/2018

  Det är just särbehandlingen som är boven. Mina första år i Sverige ( 1976-1982) var nog för att få vilken tonåring ur gängorna, jag var mellan 12-18 år då.
  Det är inte klokt hur olika jag blev behandlat beroende hur mina skolkamrater projicerade egenskaper på mig p.g.a. en stark tysk brytning, som jag gjorde allt för att få bort.
  En del såg mig som ställföreträdande representant av det tyska Nazistpartiet och visade öppet avstånd. En del såg mig som nästan totalt bakom flötet och behandlade mig med styvmoderlig överseende. En del tjejer projicerade exotiska egenskaper på mig ( Som jag varken haft eller kommer att ha,förr eller senare,haha) En del behandlade mig som vem som helst som kunde byta inställning på en femöring beroende på om veckans Holocaustavsnitt ( Populär tv-serie om nazisters illgärningar) blev tillräckligt upprörande och då fanns jag där som ett given slaskhink för att ta emot ren fientlighet av en del. … Det var ( ännu är bitvis) ett flerfrontskrig mot div. fördomar och föreställningar.
  När jag läser idag om hur minoritetsdefineringen fortgår, då kommer jag att tänka på 2 saker.
  Det finns grader i helvetet. Även nu när jag bott 40 år i Sverige så har jag ingen speciell känsla för vad en svensk identitet egentligen består av, tvärtom, I skolan, i umgänget med svenskar, politiska kampanjer osv … har i decennier tonat ner svenskhet så att det återstår bara mikrobiska lämningar av som det egentligen var före 60-talet. Det är mellanmjölk av allting idag.
  Det jag älskar med Sverige, och är beredd att försvara hårt , däremot, är graden av demokrati, personlig frihet ( Den enorma friheten att gestalta sitt liv som man vill) Undertecknat blir ursinnig på politisk relativism , uppluckrandet av värderingar som behövs för att förvalta det samhälle som vi har. Så, trots att jag inte är ”svensk” så vilar värderingarna på samma grund från där jag kom ifrån.

  Svara
 22. Ivar L

   /  06/17/2018

  Det som spökar här i diskussionen om svenskhet är naturligtvis det faktum att sådana som Annie Lööf drömmer om att göra Sverige till ett slags USA. I USA kallar sig vad jag förstår de flesta etniciteter för ”americans” eftersom landet inte har en tydlig majoritetsetnicitet.

  Det intressanta är att om Lööf och kompani lyckas och den svenska majoritetskulturen försvinner samt alla medborgare definierar sig som svenskar på samma sätt som amerikaner, vad blir det då av de etniska svenskarna? De försvinner helt enkelt i språket. Eller skall de kalla sig svenska svenskar?

  Förstå vidden av det svek mot ett helt folk som pågår här. Det är extremt upprörande. Våra politiker försöker förinta vårt nationella arv genom att kombinera import av främmande folk med nyspråkliga pålagor.

  Svara
  • utlandssvensk

    /  06/17/2018

   @ Ivar L,

   ” vad blir det då av de etniska svenskarna? De försvinner helt enkelt i språket. Eller skall de kalla sig svenska svenskar?”

   Det var lätta frågor! Som bekant finns det i USA en liten rest kvar av ursprungsbefolkningen och dessa kallas ”native americans”. Så vi etniska svenska blir då rimligen något i stil med ”ursprungliga svenskar”.

   Men den kommande MENA majoriteten lär knappast vara lika snäll mot oss som dagens amerikaner är mot indianerna. Sannolikt blir vi utdriva och möjligen även förslavade. Best case är något liknande kopterna i Egypten. Läs om dem och se om du kan hålla tillbaka tårarna……

   Svara
   • Ivar L

     /  06/17/2018

    Nej, ”natives” i Sverige är ju samerna enligt FN:s språkbruk. Vi kommer att få kämpa för att få status som natives när den dagen kommer.
    Bäst att se till att den dagen aldrig kommer, det här måste få ett slut. Det är helt orimligt.

    Svara
    • utlandssvensk

      /  06/17/2018

     ”Det är helt orimligt.”

     Orimligt var det i mitten av 80-talet. Nu föreligger akut dödsfara för den svenska nationen.

     Svara
    • Jonas

      /  06/17/2018

     På svenska heter det urbefolkning och ursprungsbefolkning.
     Samerna är noga med att kalla sig ursprungsbefolkning eftersom de är fullt medvetna om att de inte var här först. Ytan Sverige befolkades söder ifrån när isen smälte. Senare när den började dra sig tillbaka i norr kom samerna från öster.

     Svara
  • Nisse Hult

    /  06/17/2018

   I USA tvingar man väl ändå på invandrarna som vill bli medborgare att avge något sorts trohetslöfte mot USA och att göra ett löfte att bli amerikan? Och sen följs det upp med ramsan i skolan och vid andra tillfällen? Däremot har väl USA historiskt accepterat att personer befunnit sig i USA i utan medborgarskap och utan att bli amerikaner, mest mexare som fortsatt med en spansk livsstil och förändrar USA underifrån i kraft av sin volym.
   I Sverige är det ju mer att man lyckats ta sig hit, hänvisat till ”allas lika värde”, exploaterat tidigare skattebetalares pengar och sen blir man svensk medborgare. Men Sverige tvingar ju inte av invandraren ett löfte att försvenska sig.
   I Sverige kanske vi räddas lite av att många av de som flyttat hit från MENA-länder faktiskt har flytt från islam. Sen är dom (och vi) jagade av hårda islamister som också flyttat hit med sitt religösa arv. Men det uppmärksammas alldeles för lite att det är så lätt för hårda muslimer är så lätt att få ta med ideologin in i Sverige med tanke på att de flesta som flyr hit faktiskt åberopar ”islamisk politik” som orsak till att dom flyr.

   Svara
 23. Så här tycker några av våra politiker om svensk tillhörighet.
  https://www.rt.com/news/430096-sweden-jews-minorities-soder/

  Svara
 1. Kan jag bli kines? — WTF? – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: