Förstagångsväljare

SVT har i ett antal artiklar tagit upp valet och div problem och möjligheter runt det. T ex demokrati och partipolitik.

Idag kom en kort artikel om förstagångsväljare och partipolitiken

Det kommer nog att gå lysande det här…

Det ovan såg jag på twitter, har inte kollat upp det mer själv men det stämmer säkert. Man fortsätter att mata på med sitt trams.

Ungefär som det här jag såg för några dagar sedan. Den ena satsningen efter den andra. Men bara på tjejer. Hela tiden. Och det kommer att vara lika meningslöst den här gången som det brukar vara. Att tjejer oftare än killar väljer nåt annat beror inte på ”förebilder” eller att ”samhället” säger åt dem att välja nåt annat osv. Tjejer är helt enkelt generellt sett inte lika intresserade som killar.

Ungefär som när man för några år sedan använde Robyn som dragplåster för att locka tjejer till teknikutbildning (har för mig det var KTH men kan ha fel där). Robyn som inte ens gått gymnasiet. Man ville få det till att vrida på reglage på ett mixerbord var teknik. I artikeln i GP nämner man att man kan använda en app i stället för en dimmer på lamporna hemma.

Teknik är det som gör att man kan vrida på ett reglage på ett mixerbord så att något händer eller det som gör att appen kan dimma lamporna. Inte reglaget eller appen. Osv.

Men när kommer alla satsningar på killar? Borde man inte försöka locka fler killar till de utbildningarna också? Hur mycket framtida kompetens går man miste om när man inte också satsar på dem som faktiskt är mest intresserade?

MVH

MiT

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

173 kommentarer

 1. Dreadlock

   /  06/26/2018

  ”Men när kommer alla satsningar på killar? Borde man inte försöka locka fler killar till de utbildningarna också?”

  De är nog inte så svårlockade …

  Exempel på val till gymnasieprogram med hög andel killar:

  El och energi: 97 %

  Bygg och anläggning: 92 %

  Industriteknik: 88 %

  Fordon och transport: 85 %

  Exempel på val till gymnasieprogram med hög andel tjejer:

  Hantverk: 96 %

  Hotell och turism: 78 %

  Vård och omsorg: 76 %

  Estetiska ämnen: 67 %

  Ja, varför är det istället inte så lockande för fler killar att bli Frisörer,nagelskulptriser, frukostvärd,receptionist eller bli ssk eller usk och slava långa underbemannade pass, när det utförs sådana fjuttiga arbeten som tar hand om tråkiga aspekter i samhället, som att ta hand om samhällets infrastruktur,energiförsörjning, industrimekanik. Inga flådiga jobb.Men oftast självständiga med stor frihet att kartlägga problemfrågor och själv utföra förbättringar. Det måste bero på att det är tillfredsställande ?

  Svara
 2. weasel

   /  06/26/2018

  Jag har alltid betraktat mig själv som en fullständig sopa när det kommer till teknik, men nu förstår jag att jag i själva verket är ganska så duktig på det eftersom jag har bytt ett stort antal glödlampor i mitt liv…
  :/

  Svara
 3. Kanske skulle fler kvinnor söka sig till tekniska utbildningar om man helt enkelt tog bort genusutbildningarna så att det blev OMÖJLIGT att läsa sådant?

  Svara
  • En annan sak man kan ta bort är garanterad lön (=bidrag) oavsett vad man gör och hur väl man gör det.

   Indien har en hel del kvinnliga ingenjörer.

   Svara
 4. Passar på att påminna om den här:
  ”Why Women Don’t Code”
  https://quillette.com/2018/06/19/why-women-dont-code/
  ”Professionals and activists who work in this area tend to see it differently. For them, diversity involves a commitment to righting the wrongs of the past.
  […]
  Their understanding of inclusion is also quite different. Inclusion is about culture, and in a twist worthy of Orwell, inclusion often demands the exclusion of ideas and opinions.
  […]
  The gender diversity movement itself has spent the better part of 30 years cataloguing differences between men and women. Indeed, the entire goal of achieving gender diversity makes no sense unless you believe that men and women work in fundamentally different ways.
  […]
  They claim that men have created a culture that matches their values and interests. How is that possible if men and women don’t differ in fundamental ways?”

  Svara
 5. Rikard

   /  06/26/2018

  Hej.

  Låt oss anta att det finns könsbundna trender i hur människor väljer utbildning, jobb, yrke och karriär (jag skiljer på jobb, yrke och karriär då de inte är samma sak). Gör det något om så är?

  Om valet är frivilligt på så vis att inga förhinder baserade på kön och genus existerar formellt (låt säga en lag som föreskriver att småskolefröknar måste vara just fröknar); vad gör det då om män och kvinnor sedda som grupper väljer olika?

  Så länge urval och antagning är meritokratisk och konkurrensbaserad så är det upp till alla och envar att försöka kvalificera sig för det man är intresserad av. En del av oss är helt och hållet nöjda med så kallade ‘enkla jobb’ (den som uppfann den termen vet inte vad den pratar om) som kassabiträde eller hamburgarslav; andra vill ha ett yrke och kanske rentav driva eget; ytterligare andra vill ha en karriär för att ständigt sträva ‘citius, altius, fortius’.

  Jag kan inte förstå det som annat än besserwisseraktigt översitteri, förakt, och en allmänt nedlåtande von Oben-attityd från dessa världsförbättrare som kräver att pojkar och flickor skall ses som slavar under könsroller och biologi. Det är inget annat än den välmenande tyrannens omsorg, det är att underkänna andras intellekt och vilja, och det är att svårligen nedvärdera arbete.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Svara
  • Intenso

    /  06/26/2018

   Och hus såssigt är inte det?

   För att vara ett ”arbetar”-Parti så verkar de måna om att det inte skall finnas några ”arbetare” mer utan bara en massa jävla akademiker. Rödvinet tar ju slut för tusan.

   Svara
   • Min erfarenhet av sossar (och många inom vänsterblocket) är att de ser ner på jobb som städare, ”hamburgarflippare” osv. Det är bara att se hur de beskrev Sverigedemokraterna – korkade arbetslösa och lågutbildade unga (vita) män som körde traktorer – ursäkta, men var detta inte er målgrupp en gång i tiden?

    De undrar varför de faller. Men kanske är det dags att sluta håna och se ned på den hederlige arbetaren som får världen att gå runt?

    Svara
    • Melmac

      /  06/27/2018

     Man har anammat Demokraternas sätt, idiotförklara en grupp och sen tigga om deras röster. Pinsamt korkat!

     Svara
     • Det fungerar i ett tvåpartisystem. För vänster-Demokrater finns ingenstans att ta vägen!
      S ser fortfarande världen som Vänster mot Höger, där S är det kloka vänsteralternativet, och höger är ondska.

  • Bamse

    /  06/27/2018

   ”Om valet är frivilligt på så vis att inga förhinder baserade på kön och genus existerar formellt (låt säga en lag som föreskriver att småskolefröknar måste vara just fröknar); vad gör det då om män och kvinnor sedda som grupper väljer olika?”

   Det är onekligen tiotusenkronorsfrågan i sammanhanget. Själv anser jag att svaret självklart är: Det gör inget, det är helt okej.

   Konsensus verkar ju dock vara något helt annat. Uppenbarligen tänker jag med fel hjärnhalva eller nåt…

   Svara
   • Det viktiga verkar inte vara huruvida man idag har fritt val och oanade möjligheter, utan hur det var förr. Genom att slå över total idag kan man tydligen retroaktivt göra bot för tidigare generationer.
    Börja med att anamma den marxistiska världsbilden: det finns inga individer, bara grupper. Därefter är steget kort till odödliga grupper som kämpat om makten sedan anno dazumal. Då måste man utjämna så att det summerat över tid blir ”rättvist”, dvs lika utfall. Eftersom man inte förstår hur värde skapas och tror att det är ett nollsummespel har man bara ett verktyg: tryck till den som är ”på toppen”: västerlänningar, vita och män.

    Att den som idag har jobb och bostad har det bättre än historiens rikaste kungar och kejsare passar inte riktigt in, så vi struntar i det.

    Eller så kan du göra som jag, sucka och säga ”Jag förstår dem inte, människorna.”
    (Det går att säga om mycket!)

    Svara
    • Bamse

      /  06/27/2018

     Jo, förklaringen kanske är något åt det hållet. Vilket i och för sig gör att jag om möjligt (som du säger) förstår ännu mindre vad som är så bra med deras agerande 😉

     Svara
 6. En annan

   /  06/26/2018

  Säger bara; vinjetten till tekniskt magasin, för er som kommer ihåg den!
  Det tråkiga med sådana här kampanjer är att dom hoppar av efter att dom kom på att nagelteknik var deras grej, till förfång för de som verkligen ville gå kursen i elementär mekanik!
  Om jag fick bestämma, skulle jag samla ihop alla feminiztern och dumpa dom i gummibåtar i kattegatt, för att bli upplockade av närmaste NGO-fartyg för omedelbar transport till Nordafrika!

  Svara
 7. lensof

   /  06/26/2018

  Vi människor är sociala varelser och det allra mest i tonåren. Den tid då vi också gör våra yrkesval. Få tjejer och få killar vill gå ensamma i en klass där alla andra är det andra könet. Man vill gå med kompisar eller ha en rimlig chans att få kompisar. Man kollar också in hur arbetsplatserna ser ut och då spelar ofta det sociala större roll än många andra faktorer.

  Få är så starka i tonåren att de självständigt klarar att välja helt efter sina egna intressen.

  Alla dessa satsningar med läger eller kvoter fungerar därför inte om man inte tar hänsyn till detta konkret på gymnasiet. I de fall man har låtit alla som tillhör minoriteten gå i samma klass får de mycket större chans att trivas och bilda kompisgäng. Då är också chansen större att de blir kvar och slutför utbildningen. Detta har visat sig men som vanligt lär man aldrig vad som fungerar och inte utan försöker hitta på något nytt och eget. Kanske handlar det om (projekt) pengar också.

  Den andel tjejer respektive killar vi har i Sverige på vissa utbildningar kan också vara helt olika med hur det är i andra länder. Precis som det kan variera över tid. Ungdomar kan verka flummiga men ofta ser de vad det satsas på och det blir därför lockande. Och just nu ska de satsa på genuskunskap och mångfald om framtiden ska blir deras.

  Någon lär ha sagt att varje land har de ungdomar det förtjänar. Och det kan det vara svårt som förälder att kämpa emot de krafter som styr i samhället.

  Svara
  • En annan

    /  06/26/2018

   Jo,det finns egentligen inga enkla lösningar på ett komplext problem, eller så gör det det.
   Nu inväntar jag Rikard, före detta lärares svar, han verkar ha koll.

   Svara
   • Rikard

     /  06/27/2018

    Hej.

    Är jag Läderlappen eller? Skämt åsido, jag skrev en kommentar med allmänna tankar om sådant här fjoms som att försöka få in [kön] på [kurs], och den borde ligga högre upp.

    Kul att någon är intresserad av ens tankar; tack för det.

    Hur medvetet eller omedvetet man väljer utifrån bakgrund, status i gruppen, kompisar, och så vidare är i min erfarenhet från de så kallade utvecklingssamtalen (fd kvartssamtal) inte något som man från skolans sida kan påverka på annat vis än att framhålla att gymnasievalet är ditt första egna val som blivande vuxen.

    Jag har varit med om att föräldrar till barn som är knappt läskunniga, insisterar på att deras Gustaf/Mohammed/Gina/Blanceflor skall bli läkare, eller ingenjör, eller forskare. Jag har också vart med om motsatsen – studievana barn med god intelligens som vill gå yrkeslinjer, till föräldrarnas fasa.

    Det har då hjälpt att kunna säga att jag själv från början var arbetare före jag blev akademiker; valet är inte bindande eller permanent och är man villig att ta smällen rent ekonomiskt som omskolning och fortbildning kan innebära så är det bara att ligga i. Inte för att klappa mig själv på ryggen för mycket, men jag tror att kvalitén på våra akademiker (särskilt de som läser akademiska yrkesutbildningar som t ex socionom) tjänat på en åldersgräns på 25 år eller så – det är inte sunt att gå nio år grundskola följt av tre eller fyra års gymnasium följt av två eller flera års högskola och universitet; man blir institutionsskadad. Ut och se världen och jobba ett par tre år med ‘enkla jobb’ först.

    Könskvotering och propagandakampanjer som ‘Kvinnor kan!’ är trams och nedvärderande – allt kampanjen egentligen säger är ju ‘Du kan fastän du är tjej’, och vad gör det med självkänslan?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • Olof

      /  06/28/2018

     ”jag tror att kvalitén på våra akademiker (särskilt de som läser akademiska yrkesutbildningar som t ex socionom) tjänat på en åldersgräns på 25 år”

     Det är faktiskt en väldigt intressant tanke. Och jag tror det kan vara bra ur flera synvinklar.

     För man blir utan tvekan institutionsskadad. Och inte nog med det, utbildarna kommer undan med väldigt verklighetsfrånvända kurser.

     Med en åldersgräns på 25 så skulle de nytillkommande studenterna lärt sig mycket mer om vilka kunskaper som är relevanta och som håller i sig och kräva mer värde ur utbildningen.

     Hmm, en annan fråga till dig som har erfarenhet av många ungdomar – det kom ju en stor tvillingstudie från Norge rätt nyligen som indikerar att de två faktorerna som styr barns ‘karriär’ främst tycks vara genetik och social miljö utanför familjen. Det vill säga att barn påverkas betydligt mer i sina val av vänner än av föräldrar. Rimmar det med din erfarenhet?

     Det i sig skulle också i så fall vara intressant ur aspekten nedre åldersgräns för högre utbildning, eftersom det skulle ge individen en möjlighet att faktiskt mogna och göra ett mer självständigt val.

     Svara
     • Rikard

       /  06/28/2018

      Hej.

      Det beror (nästan) helt på den sociala miljön runt den genetiska matrisen, hur denna utvecklas.

      Betänk det gamla Sverige: vare sig vi var i Gällivare eller Gävle var den underliggande kulturen så homogen att du visste vad som gällde, på ett intuitivt och undermedvetet plan. ‘Tyst kommunikation’ kallas det mellan individer och avser då bl a att du undermedvetet läser av signaler* från mig, och jag undermedvetet vet detta och gör detsamma. Därmed minimeras möjligheten för utvecklande av alltför extrema subkulturer; istället skapas utrymmen i huvudkulturen för dessa. (NB: mycket av detta hänger samman med graden av rörlighet för personer och information i samhället – ju mer kommunikation desto mer homogenisering blir nödvändig, och omvänt ju mer homogenisering desto snabbare går kommunikationen. Gustaf Vasas statskyrka var väl det egentliga startskottet.)

      Om du är född arab, från Libanon, av invandrade föräldrar och 95%+ av alla du möter är svenskar, så kommer du att utveckla dels beteenden som svensk, dels som libanesisk arab (oavsett religion), och dels som syntes av dessa. I en god miljö kommer du att vilja välja att utveckla insikt i hur de olika mönstren du som individ förkroppsligar interagerar.

      Om du istället omges av människor med samma eller liknande bakgrund kommer du inte att bli svensk – i realiteten i Sverige idag ser de flesta invandrares identitet ut som så att de har sin ursprungliga etniska (i urvattnad form för de som är födda här), samt sin av sig själva valda och av den svenska staten tilldelade identitet som [inte svensk]. Istället för identifikation och empatisering med ett begrepp har denna skett i opposition mot detta begrepp, och simultant tillskrivs det som är i opposition för den egna gruppen negativa egenskaper, varför man fostras i att inte vilja tillhöra den gruppen.

      Även en svensk med bakgrund i socialgrupp tre eller fyra förr i tiden var fortfarande svensk, visste vad som gällde och kunde bygga sig ett bättre liv då vägen till detta var skötsamhet, nykterhet (som ideal i alla fall), måttfullhet, och idogt arbete; dessa ideal utsträcktes under perioden 1940-1970 till att omfatta invandrare. Om de var som folk och gjorde gott nog ifrån sig var det, som statsministern skulle säga, inte okej att hoppa på dem vare sig verbalt eller fysiskt – underförstått att om de inte uppfyllde detta… Detta ändrades med den ändring av grundlagen som tog ifrån oss vår födslorätt till våra fäders land.

      Min erfarenhet? Vissa folk och vissa kulturer är bättre än andra, med undantag för självmordsbenägen tolerans och de låga förväntningarnas rasism. Kan de vuxna och deras barn tvingas in i vår kultur försvinner problemen. För att det skall ske måste antalet vara lågt och tvånget vara obevekligt. Då skapas förutsättningar för att de genetiskt betingade (som i sannolikhet, enkelt uttryckt) valen skall vara de rätta; annars inte.

      En somalisk pojke med för gruppen typisk IQ (ca 80 vill jag minnas) kan dels tränas och utbildas till att höja sin IQ några punkter, vilket kan spela mer roll än man tror, dels läras att använda den intelligens han har till att sätta sig över av kultur betingade preferensmönster för val.

      Men då måste man erkänna, och välja, att vissa folk är överlägsna andra i prestation, förmåga, intellekt, civilisation och så vidare. Inte som ett värdeomdöme, utan som ett krasst konstaterande.

      Detta är fel enligt våra värderingar.

      Enligt mig är det, för att använda en trädgårdsmetafor, som att vägra gallra och rensa i landen då alla växter är lika värda. Vissa plantor behöver förkultiveras innan de sätts, apropå åldersgräns för studier. Man kan säga att naturvetenskaperna kan sås på friland medan samhällsvetenskaper bör förkultiveras och humaniora hållas i växthus.

      Vill vi att västerländsk civilisation skall överleva, skall det till metoder av Stalins kaliber. Tyvärr. Så blir det när man låter trädgården förfalla, fåglarna att bygga bo under taket, och låter vädrets makter få fri tillgång till rummen i huset.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

 8. Ivar L

   /  06/26/2018

  Om inte annat borde man väl satsa på att få killar att bli t.ex. jurister? Kan ju vara trevligt om det finns någon manlig åklagare och domare om 20 år.

  Det här var ju rätt festligt: ”GP nämner man att man kan använda en app i stället för en dimmer på lamporna hemma.”
  Undrar om det kan vara så att den appen i sin tur styr en… hmmm…. dimmer!
  Du fattar, reportern förstår absolut ingenting för hin är förmodligen inte teknikintresserad som de andra tjejerna… Eller hur det nu var.

  Svara
 9. Ivar L

   /  06/26/2018

  Det här med att man skall fortsätta satsa på kommuner som ”investerat” i mångald och integration, d.v.s. immigranter:
  https://nyheteridag.se/miljardregn-i-regeringens-nya-integrationssatsning-enorm-okning-av-pengar-till-kommuner/

  Som jag ser det är det enda rimliga att de kommuner som erhåller betydande statsstöd eller kommunalt utjämningsbidrag ställs under någon form av tvångsförvaltning, de klarar sig ju uppenbarligen inte själva och då är det inte rimligt att de får bestämma över sin ekonomi fullt ut. Inte så länge andra betalar.

  Svara
  • Olof

    /  06/26/2018

   Jag håller helt med.

   Sen är satsningen nästan helt meningslös. För att kunna motverka segregetionen måste först desegregation vara möjlig. Eftersom gränsen för självsegregering, typ white flight, går vid sisådär 4-5% utomeuropeiska invandrare och vi för närvarande har c:a 8% så är det inte möjligt att desegregera de utsatta områdena eftersom resultatet vid till och med en perfekt desegregering skulle bli white flight från Sverige.

   Det innebär att det bästa man kan åstadkomma är att rädda ett fåtal ur de förslummade etniska enklaverna in i samhället, men enklaverna kommer kvarstå och sannolikt växa.

   Vill man rädda mer än en liten bråkdel av de utsatta finns helt enkelt ingen annan väg framåt än att få ner antalet så assimilation blir möjlig.

   Men jag räknar kallt med att godhetsknarkarna hellre ser hundratusentals fastna i förhållanden som reproducerar vad de flytt ifrån. Det är ju alltid praktiskt att ha ett reservat på lagom avstånd dit man kan åka och klappa på objekten för ens ‘godhet’ när man behöver lite pepp.

   Svara
  • Dreadlock

    /  06/26/2018

   ” Regeringen har tagit lärdom av tidigare satsningar för att minska segregationen. De viktigaste lärdomarna är att det krävs ett långsiktigt och sektorsövergripande arbete där tidiga insatser, lokal förankring, samordning och samverkan är centrala beståndsdelar.”

   Från : https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/sverige-ska-halla-ihop–segregationen-ska-brytas/

   Nu har regeringen knäckt koden hur de egentligen ska agera, eftersom alla tidigare stödmiljarder endast var till för att dra lärdomar. Betyder det att regeringen strösslat skattepengar utan att egentligen veta ? Och hur är det annorlunda den här gången ?

   När man går vidare och bryter ner det speciella anslaget i termer av reda kontantstöd per kommun, så ser det inte speciellt ljust ut ändå.

   32 kommuner blir berättigade att söka bidragen eftersom de har särskilt utsatta områden.
   Villkoret för bidraget är att de skall gå åt för att bekämpa segregationen.
   2,2 miljarder avsätts per år mellan 2020-2027.
   Ett enda exempel får åskådliggöra hur det är tänkt . Kristianstad : Kristianstad kan få 10,3 miljoner kronor i stöd för 2018, 33 miljoner under 2019 och 55 miljoner per år under perioden 2020 till 2027.

   Kalla mig galen, men den mest akuta åtgärden för en framgångsrik integration innebär vanligt lönearbete. Där räcker pengarna , i Kristianstad för ca. 137 årsarbetare med avtalsenlig lön samt sociala avgifter under perioden 2020-2017. Att det i praktiken utgör en helt statssubventionerad lön utan några som helst risker för kommunen kanske inte gör så mycket i det stora hela. Hursomhelst är alla arbeten över 50% i anställningsgrad berättigat till A-kassa. Så min gissning är om det skulle bli så enligt exemplet ovan, så har minst 137 årsarbetare i Kristianstads kommun A-kassa efter 2-3 år, eftersom det inte belastar kommunkassan.
   Ett beprövat grepp av sosseriet sedan 80-talet att putsa till en snygg statistik inför nästa val. Det kommer alltid sådana gratis-pengar från sosseriet som valfläsk. Varenda gång. Gissa vem som betalar notan i slutändan ?

   Svara
   • Olof

     /  06/26/2018

    ”Kalla mig galen, men den mest akuta åtgärden för en framgångsrik integration innebär vanligt lönearbete.”

    Japp, men det fåtal jobb som man kan fejka med de här pengarna räcker helt enkelt inte så långt för att ens frisera statistik med. För att då inte tala om att sådant användande av pengarna förmodligen snarare motverkar integration än ökar den.

    Integration fungerar bara bra när den drivs av individens egna önskan att anpassa sig till omgivningen. På det sätt de flesta individer fungerar när de är en så försvinnande liten minoritet att de inte kan dra sig undan och forma egna grupperingar, utan de måste hitta en tillhörighet i omgivningen.

    Men så fort man kommer över den där gränsen att grupperingar kan börja formas och enas runt ovillighet att anpassa sig till omgivningen så är det kört. Utan viljan att anpassa sig finns inte möjligheten att långsiktigt lösa vare sig arbetsproblemet eller integrationen.

    Svara
    • Dreadlock

      /  06/26/2018

     Så, det finns ingen lösning. Vi får väl sakta vänja oss vid att vi har fått ett samhälle där klasskillnader ,genom relativ fattigdom, står på alltmer cementerad grund.
     Alternativet, att klimatet svänger över till rena övergreppsmetoder för att bryta upp enklaver är inte särskilt lockande för undertecknad.

     Finns det en mellanväg ?

     Svara
     • Olof

       /  06/27/2018

      Jag vet inte. Jag tror nyckeln till lösningar ligger i just den insikten. Att redan nu inse att det finns ingen lösning. Så man släpper fantasierna och slutar slösa pengar på det som inte kommer leda framåt. Då kan man börja fundera på allvar över vad det är man vill åstadkomma.

      Själv har jag ett par grundparametrar.

      Den första är att jag inte tycker att permanentade enklaver är acceptabelt. Vi är skyldiga de människor som flytt som vi tagit emot med faktiska asylskäl en fristad i _Sverige_. Inte i en replika av stället de flytt från på svenskt territorium.

      Den andra är att jag tror främlingsfientlighet är driven av resurskonkurrens och är inneboende i människans natur. Den går i sig inte att göra sig av med, men det går till viss del att påverka vem människor ser som ‘vi’ i ‘vi mot dom’.

      För mig styr det lösningarna – vi måste få ner nivån så vi faktiskt kan assimilera de nytillkomna. Och där säger jag assimilera, för integrera kräver ännu lägre volymer.

      Integrera kan man göra om man har lyxen att man har lång tid där människor genom naturliga möten kan smälta ihop till en ny grupp genom dagliga fredliga förhandlingar om vad som är ömsesidigt bra. De befintliga grupperna har då stor acceptans och känner inget hot, de nytillkomna grupperna lär sig först den omgivande kulturen innan de medvetet börjar uttrycka särart, så de i det läget gör det på ett sätt de vet är accepterat. Men det tar decennier. Många decennier.

      Vi har inte den tiden. Vi ser redan tydligt att resurskonkurrensen börjar låsa in konfliktlinjer och det i ett läge där ekonomin är extremt bra.

      Så då måste vi gå mot assimilation för att minska det upplevda hotet hos de befintliga grupperna och samtidigt tydligt göra klart att nej, det är inte dags att visa särart just nu, det är dags att visa att ni är ‘samma’ nu. Mer ‘svenskar’ än faktiska svenskar. Hemkulturen får vänta – är den det viktiga… åk hem igen. Eller åtminstone någon stans dit det kan gå bra. För vi leker med elden. När resurskonflikten kommer måste de nytillkomna upplevas vara ‘vi’. De _måste_ upplevas vara ‘vi’. Annars behöver vi bara titta på historien för vad som händer.

      Sedan måste vi minska resurskonkurrensen. De rena katastroferna måste bort – t.ex den hjälp vi ger papperslösa idag. Det går att öppna för att sådant finansieras genom givmildhet via donationer, men finansiering genom gemensamma medel är typiskt sådant som driver vi-mot-dom instinkterna.

      Sen tror jag att nyckeln ligger i just volymerna. Och där är det första steget att inte förvärra situationen. Kanske ett totalstopp för anhöriginvandring om den inte är belagd med krav som innbär att vi bara tar emot anhöriga som redan är mer eller mindre integrerade. Ett totalstopp för asylsökande som anländer från säkert land – kommer de från Danmark så skall de söka i Danmark.

      Automatisk utvisning vid brott med fängelse på straffskalan. Går det inte att utvisa så permanent förvaring tills det går. Det är nödvändigt återigen för att minska ‘vi-mot-dom’. De nytillkomna grupperna måste ses som exemplariska och _skiljas_ från de som skapar konflikter.

      Och sen repatriering. Återigen volymerna. I kombination med hårda restriktioner på mottagandet så tror jag det går att betala rätt generösa återvändarbidrag, och kostnaden blir rätt låg i sammanhanget ändå. Godhetsknarkarna har gjort ett gigantiskt misstag, och vi får acceptera att det kostar en del.

      Jag vet inte om det räcker. Men jag tror det är den typen av lösningar man måste se på om det skall finnas en chans här.

     • Dreadlock

       /  06/27/2018

      Mycket bra skrivet Olof. Du har en proppfull verktygslåda ser man 🙂
      Sådana insiktsfulla texter är just anledningen varför jag besöker forumet.

      Finns inte mycket att tillägga, önskar bara att det fanns starka politiker som adopterar det slags nyktra och vidsynta perspektivet i din text !

     • Olof:
      Mycket bra. Vi måste få någon som genomför ovanstående och inte bara pratar.

      Anhöriginvandring: det har talats mycket om att reglerna nu tillämpas, men det lär vara si och så med det ute på Myndigheten (ni vet vilken).

      Integration/Assimilering: Många länder har språklig och kulturell del av medborgarskapsprov, och man får inget automatiskt bara för att man bor i landet. Innebär detta ”tramsiga” frågor om Carl Larsson och Strindberg? Ja, varför inte. Den som klarar dem har nog också förstått de svårgripbara kulturella delarna.

      Schyffert sade för inte så länge sedan ”var inte rädda.” För längre sedan sade hans bekant Gardell (Jonas) ”nöj er inte”, om svenskens förmåga att knyta näven i byxfickan. (Han skulle väl inte kännas vid det nu, i varje fall inte i det här sammanhanget.)
      Nöj er inte med ”hyfsat.” Nöj er inte med ”inte så mycket sämre än förra året.” Nöj er inte med ”inte värre än svensken i gemen.”

     • Olof

       /  06/27/2018

      @Dreadlock Jag kan komma med mer. Men basen är densamma – styr om resurser till grunden i samhällskontraktet så resurskonflikterna inte upplevs. Ta främst resurser från de vars reaktioner är låsta av sin godhetssignallering eftersom det är svårare för dem att falla över i invandringsfientlighet, så många nyare vänsterprojekt är bra källor att ta resurser från för att förstärka grundpelarna. Plus att det ofta är lyxkonsumption i sig.

      Och minska sen ‘annanskapet’ i grupperna. Det kommer en tid då vi kommer har råd med det igen, men den är inte nu. Nu måste vi förbereda för att parera att det går riktigt fel.

      @Kristian Ja, frågan är om vi får det i tid. Det är det jag menar med att insikten att problemet är olösbart är nyckeln. Så länge partierna och väljarna fortfarande tror att det här går att lösa alls så accepterar man fortfarande inte att man måste ta ställning i målkonflikterna. Man tror att man kan tillåta böneutrop utan att bygga på segregeringen. Man tror att man kan visa medlidande med brottslingar utan att deras beteende smetar ut sig över hela gruppen. Man tror att man kan ge nyanlända förtur till bostäder utan att skapa främlingsfientlighet.

      För anhöriginvandring tycker jag man kanske redan där skulle ha språk och kulturprov. Kanske på en enklare nivå än vad som borde krävas för medborgarskap, men tillräckligt för att man skall kunna klara sig i samhället. T.ex skulle kanske flytande engelska vara tillräckligt för att kvalificera sig, men åtminstone något som innebär en möjlighet att fungera här.

      Och precis, ‘inte värre en svensken i gemen’ räcker helt enkelt inte för att motverka de biologiska instinkterna…

     • Senior

       /  06/27/2018

      ”Jag tror nyckeln till lösningar ligger i just den insikten. Att redan nu inse att det finns ingen lösning. Så man släpper fantasierna och slutar slösa pengar på det som inte kommer leda framåt.”

      -Jahopp, detta utesluter effektivt hela sjuklövern.

      I övrigt är jag enig.

     • Ivar L

       /  06/27/2018

      Det är väl Tino Sanandaji bland annat som föreslagit rundliga hemvändarbidrag som en del av lösningen? Jag vill minnas att han även visade att kostnaden till och med blir lägre på sikt om många åker hem.

      Att inse att det inte finns någon möjlighet till integration i ordets rätta bemärkelse är helt klart ett första steg mot en lösning också eftersom man då kan koncentrera sig på verksamma metoder istället för dagdrömmar.

      Sedan, rent kulturellt tror ju jag på att ganska aktivt motarbeta alla islamistiska uttryck (utan att göra våld på den personliga religionsfriheten) är något som skulle göra nyttigt. Vi skall inte ha några Saudi/Qatar-moskéer med 80 kupoler och minareter någonstans och alla imamer som är extrema skall ut. Verksamheten skall dessutom sättas under någon form av kotroll, inklusive monitorering av vad som sägs så det inte bryter mot svensk lag. Sådant kanske inte skulle decimera invandrarnas antal så våldsamt men det skulle dra bort mattan för de värsta avarterna och på sikt göra det möjligt för de som trots allt blir kvar att leva ett liv som i vart fall lite påminner om ett svenskt liv i Sverige.

     • Olof

       /  06/28/2018

      @IvarL Ja, det räcker ju att titta på Ruists beräkning som sannolikt är i väldigt låg underkant. Med en genomsnittlig kostnad per flykting på 74kkr per år finns det ju att ta av.

   • Frida Gustavl

     /  06/26/2018

    ” Regeringen har tagit lärdom av tidigare satsningar för att minska segregationen. De viktigaste lärdomarna är att det krävs ett långsiktigt och sektorsövergripande arbete där tidiga insatser, lokal förankring, samordning och samverkan är centrala beståndsdelar.”

    Snömosigare kan det väl knappast vara. Om de nu dragit några relevanta lärdomar så borde de väl kunna ge oss mer detaljer och begripligt svara på följande frågor.

    1. Hur lång tid är långsiktigt – pratar vi fem, femtio eller fem hundra år?

    2. Det behövs tidiga insatser – betyder det alltså att alla de som inte fick tidiga insatser är förlorade ur ett integrationsperspektiv?

    3. Lokal förankring – vad fan menas med det. Att personerna ska förankras, eller att de ska integreras med lokal förankring.

    4. Samverkan över sektorer – ja, det låter väl bra, men rådande lagar och regler på integritetsområdet tillåter knappast någon djupare samverkan på ett individuellt plan, helt oavsett hur många miljarder man strösslar med.

    Själv skulle jag hellre hört något i stil med följande:

    ”De som kommit hit ska integreras, och om de inte vill integreras så kommer de inte få något permanent uppehållstillstånd. Vi kommer jobba stenhårt med piska och morot och följande mätbara aspekter anser vi ligger till grund för att man ska betraktas som integrerad: språk, självförsörjning och kunskap och förståelse för svenska lagar och regler. För att ro detta i land ser vi att det kommer behövas ett omfattande stödpaket i form av utbildning men också minst lika omfattande reformer i välfärds- och bidragssystem samt arbetsrättslagstiftningen.”

    Svara
    • Du får min röst!
     Apropå morot och piska såg jag den här nyss. Jag förutsätter att folk klarar några ord norska. Har sett den på ett flertal språk. Inte sällan med kyrilliskt alfabete.

     Svara
    • Kronblom

      /  06/27/2018

     ”1. Hur lång tid är långsiktigt – pratar vi fem, femtio eller fem hundra år?”

     Ett exempel på långsiktigt. Atollen Eniwetok i Mikronesien är förbjudet område i 250000 år på grund av radioaktiv strålning. Långsiktigt betyder i klarspråk, för all tid och evighet.

     Svara
   • Rikard

     /  06/27/2018

    Hej.

    Standardmetoden för att snygga till siffrorna är ungefär ganska precis (heja talspråk!) som du är inne på:

    Kommunen, eller privat arbetsgivare, ‘anställer’ en långtidsarbetslös (du vet, en av de där som ‘står långt från arbetsmarknaden’) med subvention från Af. Detta kan vara inom ramen för Samhall (om det inte förbjudits), för OSA (Offentligt Skyddad Anställning), eller lönebidragsanställning (det finns fler former för subventionerad anställning).

    Vid en sådan anställning är du anställd på tre månader i taget, utan LAS. Helt utan LAS – du kan sägas upp utan förvarning och utan anledning, du har inte rätt att löneförhandla, och du har endast rätt till lägsta lön enligt avtal (det normala i min anekdotiska erfarenhet är att lönen är ca 14 000:- före skatt vid heltid), och du har inte rätt till OB eller helgtillägg.

    När du arbetat ihop till a-kassa, upphör anställningen. Väl du varit arbetslös tillräckligt länge (det vill säga så länge att du är utförsäkrad från a-kassa och/eller sjukförsäkring) kan du komma i fråga för en ny ‘anställning’. Man gör så för att ersättning ibland skall baseras på tidigare inkomst, och är du utförsäkrad är den ju noll varför du endast kan få lägsta lön enligt ovan.

    Detta håller upp statistiken över hur många som går från bidrag till lön, och hur många som lämnar socialbidraget bakom sig. Det är win-win för alla utom för Sverige och för den enskilde. Af, kommuner, soc, och partier får snyggare siffror.

    På sikt förbereder man en total kollaps av pensionssystem och allmän gemensam välfärd. Dessa människor har så låga livslöner att de endast kommer att få lägsta möjliga pension. Detta under förutsättning att nuvarande pensionssystem finns kvar om tio år.

    I ett mer humant perspektiv har vi med detta skapat en ytterst distanserad byråkratklass, som är tränade att processa personnummer så fort de kan till sin slutliga destination. De träffar i regel inte ‘klienten’ mer än en eller två gånger, innan denne överantvardas till en annan handläggare. Medborgaren saknar i princip möjlighet att påverka processen; inte heller finns reell möjlighet till överklagan eller överprövning.

    Jag tror vi håller på att permanenta ett äkta trasproletariat, och en inhuman teknokratisk kader av despotiska dokumentdiktatorer. Den ena klassen är dresserad att lyda order; den andra är fostrad att sakna hopp.

    Vad händer om en Ledare kan väckas de enas hopp och samla den som en kämpande klass, samtidigt som Ledaren tillägnar sig de andras lojalitet och lydnad?

    Vi vet, trots allt, att är det något tjänstemän i Sverige kan så är det att lyda order utan frågor.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • ”Den ena klassen är dresserad att lyda order; den andra är fostrad att sakna hopp.”

     Så j-vla bra formulerat!

     Svara
     • Rikard

       /  06/27/2018

      Hej.

      Tack, tror jag.

      Det hjälper kanske att ha tillhört den ena, sedan den andra, och sedan den ena igen…

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

     • Ja, muntert är det inte, oavsett hur elegant man formulerar sig …

    • lensof

      /  06/27/2018

     Väldigt bra beskrivet av en verklighet jag kom i kontakt med för några år sedan.

     Det var upprörande att se hur högutbildade människor utnyttjades oftast på kommunerna till en ersättning som knappt var socialbidrag. Dessa människor hade fått stämpeln alltför utbildade på sig. Dock var de ändå användbara i diverse olika sammanhang inom kommunal verksamhet. De var väl fungerande som människor och som yrkesfolk.

     Få saker har fått mig så negativ till socialdemokratisk arbetspolitik som hur de behandlade och fortfarande gör med välfungerande människor som med egna pengar satsat på sig själva och sin kompetens.

     Detta fick mig att lova att aldrig aldrig ge något gratis till socialdemokratiska organisationer. Ska jag ge något är det för att jag själv får ut något. Annars svälter jag hellre. Eller kanske spelar byfåne…

     Svara
  • weasel

    /  06/26/2018

   Hoppas att någon av miljarderna går till Sandviken så att dom tjänar ännu mer på invandringen….
   :/

   Svara
 10. hllviken

   /  06/26/2018


  Svara
 11. Ivar L

   /  06/26/2018

  Immigrantmobb på gränsen till Tyskland som vill in och knuffar sina kvinnor först mot polisen så att kvinnorna blir de som får tårgasen på sig. Fina kvinnoideal de har dessa män, för det är nästan enbart män, såklart:

  Svara
  • Ivar L

    /  06/26/2018

   Rättelse: Gränsen är nog till Kroatien om jag fattat rätt. Men det ändrar ju inget egentligen.

   Svara
  • Nightrunner

    /  06/27/2018

   Gillar killarna som samtidigt som de ska hjälpa kvinnan som fått tårgas i ögonen, har cigg i händerna och blåser rök rakt i ansiktet på dem. Akutsjukvård på hög nivå…

   Svara
   • Ivar L

     /  06/27/2018

    Jag har hört att de är kirurger hela bunten. Sverige behöver detta kompetensregn. Dumma Kroatien.

    Svara
    • G

      /  06/27/2018

     Fy fan vilka ”män”!

     Ja, Sverige får exportera Scocco till Kroatien så får han försöka lura i kroaterna vilken enorm mångmiljardvinst för landet som väntar bakom hörnet…

     Svara
 12. Apropå förstagångsväljare: Jag måste erkänna att jag röstade Mp en gång. Förra seklet.

  Svara
  • I helt olika val så har jag röstat KPML(r), V, S, Piratpartiet, Vägvalet…

   Svara
  • Dreadlock

    /  06/26/2018

   Har röstat på KPML(r) till kommunvalet första gången. Mp i riks ( Bara för att jag blev så glad för att jag fick ett betalt friår (Mp) Vilket inte var så dumt faktiskt. (s) har jag aldrig röstat på. Inte heller (v) eftersom min ungdomstid i KU fick en eftersmak av akut PTSD när jag gick gymnasiet och på allvar fick läsa vittnesmål om hur det egentligen låg till. Till denna dag hatar jag denna ideologi med passion varje dag.

   Svara
  • weasel

    /  06/26/2018

   @Kristian ;

   Du är ursäktad. Det var först det här seklet som Miljöpartiet blev Migrationspartiet.

   Svara
   • Det intressanta med Miljöpartiet är att de argumenterat att migration är dåligt för miljön – vilket är helt sant. Det innebär bland annat fler resor till olika länder och desto längre dessa länder ligger, desto mer miljöpåverkan (i deras huvuden).

    De har helt enkelt fått en kortslutning.

    Svara
    • Grodan Boll

      /  06/27/2018

     Och då har de inte funderat på konsumtionsaspekten:
     En individ utan medel i u-landet vs. en individ med i västvärlden.

     Svara
    • weasel

      /  06/27/2018

     Jag visste inte att MP hade uttryckt det. Det måste väl ha varit för minst 10 år sedan ?

     Självklart har dom rätt i det ( även en blind höna… ) .
     ”Svenskarnas resvanor har ändrats” brukar det heta när tidningarna presenterar statistik som visar att fler och fler svenskar väljer att semestra i Somalia, Irak och Eritrea.
     Och oavsett vad Fridolin än tror så tar dom inte tåget dit.

     MP är något så motsägelsefullt som ett parti som argumenterar för att befolkningen i Sverige måste öka samtidigt som både bilismen och konsumtionen i Sverige måste minska.
     Om dom skulle vara ett miljöparti på riktigt och verkligen bry sig om det där med ”utarmningen av jordens resurser” skulle dom istället argumentera för att befolkningen ( både den globala och den svenska ) borde minska.
     För jag tror att det blir svårt ”rädda klimatet och minska utsläppen” genom att sopsortera och släcka glödlampan en timme om året om jordens befolkning fortsätter att öka med 100 miljoner människor per år.
     I synnerhet om man som MP har som mål att dessa 100 miljoner människor ska ha samma levnadsstandard som svenskar.

     Svara
  • Ivar L

    /  06/27/2018

   Nog för att det alltid funnits stollar i Miljöpartiet men de var ju faktiskt ett slags liberalt parti från början. De har förändrats otroligt mycket sedan 80-talet. Kanske mer än något annat parti. Jag tror det beror på att de alltid tilltalat akademiker och det postmoderna intåget i universitetsvärlden har därför påverkat även dem. De skåpade väl ut de sista riktiga akademikerna från humanioran lagom till sekelskiftet då även MP började bli som idag.

   Svara
 13. Ganman: ”MEME MAGIC & SHITPOSTING – så kommer valet 2018 att vinnas”
  https://jensganman.wordpress.com/2017/02/13/meme-magic-shitposting-sa-kommer-valet-2018-att-vinnas/
  ”[…] vet du inte vem Carl the Cuck är lever du antagligen också i förvissningen att Sverigedemokraterna har max 18% av väljarkåren. Ditt uppvaknade dagen efter valet 2018 kommer att bli brutalt.
  […]
  Man behöver inte gilla att det är så. Men det är så. Och om man inte gillar det ska man läsa den här texten extra noga.”

  Svara
 14. Dreadlock

   /  06/27/2018

  Perfekt inlägg för att någorlunda måla in kulturkrocken när det är som mest inadekvat…

  Svara
 15. MiT

   /  06/27/2018

  Svara
 16. Också en sak – varför måste ALLA vara fyllda med ambitioner?

  Min farmor, mormor och mor var till stor del hemmafruar. Min mor deltidsjobbade, men ungefär så funkade det. Min mor hade dessutom en hel del saker hon gjorde – såsom att ta hand om de äldre damerna i området plus dom andra ungdomarna som ströade. Och vad är fel med det?

  Såklart ska kvinnor kunna bli det de vill bli, men vad händer med de som inte vill bli det som förväntas av dom?

  Svara
  • Bodde i ett ”invandrarområde” på 90-talet. Lugnt och tyst för det mesta: alla mammor var hemma och höll ordning. (Och ingen av dem täckte ansiktet, vad jag minns.)

   Svara
 17. Grodan Boll

   /  06/27/2018

  Jomenvisst, riktigt fräsiga filter.
  Jag tycker vi sänker röståldern!

  Svara
 18. x

   /  06/27/2018

  Erbjudande till alla väljare:

  Svara
 19. x

   /  06/27/2018

  Vilken nyttig app eftersom jag kan koden till frugans BankID…

  Svara
  • lensof

    /  06/27/2018

   Och för oss som inte har BankID är det alltså celibat som gäller.😕

   Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
 20. Perry

   /  06/27/2018

  Strandhäll står idag i riksdagen med Durmaz tröja på sig som någon form av markering. Finns INGET som gör mig så frustrerad som när politiker väljer att istället för att faktiskt ta ställning i en lite jobbig fråga sparka in den öppnaste dörren dom kan med full kraft. Det är så J**VLA löjligt så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen…..

  Svara
  • hllviken

    /  06/27/2018

   Prussiluskan 🙂

   Svara
  • Godhetssignalering i världsklass!

   Svara
  • Olof

    /  06/27/2018

   Herregud och det här skall föreställa vuxna människor. Som du säger, snacka om öppna dörrar. Tycker hon inte det är jobbigt att stå för samma saker som SD?

   Med den kritik som något som helst hat mot Durmaz har fått skulle jag ju tippa att det inte ens skulle passera utan mothugg på rena faktiska nazistforum.

   Så, ren, vidrig godhetssignallering. Titta vad god jag kan va när det är gratis.

   Svara
  • lensof

    /  06/27/2018

   Snälla!! Befria oss från knytblusar och fotbollströjor i riksdagen i september!

   Orkar inte se hennes patetiska försök att vara rätt när det inte kostar något.

   Orkar inte heller höra henne sprida miljoner av våra skattepengar som om detta skulle gör någon skillnad i samhället. Hon är ju så dum så klockorna stannar. Förlåt det var elakt men när ska hon förstå att man inte kan äta pengar, att läkare inte trollas fram med kreditkort, att människor inte ändrar sig med hjälp av bidrag utan snarare fastnar i invant beteende och fastgrodda fördomar. Och att hennes utklädnader bara gör henne till en clown som är mer pinsamt tragisk än rolig.

   Orkar inte se henne svamla och hyckla med vimlande ögon. Så jag ber… befria oss!

   Svara
   • weasel

     /  06/28/2018

    Slöjuppropet .
    Knytblusuppropet.
    Och nu alltså Durmaztröjuppropet.

    Och medan socialministern ägnar sig åt populistiskt trams genom att bli fotad i diverse kläder som ska få henne att framstå som god förlorar 2 åriga barn som måste sondmatas sin rätt till personlig assistans.

    Det finns inte ord för hur mycket jag föraktar Annika Strandhäll.

    Svara
 21. Dreadlock

   /  06/27/2018

  Obs- personlig reflektion, har inget med tråden att göra (?)

  Intresserat av vad ni tycker : Ju äldre jag blir desto mer inser jag att jag i många decennier burit på ett tänkande där intellektuell ambivalens (samexisterande motstridiga impulser) har varit ledstjärnan i mina slutsatser. Knappt någonting av den inställningen har burit några större avtryck eller gångbara lösningar i samtal med andra intellektuella ambivalensgiganter, snarare så har osäkerheten och förvirringen ökat år efter år.
  Vad menar jag med mitt kryptiska kommentar ?
  Jag vet inte själv. Från att ha övergått från ambivalent problemlösning ( Eftersom det är kulturellt fint och riktigt att se saker från två olika sidor) till en övergång där man ser absolut inget framsteg längre i detta slags tänkande.
  Det är som ett spöke ( En form av kulturellt betingad tänkande) som genomsyrar västvärlden. Nu är det slut på det.
  Är det faktiskt en akilleshäl i våra västsamhällen ? Jag tror mer och mer på det. Vi låter oss köras över av första bästa tvärsäkra godhetsapostlar och viker oss för en alltmer aggressiv opinion , som endast vill ha en fri diskussion.

  Svara
  • lensof

    /  06/27/2018

   Lustigt. Det du skriver stämmer ganska bra med vad jag fick till mig av en bok jag i natt läste ut. En roman som skildrar Neapel under drygt 50 år, en roman som är den sista av fyra böcker fulla av dramatik men också är också en samhällsskildring.

   Min tanke när jag slog ihop boken var att vi i vårt land antagligen har påverkats mer av EU medlemskapet än av invandringen. Att när vi har fått Italiens (och andra EUländers) problem med korruption och maffia hit till oss vill se det sok något som beror på invandringen. Vilket kanske är rätt men inte hela sanningen. För hade vi inte blivit integrerade i EU så hade vi antagligen haft en annan motståndskraft och ett annat tankesätt.

   Hur kopplar jag detta till det du skrev? För detta är ju i allra högsta grad ambivalenta tankar. Jo för det författaren kommer fram till i boken är att det egentligen inte finns någon positiv utveckling i Neapel eller i Italien. De förändringar som sker är bara krusningar på ytan och under ytan styr maffia och korruption.

   Frågan är om denna pessimism också genomsyrar vårt samhälle idag och det är därför vi inte ens ifrågasätter den utveckling våra politiker iscensätter.

   PS. Författaren är Elena Ferrante och den bok jag läste var Det förlorade barnet.

   Svara
   • Dreadlock

     /  06/27/2018

    Tack för feedback.
    För tydlighetens skull så vill jag bara flika in att tankeambivalens är på många sätt en process som hjälpt oss att lyfta mänskligheten och placera in oss på en utvecklingsväg för ständig förbättring.
    Liksom Postmodernism har varit till godo i konsten t.ex. Musik,måleri,litteratur. Var hade vi varit idag utan postmodernism ? Beställningsverk av rika potentater för självförhärligande kanske, som det var innan 1850-talet (Grovt tillyxat)

    Men dessa två begrepp, som är (blivit) så centrala i nutiden, hotar att sudda ut Logos, den inneboende ordningen i ett system som premierar korrekta slutledningar baserat på fakta. Där har vi sakta men säkert drivit iväg in i dimbankarna . Och vår civilisation följer då efter ?

    Svara
    • lensof

      /  06/27/2018

     Instämmer. Utveckling kräver tankeambivalens.

     Och perspektivbyte. Men endast den väl förankrade vågar släppa sina fästen ett tag för att se något annat. Det betyder inte som jag ser det att man släpper det logiska tänkandet. Tvärtom. Man byter perspektiv för att ifrågasätta och testa det som är vedertaget. Så kan man finna nya vägar, nya lösningar eller se vad dialogen med den andre kan ge.

     Vad jag kan se och som jag fick bekräftat i boken är att få länder inom EU är så förankrade att de klarar att ifrågasätta vedertagna ställningstaganden. All osäkerhet förnekas och detta blir till förtryck av folket. Dialogen försvinner och då också möjligheten till utveckling.

     Varför det är så tror jag beror på att det är mer egoism än förankring, mer makt och fastlåsta positioner än vilja till verklig utveckling, mer yta än förmåga till reflektion och eftertanke. Kanske för att många i västvärlden har det relativt bra och därför mycket att försvara.

     På så vis har tvärsäkra godhetsapostlar och extrema ideivrare fått utrymme i både samhälle och debatt. Den tankemässiga låsningen i västvärlden har gett möjlighet till en situation få vill ha men eftersom man inte vill ha något ifrågasättande så blir det mesta till ställningskrig.

     Hoppas jag inte blev för luddig nu😕

     Svara
     • Dreadlock

       /  06/27/2018

      Hoppas jag inte blev för luddig nu😕

      Inte alls, det finns inga tvärsäkra svar på filosofiska frågor, uppskattar varje svar enormt. Det är som en karamell som man slänger fram för en sockerberoende…

   • Kronblom

     /  06/27/2018

    Giovanni Falcone sa: Där en maffia styr utses idioter till ledande poster. Fundera ett tag på hur den meningen passar dagens Sverige.

    Svara
  • Rikard

    /  06/27/2018

   Hej.

   Illusionen av att varje situation dels kan förstås binärt, dels endast kan analyseras från ett tredje perspektiv är lockande för den eftertänksamme. Lägg där till att alla perspektiv skall ses som lika valida givet total subjektivitet, och att man anländer till den tredje positionen via reduktion till minsta gemensamma nämnaren, och dessutom tendensen att inte vilja agera förrän man är tvärsäker eller tvungen (och helst då via ombud) och man har bundit sig en lustiger snara.

   Man inbillar sig att ovanstående gynnar vetande, som i vetenskap. Denna sägs ju vara amoralisk och apolitisk (vilket den är i sig själv men aldrig i sin tillämpning), så därför måste ju en amoralisk och apolitisk position vara sann.

   Vilket är fel.

   Min position, att Sverige är svenskarnas and, och att svenskar är ett folk, är ett val. Insikten att ens moraliska position är ett val – ett medvetet val – är för svår och för plågsam för de flesta av oss. Vi vill vilja alla väl, vi vill inte vilja någon illa och vi vill vilja att andra skall vilja lika. Är det så verkligheten ser ut?

   Nej; den är inte sådan utan är istället beskaffad så att aggression, sammanhållning kring de klassiska egenskaperna ras (etnicitet), tro och språk och att sätta den egna gruppen främst (från familj upp till folk i värdehierarkin) lönar sig. Inte av högre rätt, eller av naturlig rätt, utan endast på grund av att det fungerar. Tänk dig ett parti Fia med knuff: du, och två andra spelare väljer att inte använda knuffen, men låter mig göra det. Dessutom låter ni mig gå i mål utan att slå jämt. Vem har störst chans att vinna det partiet?

   Jag vinner, därför att jag maximerar mina chanser att vinna med alla tillgängliga medel, och för att jag accepterar som ett faktum att framgång förlåter allt, samt att det inte finns några tröstpris i livet.

   Den som inte kan acceptera det jag försöker beskriva brukar hemfalla åt naiva tankar om hur bra det vore om alla vore snälla, eller ren nihilism.

   Det är därför jag trots min avsky för islam och de flesta muslimer hyser respekt för den och de av dem som ogenerat proklamerar sina avsikter att underkuva oss: de skäms inte för det de är, de skäms inte för sina metoder, de skäms inte för att använda våra värderingar och system mot oss och de är helt ärliga med sina avsikter – en del anser till och med att de gör det för vårt eget bästa.

   Välj. Välj och stå för ditt val för ditt val är gjort utifrån den du är, och välj sant gentemot dig själv. Den ena sidan, eller den andra, eller den tredje? Nej, din sida! Din sanning, dina ord, dina tankar dina åsikter – välj dem, och sprid dem och sök övertyga andra.

   Så besegrar man det berg av tvivel som våra härskare söker ställa på vår rygg: ”Jag är; jag vill; jag väljer; jag gör”.

   Först mat; sedan moral.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
   • Dreadlock

     /  06/27/2018

    Tack för Feedback. Ett värdefullt forum för mig,eftersom det är nästan helt omöjligt att föra sådana samtal på annat vis. Tack Rikard.

    Det blir ett spännande språng till nästa nivå…:-)

    Svara
   • Kristian

     /  06/28/2018

    Svara
  • Kristian

    /  06/28/2018

   En tangent är möjliga definitioner av konservatism kontra liberalism.
   Konservatism: gränser måste upprätthållas. Gränser mellan kön, klasser, språk, kulturer, länder.
   Liberalism: Alla gränser skall bort!

   I extremfallet för liberalism går det inte att föra ”en vettig diagnos,” som mannen på gatan säger. Det finns inga individer, föremål eller koncept att diskutera, eftersom allt egentligen är detsamma som allt annat. Det här verkar vara målet för dagens postmoderna feminism.

   ”Österländsk religion” (säger jag, så att jag slipper visa hur lite jag vet om Dao, Zen och så vidare) har förvisso något av ”allt är universum”, men man har även strikt hierarkisk och auktoritär Konfucianism. Med andra ord har man en fast grund att stå på så att något blir gjort.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Vinegar_tasters

   (Taoismen skiljer sig från Marcus Aurelius uppfattning av Logos.
   Marcus Aurelius: ”Jaha, det här med att leva var ju inte så trevlig. Men vi får försöka härda ut så länge det varar.”
   Taoist: ”Jorå, det här fixar sig, sörru! Se det på rätt sätt bara! Var nöjd med allt som livet ger …”)

   PS. Jag skulle gissa att din frågeställning finns i en flera år lång tråd på Flashback! Det mesta finns i en flera år lång tråd på Flashback …

   Svara
   • Rikard

     /  06/28/2018

    Hej.

    En perfekt illustration till mitt tragglande av illusionen av binära satser och att modern västerländsk offentlig diskurs går ut på reduktion:

    ”En tangent är möjliga definitioner av konservatism kontra liberalism.
    Konservatism: gränser måste upprätthållas. Gränser mellan kön, klasser, språk, kulturer, länder.
    Liberalism: Alla gränser skall bort!”

    ”‘…en vettig diagnos…'” Ha ha ha ha! Spelar ingen roll om det är en felskrivning eller ej; den sitter som pitten i Greta! En neurotisk person kan inte bryta sina patologiska tankemönster, varför den kan diagnosticeras som sjuk – vilket är psykologins motsvarighet till svensk medial debatt.

    Men tillbaka till citatet:
    Om konservatism reduceras till att alla gränser skall försvaras, så följer (anser jag) att eftersom alla gränser antingen är naturgivna eller mänskliga extrapolationer av naturgivna gränser, blir konsekvensen att alla gränser som kan skapas kommer att skapas. Ett mycket hårt kastsystem som genomsyrar allt i samhället. Det vill säga Kina, Japan och Indien. Knappast ett recept för framgång – den teknologiska utveckling som skett i dessa länder har skett i Kinas fall genom att plagiera teknik och använda densamma efter kinesiskt samhälles värderingssystem, och i fallet Indien och Japan genom att importera teknologi för att vidareutveckla denna under kontrollerade former samtidigt som kulturella förändringar endast sker inom systemet (yttre influenser assimileras). Konservativt så det förslår, och ändå tre exempel på hur ett konservativt grunddrag kan uttryckas på tre olika sätt rent socialt.

    Om liberalism reduceras till alla gränsers avskaffande följer samma tankemönster, men med andra konsekvenser. Alla gränser är antingen medvetna skapelser av människor, eller mänskliga extrapolationer utifrån naturtillstånd – tas detta som sant som följer att alla gränser som kan skapas måste avskaffas, och för att avskaffa gränserna måste dessa först upptäckas och beskrivas (det vill säga skapas). Det är därför liberaler ivrar för kvotering: där finns en gräns (fysiska krav för bli brandsoldat) och den skall därför upphävas (exempelvis genom manipulation av kriterier bortom vad tjänsten kräver) så att frihet uppnås. Eftersom olika personer sätter upp olika tolkningar av gränser, måste en gemensam minsta nämnare etableras för alla former av gränser – en gud, eller en stat; en auktoritet helt enkelt som genom att vara gränslös kan upplösa gränser.

    På individnivå ger de ovanstående funderingarna antingen en person som konstruerar ett moraliskt system för sin vardag genom att syntetisera fram en symbios mellan det personliga och det allmänna: hemma röker jag* vid matbordet, men är jag bortbjuden frågar jag var jag kan röka exempelvis, eller en person som gör vad den vill när den vill som den vill utan gränser för sitt beteende – vilket inte är detsamma som ”Jag vill; jag gör” då den satsen förutsätter att personen alltid agerar medveten om att den gör det av personligt val, vilket är en gränsdragning; in extremis blir den gränslöse en psykopat**.

    Här återkommer vi till mitt påstående om den tredje vägen: detta falska perspektiv verkar erbjuda en utväg ur dilemmat att behöva välja. Man ‘ställer sig över konflikten’ är en vanlig fras, eller så underkänner man att den alls finns, eller säger (vilket är både sant och falskt) att verkligheten inte är binär. ‘Myrornas krig’ på en gammal tjock-TV ser ut som ett grått elektriskt flimmer, men tittar man närmare ser man att allt är svart, eller vitt. Istället för att fly till den tredje positionen skall man känna sig själv (veta vilken position man valt alt. tillskrivs) och därigenom kunna skifta grad av mikro- eller makroskopiskt perspektiv.

    ”Om någon förstår vad jag menar”, Oliver B Bumble.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare
    *Jag röker inte; det är bara ett exempel.
    ** Psykopater kännetecknas av att vara just gränslösa; sociala normer (gränser) är för dem i bästa fall ett spel att bemästra.
    PS Tack till Dreadlock och alla andra för diskussion och ämne! DS

    Svara
    • Kristian

      /  06/28/2018

     Ja! Välj. Gör något.

     Någon västerlänning skrev om just Kina att mycket kan de, men kontrafaktiska tankeexperiment har eleverna väldigt svårt för. I de flesta länder funderar eleverna på vad som skulle kunna hända. Kinesiska elever avvisar det direkt.
     – Vad skulle du göra om din chef bestämde sig för att betala dig dubbelt så mycket för att göra det du redan gör?
     – Det skulle aldrig hända.

     En annan falsk dikotomi är ”form” mot ”kreativitet”. Inget verk är kreativt utan en form att förhålla sig till. Ganska få människor tycker att John Cages ”4’33” är det bästa som skrivits. Det som ses som ett hinder kan vara en förutsättning. I ”Gödel, Escher, Bach” nämner Hofstadter den falska föreställningen om trancendens: att man genom meditation kan tänka saker som kringgår ens fysiska begränsningar. Detta genom tankar som uppstår som signaler i ett fysiskt medium (hjärnan) …

     Det låter som om jag via Hofstadter propagerar för ”tredje vägen,” men är snarare yin-yang. Det finns gränser OCH det går att överbrygga dem. Man måste välja.

     PS.
     ”vettig diagnos”, ”inhemsk och relevant vokabulär”
     Blix och Livh (?) i Riskradion, ”Mannen på gatan om låneord.”
     *https://www.youtube.com/watch?v=GHXqhiOi5D4*

     Svara
     • Rikard

       /  06/28/2018

      Hej.

      Hofstadter vill jag fö rekommendera samtliga som hänger här i Toklandet! Boken är väl värd pengarna, är inte tesdrivande utan resonerande och reflekterande, innehåller en hel del små övningar (både intellektuella och matematiska) och håller för omläsning – faktum är att den bör läsas i små portioner så att man får tid att låta informationen perkolera.

      ”Gödel, Escher, Bach – An Eternal Golden Braid” heter den.

      Form kontra kreativitet ja, den gamla harpan är ju just en falsk dikotomi. Det finns inget kontra. Det handlar om att kunna abstrahera upp till och förbi idé-nivå i tänkandet, så att jag kan tänka på hur jag tänker när jag tänker på hur jag tänker när jag tänker på hur jag tänker […] Vivisektion av tanken, och det som tänker den helt enkelt.

      All filosofi – allt tänkande – måste utgå från materia oavsett om man är mer av en positivist eller hermenutiker vid det givna tillfället. Detta då materia ovedersägligen påverkar både objekt och observatör, och tolkningen är lika mycket den en del av processen vare sig processen är materiellt Sann eller Subjektiv, varför tolkningen är materia, och som sådan föremål för tolkning […]

      Även om A kan bevisa vad som helst med ord, eller med räknesticka – så kan jag slå in skallen på A med en sten. Om den händelsen sedan endast finns som en tolkning eller ett positivt (positivt som i påvisbart; inte normativt) skeende kvittar för både mig och A. A är död, och jag har vunnit. Man kommer inte förbi argumentum ad baculum utan gud, helt enkelt, och då måste man kunna tillfoga till andras tolkning att gud finns. (Sedan kan gud vara Partiet, värdegrunden, traditionen, zodiaken, opaciteten i abborrens ryggfena; det kvittar bara du kan tillfoga din tolkning till andras begreppsapparat.)

      Där poststrukturalister och postmodernister sköt snett var där de upphöjde dessa tankar till ideologi och sanning. Det är blott verktyg för insikt, förståelse och analys, och är inte mer en andlig eller intellektuell hemvist än en skalpell är kirurgi – men kan man tillfoga till andras tolkning att den sanna positionen är att ingen sanning finns; kan man i andras själsliga centrum av centrum inympa detta hålrum som post-ismen är så faller de sönder inifrån och blir blott fragment att uppsluka utan eftertanke för post-isten. Denne kan ju vederkvicka sig och gjuta balsam på vad för rest av samvete den behagar besitta med tanken det endast är en tolkning av en händelse, utan egenvärde eller innebörd, och att den knappast kan lastas då alla normativa system ju är arbiträra scheman för tolkning och därmed likvärdiga, och därmed värdelösa.

      Conan sade det bäst:

      ”Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life, I love, I slay, and am content.” ‘Queen of the Black Coast’, Robert E Howard 1934.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

 22. Dreadlock

   /  06/27/2018

  Jaha, det var ju skickligt av mig att posta kommentaren mitt under Sverige-Mexico :- Heja heja.

  Svara
 23. Dreadlock

   /  06/27/2018

  Hur många mål måste tyskarna göra nu för att bli 2:a i gruppen ? Minst 4 eller ? Och 4-0 då.

  Svara
 24. Dreadlock

   /  06/27/2018

  Finns en viss risk (Eller hur man nu ser på det) att Sverige får möta Brasilien (Om de blir tvåa i grupp E,vilket tyder en en del på det)

  Svara
 25. G

   /  06/27/2018

  Svara
  • Ivar L

    /  06/27/2018

   Vet inte om jag är trög men varför behövde Ekot kolla med Fifa? Var det inte bara att gå in på Durmaz sociala medier och kolla?

   Svara
 26. G

   /  06/27/2018

  Svara
 27. G

   /  06/27/2018

  Såg intervjun tidigare i eftermiddags, men det var nog en repris ifrån maj vad det verkar, postar ifall någon annan vill se…

  ”Politik i bokhyllan – ”Så blev vi alla rasister”

  I boken beskrivs hur idéer som kretsar kring ras och hudfärg har återkommit som en självklar del av svensk offentlig debatt.

  Ivar Arpi intervjuas av Erik Fichtelius. Inspelat 21 maj.”
  https://www.svt.se/nyheter/svtforum/sa-blev-vi-alla-rasister

  Svara
 28. G

   /  06/27/2018

  Svara
 29. G

   /  06/27/2018

  Svara
  • weasel

    /  06/28/2018

   Vilken jävla tur.
   Hade inte arenan hbtq-certifierats så hade ju inte homosexuella kunnat gå in på arenan….
   :/

   Svara
 30. G

   /  06/27/2018

  Svara
 31. G

   /  06/27/2018

  ”2022 kan Sverige ha flera nya mediaaktörer. Där dagens kommer vara historia

  Varje år publicerar Reuters Institute for the Study of Journalism studien “Digital news report”. Rapporten granskar i år både globala och lokala trender för digitala nyhetsmedier. Årets rapport skiljer sig från tidigare, dels genom de utvidgade fokusgrupperna men även genom att Reuters Institute låtit mäta varumärkesförtroende i fokusgrupper även för nyetablerad media. Årets mätning, den första i sitt slag, visar på dramatiska förändringar.

  Rapporten, som både Resumé och Nyheter Idag kommenterat innehåller en hel del, för de traditionella medierna, intressanta trender. Bland annat att online-läsningen har ökat kraftigt de senaste åren och då öppnat upp för konkurrens från självständiga mindre aktörer.”
  https://ledarsidorna.se/2018/06/valet-2022-kan-sverige-ha-flera-nya-mediaaktorer-dar-dagens-kommer-vara-historia/
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/06/26/reuters-fria-tider-storre-pa-online-an-dagens-industri/

  Svara
  • Intressant att läsa den här i sammanhanget. Hemska ”nazistfascisten” Chang Frick visar sin otäcka människosyn:

   https://nyheteridag.se/ug-och-pon-visar-tydligt-att-virtanen-fortjanar-upprattelse/
   ”Att Aftonbladets ledarredaktion är en av de mer smutsiga och oärliga fienderna på den mediala spelplanen är ingen tillfällighet. Inte minst har nämna ledarsida varit en stor inspiration till att jag en gång i tiden startade Nyheter Idag, helt enkelt då det behövs motkrafter när Sveriges största tidning nästan dagligen ljuger på ledarplats om viktiga samhällsfrågor.
   […]
   Om vi höjer blicken lite. Jag vet hur det känns att vara anklagad i offentligheten för att vara rasist, nazist eller till och med kommunist. […] Det är lätt att bli utpekad i svenska medier och det är betydligt svårare att få upprättelse.
   […]
   Bara för att Aftonbladets ledarsida är ett gäng ökända mobbare, ska vi agera likadant? Jag förstår i allra högsta grad de som tycker att det är rättvist när en får igen med samma mynt, absolut. Men om jag skulle sänka mig till samma nivå, då är vi lika aktivistiska som de vi kritiserar.”

   Svara
   • G

     /  06/27/2018

    Ja. En bra och analyserande text av Chang 😀

    Svara
    • Ivar L

      /  06/27/2018

     En av Sveriges stabilaste och vettigaste skribenter. Han är konsekvent helt enkelt.
     Jag ogillar själv Virtanen och att han åkte ut från Ledarsidan var helt i sin ordning, han sade ju till och med själv att han uppfört sig grisigt, men våldtäkt är en annan femma.

     Skall bli intressant att se hur det går för Arnault, lite parallellt case.
     Skummast i sammanhanget är Soran Ismail, han gick verkligen under jorden. Var han rädd att det fanns bevis, orkade han inte eller har han flyttat till Kurdistan?

     Svara
   • G

     /  06/27/2018

    Fan, hur vågar han länka till NI!!!

    Svara
    • Ivar L

      /  06/27/2018

     Och Virtanen kommer naturligtvis att lära sig av detta och bli rimlig?
     Någon som vågar sig på en gissning?
     Min är nej han kommer inte lära sig. Han är och förblir en idiot.

     Svara
 32. G

   /  06/27/2018

  ”Female Students Awarded Cybersecurity Scholarships

  Three women chosen from a large pool of highly qualified candidates are the new recipients of Morphisec’s Women in Cybersecurity Scholarship. An independent judge, Limor Elhayani, made the final determinations. Elhayani is vice president of threat engineering at Citi and has herself been the only woman in the room for most of her professional life.

  In an effort to bring more women into a field where they are severely underrepresented, Netta Schmeidler, VP of product at Morphisec, launched the scholarship program in October 2017. The company offers three scholarships for female students who are pursuing degrees in cybersecurity, information assurance, information security, information systems security and other subdisciplines of computer science.”
  https://www.infosecurity-magazine.com/news/female-students-awarded/

  Svara
 33. MiT

   /  06/27/2018

  Svara
  • Ivar L

    /  06/27/2018

   Timbro ringde och berättade för Tove var skåpet skall stå. Tove Lifvendahl är lite av en bluff numera. Tidigare intensiv invanringsförespråkare som inte riktigt vet hur hon skall vända kappan i dessa tider. Ängslig och rörig i tanken. Ena dag smygpropagerar hon för immigration för att den andra låta mer som bluffmoderaternas Ulf Kristersson.
   Hade det inte varit bättre om Ivar Arpi skötte sån’t där, han är intelligentare och har en genomtänkt världsbild. Å andra sidan vet han också var skåpet skall stå.
   Kanske bättre Toklandet sköter intervjun 😀

   Svara
  • G

    /  06/27/2018

   Jaha, och vad i helvete är Finspång-memes? Hade det varit Erik som skulle blivit intervjuad så, fine, det var ju han som delade dessa. Men någon nazistsympatisör är han ju knappast, troligen hade han (när han delade) precis som Ann ingen direkt aning om vad Finspångs-memes är för något, och/eller vad dessa kopplas till. Men det tragikomiska i detta är ju att om Tove/SvD ändrar sig och intervjun blir av trots allt, då kommer vänster skrika att ”SvD viker sig och genomför intervjun efter drev från högerextremister!” :/

   Svara
   • Ivar L

     /  06/27/2018

    Inte fine i fallet Erik heller. Kom ihåg att pressen basunerade ut Je suis Charlie. Skämt skall vara tillåtet. Dessutom, en seriös medieaktör borde överhuvudtaget inte ägna särskilt mycket tid åt trams på Twitter, gäller även Trumptramset.
    Men men… bröd och skådespel. Detta är skådespelet.

    Svara
    • G

      /  06/28/2018

     Ja, visst. Jag håller med. 🙂 Med ”fine” menar jag väl egentligen att det varit lite mer förståeligt om det blivit inställt då, även om jag inte hållit med då heller, men det är trots allt svensk MSM media vi talar om, att hålla sig till planen och genomföra intervjun efter långsökt kritik från konstapel Expo går inte för sig, men i Eriks fall hade det iaf funnits en koppling, för som det ser ut nu är det ju helt orimligt, finns inte en endaste koppling från Ann till dessa memes, oavsett vad man nu tycker om själva meme:sen som delats, förutom att hon är gift med mannen som delade dessa på sin facebook.

     Tänk om e.g (M) Ulf Kristersson son delat något i kategorin ”aja baja/ogenomtänkt” på sin facebook, ska SvD ställa in intervjun med *oppositionsledaren* Kristersson då också, om inte, varför?

     Svara
 34. G

   /  06/27/2018

  Svara
  • G

    /  06/27/2018

   Svara
   • Ivar L

     /  06/27/2018

    Kan man inte vända på det också?

    Woman is not the appropriate word to describe a human female…

    Problemet synes vara att det som skall beskrivas tydligen både är och inte är något. Kanske kan feminismen hämta inspiration från kvantmekaniken?

    Svara
 35. ”… fler tjejer på banan.” Frukten? Är det något gammalt ”dum blondin”-skämt? Två blondiner och en banan?
  Jaha. Komplicerade svenska språk med ordaccenter.

  Läggdags.

  Svara
 36. G

   /  06/27/2018

  Svara
 37. G

   /  06/27/2018

  Svara
 38. G

   /  06/27/2018

  Svara
 39. G

   /  06/27/2018

  Svara
  • Ivar L

    /  06/28/2018

   Kanske kan de börja med att sluta kalla sit barn för ”hen” i tredje person. Snacka om obehagligt avståndstagande från sitt egna barn både i pronomet och sättet att resonera.

   Svara
  • weasel

    /  06/28/2018

   Usch.
   Det låter hemskt att det finns personer i sonens närhet som säger åt sonen att han är bra 😦
   Vi får väl hoppas att föräldrarna tar sitt ansvar och neutraliserar detta genom att säga åt sonen att han är fullkomligt värdelös.

   Svara
  • Rikard

    /  06/28/2018

   Hej.

   Om ni hör någon som skriker och gråter av att läsa sådant så är det jag.

   Jag har haft ett tiotal elever genom åren som uppfostrats på ungefär det viset. Samtliga har haft svåra psykiska problem redan i puberteten, med extremt starka behov av bekräftelse och av att hävda sig parat med olika risk- och självskadebeteenden.

   Det dessa föräldrar gör är inget annat än psykisk misshandel.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
 40. G

   /  06/28/2018

  ”Jag heter Jimmy Durmaz och jag stödjer Locker Room Talk.”
  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/8bWRQ/stoppa-skitsnacket-i-omkladningsrummet

  ”Vid idrottsgalan i början av 2018 tilldelades organisationen ”Locker room talk” ett bidrag på 50 000 kronor.”
  https://www.hd.se/2018-03-31/mote-for-att-forbattra-attityder-i-foreningslivet

  ”Strandhäll satsade på 21 i riksdagen

  Social- och idrottsminister Annika Strandhäll (S) kom blågul till riksdagens interpellationsdebatter om läkemedel, akutsjukvård och Systembolaget. Under kavajen hade hon en Sverigetröja med nummer 21 på, Jimmy Durmaz nummer.
  ..[..]..
  Efter matchen mot Tyskland i VM, som Sverige förlorade, utsattes Jimmy Durmaz för både rasistiska påhopp och hat. Hatet ledde också till en reaktion med stöd för Durmaz, under bland annat #backadurmaz. Därför var valet av tröjnummer enkelt, enligt ministern.

  – Det gjorde jag med utgångspunkt från det som skedde kring Durmaz, som var helt oacceptabelt. Och veckan före besökte jag gänget som jobbar med Locker room talk och Durmaz har ju varit en stark pådrivare i tillblivandet. Han är mycket engagerad i det som handlar om en juste ton och juste dialog i omklädningsrummen och inom fotbollen. Han är en förebild och tar stort ansvar för det, säger Strandhäll.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bK2eOd/strandhall-satsade-pa-21-i-riksdagen

  Svara
  • Kristian

    /  06/28/2018

   För att återknyta till vad Dreadlock sade om intellektuell ambivalens ovan:
   Vad händer om samma person är med i ”Locker room talk” och drevar i #metoo?

   Svara
 41. Gorby

   /  06/28/2018

  Svara
 42. G

   /  06/28/2018

  ”Fejkoffer för Paristerror inför rätta

  En kvinna ställs inför rätta i Frankrike anklagad för att ha låtsats vara offer för terrordåden i Paris 2015.

  Den 32-åriga kvinnan har vid olika tillfällen hävdat att hon blev skjuten i armbågen och i tummen och att två av hennes vänner dödades i attackerna.

  Hon väntas bli åtalad misstänkt för falskt vittnesmål och för att ha försökt lura till sig pengar från brottsofferfonden för terrordrabbade.

  I mars dömdes en annan kvinna till 4,5 års fängelse för att ha låtsats samma sak och tagit emot stor ersättning.”
  https://www.svt.se/svttext/web/pages/134.html

  Svara
 43. G

   /  06/28/2018

  ”Osynlig dramatik i riksdagen

  Efter drygt 40 år byter de borgerliga partierna nu strategi när riksdagen i höst ska välja en ny talman. Alliansen tänker nominera en egen kandidat, oavsett hur det går i valet rapporterar SR. Alliansen ser ut att helt opåkallat skruva upp tonläget ytterligare en nivå inför en höst som kommer innebära historiskt stora påfrestningar på den svenska demokratin.

  Det finns inga regler för vilket parti talmannen ska hämtas från. Från det största partiet, anser Socialdemokraterna, medan de borgerliga – ända sedan 1976 – har drivit linjen att den som väljs ska komma från det största blocket i riksdagen.
  ..[..]..
  Det finns även andra faktorer som kommer påverka riksdagsarbetet efter årets val. Såväl Sentio som Yougov pekar ut Sverigedemokraterna som största parti efter valet i september. Detta skulle innebära en rad med praktiska konsekvenser. Dels att Socialdemokraterna mister andrakammarsalen som grupprum för möten med riksdagsgruppen, dels mister rätten att sitta kvar i kvarteret Cephalus, den största av ledamotslokalerna. Socialdemokraterna har haft sina arbetslokaler i detta kvarter sedan riksdagen återinvigdes 1983. Cephalus är, precis som andrakammarsalen, vikt för det största partiet av främst logistiska skäl. Det är den största sammanhängande kontorsbyggnaden.

  De näst största sammanhängande lokalerna finns i det så kallade Ledamotshuset tvärs över gatan. I de nyare delarna, byggda på 1930-talet, huserar idag moderaterna som näst största parti. Moderaternas lokaler anses vara bättre planerade då Cephalus är ett hopkok av olika fastigheter även om fasaden mot Ledamotshuset ger ett enhetligt intryck.(forts)”
  https://ledarsidorna.se/2018/06/osynlig-dramatik-i-riksdagen/

  Hihihi. Nåja, grytan puttrar så sakteliga redan, så gör inget om värmen dras upp ett snäpp till så att det nästan kokar. Om värmen höjs ytterligare därefter så är kanske nästa steg att grytan nervöst börjar stormkoka …av någon anledning. Men för ”progressiva” sossar borde förändringar av alla dess slag vara välkomna, även oönskade sådana, så det är liksom bara att gapa och svälja, precis som vanligt folk tvingas göra pga politiska beslut.

  Svara
 44. G

   /  06/28/2018

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
  • Olof

    /  06/28/2018

   ”Fackföreningar gör ju det på sin kant.”

   Och att facket slutat syssla med sina grunduppgifter och istället slösar medlemmarnas pengar på identitetspolitiskt dravel är varför jag gick ur.

   Svenskt näringsliv kanske är lite mer intresserade av att tillvarata sina medlemmars intressen än att agera avstjälpningsplats för aktivister.

   Svara
   • Kronblom

     /  06/28/2018

    Svensk Näringsliv är lierade med staten. De företräder inte det svenska näringslivet.

    Svara
 45. G

   /  06/28/2018

  ”Tillfället gör konsulten

  Under trycket från 2015 och två år framåt, när det kom som flest ensamma barn som enligt svensk lag inte får bo med vuxna och därför måste placeras, växte en stor ny marknad fram kring dessa barn. Nuri Kino har sedan i vintras träffat flera av konsulterna som tjänat stort, och granskat fakturor, bankkonton och deklarationer.”
  https://www.svd.se/tillfallet-gor-konsulten

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   …”Jag har träffat några, och Lars är en av dem. Han vill prata. Han har fått dåligt samvete för alla pengar han har tjänat, säger han.

   I telefon berättar han för mig om den där februaridagen på tågperrongen:

   – Jag påstår inte att alla har ljugit om sin ålder, absolut inte. Men många av dem är över tjugo år. Nu när de har fått förtroende för mig har de själva börjat berätta sanningen om sin ålder.

   Något inte många känner till, menar Lars, är att många av de här killarna är i beroendeställning. De är skyldiga kriminella ligor pengar för själva smugglingen. En del är skyldiga så stora summor att de tvingats sälja knark för att kunna betala av.

   Lars berättar om ”den utbredda korruptionen”, att socialsekreterare och gode män har krävt mutor, att det finns personer som bedriver familjehem och ägare till HVB-hem som också agerar bedrägligt. Vi sitter på en restaurang han har valt ut, ett ställe där han tror att ingen känner honom eller mig. Hans telefon ringer stup i kvarten. Till slut sätter han sig på den, som om samtalen skulle försvinna då.

   Vi träffas igen, ett tag senare. Nu på en pizzeria i en kommun där han har placerat några av de ensamkommande. Han hämtar en servett och ber pizzabagaren om en penna. Han ritar streckgubbar. De får namnen Socialsekreterare, Målvakt, Gode Män, Klienter, Tolkar, Familjehem och HVB. Sedan ritar han dollartecken, många sådana.

   – Ok, lyssna noga nu. Alla är inte korrupta, alla försöker inte tjäna en extra slant. Många är sjysta och gör ett bra jobb.

   Han ber mig koncentrera mig och pekar mot servetten med streckgubbarna.

   – En socialsekreterare måste placera någon som har kommit från utlandet och behöver någonstans att bo, om denne person är under 18 år och kom hit ensam måste kommunen hitta plats på ett HVB eller på ett familjehem. Det spelar ingen roll i vilken kommun man hittar en plats.

   Under 2015 och därefter, när 35 000 ensamkommande kom, var det akut brist på platser. Kommunerna behövde hjälp. Det var en guldgruva för konsulter.

   – När det kom som flest gick det ibland så långt att de kunde be oss om pengar. De krävde alltså betalt privat. Socialsekreteraren hade en målvakt som jag tvingades betala lön till. Förstår du vad jag menar?

   Jag skakar på huvudet. Han tittar på mig.

   – Fattar du inte?

   Han förtydligar:

   – Socialsekreteraren ville ha betalt för att just jag ska få placera den ensamkommande, alltså svarta pengar. Fast det ser ut som vita pengar.

   Han förklarar hur det går till. Socialsekreteraren har en kompis eller en anhörig som fungerar som den så kallade målvakten, en som för socialsekreterarens räkning tar emot pengar från konsulten. Mellanledet är till för att transaktionen inte ska gå att koppla till tjänstemannen. Det kan vara ett engångsbelopp eller en månadspeng.

   – Om jag inte betalar kan socialsekreterarna vända sig till någon annan konsult som tjänar de pengar som jag skulle på klienten, förklarar Lars.

   Jag frågar hur mycket pengar han fick av kommunen per klient. Han påstår att det varierade och det kunde röra sig om upp till 4 000 kronor per klient och dag, beroende på hur desperata kommunerna var att hitta platser. Med andra ord allt från 60 000 kronor per månad till det dubbla.

   Han stryker över streckgubbarna som det står Socialsekreterare och Målvakt ovanför.

   Han pekar pennan mot streckgubbarna Tolkar, Gode män och Klienter. Han säger att det inte finns tillräckligt med tolkar i Sverige på till exempel dari, ett av de språk som afghaner talar och att en tolk därför lärde sig utnyttja situationen. Han krävde höga arvoden för att tolka åt myndigheter. Men det är inte det Lars är upprörd över, tolken krävde dessutom honom och andra konsulter på pengar. Han lärde också klienterna att utpressa konsulterna.

   – Han sade att om inte jag gav honom 5 000 kronor skulle han be klienten kräva en annan konsult. Tolken sade att han kunde fakturera mig från sitt bolag så att det såg snyggt ut.

   Han stryker över Tolk.

   – Klienterna lärde sig i sin tur att de kunde utpressa oss. De kunde begära allt möjligt: nya kläder, nya skor, ny iPhone. Om vi inte gav dem pengar anmälde de oss och krävde att få byta konsult och familjehem. Jag tror till och med att många av dem trodde att det var helt lagligt och rätt att kräva placerare på pengar.(forts)”

   Godhetskriminalitet.

   Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
 46. G

   /  06/28/2018

  Jag blir så jävla trött på skiten. Kan ni inte bara döda varandra och bli klara med varandra så detta tar slut någon jävla gång….

  ”En gripen efter storbråk mellan ”grupperingar” på sjukhus

  På onsdagseftermiddagen rök två grupperingar ihop på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efteråt visade sig en person ha blivit knivskuren och en man greps.

  Polisen fick larmet strax efter klockan 15 på onsdagen om att det pågick ett bråk mellan ett tiotal personer på Akademiska sjukhuset.

  – Vår ordningsvakt ringer in till oss utifrån att man ser två grupperingar som slåss helt enkelt inne på Akademiska. Strax efter det här inkommer också en knivskuren person som förs till akuten, så det sätter vi givetvis i samband, säger polisens presstalesperson Linda Wideberg.”
  https://nyheteridag.se/en-gripen-efter-storbrak-mellan-grupperingar-pa-sjukhus/

  ”Vad har ni för säkerhetsrutiner gällande vapen på sjukhuset?

  – Vi har inte rätt att visitera personer, så vi kan inte veta om de har vapen eller ej. Sjukhuset ska vara en öppen och välkomnande miljö, det är en plats för vård, säger Fredrik Tedenlind.”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/mordforsok-pa-akademiska-sjukhuset

  Hahaha!!!! Men det här är Sverige 2018 serru, wake up liksom! Vilket jävla svar, som ett skämt.

  Svara
 47. Kristian

   /  06/28/2018

  Hoppsan! Men vänster, höger, tjosan, hejsan …är det så viktigt i en vetenskaplig artikel?

  Svara
 48. G

   /  06/28/2018

  ”Var femte flicka i nian får inte välja partner

  Hedersförtrycket bland unga i Uppsala är stort. Det visar en ny undersökning utförd på uppdrag av Uppsala kommun.

  – Bekräftar de farhågor vi haft sedan tidigare, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V).

  19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna bland Uppsala kommuns niondeklassare får inte välja partner själv. Eller så är valet villkorat. Det visar en kartläggning i enkätform som Uppsala kommun gjort bland samtliga elever i kommunen och som UNT var först med att berätta om. Svarsfrekvensen är hög: 91 procent, vilket motsvarar 1063 elever.

  – Det ser ut som vi har förväntat oss. Vi hade hoppats att det inte var så illa men tyvärr är det det, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för frågan i Uppsala kommun.

  Varför är det så illa?

  – Till viss del beror det ju på att vi har människor som kommit till Uppsala från delar av världen där det här inte är något konstigt. Där familjen väljer partner åt de unga. Men vi jobbar ju stenhårt för att ändra den bilden. (forts)”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/var-femte-flicka-i-nian-far-inte-valja-partner
  ———————–

  ”– Det är en fantastiskt hög siffra, som innebär att det inte finns utrymme för några som helst frågetecken kring den här enkätens giltighet, säger Mariet Ghadimi, som både är doktorand i socialt arbete på Stockholms universitet samt verksamhetschef på Uppsalabaserade organisationen Tris (Tjejers rätt i samhället) som har genomfört studien på uppdrag av Uppsala kommun samt Länsstyrelsen i Uppsala län.

  De preliminära resultaten från studien blev i dagarna klara. De visar bland annat att 19 procent av flickorna och 12 procent av pojkarna antingen inte alls får vara med och bestämma vem de ska gifta sig med eller att valet är villkorat.

  – Det kan innebära att de till exempel bara får välja en partner ur samma religion eller etnicitet eller att de får välja bland några partners som familjen presenterar för dem, säger Mariet Ghadimi.

  Bland ungdomar som är födda i Sverige med svenskfödda föräldrar svarar 5 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna att deras val av partner är villkorat. Bland flickor födda i Sverige med två föräldrar födda utanför Norden uppger 42 procent att valet är villkorat och 11 procent att de inte får vara med alls i valet av partner. Och bland flickor som själva är utrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar är friheten ännu lägre: 35 procent har ett villkorat val medan 33 procent inte har något medbestämmande.

  En fråga gällde den egna oron att giftas bort. Var fjärde svenskfödd flicka med utrikesfödda föräldrar är oroliga över att giftas bort och av de flickor som själva är utrikesfödda går 40 procent runt med en oro.

  Något hon däremot tycker är överraskande är resultaten vad gäller pojkarna. 40 procent av de svenskfödda pojkarna med utrikesfödda föräldrar uppger att deras val av partner är villkorat. Bland utrikesfödda pojkar säger 36 procent att de har ett villkorat val och 7 procent att de inte har något alls att säga till om.

  – Att även pojkar är utsatta har vi ju vetat, men länge har det funnits skam bland pojkar att erkänna att man blir tvingad – de här siffrorna tyder på att det är på väg att ändras vilket är viktigt eftersom pojkarnas situation då blir tydligare. Enkäten visar också att vi behöver bli bättre på att fånga upp utsatta pojkar. I dag riktas insatser främst mot flickorna.(forts)”
  http://www.unt.se/nyheter/uppsala/utbrett-hedersfortryck-bland-uppsalas-unga-5013910.aspx
  https://web.archive.org/web/20180626081405/http://www.unt.se/nyheter/uppsala/utbrett-hedersfortryck-bland-uppsalas-unga-5013910.aspx

  Svara
  • Olof

    /  06/28/2018

   ”Att även pojkar är utsatta har vi ju vetat, men länge har det funnits skam bland pojkar att erkänna att man blir tvingad”

   Nejnej, vad svamlar människan om, vi har patriarkat i världen och det betyder att männen bestämmer över kvinnorna. Se bara, kungar, politiker, företagsledare, de är män, så det är kvinnorna som är förtryckta. Kvinnor fick ju inte rösträtt här i Sverige föränn 1920 (förvisso ett år före den var allmän för män, men ändå)! Så det är ju omöjligt att pojkar är utsatta, det går ju inte alls ihop med iden om patriarkat.

   Svara
 49. x

   /  06/28/2018

  Inget ont som inte har något gott med sig:

  Svara
 50. x

   /  06/28/2018

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Fantastiskt. Finns nog många trötta iranier som vill få bort regimen.

   Svara
 51. G

   /  06/28/2018

  ”Drevet mot polischefen Jale Poljarevius: “Rättsstaten ska ta tydligt avstånd från kriminella”

  Jag har tidigare skrivit om den twittrande polischefen Jale Poljarevius i Uppsala och nu finns det anledning att uppmärksamma honom ännu en gång, eftersom mainstreammedia verkar bestämt sig för att fortsätta dreva mot honom. SVT har tidigare upprörts över polischefens direkthet och att han bland annat använder ordet ”gäng” alldeles för frekvent. För några dagar sedan fick Jale åter kritik för sitt språkbruk i Uppsalatidningen av Otto Fischer, professor i retorik. Fischer påpekar att polisen har ett våldsmonopol och därför måste tänka på hur man uttrycker sig för att inte uppmuntra rena polisiära övertramp, liknande den ökända ”baseballigan” som tog lagen i egna händer. Dessutom påstår han att Jales retorik riskerar att gynna sverigedemokraterna. Själv tycker jag inte att kriminella någonsin ska ursäktas, förskönas eller ges legitimitet. De ska låsas in och hållas borta från oss laglydiga. En polischef som är tydlig och hård är det bästa vårt sönderdaltade Sverige kan få. Vi borde klona Jale i tusen – kanske fick vi då ordning på förfallet.
  ..[..]..
  Uppsalatidningen har varit i samspråk med Jale Poljarevius och batteriet av frågor är tämligen belysande för problemets kärna och varför vissa befattningshavare inte vågar ta lika tydliga ställningstaganden som Jale själv har gjort. ”Ger du en för ensidig bild av kriminaliteten?”, ”Stödjer din bild av verkligheten en viss politisk agenda?” och ”Man kan ju rapportera på olika vis?”. Man låter läsaren förstå att Jale borde ge en mer mångsidig bild av kriminaliteten och kanske släta över det hela med ett ”det är busiga men fina grabbar”. Uppenbarligen förväntas en statlig tjänsteman ta hänsyn till att hans bild av verkligheten (finns det flera?) kan påverka politiken i “oönskad” riktning. Journalisten är inte nöjd med Jales inställning till detta, då det förnumstigt påpekas att man kan rapportera på olika vis. Ska det förstås som att Uppsalatidningen själva använder detta grepp för att inte belysa problem med den grova brottsligheten? Jale verkar trots allt behålla lugnet och konstaterar kort att om högre instanser är missnöjda med hans arbete, så får de väl ersätta honom med någon annan.”
  http://katerinamagasin.se/drevet-mot-polischefen-jale-poljarevius-kriminella-ska-stigmatiseras-genom-rattsstatens-tydliga-fordomande/

  Gillar media i detta land att folket känner ett medieförakt. Om inte, varför hålls det på såhär. Varför just mot Jalle. Kanske dags ringa SVT och fler andra medier och påpeka att deras rapportering om skjutningar på gator och knivbråk på sjukhus kan påverka opinionen för ett visst parti…

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
 52. G

   /  06/28/2018

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   Svara
 53. G

   /  06/28/2018

  Svara
 54. G

   /  06/28/2018

  Alltså, nu får public service fan skärpa till sig…

  Svara
 55. G

   /  06/28/2018

  Svara
 56. G

   /  06/28/2018

  ”Özz Nujen leder debatt om svarta pengar i byggbranschen – har själv betalat svart till terrordömde Akilov

  Att Sverige är ett land där vad som helst kan hända står nu klarlagt bortom alla tvivel. I år kommer komikern och debattören Özz Nujen, vars familj betalat 80 000 svart till den terrordömde Rakhmat Akilov, att agera debattledare på Super Tuesday i Almedalen, och där diskutera just byggbranschens problematik med skattesmitare och pengar under bordet. Enligt arrangören, byggbolaget Veidekke, lovar man ”obekväma avslöjanden” om svart arbetskraft, samt presenterar en nyskriven rapport om hur framtidens bostäder ska finansieras. Huruvida Nujens svåger kommer att medverka för att besvara de frågor Özz själv hittills duckat är oklart, men däremot har Nujen Alexandra Pascalidou – som tidigare ertappats med att plagiera andras texter – vid sin sida.”
  http://katerinamagasin.se/ozz-nujen-leder-debatt-om-svarta-pengar-byggbranschen-har-sjalv-betalat-svart-till-terrordomde-akilov/

  1 april varje dag. Özz frågade sig ju ”kanske är jag utbränd”. Nej, jag tror du är något helt annat, det ena efter det andra, det börjar fan bli helt otroligt detta. Bara sluta nu, rädda ditt s.k varumärke bäst du kan, om det nu är något kvar, Veidekke verkar uppenbarligen tycka det.

  Svara
 57. G

   /  06/28/2018

  Svara
 58. G

   /  06/28/2018

  Det finns islamism och sen finns det ”kontroversiell islamism”…

  Svara
  • G

    /  06/28/2018

   P.S
   I detta fall ska vi inte klandra SVT för att ha med ordet ”kontroversiell” i rubriken, det faller på TT.

   Svara
  • G

    /  06/28/2018

   ”Några exempel:

   I Gävle sätter salafisterna press på andra muslimer att bli mer radikala och inlemma sig i deras tro. De har tydliga kriterier kring vad som krävs för att leva som en ”riktig muslim”. Muslimer som vägrar riskerar att trakasseras.
   ”Kristet” vatten

   I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är ”kristet”.

   I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. ”Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne”, berättar en polis i rapporten.

   I Eskilstuna bevakar salafister hur kvinnor och barn klär sig. Heltäckande klädsel praktiseras långt ner i åldrarna.

   I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta eftersom det var ”haram” (förbjudet). ”De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga”, säger en kommunanställd.

   I Arlöv har barn ”lekt IS” på förskolor och även uttryckt att de inte vill leka med barn av annan trosuppfattning då de anses ”orena”. ”.
   ————-

   Fakta: Unik studie

   Salafism och salafistisk jihadism har utvecklats och växt sig starka på flera platser i svenska städer.

   Främst riktas påverkan mot andra icke-salafistiska muslimer och minoriteter.

   Påverkan tar sig uttryck i form av hederskultur, könssegregering, antisemitism, homofobi och påtryckningar att inte umgås med icke-salafister.

   Radikala predikanter återkommer till nedsättande budskap om bland annat kvinnor, judar, icke-troende och att integreras i det svenska samhället.

   Salafisterna är också starka på sociala medier där de jobbar för att vidga antalet rekryter och följare.

   Totalt har ett 70-tal personer, i huvudsak inom polisen, socialtjänsten eller övrig verksamhet inom kommunen, från olika platser i Sverige intervjuats.

   Studien är gjord av Försvarshögskolan på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

   Källa: Mellan salafism och salafistisk jihadism, Försvarshögskolan”

   Svara
 59. G

   /  06/28/2018

  ”AVSLÖJAR: Migrationsverket feltolkar EU-dom – öppnar dörren för tusentals nya migranter till Sverige”
  https://samnytt.se/avslojar-migrationsverket-feltolkar-eu-dom-oppnar-dorren-for-tusentals-nya-migranter-till-sverige/

  Svara
 60. G

   /  06/28/2018

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: