Vad som är viktigt

Det surras om att man ska ta bort div saker ur läroplanen, bl a ska antiken bort ur historieundervisningen.

Men inte bara det, man har tydligen bytt namn på ”Stormaktstiden” till ”Östersjöväldet”. I alla fall i den här rapporten med förslag. Gissar att det är en postmodernist som suttit och funderat på vilken magi som kan hända om man kallar en sak för något annat. Stormakt, låter väl i deras öron som något unket och nationalistiskt och så kan man ju inte ha det.

Men lugn och fin nu

I årskurs 1-3 ska man satsa stort på migration och genus i stället! Den enda punkten som inte är skräddarsydd för propaganda är väl den sista. Det ovan är bara några exempel, det finns fler.

Kommer nog att passa ”Pedagog Malmö” som handen i handsken antar jag när de kliver in och ut i det komplexa Genuspusslet? Genuspiloterna tar en repa med teatergruppen ”Hålet” eller nån annan liknande innan man börjar med en Trigger Warning om att man kanske kommer att säga ”St*rm*ktstiden” när man förklarar att Östersjöväldet kommer att användas som begrepp i stället.

De sitter i ring, eller på stolar för all del, och funderar på när de tog plats i sin roll som genuspilot.

Nämen så konstigt att deras berättelser stämmer överens med en teatergrupp de bjudit in just för att de tycker likadant som de själva gör. Vem kunde ana?

I alla fall i Malmö är den här sortens folk som undervisar barnen.

De har en forskningscirkel i normkritik.

De använder verkligen en normkritisk svenska och stavning i alla fall!

Man ska observera, reflektera över och diskutera normer.

För säkerhets skull så ska de ha en guide. Så man inte riskerar att tänka lite själv. Där kan man se vad de anser är centrala analytiska begrepp, t ex ”andrafiering” och ”genus”.

Så här ser det ut i nästan varje text på Pedagog Malmö.

Bra krönika av Erik Hörstadius.

En armbindel så man vet vem som tillhör rätt grupp.

En tycker att eftersom så få invandrare av de som påstår de är läkare, tandläkare osv faktiskt klarar proven så bör man skippa testerna för dem. Det tycks inte finnas i Blomqvists värld att de inte klarar testerna för att de kanske inte kan tillräckligt mycket utan då är det testerna det är fel på. HÄPP!

Apropå de där genuspiloterna i Malmö, jag har nämnt dem förut

En av alla Genuspiloter i Malmö tyckte man skulle bryta normen att lägga varuavskiljaren längs med varubandet i stället för som på bilden ovan.

Och det finns många Genuspiloter i Malmö, för några år sedan fanns det över 50 st!

MVH

MiT

Lämna en kommentar

194 kommentarer

 1. MiT

   /  09/26/2019

  *https://www.facebook.com/john.curovac/posts/10156836664637887*

  Svara
 2. info

   /  09/26/2019

  Svara
  • lensof

    /  09/27/2019

   Bildning och kultur, verkligt rara djur

   Ja dem kan man kanske få från Flen när man inte längre kan få dem från skolan. Eller från sina föräldrar om man har tur och då ges de som självklarheter tillsammans med modersmjölken.

   Men hur var det nu? Skulle inte Sverige bli världsbäst på integrering? Och hur blir det med den berömda klassresan? Vi som var världen mest jämlika land, landet med de stora möjligheterna även för dem som föddes med ”fel” kön eller fattiga flerbarnsfamiljer. För det var vårt land trots vad en gnällig vänster och feministrörelse hävdar.

   Före den jämlikhet vi numera har kunde man skilja vetet från agnarna genom att se på deras kläder, hur de uppträdde och om de tog sig igenom en avancerad dukuppsättning. Detta är nu nästan borta. Men gallringsmöjligheterna verkar nu vara på väg tillbaka i nya skepnader och detta med starkt stöd från just vänster och feminister. Ja ja.

   Nu kommer det att räcka att i förbifarten säga något om Homeros eller Platon och svarar den andre med glasartad blick och äggliknande ansiktsuttryck, ja då har man fått veta vad som kanske söktes.

   Kanske är det så att vi som inte har klaner att falla tillbaka på och snart inte heller någon stark nationalstat vi behöver andra gruppsorteringsmekanismer. Klass är också diffust numera i ett samhälle där det är lättare att skaffa sig pengar lagligt eller olagligt än att skaffa sig bildning. Det är i det svårfångade den verkliga makten sitter.

   Och bildning och kultur, det kan gallra. Kan det också kanske vara Skolverkets dolda verkliga agenda? För vad döljer sig bakom Skolverket? Dumhet eller list?

   Svara
   • lensof

     /  09/27/2019

    Skilja agnarna från vetet ska det förstås vara.😞

    Svara
  • Istället för ”bryta bröd” kan man kanske ”bryta norm” ?

   Svara
  • hllviken

    /  09/27/2019

   I artikeln ovan finns ett stycke om ”Die dummen Schweden”.
   En bild på Erik Hörstadius som ser ut som en storhetsvansinnig icke-svensk.
   Hans okunniga ord för att idiotförklara det svenska folket.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Die_dummen_Schweden

   Svara
 3. MiT

   /  09/26/2019

  Läs kommentarerna

  *https://www.facebook.com/P4Jonkoping/photos/a.10151743132618515/10157094742598515/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARDutJxj7tnwAPy1CUIbYuLgfQ_DhQuBSaVtq0Avq6FsLMd3Tmc5_vcrZdMZt4-i9cR-abR1z2yClVf6ALpceS5-ls3Vbovo_CBWnpoMyy0oer9_cDJHb_pNADOD1V0eZb6g0cnDSL-LXiu4sEnm8t0t324a91X6bUhF-Tu5tMEQiLgg5vqt9gZu9Peua65l3QBp6dpdQ5LcJpptv42Xacvo5gECfQd7KufwrcZtzd5fcROwHtcGqZZmwvjhTLT77V2uqvi7dY8CWQbGikJZgmvmf6zRy7TiMbH767FD5aVTIFRxgrr2Hq4AJllVGd8YVQ9_SYsjFWav9xuEu2ODfU9wYsnBBcPgRkMMOqbnn3UXB-my&__tn__=-R*

  Svara
  • Kronblom

    /  09/27/2019

   Därför att kvinnor har bättre förstånd att inte bli just det i Sverige.

   Svara
 4. info

   /  09/26/2019

  Svara
  • info

    /  09/26/2019

   Svara
   • J.G

     /  09/27/2019

    Hur ska man se om hon är gravid eller bara tjock?
    Samt hur vet hon att det var en man som skällde ut henne?

    Svara
   • robbe

     /  09/27/2019

    Så hon är nu fransman eller?

    Svara
    • Franshen, tror jag.

     Svara
     • weasel

       /  09/27/2019

      Om hon bara ger fan i att ständigt propagera för att befolkningen ska öka med 163.000 / år så kanske honhittar en ledig sittplats på bussen och tunnelbanan

     • Ivar L

       /  09/28/2019

      Så hon kunde resa hela vägen till Frankrike som gravid men inte stå på en buss i Sverige som gravid?

      Visste hon vad den gamle mannen led av för sjukdom?
      (Vet vi ens om hon blev ”utskälld”?)

      Hur vet hon att inte den gamle mannen själv var gravid, normkritiskt genusgravid?

      Brukar det inte också, från feminister, heta att graviditet inte är en sjukdom och att man kan jobba precis lika bra som alla andra o.s.v? Men inte stå på bussen?

      Undrar på vilket sätt ”unga män med ursprung i MÖ/Sydostasien” ställde upp för henne som gravid?

      Många frågor väcks när feminister tar till orda om graviditet.

 5. Rikard

   /  09/26/2019

  Hej.

  Det var ju synd att Hörstadius inte skrev den krönikan 2005. Känns lite som en bisittare i bilen: ”Du vet den korsningen med de röda stolparna vi åkte förbi förut? Där skulle du ha svängt.” Men man får väl vara glad för det lilla.

  Avskaffa antiken känns naturligt. Hela den västerländska civilisationen vilar på antikens tusenåriga kulturarv – klipps inte de sista banden med de urgamla civilisationerna kan vi inte nå det underbara framtida fria öppna gränslösa mångkulturella spirituella klimatmedvetna miljövänliga veganska ekologiska […] globala solidariska rättvisa samhället.

  En sista stormning, en sista revolution så är vi där, kamrater! Död åt historien! Leve framtiden! Leve revolutionen! Framåt, framåt i kamp! Kväv den siste köttätaren med den sista bensinbilens avgasrör! (Trummar, mullrande och gnisslande larvband, taktfasta stövlar som smäller mot stenläggningen, och talkörer. Oh ja, talkörer.)

  Gröna khmerer, i sanning.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Svara
  • Du glömde ”rasblandade,” annars full pott!

   Någon – amerikan, tror jag – skrev om hur amerikaner, särskilt ungdomar, ständigt behövde nya sätt att ”hitta sig själva” eftersom de bara hade ett par hundra år historia. Indier och Kineser däremot, även tonåringar, hade inte de problemet. Met flera tusen år nedskriven historia visste de redan precis vilka de var.

   Blir det någon istid eller vikingar kvar? Dinosaurier.

   Vi är snart framme vid Sanandajis sarkastiska: ”Game of Trones, Andra världskriget, modern tid.”

   Svara
 6. Greker och romare stryks från grundskolans läroplan
  https://avancemang.com/greker-och-romare-stryks-fran-grundskolans-laroplan/
  ”Kanske ska vi börja studera socialdemokraterna och 1930-talet direkt? Det var ju sossarna som skapade och byggde Sverige utifrån ett blankt och tomt ark. Lägg därtill lite genus, postkolonialism och värdegrundssamtal så är vi hemma.”

  Som skrivs i ”En Annorlunda Historia” så finns det redan en standardmall för hur man talar om tiden före och efter att folkhemsbyggandet kom igång.
  Innan SAP var det grått och dystert, till och med Dickens hade blivit imponerad över vilken fin misär vi hade.
  När SAP kom blev det bra, man hittade några färgkritor, folk kunde ta ledig från sina kapitalistiska utsugare till direktörer. Att detta sammanföll med ekonomisk utveckling och att man lyckats smyga sig omkring två världskrig sägs ganska lite om.

  Marika Formgren vittnade för några år sedan om hur hon på universitetet träffade folk som aldrig sett lång division. (Liksom undertecknad gick hon igenom det på mellanstadiet.)
  Skall det bli så att allt utom ”andra världskriget var dåligt, sedan kom folkhemmet” hamnar på överkurs och universitet?

  Svara
  • Törnrosa

    /  09/27/2019

   Så här tolkar jag det: Verkar som om de uppväxande gammelsvenskarna ska anpassas till de nya uppväxande herrarna vilka ska få en lättare skolgång – ej belastad med våra svenska kunskapstraditioner.

   Kristian skriver: Kanske ska vi börja studera socialdemokraterna och 1930-talet direkt? Det var ju sossarna som skapade och byggde Sverige utifrån ett blankt och tomt ark.

   Tankarna drar vidare i natten: Visst bidrog svenskar och s inte bara till att bygga Sverige utan även Europa. I myllan av rashygien och Myrdalprojekt hämtades inspiration som fick förödande konsekvenser. mvh

   Svara
  • Rikard

    /  09/27/2019

   Hej.

   Fast varför en libertarian som Avancemang inte anser det rätt förstår jag inte.

   Läran säger ju att alla människor, oavsett ras, kultur, eller historia är lika värda och likvärdiga och skapar sitt eget högre värde via fritt byte av tjänster och varor. Alla skall samexistera och fritt kunna flytta dit de vill och har råd.

   Då måste kollektivistiska ideal som gemensam historia, gemensam tro, gemensam folkgruppstillhörighet och så vidare och på dessa kollektiv och kollektivistiska ideal vilande privilegier utraderas, om alla skall kunna leva just som fritt handlande likar enligt de libertarianska värderingarna och principerna (alltså enligt det revolutionära progressiva och kollektivistiska ideal libertarianerna svär vid).

   Du kan ju inte tro på Galt’s Gulch och säga ”Inga [folkgrupp] här!”.

   Libertarianerna drar ju på anarkisternas idéskola, som är analog till kommunismen i den aspekten att historien ses som fjättrar vilka en omoralisk samhällsordning använder som kontroll- och styrmekanism (appell till patriotism för att piska fram frivilliga soldater t ex, monodominant tvingande religion som ger individerna skuldkomplex mot ett spöke/gud, och så vidare). Istället skall all historia utrotas och alla studier av historien stoppas, för annars kan inte framtiden inträffa eftersom massan fortsatt kommer att formas och forma sig själv modellerad på sitt historiska arv och det kollektiv detta arv är och skapar.

   Så det klingar falsk när libertarianer ojar sig över detta, utan att erkänna att vad de fruktar är att det kollektiv/den kollektivism de tillhör vare sig de vill det eller inte skall ersättas av ett kollektiv/av kollektivism de ogillar.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
   • Det var en rejäl tangent – eller rikoschett?
    Tror du har missuppfattat Avancemang, eller så har han ändrat sig sedan du läste sist. ”Libertarian” passar inte (längre?).

    Skall be att han skriver en ”varför jag inte är libertarian”! 🙂

    Svara
    • Rikard

      /  09/27/2019

     Hej.

     Äh, det är jag som är syrak på folk som inte rent ut törs skriva att de rätt upp och ner föredrar X framför Y, utan måste sno ihop det för att det skall vara kosher enligt principerna.

     Jamen så moderera dina principer då, människa, tänker jag, eller stå för vad du faktiskt tycker.

     Som när de gaggar om att man skall ha helt privat sjukvård, det blir så bra så, och inte tittar på tidevarv när haft just endast privat sjukvård – det var… inget vidare, faktiskt. Det är tillåtet att ha åsikten att den som inte själv har råd med dialys, ja den får väl avlida lite diskret någonstans – men då skall man också säga det.

     Annars blir det som när socialister vill förbjuda privat vård, men inte kan med att erkänna att det är av avundsjuka och för att den ibland är så oerhört mycket bättre.

     Socialmoderater som Wilderäng har ju en liten klubb för särskilt inbjudna på sina bloggar, och de andra liberala/libertarianska bloggar jag tittar på ibland (Mises t ex) är… ”byxorna på huvudet baklänges” för att parafrasera Ben Croshaw (”Yahtzee”).

     Det var ju inte länge sedan som liberaler och libertarianer, med eller utan badkar, skriade som vildvittror om ”Mångkultur – fri rörlighet” och ”Allas lika värde” och så vidare.

     Man ska erkänna att man bytt åsikt, inte låtsats som om man alltid tycker rätt.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard. fd lärare

     Svara
   • Andra exempel:

    (Maj 2019)
    ”Dags att uppdatera vår kultur”
    https://avancemang.com/dags-att-uppdatera-var-kultur/
    ”Jag tror jag vi bör snegla på de tidiga liberalerna. Och kanske fundera på nykterhet istället för fylla och ständig utlevelse. Pliktkänsla och ärlighet istället slarv och lögner. Vetenskap, nyfikenhet och noggrannhet istället för mobbens konsensus och snabbt nyhetsflöde. Moral och samvete istället för iskyla och psykopattendenser. Tro istället för velighet, vad man tror på kan givetvis variera. Kanske kan vi jämföra med de gamla dygderna: rättrådighet, tapperhet, vishet och måttfullhet – en stilla viskning från antikens Grekland.

    Och jag tror inte vi behöver famla i mörker här. Det jag beskriver är inte ännu en huskur, ännu några visdomsord att fästa på kylskåpsdörren. Nej, vi vet alla, att det var på dessa värderingar vår västerländska kultur byggdes.”

    (September 2016)
    ”Den starka svenska kulturen”
    https://avancemang.com/den-starka-svenska-kulturen/

    Svara
 7. Ber om ursäkt om alla har sett den förr: La Thunberg utan manus.

  Svara
  • hllviken

    /  09/27/2019

   De vuxna agenterna bakom:

   Svara
  • hllviken

    /  09/27/2019

   Så sjukt!

   Svara
   • Senior

     /  09/27/2019

    Mycket träffande beskrivning av fenomenet Greta… Sevärt!

    Svara
  • hllviken

    /  09/27/2019

   Svara
  • Senior

    /  09/27/2019

   En hel panel, och varken Greta eller någon vuxen i panelen kan svara……
   -Fiasko, kan nog vara en lämplig benämning på denna presskonferens.

   Svara
 8. MiT

   /  09/27/2019

  Svara
 9. MiT

   /  09/27/2019

  Svara
  • Senior

    /  09/27/2019

   Ni som har småbarn:

   Se till att hemundervisa era barn!

   Det är läge att emigrera om ni vill att era barn skall växa upp med kunskap från en utbildningsorganiation.

   -Det enda Svensk skola har att erbjuda är ideologier; olika former av religion som tillåts åsidosätta konstaterade fakta inom naturvetenskapen.

   Svara
  • G

    /  09/27/2019

   Marianne: ”Co founder Female wave of Change Connector Cicerone”

   Erik: ”Regissör. Dramatiker. Kritiker. Blivande bibliotekarie. Antifascist. Make. Hundägare. Vänster. ”

   Svara
   • Jo, du, Erik …

    Bör man också ha ett kristet protestantiskt, ortodoxt judiskt, gnostiskt, marxistisk, poststrukturalistiskt, eller freudianskt perspektiv?

    Varför är just din religion just nu den viktigaste för ett verk som är två tusen nästan tre tusen år gammalt?

    Svara
    • Rikard

      /  09/28/2019

     Hej.

     Erik har knappast läst Illiaden & Odyssén.

     Är det några som är pådrivande i krig och konflikt i dessa epos så är det Hera, Atena, Eris, Afrodite med flera. Det är ju den sköna Helena man träter om, efter att Afrodite lovar henne åt Paris av Troja, trots att Helena är gift med Menelaos av Sparta, och Paris kidnappar Helena.

     Det är ‘friarnas ed’, som svors av alla Helenas friare så att hon skulle kunna välja vilken friare som skulle få hennes gunst som är en av grunderna till kriget. Eden (ibland kallad Tyndareus ed efter den kung som stod värd för evenemanget) innebar att man lovade varandra militärt stöd och hjälp om någon skulle resa vapen mot Helenas utvalde, detta för att undvika att de försmådda friarna drog i vapen mot varandra. Idén var Odysseus och i utbyte sponsrade Tyndareus Odysseus frieri till Ikaros dotter Penelope.

     Afrodite lovade Helena åt Paris, som en del av den förbannelse hon utslungat över Tyndareus då denne vid ett offer glömt att hedra gudinnan.

     Och då har vi inte ens nämnt hur Odysseus fru håller friare på avstånd när man börjar anse honom för död, eller Kirke, eller Kalypso, eller … Det är ingen brist på kvinnor i antikens litteratur, om man säger så. Ovanstående är för berättelserna vad ett barr är frö en gran: det finns oerhört mycket mer.

     Bara det att romarna knåpade ihop Troja och Aeneas med sin egen förhistoria, och hur många riken in i nutid drar inte i lag, kultur, språk, emblem, och rättfärdigande av sin existens en tråd till Rom? Arvet från Troja, och hela antiken, är vår historia. Att beröva ett folk dess historia faller inom definitionen för folkmord, för övrigt.

     Men det vet inte Erik, för det närmaste han kommer sådant är väl Hollywood-produktioner.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, fd lärare

     Svara
     • Grekerna hade vissa insikter i psykologi. Precis som Gilbert & Sullivan nästa alltid skrev satir om Brittisk samtid, så var de grekiska gudarna mycket mänskliga.
      Käbblar du med Zeus blir det en åskvigg mellan lysmaskarna. Punkt slut.
      Nämner du Afrodite i fel ordalag blir det etter värre!

      I Odysseen har vi som du säger lite om snyltade och ovälkomna gäster också.

      (”Smulan” som läste in sagor på söderslang finge gärna ta sig an lite mytologi också!
      http://www.rekordronny.se/smulan/
      Tänk er en version av Trymskvädet på det målet.)

     • Steerpike

       /  09/28/2019

      Strändernas svall och Polyfem förvandlad visar ju att den iallafall påverkade vissa svenskar i modernitäten. Huruvida grekerna trodde på sina egna myter och vad ett sådant påstående kunde tänkas betyda var populärt att träta om även i antiken. Personligen tycker jag att internet eran ger Herodotus en kontringschans efter att ha suttit i Thucydides Darce choke i århundranden

   • Ivar L

     /  09/28/2019

    Odyssen kommer överleva ”genusperspektiv” med råge.

    Svara
 10. MiT

   /  09/27/2019

  Svara
 11. info

   /  09/27/2019

  Svara
  • Vi kanske kan lägga den här här:
   Polisen kapitulerar – Inför utomrättsliga klanjuridiska processer
   https://ledarsidorna.se/2019/09/polisen-kapitulerar-infor-utomrattsliga-klanjuridiska-processer/
   ”Polisen låter på sitt intranät meddela personalen att utredningarna skall kompletteras med medlingsförsök mellan parterna istället för att föra olika brott till åklagare och domstol. Det gäller framför allt i konflikter mellan familjer och klaner som pågått under lång tid där brott som till exempel misshandel numera skall avgöras i utomjuridiska processer utan offentlig till- eller insyn. Upprördheten hos äldre och erfarna utredare och poliser är stor medan framför allt polischefer och yngre polismän rycker på axlarna åt nyordningen
   […]
   Polisen kapitulerar för klanernas makt och ger klankulturen en positiv särbehandling i att exkludera den från att behöva pröva begågna brott enligt den svenska brottsbalken. Gärningsmän slipper rättegång och straff samtidigt som brottsoffren fråntas rätten till upprättelse och skadestånd i lagens mening. Svensk lag i allmänhet och lagstiftningen mot de enklare brotten i synnerhet blir med denna utveckling inom polisen endast applicerbar på inrikesfödda svenska medborgare med två inrikesfödda föräldrar.”

   Som sagt var, detta är äldre än sharia.

   Svara
   • hllviken

     /  09/28/2019

    🤬👿🤬👿🤬👿🤬👿🤬👿 ABSURT!

    Svara
  • Ivar L

    /  09/28/2019

   Denna gång för (kanske) en skjuten varg, snart en för gammal bensin-Volvo.

   Svara
 12. info

   /  09/27/2019

  Svara
  • Senior

    /  09/27/2019

   Jag som trodde vi hade skolplikt i Sverige?

   Fast å andra sidan slipper de ju lyssna på (S)tatens propaganda några timmar om de sitter på torget och häckar istället.

   -Nu för tiden får man vara glad för det lilla….

   Svara
  • lensof

    /  09/27/2019

   Jag har vissa problem med att förstå det här med att strejka för klimatet. Att Greta gjorde det för att få publicitet går att begripa men att man ska strejka och demonstrera som man gör nu är för mig helt obegripligt.

   Vad är avsikten och vad vill man uppnå? Ja mer alltså är enbart kollektiv demonstrativ lydnad till ledaren Greta. Men sen? Vad vill man konkret? Och hur? Minska koldioxidutsläppet? Det är ju flummigare än att svära lydnad till en okänd gubbe i himlen. Helt utan konkreta mål och avsikter tvingar man alltså barn att demonstrera för att världen inte ska gå under. Och man bygger upp ångest, man ger inga verktyg för att hantera eller minska den.

   Så, kanske menar de att vi inte längre ska ha senaste mobilmodellen? Eller att vi ska surfa och messa mindre? Kanske ta bort alla elsparkhjulingar som har en livslängd på tre månader. Skippa spaanläggningar, festivaler och rockkonsertar? Eller är det bara gamla som ska ha det kallare hemma och tvingas äta veganmat?

   Själv vill jag mest komma med den icke rumsrena frågan om det inte är dags att fler börjar bidra istället för att bara kräva?

   Svara
   • elina

     /  09/27/2019

    I mitt barnbarns klass var det Gretadiskussion. Ett barn, mitt barnbarn, var inte anhängare. Han frågade de andra barnen vad de hade avstått från för klimatets skull. Inga svar. De flesta hade varit utomlands under sommaren. Många hade ny mobil. Tjejer hade märkesväskor. Vissa kördes till och från skolan. Osv.
    Diskussionen dog.
    Jag är glad över mitt barnbarn. Glad över att skolan uttryckligen förbjuder ”strejker” och frånvaro. Ingen sätter sig faktiskt mot. Men ve om du slänger skräp!

    Instämmer helt med lensofs fråga: ”om det inte är dags att fler börjar bidra istället för att bara kräva?”

    Svara
   • Senior

     /  09/27/2019

    ”Jag har vissa problem med att förstå det här med att strejka för klimatet. Att Greta gjorde det för att få publicitet går att begripa men att man ska strejka och demonstrera som man gör nu är för mig helt obegripligt.”

    Jag ser framför mig ett par anledningar till detta.

    1. Skapa opinion, det mest självklara. Att det dessutom blivit ett internationellt spektakel runt detta tyder mest på att detta är en internationellt orkestrerad (FN) påverkansoperation så att folk inte skall protestera när skatter och avgifter höjs till absurdum för att finansiera FN och dess ”Agenda 2030”.

    2. Inrikespolitiskt: Vänstern har ju sedan länge förordat att man skall sänka åldern för rösträtt enär människor med vänstersympatier tenderar att röra sig högeröver ju mer vuxna, erfarna och mogna de blir. Deras väljarbas består helt enkelt av okunniga och omogna personer vars intellekt ännu är lite begränsat för att kunna se igenom deras ruttna politik.

    Jag förväntar mig snart att vi inrikes åtminstone åter kommer att få höra krav på rösträtt för minderåriga med argumentet att ”det är ju ändå de som kommer att få leva med följderna av dagens (klimat) politik.”

    Svara
    • Ivar L

      /  09/28/2019

     ”detta är en internationellt orkestrerad (FN) påverkansoperation så att folk inte skall protestera när skatter och avgifter höjs till absurdum”

     Detta är precis vad vi har att se fram emot. Folk är ju exempellöst korkade och jublar över att få mindre i plånboken utan någon reell motprestation från staten. Mer än fluffiga siffror som gör påståenden om klimatnytta.

     Vid sidan av detta uppenbara finns naturligtvis även industrins intresse av att sälja nya produkter och tjäna pengar. Få oss att skrota en fungerande bil för att skaffa oss ”klimatsmarta” elbilar, betala mer för ”klimatsmart” el, betala mer pengar för ”klimatsmart” vegomat som är billigare att producera än kött (= högre vinstmarginal) o.s.v.

     Svara
     • Glöm inte skattefinansierade jobb åt den genus-klimat-kompetens-coach-utbildade medelklassen! Alla kan ju inte sitta i riksdagen – inte samtidigt i alla fall.

      Lite skrivbord, lite resor, lite prat med andra rättrogna. Inga tunga lyft utomhus. Medelklasslön. Känna sig nyttig.

  • G

    /  09/27/2019

   ”Nyheter i Västerbotten pratar under eftermiddagen med Patrik Sandström rektor vid Västangårds skola och frågar kring det mejl som en lärare skickat ut till sina elever där Greta Thunberg nämns som anledning till den klimatstrejk som skulle genomföras och vad det egentligen är för skillnad mellan en strejk och en manifestation.

   – Det har blivit olyckligt formulerat av en enskild lärare och inget som jag har skrivit. Det var inte det vi kommit överens om. Det är inte heller någon strejk utan en manifestation skolan anordnar som en del i det arbete vi haft under klimatveckan, säger Sandström.

   Är det verkligen en slump att Greta Thunberg med Fridays for Future också demonstrerar på fredagar?

   – Vi hade genomfört den här manifestation oavsett under fredagen, det är inte på någon uppmaning av Greta Thunberg. Vi ville arbeta med en annan typ av redovisningsform än vanligtvis, säger Sandström till NIV.”

   Svara
 13. Grodan Boll

   /  09/27/2019

  https://sv.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave

  Det här var minst en lektion under grundskolan när jag var ung. Nu kör man tydligen hela paketet igen, fast utan den stora uppenbarelsen i slutet där den store ledaren ska tala till eleverna och Hitler heilar tillbaka mot de skräckslagna gråtande sektmedlemmarna.

  Nåväl. Ska jag bära en klimatbindel ska den fan i mig vara snygg och designad av Hugo Boss.

  Svara
  • Senior

    /  09/27/2019

   Precis så.

   Uppenbarligen behöver det även repeteras med jämna mellanrum då folk verkar glömma bort det mellan varven.

   Filmen ”The wave” borde visas minst en gång om året på tv. Liksom dokumentären ”A class dividend”.

   Svara
  • Steerpike

    /  09/27/2019

   Såg du sådant USA imperialistiskt skräp på skoltid? Tacka vet jag Sven Wernström och uppbygglig litteratur som Trälarna och Max Svensson Lurifax. Där lär man sig det viktiga i livet, allt är grått och hemskt men kan bli värre och man ska hata alla som är bra på något. Wernströms geni kan ersätta allt nuvarande undervisningmaterial i Svenska, Historia och Samhällskunskap för grundskolan.

   Svara
   • Max Svensson Lurifax minns jag som riktigt bra. Ett pedagogiskt sätt att förklara reklam – idag vore han väl ”influencer”? Blir lite sugen på oxfile med kantarellsås eller vad det nu var han ständigt åt. (Man kan ana lite av den intellektuella medelklassvänsterns förakt för uppkomlingar från proletariatet som inte har stil.)
    Du rätt i att det var en viss gråhet över det hela. Ungefär som alla historieböcker om tiden före SAP.

    De olika Trälarna minns jag som lite 70-talsporrig när jag bläddrade i den på 90-talet. Skulle knappast släppas igenom idag. Wernström skulle väl kalla det ”naturalistiskt mustig skildring av livet på vikingatiden.”

    ”Liten är fin” var också en intressant anti-kapitalistisk eller syndikalistisk eller vad det var. Slutar med revolution och död, som alla bra barnböcker.

    Wernström är lite för svår för de minsta, då får man ta till ”Så var det när ..” böckerna:
    – Så var det när Olas farfar dog
    – Så var det när Petras föräldrar skildes
    – Så var det när Ola såg en olycka

    70-talet!

    Svara
   • Senior

     /  09/27/2019

    Ja, och tyvärr verkar ju dagens politiker också sett dem, fast de verkar inte ha sett det som avskräckande exempel utan mer som manualer på hur de skall lägga upp sitt strategiska arbete….

    Svara
  • elina

    /  09/27/2019

   Das Weisse Band, ”Vita bandet” kan också rekommenderas. Omskakande.

   Svara
 14. MiT

   /  09/27/2019

  Svara
 15. Migration, könsroller och död för elever på lågstadiet som nu mera börjar vid 6 år? Död begriper barn först ungefär vid 8 +, att den är oåterkallelig alltså. Migration kan man dock ha erfarenhet tidigare. I klassen pratar de flesta kanske inte ens svenska så hoppet om att lära sig något sjönk direkt. Eller annat…
  Jag vill nog hellre ha de gamla grekerna. Migration får bli överkurs i gymnasiet och död pratar man om hemma tills man hinner fram i biologilektionerna till död och liv. Och ge f.n i att ituta könsroller i våra små barn. Moral bör också redan ha avklarats hemma. Det sker nämligen från födsel framåt. Moral är väldigt knöligt att lära ut, det lär man genom den vuxnes sätt och göranden gentemot barnet. Regler i Samhället är en annan femma. Lag och rätt bör ingå i skolans utbud.

  Det känns som om man försöker hitta ny målarfärg över den så misslyckade skolan. Om all trams skulle tas bort finns det tid för de gamla grekerna och Sveriges stormaktstid också.

  Svara
 16. Melmac

   /  09/27/2019

  Kommer ni ihåg alla apatiska flyktingbarn med den påhittade diagnosen ”uppgivenhetssyndrom”? Hela media gick på det och mässade om detta och alla som kritiserade och var misstänksamma var rasister och okänsliga!

  Lyssna här efter 1:30:38
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1361887

  Svara
  • O tempora, o mores!

   Viktorianska kvinnor höll sig med en schäslong att svimma på. Endast i Frankrike finns åkomman ”tunga ben”. Redan på 1860-talet var man i Tyskland sarkastisk över ”Weltschmertz”.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_legs
   https://en.wikipedia.org/wiki/Weltschmerz (Med inte mindre än 18 ”see also”!)

   Svara
   • info

     /  09/28/2019

    Kristian,
    Heavy legs = Venös insufficiens?
    Weltschmertz = depression?

    Svara
    • hllviken

      /  09/28/2019

     Det finns många orsaker till att känna sig deprimerad.

     Weltschmerz syftar på att orsaken till svårmodet är tanken på världens beskaffenhet som man upplever mörk och smärtsam.

     Svara
    • Kan vara det. Den skeptiska tolkningen är som följer:
     ”Tunga ben” är något som nästa bara franska kvinnor lider av. Naturmedel är väldigt populärt. När man måste betala för medikamenter själv försvinner symptomen.”

     Svara
 17. Elegant formulerat!

  ”Shekarabi kan inte riva kontraktet”
  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/shekarabi-kan-inte-riva-kontraktet-29380
  ” Vi har inte ett samhällskontrakt i Sverige utan två. Det ena, ingånget 1932, är folkhemmet. Där anges en värdegemenskap och vision (jämlikhet), en leverantör (välfärdsstaten) och en finansiering. Man jobbar och betalar skatt, då får man också del av den generella välfärden. Ett sammanhängande system, upprättat inom nationalstaten.

  Det andra är mer svårdaterat – 1970-talet? – då ett mer universalistiskt samhällskontrakt ingicks. Förmånstagarna blev alla som behöver, även utsatta människor från andra länder. Till skillnad från folkhemmet är detta samhällskontrakt inte automatiskt ihopkopplat med en modell för finansiering.
  […]
  I förra veckan gick Ardalan Shekarabi in i partiets kassaskåp, hittade dessa två kontrakt, rynkade pannan. Han är som alla vet jurist. Han fattade att de båda papperen inte var helt kompatibla.”

  (”Svårdaterat” vet jag inte …)

  Svara
  • Rikard

    /  09/27/2019

   Hej.

   Å ena sidan pacta sunt servanda, i all ära.

   Å andra sidan demonstrerade Vasa enligt skrönan vad avtal vars enda styrka är dokumentet är när han med orden Privilegier, vilka vi inte aktar ett blåbär” rev ett dylikt brev i små bitar inför ögonen på borgarna i en köping.

   Jag tror många, inte bara politiker, skulle ha mycket att vinna av att spela några partier Diplomacy.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
   • Eller Junta …

    (Och det hände sig på den tiden, när Västergötland hade en ståthållare!
    http://runeberg.org/sfubon/2/0199.html)

    Svara
    • Rikard

      /  09/28/2019

     Hej.

     Eller Kremlin…

     Fast för Sveriges del så känns det alltmer som ett Paranoia/Call of Cthulhu-lajv.

     Annie ”Shub-Niggurath” Lööf, liksom… och stat/media/kultur som Vänliga Centraldatorn. Lita på Vänliga Kompisdatorn – Vänliga Kompisdatorn är din vän. Bara onda brunsmetarförrädare ifrågasätter Vänliga Kompisdatorn.

     Eller Kult.

     Kamratliga hälsningar,
     Rikard, fd lärare

     Svara
     • Kremlin har jag aldrig spelat, men det är lite kul att man slår varje runda för att se om man blir senil. Perfekt illustration av Brezhnev-Andropov-Chernenko – tiden

      Kult. Gnosticism?
      De är hyliker allihop!

 18. tompas11

   /  09/27/2019

  Tobias Andersson talar med klimatdemonstranter

  Svara
  • Senior

    /  09/27/2019

   Här Lensof, har du svaret på vad denna klimatdemonstration handlar om.
   Till att börja med är det som alltid ”någon annan” som skall ta tuffa och obekväma beslut för att rädda klimatet.

   I övrigt går väl snacket som vanligt ut på att kapitalism är skit och vi behöver mer socialism och hårdare detaljstyrning av våra liv för att hjälpa oss att göra det rätta.

   ”Mindre produktion”
   ”Bankerna”
   etc. etc.

   Klassisk vänster propaganda, som vanligt alltså.

   Svara
  • info

    /  09/28/2019

   Kommer tänka på denna video:

   Svara
   • Senior

     /  09/28/2019

    Ja, det är ju exakt samma modus operandi, vilket i och för sig inte är så konstigt.

    Svara
 19. G

   /  09/27/2019

  Svara
  • G

    /  09/27/2019

   ”VIDEO: Pensionärer utsatta för stenkastning av barngäng i Trollhättan”
   https://nyheteridag.se/video-pensionarer-utsatta-for-stenkastning-av-barngang-i-trollhattan/

   Svara
  • G

    /  09/27/2019

   Svara
   • ”Jag säger som regeringen: i mina ögon är horanklagelser mot äldre mindre förekommande nu än för 20 år sen, vi pratar bara mer om det.
    […]
    Ofta finns inga straff, liksom Trollhättan kopplas bara socialen in. Om ni vill göra något åt angrepp mot försvarslösa räcker det inte att bli upprörd, det krävs intellektuellt motstånd.”

    Som Utlandssvensk brukar säga: olika kulturer kan inte fredligt samexistera. De måste skiljas åt geografiskt.

    Svara
 20. G

   /  09/27/2019

  ”Om vi höjer skatten får vi råd med välfärden igen”
  https://web.archive.org/web/20190927182930/https://www.dagenssamhalle.se/kronika/om-vi-hojer-skatten-far-vi-rad-med-valfarden-igen-29361

  -Marika Lindgren Åsbrink
  utredare på LO, socialdemokratisk författare

  Svara
  • elina i stället

    /  09/27/2019

   Javisst. Vore det inte enklare att konfiskera hela lönen och dela sedan ut socialbidragsnorm? Allas lika värde.
   Inte behöver vi människor som har ”offrar” flera år för studier, missat pensionspoäng och lånat för mat och bostad, vilka sedan vill ha lön för mödan? Vi har ju sådan kompetensregn…

   Varje gång S pratar om ökade skatter blir jag ilsken. Finns det fler där ute?

   Svara
   • G

     /  09/27/2019

    ”Finns det fler där ute?”

    …*sträcker upp händerna!!!*

    Svara
   • Rikard

     /  09/28/2019

    Hej.

    Det är en gammal dröm för APK, SKP, KFML(r), SAC och liknande partier, den om lika lön för alla. Sopgubbe eller hjärtkirurg – samma lön. Tanken är att till och med att avskaffa skatt på lön, på sikt, eftersom ingen skall få lov att äga privata pengar.

    Tidigare ställde det sig ganska svårt, vad med banker där bankfack kunde nyttjas eller att man kunde gömma kontanter hemma, men i ett samhälle utan kontanter är det lätt att genomföra. Kombinerar man det med en central statlig och ”vetenskapligt” uträknad konsumtionsnorm blir det ännu lättare, och det ligger helt i linje med både miljöfascister och deras själsliga syskon agrarkommunisternas tanke om centralplanerad produktion efter framräknade behov.

    Som svar på frågan: hand upp. Ingen beskattning utan representation. Varje höjning av en skatt, varje ny skatt (eller avgift eller annat namn), och varje omfördelning av skat, och varje ändrat/nytt användningsområde för skatt borde kräva folkomröstning med 75% ”För”-röster för att få genomföras, och omröstning skulle endast få hållas i samband med val – på statlig såväl som kommunal nivå.

    Då blir det vi invånare som reglerar hur mycket som får tas ifrån oss i skatt utöver ett lagstadgat minimum, och till vad den får brukas. Höjd skatt för genuskommunikatörer i kommunen? Rösta om det. Använda skatt till uppehälle för illegala invandrare? Rösta. Skatt på plastpåsar? Rösta.

    Fullt möjligt att snabbt och smidigt genomföra – men inget politiskt parti, inte ens Klassiskt Liberala Partiet eller MED skulle vilja ha ett sådant system.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • Bra förslag.

     Ett system med mindre jobb för den lata allmänheten vore folkomröstning när det samlade skattetrycket skall öka. Fast det blir besvärligt att beskriva det tillräckligt strikt ser jag direkt.

     Svara
 21. G

   /  09/27/2019

  ”Flyktingpolitiken sliter isär Sverige
  …[..]..
  Den hittillsvarande flyktingpolitiken från Socialdemokraterna med samarbetspartners sliter isär Sverige och skapar på löpande band parallellstrukturer och utanförskapsområden. Den politiken har vi i kommunerna ingen möjlighet att påverka, den är statens ansvar.
  ..[..]..
  Det alla politiker på riksnivå behöver inse är att detta inte är en fråga som man längre kan behandlas som en bricka i det politiska spelet om regeringsmakten. Det kanske låter som en klyscha, men det handlar faktiskt om vilket Sverige vi vill ha.”
  https://web.archive.org/web/20190927182935/https://www.dagenssamhalle.se/debatt/flyktingpolitiken-sliter-isar-sverige-29395

  Hahaha. Tjeeeenare. En inte så ärlig formulering detta, har denna (M)an helt glömt bort migrationspakten som (M) slöt med MP under Reinfeldt endast för att markera mot SD? i.e: samarbetspartner var ni då. För att nämna ETT stort och förödande exempel. Att skylla _dagens verklighet_ på S-C-L-MP och deras s.k januariavtal ”sliter isär Sverige” är ju minst sagt provocerande att se av en moderat.

  Dagens verklighet med exempelvis ”parallellstrukturer och utanförskapsområden” har Ni i M varit med att skapa under lång, lång tid. Så snacka inte! Sådana här texter skapar (eller förvärrar ett redan existerande) politikerförakt. Men det gör nog inget, möjligen är det fler svenskar med politikerförakt som detta land behöver. Men troligen gör inte alla samma analys av denna text som vissa andra, dessvärre finns det nog vissa som har en mer förlåtande attityd och tycker det är bra att M *ser verkligheten*, men skiter i att M länge varit drivande och också skapat den verklighet som de nu säger sig ha lösningen på, sådana väljare är också en del av problemet. Fast politiker ska inte skapa problem öht, politiker som skapar problem för att sedan fixa problemen man skapat för att kunna visa ”titta vad duktiga vi varit”, sådana personer ska inte in i politiken att göra öht, varken på kommunal eller nationell nivå.

  Svara
  • Japp, hela sjuklövern är ansvarig – gemensamt och individuellt – det går minst trettio år tillbaka.

   ”Hela sjuklövern är oansvarig” är kanske bättre.

   Svara
 22. G

   /  09/27/2019

  ”Diktatur – sexigare än demokrati?

  ”Gullandet med en utrikesminister vars regim förföljer och avrättar homosexuella och som spöar kvinnor som vägrar bära hijab är inget plötsligt infall eller misstag i stunden, skriver Stefan Krakowski. Han syftar bland annat på Sipris ordförande Jan Eliasson och Irans utrikesminister”
  https://folkbladet.se/nyheter/norrkoping/diktatur-sexigare-an-demokrati-om6308343.aspx

  Svara
 23. robbe

   /  09/27/2019

  Svara
 24. G

   /  09/27/2019

  Svara
 25. G

   /  09/27/2019

  Svara
 26. G

   /  09/27/2019

  Svara
  • G

    /  09/27/2019

   ”SSU-bossen Philip Botström: Låna 100 miljarder om året till klimatet

   Tidigare har SSU:s ordförande Philip Botström föreslagit förbud mot privatjet. Nu kommer nästa ”klimatutspel” från Botström.

   Sverige borde låna 100 miljarder kronor per år för att investera i klimatet. Det tycker SSU:s ordförande Philip Botström som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver om ”en grön, rättvis och jämlik omställning”.”
   https://nyheteridag.se/ssu-bossen-philip-botstrom-lana-100-miljarder-om-aret-till-klimatet/

   Svara
 27. robbe

   /  09/27/2019

  Hur många tror klimatgreta får nobels fredspris i år?
  vi gör en lätt omröstning, tumme upp om ni tror och tumme ned om ni inte tror det

  Svara
  • Inte omöjligt.
   Trump/Kim Jong-un, Kim Jong-un/Moon Jae-in, UNHCR, och Nya Zelands Jahern var andra som nämndes med liknande odds.

   Men de flesta alternativ känns lite gammalmodiga efter Klimatgreta.

   Svara
  • elina

    /  09/28/2019

   Hon fick ju alternativa Nobelpriset som av vissa har uppfattats mer saklig? och folklig? så oddsen sjönk lite.

   Svara
 28. G

   /  09/27/2019

  ”Uppmanade till mord på vita – anmäls för hets mot folkgrupp”

  Näthatsgranskaren har polisanmält en Youtubeprofil som uppmanat till mord på vita. Det är första gången man gör en sådan anmälan där hetsen riktas mot vita svenskar, rapporterar Dagens Nyheter.

  Sajten Samhällsnytt var först att uppmärksamma Youtubeprofilens rasistiska uttalanden – något som dock inte nämns i Dagens Nyheters artikel.

  Bakom polisanmälan står gruppen Näthatsgranskaren och ledarfiguren Tomas Åberg.

  – Det här är skadligt på så många sätt. Dels blir det vatten på kvarnen för högerextrema rörelser. Dels kan så här grov retorik faktiskt leda till att människor i socialt utanförskap hetsas till att begå attentat, säger han till Dagens Nyheter.

  Näthatsgranskaren har sedan 2017 gjort hundratals anmälningar om hets mot folkgrupp, men det här är den första där hetsen riktar sig mot vita svenskar. Efter en dom i Norrköpings tingsrätt ställs högre krav för att hat mot majoritetsbefolkningen ska betraktas som olagligt.

  – Vi bedömer att de här uttalandena och hoten om att skjuta svenskar ändå är så pass grova att de är olagliga, även om de riktar sig mot en majoritetsgrupp. Och skulle det inte vara hets mot folkgrupp så är det åtminstone uppvigling, säger Tomas Åberg.

  Enligt Dagens Nyheter har mannen lagt upp nya videoklipp där han uttrycker ånger över det han gjort och säger att han ”ber om ursäkt till dem som tagit illa upp”.
  https://nyheteridag.se/uppmanade-till-mord-pa-vita-anmals-for-hets-mot-folkgrupp/

  Orrenius: ”Näthatsgranskaren, en antirasistisk grupp, har polisanmält en nätunderhållare från Lund som i ett filmklipp uppmanat till att mörda vita svenskar.

  Ribban för hets mot folkgrupp är högre när måltavlan är majoritetsbefolkningen – men detta är så grovt att det är olagligt, anser Näthatsgranskaren. ”
  https://web.archive.org/web/20190926214751/https://www.dn.se/nyheter/sverige/skansk-youtubeprofil-uppmanade-till-mord-pa-vita-anmals/
  Näthatsgranskaren: *okej då, vi gör ett undantag och anmäler trots det riktar sig mot svenskar*.

  DN: *vi tänker inte ge credd och referera till rasistiska högerextrema hatsajter som Samhällsnytt*

  Svara
 29. G

   /  09/27/2019

  Svara
 30. G

   /  09/27/2019

  Hoppsan, där fick sig politikerföraktet en knuff uppåt igen…

  Svara
  • Hmm, var skall man börja?

   En gamla tiders skämtteckning, kanske?
   Den pensionerade kavallerikaptenen:
   – Föv böhvelen, ser han inte ens skillnad på samlad galopp och kort galopp? Hur skall det se ut på regementsbalen?

   Svara
 31. G

   /  09/27/2019

  ”Lars Lindström: Klimatstrejken som blir en historisk vändpunkt

  Fredagen den 27 september 2019 kommer att skrivas in i framtidens historieböcker.

  Miljoner unga över hela världen, med den 16-åriga svenskan Greta Thunberg som katalysator, slår fast att de inte tänker tillåta oss att nonchalera klimatkrisen.

  Mitt i högen av unga människor i Stockholm denna fredag känns allt så självklart. Under en blå himmel med enstaka slöjmoln marscherar 15 000 människor – enligt uppgift från arrangörerna – från Medborgarplatsen till Kungsträdgården.

  En del vuxna: föräldralediga som med barnvagnar tränger sig in i folkhavet, en medelålders kvinna i täckjacka med skylten ”Föräldrar för klimatet”, en pensionär i blå keps som sätter sig ned på sin rullator.

  Men mest är det ungdomar, med mobilen i ena handen, den handskrivna skylten i den andra och entusiasm skriven över hela ansiktet.

  Många här kan ha 50, 60 eller rentav 70 år kvar av sitt liv. De har lyssnat på forskarna, de har sett kurvorna över höjningar av temperatur och havsnivå, kollat på nyhetsrapporterna om skyfall och torka och annat extremväder som drabbar oss oftare och oftare.

  De är våra barn, våra ungdomar, och vi säger att vi älskar dem, men fler och fler av dem börjar upptäcka vilken sorts framtid de erbjuds.

  Denna fredag manifesteras deras oro och hörs deras krav på tusentals platser över hela världen, i en enastående och global klimatstrejk. Bara i Sverige demonstreras på över 200 orter: Visby, Tanumshede, Malmö, Umeå, Molkom, Jönköping, Simrishamn, Göteborg, Sunne, Linköping, Kalix, Stockholm…

  ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet” ropar de, och det ekar över hela världen.

  Den interaktiva världskarta som nätverket Fridays for future har publicerat på sin webbsida ser numera ut som stjärnhimlen en klar septembernatt.
  https://www.fridaysforfuture.org/events/map

  Tusentals prickar visar platser där manifestationer sker eller har skett, och den som klickar på en prick får upp info om när och var klimataktionen har hållits eller hålls varje vecka.

  Det är en mäktig och koldioxidfri resa att göra på världskartan: från en ensam flicka i Stockholm för ett år sedan, i gul regnrock och med en handmålad skylt, till 40 000 på gatorna i Wellington, Nya Zeeland, som var först ut i dagens internationella klimataktion.
  ..[..]..
  Klimatförändringar struntar i nationsgränser. Klimatdemonstrationer likaså.
  ..[..]..
  I dag var dagen då en ungdomsledd, global klimatrörelse gjorde klart för världens makthavare, världens vuxna, att de inte tänker ge sig. De vill att vi agerar. Att vi blir de vuxna i rummet.

  Ingen kunde förutspå denna anmärkningsvärda och spännande utveckling för ett år sedan. Trots att den unga klimatrörelsen i dag känns solklar, en naturlig reaktion från det som har kallats ”den hopplösa generationen”, behövdes en ung, klipsk svenska i gul regnrock för att förändra reaktionens hastighet.

  De unga tänker inte låta oss komma undan. Låt oss hoppas att den här dagen blir en historisk vändpunkt. Jag tror det. Jag tror att den här mäktiga folkrörelsen blir en berättelse för dagens unga att återge för sina barnbarn. Jag var med. Jag gjorde skillnad. Jag gjorde det för oss.”
  https://web.archive.org/web/20190927204337/https://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/klimatstrejken-som-blir-en-historisk-vandpunkt/

  Svara
  • G

    /  09/27/2019

   Svara
  • G

    /  09/27/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   ”Musikjätten uppmanar sin personal att klimatstrejka

   I dag ska vuxenvärlden gå ut i klimatstrejk på uppmaning av Greta Thunberg och rörelsen ”Fridays for future”.

   På storföretagen kräver man att anställda tar ledigt om de vill manifestera.

   Men på Spotify och flera bolag inom tech-sektorn ser man gärna att personalen klimatstrejkar – med full lön dessutom.

   Enligt en kartläggning som TT gjort ställer de svenska storföretagen inte helt upp på det. Manifestera gärna, men sök ledigt först, lyder svaret från H&M, Ikea, Ericsson med flera.

   – Man får kontakta sin chef och försöka lösa det genom passbyten eller att ta ledigt, uppger Ikea för TT.

   Men andra företag, till exempel streamingjätten Spotify snarast uppmanar personalen att ta ut en ”impact day” och klimatstrejka under fredagen. Full lön utlovar man också, enligt breakit.se.

   – De anställda som är intresserade av att delta i Global Climate Strike har möjlighet att göra det genom att nyttja sin Impact Day – en fri dag med fullt betalt – som alla på Spotify globalt kan använda för att engagera sig i denna typ av aktiviteter, säger en talesperson för Spotify till Expressen.

   Även andra techbolag med relativt låg medelålder uppmuntrar anställda att klimatstrejka på betalt arbetstid. Enligt Breakits rundringning är det i dag sannolikt ganska tomt på kontoren hos bland andra Kivra (digital brevlåda), Izettle (mobil betaltjänst) , Voi (elsparkcyklar) samt Transfer galaxy (internationell betaltjänst), Mestro (webbaserat energiuppföljningssystem) och Splay One (youtube-nätverk).”
   https://www.expressen.se/dinapengar/musikjatten-uppmanar-sin-personal-att-klimatstrejka/

   Svara
   • Ja, det är väl i dessa hittepåbranscher vi ser dagens motsvarighet till den bortskämda grupp som fått symbolisera samtliga Baby Boomers.

    Saknar cykelhjälmen Hövding, det tramsigaste Sverige uppfunnit på länge.

    Kan inte nästa IT-krasch komma väldigt snart?

    Svara
  • – Vad ska vi göra?
   – Rädda klimatet!
   – Hur skall det gå till?
   – Vi har ingen aning!
   – Vad är vi beredda att avstå?
   – Håll käften din fascist!

   Svara
  • Historisk vändpunkt? För vem? Skall de unga som skriker på gatorna nu slopa all shopping, egna rum, transporter, mobilen, snåla med vatten, inget smink, äta bara potatis, inga importvaror och så klart inga barn i framtiden, mm mm.
   Eller är det bara masshysteri?

   Heder åt dem som med ny teknik och uppfinningar försöker rädda den alltmer överbefolkade planeten.

   Svara
 32. G

   /  09/27/2019

  Svara
  • Ganman försöker hålla sig utanför och förbli ”opartisk.” Vet inte om han lyckas.

   Svara
 33. G

   /  09/27/2019

  Svara
 34. G

   /  09/27/2019

  Svara
 35. G

   /  09/27/2019

  Pontus: ”Utrikesvakthavande TT // Foreign News Editor @ttnyhetsbyran.”

  HAHA! Fy fan så sorgligt. Hade där funnits en yrkesstolthet som journalist så hade jag möjligen haft pytteliten förståelse för hans kränkthetskänsla, men dessvärre är den icke-existernade för 99% av Sveriges journalistkår aktivistkår, som vet nada om journalistik.

  Svara
  • ”Det är inte roligt om jag inte tycker det är roligt. Mina referenser är bättre. Jag är värdefull. Min utbildning var inte förslösad tid. Vete sjutton om det inte är lite arbetarklass över det där också, usch.”

   Svara
  • Jans

    /  09/28/2019

   Undrar varför journalisthen tycker en påstigande i Alvesta är bland det tråkigaste som finns. Någon slags landsbygdsångest gissar jag. Säger mer än man kan tro.

   Svara
 36. G

   /  09/27/2019

  Svara
 37. G

   /  09/27/2019

  Svara
 38. G

   /  09/27/2019

  Svara
 39. G

   /  09/27/2019

  ”Alla man träffar här på partistämman är rörande överens om att Centerpartiet gjorde helt rätt som fimpade Alliansen och i stället gav Socialdemokraterna sitt stöd i statsministerfrågan. Det sakpolitiska utbytet beskrivs som avgörande för detta.

  Men som en konsekvens av uppgörelsen har också retoriken anpassats. Kritiken mot Socialdemokraterna är kraftigt nedtonad. I Annie Lööfs inledningstal är det i stället de gamla allianskollegerna som får sig en skopa för att de hoppade av regeringssamtalen om gängkriminaliteten.”

  Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • Det börjar bli som Pravda i de gamla Sovjetskämten:
   – Hej Centerpartist, vad tycker du idag?
   – Annie har inte talat än.

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
 40. G

   /  09/27/2019

  Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
   • Ivar L

     /  09/28/2019

    YB har inte sina egna kollegor med sig som vi kunde se i UG. Många poliser säger det möjligen inte rent ut men poliserna i UG var ju uppenbart missnöjda med bilrånaren som fick rena Kalle Ankastraff gång på gång trots sitt yrkeskriminella leverne. Uvell har mycket mer rätt än YB.

    Svara
 41. G

   /  09/27/2019

  Dessvärre är artikeln bakom di:s betalvägg.

  Svara
 42. G

   /  09/27/2019

  Svara
  • Det man kan konstatera är att måtten ”arbetslöshet” och ”sysselsättning” är meningslösa.
   ”Självförsörjande” och icke- är det enda som är intressant.

   Svara
 43. G

   /  09/28/2019

  Hummerkommunisten var inte klar utan hamnade i diskussion med Johan…

  Fortfarande inte klar….

  Svara
 44. G

   /  09/28/2019

  BHartvig: ”Socialdemokrat. Pensionär.”

  Svara
  • info

    /  09/28/2019

   BHartvig: ”Vad tusan är en professionell regering? Vi har en demokrati i vilken vi utser förtroendevalda”.

   Visst, men vi utser inte regeringen som kan bestå av en del personer som inte sitter i riksdagen.
   I teorin skulle regeringen kunna bestå av en vald statsminister och resten som är handplockade av honom/henne och som inte är valda av folket.
   Jag anser att alla ministrar ska hämtas från riksdagen (vara valda av folket) för att vi ska kunna kräva ansvar.

   Svara
 45. G

   /  09/28/2019

  Svara
 46. G

   /  09/28/2019

  Som en polis i TV sade efter mördarskjutningen i Malmö (taget från minnet:) ”om vi hade haft kameror som i London så hade gärningsmännen varit fast nu”

  Själv ser jag det ej som lösning eller ett mål att sträva efter, med kameror mer eller mindre överallt, NEJ. Det är faktiskt helt sjukt att politiker tilläts förstöra ett välmående samhälle och gjort det extremt våldsamt och otryggt för många, för att sedan kanske installera kameror överallt som en desperat lösning på problemet, som inte ens hade behövt uppstå om det inte vore för politikerna.

  ”Britain Has More Surveillance Cameras Per Person Than Any Country Except China. That’s a Massive Risk to Our Free Society”
  https://news.yahoo.com/britain-more-surveillance-cameras-per-151641361.html

  Svara
 47. G

   /  09/28/2019

  Svara
 48. G

   /  09/28/2019

  Svara
 49. G

   /  09/28/2019

  ”Nya ministern vägrar lämna ut lista över sitt aktieinnehav

  Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg vägrar berätta vilka bolag hon äger aktier i. Sedan ministern tillträdde har Expressen begärt att få ut en lista över hennes aktieinnehav.

  Beskedet är i stället att ministern just nu säljer av allt hon äger – men inte vad det är hon säljer eller har sålt.

  Redan vid maktskiftet för fem år sedan krävde statsminister Stefan Löfven att hans ministrar ska vara transparenta om aktieinnehav.

  Statsministerns krav var att alla ministrar och även statssekreterare öppet ska redovisa sitt aktieinnehav.

  Men fem år senare tycks de hårdare reglerna för att redovisa aktieinnehav inte längre gälla Stefan Löfvens egna S-ministrar.

  Först efter att Expressen publicerat denna artikel ändrade sig regeringskansliet och skickade över en lista med Hallbergs innehav – men inte över vad hon ägt och sålt sedan hon tillträdde som minister.”
  https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/nya-ministern-vagrar-lamna-ut-lista-over-sitt-aktieinnehav/

  Svara
 50. G

   /  09/28/2019

  Svara
 51. G

   /  09/28/2019

  ”Di:s chefredaktör har en naiv hållning till Kina

  Nyligen publicerade Dagens industri en debattartikel av Kinas ambassadör om en påstådd brottsvåg mot kinesiska turister i Sverige.
  Jojje Olsson invänder mot chefredaktören Peter Fellmans argumentation för att publicera den.

  Kinas ambassadör i Stockholm har många bekymmer. Förutom de medier och akademiker som han regelbundet försöker skrämma till tystnad, vill han även komma till rätta med en påstådd brottsvåg mot kinesiska turister i Sverige. Detta kunde läsare av Dagens industri lära sig mer om på en helsida förra veckan i form av en lång debattartikel.

  ”Nu visar det sig att kinesiska turister blir mer utsatta än andra för rån i Stockholm”, säger Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, när branschtidningen Dagens Media frågar om den omdiskuterade publiceringen. Vet Fellman något som inte framgår i den artikel som Kinas aggressiva ambassadör skrivit i hans egen tidning? Där finns nämligen inte ett enda bevis för att någon sådan brottsvåg pågår.”
  https://www.expressen.se/kultur/jojje-olsson/dis-chefredaktor-har-en-naiv-hallning-till-kina/

  Chefred Fellman kan ju ta DN chefred Wolodarski i hand och ta en promenad och fundera vad herrarna håller på med. Men iofs inte konstigt, för hela jävla Sverige har ju en naiv hållning till mycket som är dåligt, inrikes som utrikes.

  Svara
 52. G

   /  09/28/2019

  Wow…..

  ”Det som nu pågår i världen är ett vanvett

  Precis som med klimatkrisen har det smugit sig på oss så stegvis att det dröjt innan vi förstått allvaret.

  Författaren och Svenska Pen-ledamoten David Lagercrantz skriver om vikten av kamp för det fria ordet – och sanningen.

  En kroatisk journalist frågade mig i en mejlintervju hur det är att leva i ett land där bomber smäller och bilar brinner precis som i krigstider.

  Jag svarade artigt att hon var felinformerad, och sannolikt påverkad av den demoniseringskampanj av Sverige som just nu utnyttjas av populister och högerextrema över hela världen.

  Men jag glömde det ganska fort. Jag försvann bort i min turnébubbla med min bok där jag mest talar om det gamla vanliga; om Lisbeth Salander och om Zlatan och om min far och om varför jag inte fortsätter att skriva Millenniumserien. (Först var folk att arga för att jag överhuvudtaget skrev böckerna. Nu är de arga för att jag slutar.)

  Men så slängdes ett liknande påstående fram, och då brast det för mig. Var får ni er information ifrån, sa jag. Från Viktor Orbán? Från Breitbart? Fox News?

  Jag började 2015 verka inom Svenska Pen och Pen International som slåss för det fria ordet och har sedan dess sett en värld gå sönder. Demokratier har krossats eller försvagades alldeles nära oss. Ryssland och Kina har blivit alltmer aggressiva även på främmande mark. Diktaturerna i Mellanöstern piskar och mördar oppositionella. USA har en president i USA som kallar journalister för fiender till folket. Ja, jag behöver inte dra hela eländet för er, inte mer än att det precis som med krisen i klimatet har smugit sig på oss så stegvis att det dröjt innan vi förstått allvaret. Men nu i dag när vi vet bättre, vad ska vi säga, som Greta kanske? Huset brinner. Den liberala demokratin är hotad och det är inte klokt. Det är ofattbart, särskilt som vi nyss när kommunismen föll, trodde oss stå vid någon sorts historiens slut.

  I dag dränks vi av lögner och hat igen: Av förfärliga konspirationsteorier som vill så splittring och det värsta av allt; det är effektivt. Överallt i världen kommer narcissiska och maktfullkomliga män till makten med hjälp av de där lögnerna som spottas ut av trollfabriker och webbsajter. Det är också själva den svåra paradoxen i dramat.

  Demokratin angrips med sitt eget vapen; med det fria ordet självt, och någonstans får vi kanske köpa det. Själva tanken med det fria ordet är att det just är fritt. Det måste få inrymma det mesta, även lögner och till en viss gräns till hat. Men det är lika sant att förtryck och våld alltid börjar just med ord: med en demonisering och avhumanisering av människor.

  Det slutar ofta med något långt värre. I värsta fall med mord. Jag glömmer aldrig mina första möten med bloggarna från Bangladesh som flytt till Sverige, och som vilset försökte orientera sig i en ny värld. De var unga män, inte äldre än min dotter, men som redan sett sina vänner mördas med machetes enbart för att de alla tillhörde en grupp som stod upp för vetenskapen och den sekulära demokratin.

  Jag såg vad hotet och hatet gjorde med dem och jag tänker på dem när jag i dag hör hur det hetsas mot grupper och enskilda. Jag ser hur lögnerna om Sverige som ett land som gått sönder av invandringen, väcker misstro och motvilja mot flyktingar och utrikesfödda.

  Jag ser hur antisemitism fått luft under vingarna igen och hur det utnyttjas av populister – som i den stora anti-Soroskampanjen – och hur stor del av det som nu hotar demokratin är ren främlingsfientlighet. Det gör mig livrädd, och ofta vill jag bara skrika: Vad är det som händer? Men jag försöker så gott jag kan göra något åt det, och det är därför jag stöttar Pen, Pen som arbetar oförtrutet för journalister och författare som hotas och fängslas och förtrycks.

  Det är också därför jag försöker att inte att bara vara den alltför snälla, behagsjuka författare jag ofta förvandlas till under mina längre bokturnéer.

  Jag försöker ryta till också och säga att vi må bråka och tvista hur mycket som helst här i spalterna och kring middagsbordet. Men vi måste stå upp för någon sorts sanningsbegrepp också, och ta strid mot lögnerna som sprids för att splittra oss. Vi måste skrika ut: Det som pågår i världen nu är ett vanvett, och det är livsfarligt.”
  https://web.archive.org/web/20190927232417/https://www.expressen.se/kultur/det-som-nu-pagar-i-varlden-ar-ett-vanvett/

  Svara
 53. G

   /  09/28/2019

  Svara
 54. G

   /  09/28/2019

  Svara
 55. Gorby

   /  09/28/2019

  Svara
 56. Gorby

   /  09/28/2019

  Greta Thunberg helpline – for adults angry at a child

  Svara
 57. Gorby

   /  09/28/2019

  Svara
 58. Visst är det fördj-ligt, men jag kan samtidigt inte undgå att se mig om efter världens minsta fiol.

  Brutal rånvåg mot finansmän: ”Funderar mycket på om jag kan bo kvar i Sverige”
  https://nyheteridag.se/brutal-ranvag-mot-finansman-funderar-mycket-pa-om-jag-kan-bo-kvar-i-sverige/
  ”De senaste årens brottsstatistik visar enligt Dagens Industri att kriminella allt mer riktar in sig på rika offer.
  []
  En annan typ av brott som särskilt riktar sig mot välbärgade är bilstölder där rånarna i flera fall attackerat människor i deras hem, i exklusiva områden som Djursholm, för att tvinga till sig deras bilnycklar.”

  (https://www.quora.com/What-is-the-origin-of-the-sarcastic-worlds-smallest-violin
  Hearts and Flowers:
  *https://www.youtube.com/watch?v=xnXOr8GvKcQ*
  Originalet av Czibulka, Wintermärchen, walzer, Op.366:
  *https://www.youtube.com/watch?v=rEra-7NjkdI*)

  Svara
  • info

    /  09/28/2019

   Vacker musik, här är min favoritversion av Adagio in G minor av Tomaso Albinoni från 1708

   Svara
   • hllviken

     /  09/28/2019

    Mycket vackert men vemodigt vemodigt vemodigt!

    Undergången är nära?

    Svara
   • Kronblom

     /  09/28/2019

    Yngwie Malmsteen

    Svara
 59. MiT

   /  09/28/2019

  Svara
  • hllviken

    /  09/28/2019

   När det gäller Mattias Irving så är det antingen en superfräck propagandist eller något ovanligt mentalt tillstånd.

   Svara
 60. G

   /  09/28/2019

  ”Judiska centralrådet om C:s förslag: ”Väldigt upprörd”

  Centerstämman har beslutat att Centerpartiet ska verka för att omskärelse av pojkar, som inte sker av medicinska skäl, ska förbjudas i Sverige. Förslaget har ogillats av partiledningen men drivits igenom ändå.

  – Jag blir väldigt förvånad och väldigt upprörd, säger säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige och fortsätter:

  – Jag önskar att de som drivit igenom det här skulle ta sig tid att sätta sig in i vad omskärelsen har för roll inom judendomen.
  Ofta antisemitiska skäl tror ordföranden

  Verständig påpekar att det motstånd som finns mot manlig omskärelse inte kommer från de omskurna själva.

  Ofta är det av antisemitiska eller islamofoba skäl man inte vill se omskärelse i Sverige, säger han.

  Aron Verständig tror inte att förslaget kommer leda till någon lagstiftning, men att om den gjorde det skulle det kunna leda till att flera judiska familjer lämnar landet.

  – Det här är en väldigt allvarlig inskränkning av religionsfriheten. Vi ser det som en markering mot den judiska gruppen i Sverige.”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/judiska-centralradet-om-c-s-forslag-valdigt-upprord

  Blir bara förbannad att det finns folk 2019 som fortfarande kämpar för detta, och dessutom ha mage att komma med ickesakliga motargument bestående av anklagelser. De feministiska slagorden ”rätten till våra kroppar” gäller således endast tjejer och inte killar. Det är omodernt att vara förhudstjuv och lida av förhudsfobi 2019. Börjar undra om vissa inte bara fått kuken omskuren utan även fått hjärnan omskuren.

  Svara
  • G

    /  09/28/2019

   ”Sosse 🌹och 18 år.”…

   Ibland är det bara så skönt se folk från olika partier hålla med varandra!

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   wow

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • Ständigt detta behov från vissa inom religionen att framställa sin egen tolkning som den enda möjliga.

   http://www.beyondthebris.com/

   (Det är de gamla grekernas fel, förresten! Indirekt.
   http://www.beyondthebris.com/2019/09/rabbi-opposed-circumcision-promoted.html
   ”“In the second century, Jews at this time were wanting to participate in the Greek and Roman Olympics. They competed in the nude. The Greeks and Romans only allowed ‘intact’ males, as they celebrated the human form in its wholeness and completeness. So, if a Jewish man wanted to compete, he would hang some weights from his existing foreskin and ‘restore’ himself. Rabbis of this era did not take kindly to this practice of physical assimilation so they instituted two new rituals into the circumcision procedure [complete removal of the entire foreskin and the sucking of blood from the cut penis].””)

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   ”Samfunden om C-beslutet: ”Intolerant”

   Judiska och muslimska samfund är eniga i kritiken mot Centerpartiets beslut om omskärelse.

   Det är intolerant och främlingsfientligt, enligt Judiska centralrådet. En inskränkning av religionsfriheten, enligt ett av de stora muslimska samfunden.

   – Om det realiseras innebär det att det inte går att leva som varken muslim eller jude i Sverige, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, till TT.

   Centerpartiet beslutade på sin stämma under lördagen att partiet ska verka för att omskärelse av pojkar ska förbjudas om det inte finns medicinska skäl.

   Alla riksdagspartier är emot en åldersgräns för omskärelse, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

   Förvånad och besviken

   – Jag är väldigt förvånad och besviken över att partiet har fattat det här beslutet. Som det har varit hittills har det enbart varit ytterkantspartierna som drivit frågan, och personer som av främlingsfientliga skäl velat inskränka judar och muslimers rätt att utöva sin religion, säger Aron Verständig och fortsätter:

   – Jag och många andra i den judiska gruppen har länge uppskattat Centerpartiet för deras liberala och toleranta politik, men sedan gör man motsatsen.

   Han noterar att det inte finns någon annan västerländsk demokrati där omskärelse förbjudits, trots att debatten förts. Det har ofta motiverats med att religionsfriheten inte får inskränkas.

   – Det judiska nyåret börjar i morgon, det är svårt att tänka sig en sämre nyårspresent från Centerpartiet. Vi kommer att tala ihop oss efter sabbaten och fundera kring hur vi ska besvara det här.

   ”Ingen liten bagatell”

   Centerns förslag går emot religionsfriheten, anser Mohamed Temsamani, ordförande i Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS), ett av de stora muslimska samfunden.

   – De ger sig inte på en liten bagatell i sammanhanget utan det är en central praktik för två världsreligioner, säger han.

   Han understryker att FIFS alltid uppmanar till att omskärelser ska ske på säkrast möjliga sätt för patienten. När det gäller argument om barnets integritet och hänvisningar till FN:s barnkonvention säger ordföranden att barnen har rätt till sin religion och att föräldrar också har rätt att uppfostra sina barn inom sin religion.

   – Det är tråkigt att C ställer sig i ledet av partier som tävlar i att göra livet surast för två av de mest utsatta religiösa minoriteterna i Sverige. Det är ett stigmatiserande och populistiskt förslag som kommer öka utsattheten för muslimer och judar i Sverige. Det är viktigare att fokusera på det än på vad vi gör, vi anser oss nyttja våra medborgerliga fri- och rättigheter, säger Mohamed Temsamani.”
   https://www.folkbladet.se/nyheter/samfunden-om-c-beslutet-intolerant-om6315284.aspx

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Victor: ”Conservative Swedish-jewish-zionist. Councilman of the Jewish community in Gothenburg. Former president of the Jewish youth union of Sweden. KD”

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Stefan, som jag normalt aldrig håller med i vad jag brukar läsa i tweetsen håller jag nu med om, plötsligt händer det…

   Ännu en som jag aldrig håller med och som ofta har SD-tourettes och drar in nazister i allt, men plötsligt händer det…

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Hahaha, helt sjukt detta. Här ännu en som jag aldrig håller med och som nazistar hela tiden, plötsligt händer det…

   Svara
  • G

    /  09/29/2019

   Ska jag tycka det är dåligt bara för att det kommer från C? Fullständigt ologiskt. Jag tycker som jag tycker oavsett parti och vilka som lägger fram förslag, annars beter jag mig och tänker precis som de andra partierna att kommer SD med ett förslag de håller med om så kan de ändå inte rösta för det, pga det är ett förslag från SD. Skärpning. Det är overkligt se hur vissa brinner så stenhårt för detta. Men snälla, ”fått utstå hat som försvarat”. Jag tror det är KRITIK, saklig kritik du har fått och troligen har svårt att argumentera för varför detta ska fortsätta obehindrat.

   Svara
  • G

    /  10/02/2019

   Svara
  • G

    /  10/02/2019

   *Liberal*. (Jag hör också till läsarna som oftast tycker hon, & Anosh, är vettig)

   Svara
  • G

    /  10/02/2019

   Svara
  • G

    /  10/06/2019

   ”Nyköpingsmoderater vill förbjuda omskärelse av pojkar

   Bakom motionen till partistämman, som hålls om två veckor, står bland annat Nyköpingsmoderaternas gruppledare Anna af Sillén. Hon föreslår att all icke medicinskt motiverad omskärelse av barn under 18 år ska förbjudas.

   Även fullmäktigeledamoten Maria Gilstig står bakom motionen, som hävdar att barnets kropp inte är föräldrarnas egendom som de i religionfrihetens namn kan göra vad de vill med. Omskärelse av flickor är förbjuden och samma regler bör gälla också för pojkar.

   I Sverige praktiseras manlig omskärelse i viss mån av judar, men huvudsakligen av muslimer. Imamen Abd al Haqq Kielan reagerar starkt mot motionen.

   – Det här är ett tecken på att samhällsklimatet inte tillåter religion. Vi har redan sett här i Eskilstuna hur Moderaterna vill införa slöjförbud. Det här är en tendens i samhället som jag upplever som mycket hotfull och skrämmande, säger han.

   Kan man inte se till det lilla gossebarnets integritet och betrakta omskärelsen som ett övergrepp?

   – Jag tycker inte man ska kalla det för integritet, utan det är helt enkelt så att föräldrar och familjer har – enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter – rätt att hålla sin religion och det här är en del av vår religion.
   ..[..]..
   Moderaterna står splittrade i förbudsfrågan. Motionen har fått stöd av Sörmlandsmoderaternas länsförbund som rekommenderar partistyrelsen att ställa sig bakom motionen och att frågan utreds. Men partistyrelsen går emot sitt länsförbund och rekommenderar att stämman ska avslå motionen. Frågan är därmed kontroversiell och ingen av förslagsställarna vill medverka i SVT. Anna af Sillén förklarar sin ståndpunkt via sms och skriver så här:

   ”Vi befinner oss ju i en politikutvecklingsprocess och det här är en komplex fråga. Det är också därför vi föreslår en utredning. Jag åker till stämman för att lyssna på kollegor och goda argument – det är det stämmor är till för. Det är vad jag har att säga, i övrigt avstår jag intervju”.”
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/nykopingsmoderater-vill-forbjuda-omskarelse-av-pojkar

   Svara
  • G

    /  01/03/2020

   Svara
 61. G

   /  09/28/2019

  Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
  • G

    /  09/28/2019

   Svara
 62. G

   /  09/28/2019

  Svara
 63. G

   /  09/28/2019

  Del 2!!!…

  ”De norska sjukjournalerna och Gellert Tamas”
  https://magasinetfilter.se/filterbubblan/de-norska-sjukjournalerna-och-gellert-tamas/

  Svara
 64. G

   /  09/28/2019

  Svara
 65. G

   /  09/28/2019

  Svara
 66. G

   /  09/28/2019

  ”Så möjliggjorde alliansen ”brukarimport” till Sverige

  Via arbetskraftsinvandringen kan assistansbolag hämta hit familjer med funktionshindrade barn från bland annat Irak. Det är ytterligare ett exempel på hur absurda konsekvenser dagens regler får.

  Sedan år 2010 har 2 292 arbetstillstånd beviljats för personliga assistenter från tredje land, det vill säga länder utanför Europa (Schengenområdet). Om man ska vara petnoga ingår även ett litet antal skötare, vårdare och undersköterskor i denna kategori, men det är assistansen som är den helt dominerande branschen.

  Flest personliga assistenter har invandrat från Irak. Därefter kommer Iran och Syrien. Den uppmärksamme noterar att det är samma länder som brukar dominera bland asylsökande i Sverige, vilket lätt ger intrycket att detta i själva verket är en form av förtäckt asylinvandring.

  Jag har kommit över ett läckt dokument som används inom Migrationsverket. Det är en sammanställning av alla oegentligheter kopplade till ett utpekat assistansbolag i en större mellansvensk stad. Jag väljer att inte namnge bolaget, eftersom det rör sig om ett internt arbetsmaterial.(forts)”
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mojliggjorde-alliansen-brukarimport-till-sverige/

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: