Natalia Kazmierska

är ju känd för att försöka göra könsfrågor av vääääldigt mycket och då alltid, i sann feministisk anda, vinkla det till att kvinnor alltid drabbas värst av någonting. Inte ens en dödsskjutning i Sydafrika som vi egentligen inte vet något alls om än så länge slipper undan när hon tar upp Blade Runner och skjutningen av hans flickvän. Till saken hör att Sydafrika är det land i världen där flest mord begås med skjutvapen, jag har googlat och hittat denna sida där de har nästan 32 st mord med skjutvapen /100k inv. Jag kan ha fel i att de har begåtts med skjutvapen även om det definieras som ”murders with firearms” för enligt en rapport från FN som heter Global study on homocide så begås mellan 25 st mord/100k inv och 35 st mord/100k inv i Sydafrika. Enligt SvD så finns rapporter om 50 st mord om dagen vilket ger drygt 18 000. Så det finns nog många olika siffror på antalet beroende av vem man frågar och vilket svar den vill ge. Men svaret ligger nog mellan 15 000 och 20 000 st mord /år. (Men sen så finns det även en del som inte räknas med i statistiken vad jag förstår, bl a något som heter ”Culpable Homicide” och om man tar med dessa så åker statistiken upp rejält som jag har fattat det, se kommentaren från South Afrikan här, bläddra ner till kommentarer).

sydafrika

Oavsett vilka siffror man vill ha till de ”rätta” så är det ett sanslöst stort antal mord varje år i Sydafrika, horribelt stora siffror även om man tar de ”snällaste” av dem!

Vad gör då Kazmierska? Jo, hon vill ha det till att männen skjuter och kvinnorna mördas. Till och med rubriken säger detta. Hon säger att det mördas en kvinna var 8:e timma i Sydafrika vilket med europeiska siffror låter helt osannolikt då det blir ca 1100 per år. En ofattbar siffra! Ställd i relation till de övriga minst 15 000 mördade som då borde vara män så är den inte ofattbart stor längre. Vet inte var hon fått  att en kvinna var 8:e timma ifrån men sett till andelen mördade kvinnor i procent så verkar det stämma. Även om man ”avrundar” neråt till närmaste tiotusental mord på män och låter kvinnorna ha kvar sin andel på ca 1100 så är ändå männen i förkrossande majoritet.

”Det var ingen hemlighet att Oscar Pistorius är vapentokig: Han har i intervjuer berättat om sin 9 millimeters handpistol, om maskingeväret i sovrummet och basebollträet han skulle försvara sig med.

Mot vad? Pistorius oroade sig mycket för inbrottstjuvar i sitt superövervakade hem.

Fast var det någon som hade anledning att vara rädd, så var det Reeva Steenkamp.

I Sydafrika skjuts nämligen fler kvinnor till döds än någon annanstans, undantaget krigsländer. Och precis som i USA är det främst männen som äger revolvrarna och som använder dem. Var åttonde timme blir en sydafrikansk kvinna mördad, ofta av sin partner och hans handeldvapen. Runt om i världen förekommer skjutvapen i våldtäkter, eller för att kontrollera fruar och sambors bakom stängda dörrar. Man har inte bara en pistol för att känna trygghet, utan också för att demonstrera makt och manlighet.”

Ja mot vad oroade han sig? Kanske inte bara för inbrottstjuvar som är där för att stjäla utan kanske för att han inte ville hamna i 25-35 mord/100k inv. statistiken? Han kanske inte ville att flickvännen skulle hamna i någon sådan statistik heller även om det verkar ha blivit så ändå just pga av det inte skulle bli så? Vad vet jag. Men det finns nog många skäl till att beväpna sig i länder som Sydafrika, framför allt om man är känd på något sätt. Eller också så kanske han hade gått på någon bluff av någon organisation som har pumpat ut faktoider om hur farligt det är att ens leva i landet? Ungefär som Roks och SKR pumpar ut att det lurar våldtäktsmän bakom varje grästuva, i varje buske och bakom varje dörr i alla bostäder i Sverige… Alla ska känna skräck fast det ”endast” handlar om promille som drabbas. Och jag tror inte att den vanliga sydafrikanen bär vapen för att demonstrera makt eller manlighet utan det gäller nog minoriteten som begår majoriteten av morden. Den vanliga sydafrikanske mannen drabbas av morden på samma sätt som kvinnorna fast det är många gånger så vanligt att män blir mördade. Visst, de mördas av män men inga vanliga män… Och sen vet varken hon eller jag eller så många andra i Sverige hur det ser ut med kvinnor och vapen i Sydafrika…

”Men oavsett om han är skyldig eller ej, så var det ingen slump att det var han som höll i vapnet. Och inte hon.”

Jo, sett till mordstatistiken var det just mer eller mindre en slump att det var en HON som mördades här gången och inte en HAN…

Rubriken borde ha varit ”Den vanliga sydafrikanen mördas” men hon valde att försöka ta en könspolitisk poäng på ett extremt fult och ohederligt sätt… För det är ohederligt att skriva att en kvinna mördas var 8: timma utan att jämföra med något! Eller var det inte lika roligt att behöva skriva att nästan 2 män per timma mördas samtidigt? Känns som att hon hade tappat könspoängen rätt hårt i golvet då…

Hon nådde inte riktigt upp till idioten på Aktuellt, som Kimhza Bremers Bodega tar upp, som på frågan om varför man diskuterar kvinnorna som utsätts för våld och mördas i Guatemala när det ”endast” är 10% av alla mord där som drabbar kvinnor och Staffan Löfving, socialantropolog från Stockholms Universitet, säger att det är viktigare att titta på det kvalitativa våldet och inte på det kvantitativa… Men Kazmierska spelar nästan i samma division…

MVH

Medborgare i Toklandet

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

  1. Det är möjligen värt att notera att merparten av artiklar på ämnet lyfter fram att Steenkamp var fotomodell, och dessutom väldigt älskvärd. På tal om kvalitativt våld alltså…

    Svara
    • Ulf T * 3:
      Mmm, kvalitativt våld är tydligen viktigt. När det passar givetvis… Men nog är det ett nytt alldeles fantastiskt uttryck som han Löfving skapade? Har aldrig hört det förut i alla fall, jag hörde det direkt när han sa det i aktuellt och hajade till ordentligt men trodde jag hade hört fel tills jag såg att fler också hade hört det.

      Sydafrika verkar vara ett land som är extremt farligt att bo i rent statistiskt och att man beväpnar sig är nog inte för att visa sin makt och manlighet, den analysen har nog Kazmierska dragit fram från något ställe där solen aldrig skiner och kan nog stoppa u.. tillbaka den där igen. Kanske är det från samma ställe hennes pojkvän drar fram sin skit som han försöker kasta på våra grannländer?

      2 inbrott i timmen känns egentligen inte så mycket om man tänker på att det är lika många mord i timmen. Eller så gör man extremt fel som jämför med vad ett inbrott är här i Sverige, syftet med inbrott i Sydafrika kanske är något helt annat. Annars så ”borde” vara många gånger fler inbrott. Om inte många mord sker just vid inbrott… Men nu är ju landet extremt på många sätt.

      Vad jag tyckte illa om var hennes ogenerade och extremt fula fiskande efter genuspoäng genom att utnyttja en händelse på andra sidan klotet (fast Kazmierska kanske tror att jorden är platt?) som vi inte vet så mycket om. Hon gör det genom att medvetet utelämna allt som skulle få hennes egna siffror att inte lysa. Jag tycker det är extremt intellektuellt ohederligt. Men jag ser vissa likheter med hur de funkar när jag läst Ninnis genomgång av de hela biblioteken, ett konsekvent utelämnande av det som inte stödjer det man vill föra fram!

      Svara
  2. Siffran ”Overall homicide rate”: 126/100k var ännu mer anmärkningsvärd. Om man beväpnar sig för självförsvar är det förstås inte bara skjutvapen man oroar sig för.

    Svara
  3. En annan siffra som känns relevant i sammanhanget: 16 766 – antalet inbrott i hem som begicks i Sydafrika förra året, enligt The Guardian. Det är ungefär 2 inbrott i timmen.

    Svara
  4. @Toklandet,

    Det finns vissa skäl att anta att frekvensen av egendomsbrott minskar i områden där vapeninnehav är utbrett. Ett anmärkningsvärt exempel är Kennesaw, Georgia – en stad där det sedan 16 år faktiskt är lag på att man skall ha minst ett skjutvapen i varje hushåll.

    Svara
    • Ulf T:
      Huh, lag på att ha ett vapen? Det var annorlunda! Jag tror att risken att det bara blir en ond cirkel ökar markant med vapen. Men vem ska vara först att riskera allt genom att inte ha ett? Men drivna brottslingar som kanske också saknar andra spärrar skiter kanske i om det finns vapen ändå utan är ändå beredda att döda för inget och hade gjort det oavsett.

      Svara
  5. @Toklandet,

    Ja, jag håller med om att det är annorlunda. 🙂

    Hursomhelst, det finns en viss logik bakom att inbrott blir en mer riskabel företeelse när hemägarna inte bara kan vara beväpnade, utan också enligt lag har rätt att skjuta i självförsvar.

    Om det sedan är positivt i totalperspektivet är en annan fråga.

    Svara
  6. Det är tragikomiskt att läsa om Kazmierskas förehavanden. Det är inte första gången hon ägnar sig åt trams av det här slaget. Hon har väl googlat något lite snabbt och sedan bildat sig en uppfattning kring hur hon själv vill att saker ska vara, d.v.s. att kvinnor är förtryckta och att män är förtryckare med makt.

    Förra sommaren jobbade jag en del med en sydafrikan, en boer. Jag bombarderade honom med frågor kring hur det var där och vad han ansåg om svarta. Att höra hans ärliga åsikter som var långt ifrån politiskt korrekta, enligt svensk mening, var befriande, även om jag inte höll med honom. Han var helt enkelt ärlig med vad han tyckte och förstod inte alls varför det han sade skulle anses vara konstigt, det var ju norm där han kom ifrån. Hade han sagt det till Kazmierska hade hon antagligen fått en hjärtinfarkt, eftersom hon skulle bli så upprörd istället för att försöka förstå varför han tycker som han gör.

    För att göra en väldigt lång historia kort (så att jag inte skriver en roman igen, som Nicke Nordmark från Uppdrag Granskning hävdar att jag ägnar mig åt) kan jag sammanfatta det lite:
    För att förklara sin världsbild bättre brukade boern läsa upp sydafrikanska nyheter för mig från sin mobiltelefon medan vi åt luncher. Deras nyheter är bland det mest bisarra jag hört. Ett konkret exempel jag minns var om en svart kvinna som knivhuggit sin man eftersom han hade druckit av hennes vin. Enligt artikeln fick mannen vård på sjukhus och sedan åkte han hem till sin hustru igen, som då också hade nyktrat till tydligen.

    Boern brukade efter varje sådan artikel säga ”That’s how they are.” för att förklara för mig varför han aldrig skulle umgås med svarta, en annan anledning var att svarta i regel också blev utfrysta av andra svarta om de umgicks med vita. D.v.s. segregeringen skapas från båda hållen, enligt hans beskrivning.

    Sedan dess har jag träffat på fler sydafrikaner, dock inte boer, som berättat liknande saker fast ur ett annat perspektiv. De lämnade Sydafrika just på grund av den enorma rasismen från alla håll och den hemska situationen i landet. De har sagt att det är svårt att inte vara rasist i landet eftersom man inte accepteras av den stora delen av samhället då, eftersom det är så pass segregerat.

    Ang. kriminaliteten berättade boern att man som vit aldrig kunde gå in i ett township utan stor risk för att bli rånad eller mördad. Han sade att det ofta kunde vara så att det på ena sidan av en gata kunde vara ett säkert område, men om du gick över till andra sidan så ”tillhörde” det ett visst område och gick du in där var du så gott som död inom några minuter, så det gäller att veta var man inte ska sätta sin fot.

    Att Kazmierska gör en könsfråga av mordstatistiken i Sydafrika är i mina ögon rent vansinne. De som ägnar sig åt den stora delen av våldet är extremt fattiga och är ofta beroende av droger eller alkohol, vilket format deras sätt att vara och agera på. Våld utövas av såväl kvinnor som män, att det är fler män som gör det är antagligen troligt, men det är fler män som drabbas av det också, som vanligt. Problemet här är dock inte en fråga om kön utan bygger på helt andra faktorer som har betydligt större inverkan, att Kazmierska inte förstår detta förvånar mig inte, men att hennes okunniga tramsande publiceras i tidningar är onekligen fascinerande.
    Det som gör det hela lite mer komiskt är att hon inte säger vilka som ägnar sig åt den stora delen av våldet, annat än män (enligt henne). Hon säger inget om att det är svarta män, för då skulle ju hon tycka att hon själv är rasist. M.a.o. är det okej att vara sexist mot män, men inte rasist.
    Själv menar jag att anledningen till att brotten begås inte beror på kön eller hudfärg, utan att det är andra faktorer som spelar in.

    Svara
    • Juggen:
      Jo alla i hela Sverige utom Kazmierska fattar nog att det inte är en könsfråga utan en rad faktorer som samverkar… Och det är lätt att sitta här och tro en massa om hur det funkar utan att faktiskt veta, det är lätt att här säga att man inte borde bära vapen där… Undrar om Kazmierska skulle tycka annorlunda om hon bodde där? Vem vet, efter ett par rån och inbrott med kanske misshandel, utpressning och allvarliga dödshot så kanske hon t o m skulle kommendera Martin Aagård att omedelbart sluta med att försöka tala om för Norge vad som är bra och dåligt och snabbt som fan sticka och köpa några schyssta vapen istället.

      Hon är extremt intellektuellt ohederlig och inget annat!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.