Intressant om tolerans

Markus Uvell har skrivit en intressant debattartikel om att svenskarnas tolerans är överdriven, ”Ryktet om svenskens tolerans är överdrivet”. Det är något jag saknar i artikeln även om jag givetvis förstår att man inte kan trycka in allt i en artikel och det är att det saknas siffror och mätningar på invandrarnas tolerans.

Det är alltid artiklar om svenskarnas tolerans, om vad vi tycker om invandrare, om vad vi tycker om slöjor, om vad vi tycker om islam, om hur gärna vi bor granne med en muslim och så vidare. Men aldrig motsvarande siffror för till exempel muslimerna? Vad tycker de om att kvinnor INTE bära slöja? Vad tycker de om kristna? Hur gärna vill de bo granne med en kristen? Tolerans gäller ju inte bara svenskar utan minst lika mycket de som kommer hit?

Han nämnde något som heter Mångfaldsbarometern (från 2014 här) och när jag snabbskummade den så såg jag inte en enda fråga som mäter invandrarnas tolerans gentemot svenskarna. Inte en enda alltså. Men då har jag som sagt bara snabbskummat den. Vad är det för en barometer? Den visar ju inget egentligen? Siffror utan jämförande med motsvarande grupp säger ju nästan inget alls?

I Sverige har vi i modern tid varit lyckligt förskonade från öppet rasistiska attityder. World values survey har belagt mönstret tydligt: svenskar är mindre negativa än andra till att bo granne med någon av annan etnisk bakgrund, väldigt få svenskar tycker att infödda borde ges förtur till jobb etcetera.

Här hade det ju passat utmärkt med en jämförande siffra om hur negativa invandrare är att bo granne med svenskar?

Men i ett mångkulturellt samhälle måste en tolerans värd namnet göra det möjligt att i vardagen faktiskt leva tillsammans med människor av annat ursprung, annan religion och med andra värderingar. Det räcker inte att bara passivt och i teorin acceptera att de existerar.

En tolerans värd namnet är ett måste, det är ju sant. Hur ser toleransen från invandrarna ut? Kanske olika grupper inom invandrarna? Svenskarnas inställning vet vi ju redan sen 40 000 artiklar och undersökningar i ämnet…

Kombinationen av konsensusmentalitet och exceptionalism leder till uppenbara problem med att hantera kulturell mångfald.

Vi ser det exempelvis i svenska folkets syn på muslimska slöjor. Debatten har främst handlat om niqab och andra typer av slöjor som täcker hela ansiktet, vilket förstås innebär praktiska begränsningar på till exempel en arbetsplats. Men faktum är att stora grupper är motståndare även till slöjor som inte täcker ansiktet.

Enligt Mångfaldsbarometern – en årligen återkommande mätning från Högskolan i Gävle – uppger 22 procent av svenska folket att det är oacceptabelt att hijab (en slöja som endast täcker håret och halsen) används i skolan eller på arbetsplatsen. Och hela 28 procent instämmer i det svepande påståendet att ”invandrarna utgör en fara för vår kultur”.

Här hade det passat utmärkt med jämförande siffror om det här med slöjan, tycker 22% av muslimerna eller fler att det är oacceptabelt med slöja på arbete eller i skolan? Vad säger muslimerna om man frågar dem om att kvinnor INTE bär slöja på arbetet eller i skolan?

Vad är egentligen problemet? Med denna typ av slöjor är det svårt att se några praktiska invändningar. Det handlar om religion. Enligt Mångfaldsbarometern är just religiös mångfald den aspekt av mångfalden svenska folket har svårast för.

Hur svårt har muslimerna för den religiösa mångfalden som svenskarna har så svårt för? Har de lättare för den? Svårare? Vem vet, det hör tydligen inte till Mångfaldsbarometern att mäta sånt av någon anledning?

Sen finns det mer i hans artikel. Som jag vill understryka att jag tycker är bra och intressant, det ovan är inte kritik mot Uvell utan att det alltid bara redovisas hur vi svenskar är men aldrig hur de som kommer hit är och Uvells artikel handlade inte om kritik mot svenskar alls, han bara rabblade siffror som finns för att belysa. Felet är att de siffror som verkar finnas lättillgängligt bara visar ena sidan av myntet och aldrig den andra.

Tolerans är inte bara ensidigt från ena hållet, det funkar inte så. Möter man inte tolerans tillbaka så minskar garanterat den egna toleransen också. Därför vore det på sin plats att Gävle högskola började mäta hur det står till med toleransen bland invandrarna i sin Mångfaldsbarometer så man får jämförande siffror. Man kanske inte kan ställa exakt samma frågor men man kan till exempel istället för att fråga hur toleransen är med slöja i skola och på arbetet fråga hur accepterat det är för kvinnor att inte ha slöja på de ställena? Eller i samhället i stort? Då får man ju något att jämföra med. Kanske de flesta frågor kan ställas på det viset?

Om man aldrig jämför med gruppen som ska vara ”mottagare” av toleransen så säger siffrorna inget alls till slut.

Det var bara lite tankar som dök upp.

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

38 kommentarer

 1. Utlandssvensk

   /  02/21/2016

  ” Men aldrig motsvarande siffror för till exempel muslimerna? ”

  Sådana siffror sysslar vi inte med i Sverige! Vid det här laget kanske de flesta kan räkna ut varför så är fallet.

  Dock finns det massor av info från andra länder.

  Här är en liten artikel från UK om en ganska typisk studie:

  ”A bleak picture of a generation of young British Muslims radicalised by anti-Western views and misplaced multicultural policies is shown in a survey published today.

  The study found disturbing evidence of young Muslims adopting more fundamentalist beliefs on key social and political issues than their parents or grandparents.

  Forty per cent of Muslims between the ages of 16 and 24 said they would prefer to live under sharia law in Britain, a legal system based on the teachings of the Koran. The figure among over-55s, in contrast, was only 17 per cent.”

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1540895/Young-British-Muslims-getting-more-radical.html

  Det är liknande resultat i de flesta länder, som Frankrike och Holland. I Sverige har jag dock aldrig sett någon liknande studie.

  Sen tycker jag även att man ska lyssna på grundaren av Singapore, Lee Kuan Yew, som för några år sen sa

  ”I would say today, we can integrate all religions and races except Islam”

  Om inte Singapore, som kanske har världens bästa track record vad gäller att hantera immigration, kan klara av det så är det totalt uteslutet att Sverige har skuggan av en chans.

  Svara
  • Jans

    /  02/21/2016

   Singaporeexemplet var nyheter för mig. Mycket intressant och mycket signifikativt. Tack för det tipset. Om du har en källa till uttalandet så blir jag jätteglad.

   Svara
  • Gigas

    /  02/22/2016

   He added: “I would say today, we can integrate all religions and races except Islam.”

   He also said: “I think the Muslims socially do not cause any trouble, but they are distinct and separate.”

   Svara
 2. MiT

   /  02/21/2016

  Svara
 3. Jan

   /  02/21/2016

  Duplicerar mitt inlägg från förra tråden: Ytterligare en korkad, eller tossig, kvinna som jämställer invandringskritiken med nazism. Hon heter mycket riktigt Anna Toss och kallar sig sociala medier-strateg. Vad nu det är för något? http://www.aftonbladet.se/debatt/article22296487.ab

  Svara
  • Jan

    /  02/21/2016

   Gå gärna in och markera vad ni tycker nedanför artikeln. 45 procent (över tretusen personer) håller, otroligt nog, med skribenten om att kritik mot invandring är detsamma som nazism! Kanske har vi där en förklaring till varför det ser ut som det gör i dagens Sverige? Halva befolkningen förstår inte sitt eget bästa?

   Svara
   • Utlandssvensk

     /  02/21/2016

    ”Halva befolkningen förstår inte sitt eget bästa?”

    Om så är fallet har det skett en mycket dramatiskt förbättring på kort tid! Att endast hälften av svenskarna är öppet vansinniga är väl det bästa utfallet i modern tid och helt fantastiskt jämfört med valet för bara 2 år sen, då 87% röstade för ett direkt uppenbart folkmord på sina egna barnbarn.

    Svara
    • Jans

      /  02/21/2016

     Jag tror i och för sig inte vi skall basera statistiska undersökningar på kommentarsfälten till stolleartiklar i slaskpressen.

     Svara
     • Jan

       /  02/21/2016

      När svarsfrekvensen närmar sig tiotusen håller nog den här enkäten väl så hög kvalitet jämförd med andra. Frågan är enkel och inte ledande.

     • Hmm

       /  02/22/2016

      Fast du får också tänka på VAR artikeln är publicerad och vem som läser den.

 4. Emanuel E

   /  02/21/2016

  gång på gång så är det de ”toleranta” som visar sig vara mest intoleranta

  Svara
 5. VÄLDIGT KLOKA TANKAR SOM DÖK UPP, MiT!!!

  Svara
 6. Motkraft

   /  02/21/2016

  Jag tror nog många muslimer i Sverige inte bryr sig om kristna kvinnor i Sverige inte bär slöja. Men om får frågan om de accepterar att en muslimsk kvinna (eller sekulariserad kvinna som kommer från ett muslimskt land) inte bär slöja så blir det nog en större invändning.

  Det finns undersökningar som pekar på att vi släpper in en otrolig intolerans tillsammans med invandring från muslimska länder, kan tex ses i denna rapporten

  Klicka för att komma åt ruud_koopmans_religious_fundamentalism_and_out-group_hostility_among_muslims_and_christian.pdf

  Till exempel så i den undersökningen så vill 10% öppet kristna inte ha vänner som är homosexuella, för muslimer är siffran nästan 60%.

  Svara
  • Rikard

    /  02/21/2016

   Hej.

   Bra att vi är fler som läser den forskning som finns. Jag vill verkligen rekommendera att den av ‘Motkraft’ länkade rapporten läses av så många som möjligt. Den är inte längre än tjugoen sidor. Den finns även i sammanfattning här:
   [https://www.wzb.eu/sites/default/files/u6/koopmans_englisch_ed.pdf]

   Tack till ‘Motkraft’ för att denne lyfter fram detta. när jag försökt diskutera Koopmans resultat med kollegor har responsen genomgående varit att Koopmans måste vara ‘rasist’, eftersom resultaten stämmer med vad ‘rasister’ påstår. Sådan är svenska akademiker och lärares logik.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
  • Jans

    /  02/21/2016

   Sjunnesons pridefestival var väl ett rätt bra exempel på hur det står till med toleransen i vissa områden?

   Svara
 7. M

   /  02/21/2016

  Tolerans är ett otroligt missbrukat ord. Om du tolererar något så följer inte att du måste gilla det eller aktivt uppmuntra det. Jag anser t ex inte att religiösa/ideologiska symboler har någon plats i det offentliga, men jag tolererar det. Jag springer inte och rycker sjalarna av muslimska kvinnor. Det innebär dock inte att jag måste gilla det, för mig är det en symbol för kvinnoförtryck.

  Svara
  • Jans

    /  02/21/2016

   Intressant, jag måste erkänna att jag blir väl till mods om jag ser någon med kristna symboler (särskilt om de ser ut att vara invandrade) och jag tycker sannerligen de har en plats i vårt samhälle.

   Jag tolererar slöja också men jag blir ledsen av att se det. jag vill inte att Sverige skall domineras av islam helt enkelt. Jag tycker det är orimligt att kräva av ursprungsbefolkningen att den religion som präglat landet i 1000 år skall trängas undan på ett halvt sekel. Det är horribelt av de som kallar det intolerans.

   Jag ser framför mig en av de mest deprimerande scenarierna vara den dagen jag istället för att höra kyrkklockor en söndag hör böneutrop på fredagen när jag sitter ute på min balkong. Den dagen det händer vill jag inte bo kvar.

   Svara
 8. Olof

   /  02/21/2016

  Jag tror inte nyanlända invandrare är speciellt rasistiska mot svenskar, det är trots allt inte svenskar som slagit ihjäl och/eller förtryckt deras släkt och vänner. Däremot är jag rätt övertygad om att de till stor del hatar varandra. Och naturligtvis tar de med sig andra fördomar hemifrån så det är bara att titta på hur den internationella hackkycklingkedjan ser ut i regionerna de kommer ifrån så vi kan anta att vi importerar ordentligt med rasism mot romer, svarta, judar, etc.

  Rasism mot svenskar kommer förmodligen däremot att utvecklas i andra och tredje generationens invandrare (på samma sätt som redan sker) som med viss rätt kommer att hysa en del agg emot människorna som lurade hit deras föräldrar så att de nu får bli en ny underklass i ett land där majoriteten aldrig kommer att inkluderas i ett samhälle som har väldigt lite användning för dem.

  Men så länge vi trycker ihop dem i ghetton så är ju fördelen att de naturligt organiserar sig enligt etniska skiljelinjer, vilket innebär att deras hat mot varandra kommer att fortsätta och de primärt utsätter varandra för problemen. Lite förutseende arkitektur i de kommande nya miljonprogrammen så att det är lätt att mura in områdena och införa kontrollstationer för in och utfärd ur dem, så kommer det här att bli hanterbart. Vi kan pryda dem med fina slogans om arbetsförmedlingens förträfflighet, typ ‘arbete ger frihet’, och känna att vi verkligen hjälpt dessa människor… Svenskar är ju trots allt bäst på att hjälpa!

  Svara
  • utlandssvensk

    /  02/21/2016

   ”Lite förutseende arkitektur i de kommande nya miljonprogrammen så att det är lätt att mura in områdena och införa kontrollstationer för in och utfärd ur dem, så kommer det här att bli hanterbart. ”

   Det där är en helt rimlig och pragmatisk kommentar. Den typen av praktiska lösningar skulle kunna fungera en tid, om de kombinerades med en stor och militariserad polisstyrka. Men det finns inget politiskt underlag för något sådant.

   Svara
   • Jans

     /  02/21/2016

    Jag hoppas ni skojar nu.

    Svara
    • utlandssvensk

      /  02/21/2016

     Nej, jag skojar inte.

     Svara
    • Olof

      /  02/21/2016

     Jag hoppas också jag skojar, men jag tror vi går i en rikting där sådant riskerar att bli allvar. Om det blir nya miljonprogram, och våra politiker misslyckas med integrationen och låter etnisk separatism och konflikter fortsätta i utanförskapsområdena så kommer det att lägga grunden för ett politiskt landskap där sådant kommer vara rumsrent.

     Det känns inte ens så väldigt absurt idag; många av de befintliga utanförskapsområdena har rätt begränsade in och utvägar, och för icke bilburna… tja, när vi har MP5 beväpnade poliser på kollektivtrafiken så känns inte kontrollstationer så långt borta heller.

     Svara
     • utlandssvensk

       /  02/21/2016

      ”så kommer det att lägga grunden för ett politiskt landskap där sådant kommer vara rumsrent.”

      Enligt min uppfattning är det nära ett best case senario. I praktiken skulle man då erkänna och acceptera ”brasilization”, vilket vore ett möjligt sätt för Sverige att fortsätta att fungera som stat på medellång sikt.

      Tyvärr lär det dock inte hända utan vi fortsätter vårt snabba förfall i riktning mot sönderfall och etniska miliser, följt av inbördeskrig. Det ligger inte långt borta nu. Max 5 år, men det kan mycket väl braka loss nästa år.

      Demografin i Sverige påminner nu mycket om Libanon eller gamla Jugoslavien innan deras inbördeskrig. Endast en äkta, naiv svensk kan inbilla sig att det kommer att bli ett bättre utfall här. Betydligt mer troligt är att det blir MYCKET värre, eftersom en av huvudgrupperna saknar all förmåga och vilja att försvara sig.

     • Olof

       /  02/22/2016

      ”eftersom en av huvudgrupperna saknar all förmåga och vilja att försvara sig.”

      Ja, frågan är ju hur snabbt det kan förändra sig igen; förmågan finns där delvis tror jag även om den avtagit, men det är viljan framförallt som saknas, och det är enligt min mening till stor del kopplat till den sällsynta framgång som Sverige haft när det gäller att omdirigera den instinktiva klanutvecklingen till att ha staten delvis som ställföreträdande förälder.

      Om man tittar på social funktion hos husdjur som katter t.ex, så stannar de delvis kvar i barnstadiet så länge de får mat utan problem och fungerar mer socialt accepterande, territorie blir ingen stor sak och konflikter är snarast ‘lek’. Människan går in och fungerar som förälder och husdjuren kan fortsätta vara en barnkull där inte allt behöver vara blodigt allvar. Men skulle maten och tryggheten försvinna så kommer de biologiska imperativen snart att göra sig påminda.

      Jag tror att det fungerar rätt lika hos människor; hundra år av trygghet må ha lyckats ‘infantilisera’ befolkningen i Sverige på ett sätt där vi fungerar väldigt accepterande mot nya lekkamrater. Så länge vår förälder håller ordning så väl att vår biologiska drift att orientera oss runt familj och klan inte börjar blomma ut. Men om föräldern börjar bli dement och inte längre klarar att se till att de utlösande faktorerna inte uppstår, t.ex, genom misslyckande att skydda medborgarna från våld, socialförsäkringssystem som inte fungerar, bristande skydd av egendom, etc, då är även svenskar helt normala människor. Om min teori stämmer så är det här inte en fråga om långsamma saker som uppfostran, tankesätt eller utbildning, utan helt enkelt en fråga om att tryggheten i sig hindrar viljan. I så fall kan det förändras ganska fort och vara i princip omöjligt att stoppa.

      Så i slutändan är jag inte så orolig för svenskarna i sig, vi är trots allt i rätt stor majoritet, speciellt om man räknar in närliggande minoriteter och motsättningarna mellan nyanlända grupper. Jag är ganska övertygad om resultatet av en faktisk väpnad semi-konflikt.

      Men det innebär naturligtvis inte att det Sverige vi idag (eller kanske snarare igår) känner skulle finnas kvar. Själv är jag infantil nog att jag inte orienterar mig i klanperspektiv, så mina invändningar mot invandring är primärt grundade i analysen av troliga effekter. Att lura hit hundratusentals människor med falska löften om allt möjligt utan kapacitet att leverera när jag ser ett rätt sannolikt scenario att de i bästa fall hamnar i förslummade enklaver med bara mentalt stängsel runt och i värsta fall kommer att behöva fly för sina liv från Sverige är helt enkelt naivitet på en sådan nivå att jag ser det som ren ondska.

 9. Jans

   /  02/21/2016

  Vi har väl haft fall där asylsökande inte accepterat socialsekreterare med ett litet kors om halsen ens en gång? Det kan man ha som jämförelseobjekt till slöja i en enkät. Slöja är naturligtvis mycket mer prominent än en liten halskedja men i brist på andra kristna symboler så kanske den kan duga.

  När det gäller motviljan mot slöja så saknar jag frågan ”varför?”. Varför många svenskar har svårt för slöjan. Att bara koka ner det till motvilja till religiös mångfald är en grov förenkling. Då måste man först stämma av om det samvarierar med motvilja mot t.ex. judar eller t.ex. buddhistiska symboler via inflyttade thailändare.

  Jag tror motviljan mot slöjan främst har två orsaker:
  1. Motvilja mot kulturella uttryck i islamiska länder. I detta fall är det alltså kulturen mer än religionen som motviljan riktar sig mot.
  2. Att ständigt stöta på slöjbeklädda kvinnor omkring sig (vilket man gör i vissa områden) är en påminnelse om att islam håller på att etablera sig permanent i Sverige och eftersom detta sammanfaller med ett ständigt tillskott av muslimer är det en påminnelse om att islamiskt präglad kultur en dag kommer att dominera. Även i detta fall är det snarare det kulturella det handlar om. Nämligen känslan av att den egna inhemska kulturen kommer att sättas på undantag i det långa loppet. Att känna motvilja till att ens egen kultur är hotad i det egna landet är en rättighet. Annars skulle inte FN ha en massa regler om skydd för ursprungsbefolkningar som är i minoritet.

  Det är av betydelse i sammanhanget att islam ständigt växer och redan i nuläget har minst 20 ggr fler utövare än t.ex. judendomen. Jag hade inte haft det minsta problem med ett litet inslag av islam i Sverige. Men det är inte litet. Det är det som är problemet. Den religiösa mångfalden är dessutom hotad på sikt om islam blir dominerande.

  Hela resonemanget i sådana där undersökningar är dimensionslöst och saknar nyfikenhet kring vad det egentligen handlar om. Förklaringsmodellen är klar redan innan undersökningen: svenskar är rasister och det är svenskarnas fel att världens största flyktingmottagande inte fungerar.

  Svara
 10. Den här uppräkningen om hur samhället utvecklas vid inträde av muslimer i olika % tal finns på flera ställen, tagen från Peter Hammond som studerat islam och kristendom. Så klart är han partisk vit kristen man. Tolerans? Nej, islam bygger inte på tolerans mot andra kulturkretsar och religioner. Kristna har förändrat sig. Även påven åker nu mera och frotterar sig med andra religioner.

  http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=30675
  Är det något som stämmer?

  Svara
 11. Ivar L

   /  02/21/2016

  Holländare arresterad för grismössa:

  Je suis Charlie?

  Svara
 12. ”Major fight breaks out in refugee reception centre – The reception centre for asylum seekers in Leopoldsburg (Limburg province) was the scene of riots that involved some 100 people yesterday. The conflict was triggered by a discussion about a female asylum seeker who didn’t wear a head scarf.”
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/News/1.2577867

  ”Harsher punishments for misbehaving asylum seekers
  20/02/16 – The Belgian Asylum Secretary Theo Francken has announced tougher measures for refugees staying at asylum reception centres that misbehave. While they now risk an exclusion of 30 days maximum, they would risk a permanent exclusion of reception services in future, if the government approves his proposals. (footage shows reception centre in Leopoldsburg where a big fight took place).”>>Video on page dubbed to English<<
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/videozone_ENG/1.2578010

  "Belgium: 100 Merkel Muslims riot because woman refused to wear head scarf"
  https://themuslimissue.wordpress.com/2016/02/21/belgium-100-merkel-muslims-riot-because-woman-refused-to-wear-head-scarf/

  Det är inte ovanligt att en syrier vägrar dela hygienutrymmen med asylsökande från Nordafrika. Det är ingen hemlighet att kristna asylsökande …
  http://ledarsidorna.se/2016/02/det-skymmer-2/

  "Förbud mot kristna symboler följdes av hot. – Till slut blev situationen ohållbar – den kristna gruppen asylsökande valde att lämna boendet i Kalmar län. Detta efter att ha trakasserats av radikala muslimer. – Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Mikael Lönngren, ställföreträdande chef för Migrationsverket i Kalmar län, till Östra Småland.
  http://www.expressen.se/kvallsposten/efter-hoten–nu-flyr-kristna-ifran-kalmar/

  Svara
  • Jans

    /  02/22/2016

   Undrar hur man skall tolka att Migrationsverket ”ser allvarligt” på det hela?
   Enligt artikeln var det på eget initiativ som de kristna lämnade boendet. Till att börja med borde det naturligtvis varit tvärt om. De som förföljde borde avlägsnat redan tidigt.

   Det är faktisk bara att läsa stycket efter i Expressenartikeln så inser man att det enbart snack och ingen verkstad.

   >>>
   Vi kommer nu att göra informationsarbete på förläggningarna för att försöka se till att något liknande inte händer igen, säger han till Östra Småland.

   På Migrationsverkets asylboenden görs ingen uppdelning efter etnicitet eller religion. Enligt Mikael Lönngren hade en sådan uppdelning varit omöjlig att genomföra. För Östra Småland berättar han att man redan har ont om platser som det är.

   – Vi förutsätter att de som flyt hit för att få en fristad också följer lagarna som finns i vårt land, säger han.
   >>>

   Informationarbete. D.v.s. ”aja baja”.
   Ingen uppdelning, påstås vara omöjligt.
   De förutsätter att asylsökande följer lagarna (trots att de redan vet att de inte gör det).

   Migrationsverket ser allvarligt på det hela men gör nada,
   Som vanligt alltså.

   Svara
 13. Jan

   /  02/22/2016

  Skojaren på Aftonbladet, Anders Lindberg, begår ny ledarartikel där han hyllar massinvandringen av åldersljugande män från, främst, Afghanistan. I artikeln fördömer han kritiken på nätet mot dessa förmenta barn samt ger sken av att 75 procent av ”barnen” omedelbart får jobb.

  I kommentarsfältet får han pisk av de flesta men ett fåtal vänsteraktivister håller med och ger honom rådet att stänga kommentarsfunktionen eftersom ”fel” åsikter kommer till tals där. Något som Anders också hotar med i ett inlägg i kommentarsfältet.

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article22305927.ab

  Svara
  • Melmac

    /  02/22/2016

   Trodde inte de hade öppnat ”pissrännan” igen? Men det är klart kan man moderera så man får fram rätt åsikter så kan man tvätta rent ”pissrännan”.
   Tyvärr blir det då ett ”Pissdike”

   Svara
   • Ivar L

     /  02/22/2016

    Kommentarsfälten ökar antagligen antalet inkomstbringande klick. Det handlar garanterat inte om att Aftonbladet eller andra tidningar är intresserade av debatt i egentlig mening. Det bevisas väl inte minst av att de aldrig någonsin refererar till dem på ett seriöst sätt trots att de innehåller mängder med intressanta synpunkter, länkar och åsikter.

    Jag tror det skulle kunna gå att utveckla kommentarsfältskulturen i positiv riktning utan särskilt stor ansträngning men det har inte pressen något intresse av eftersom folkopinionen, uppbackad av källor och hård fakta, då på ett massivt sätt skulle motverka mediernas egen agenda – miljöpartistisk, vänster med lite marknadsliberal prägel.

    Bättre då med ett inkomstbringande klickmonster som man stänger av när det passar med hänvisning till ”hat och hot”.

    Svara
  • Jans

    /  02/22/2016

   Rätt gullig artikel av Anders Lindberg. Lite som en skoltidningstext av en idealistisk gymnasist. Analysnivån ligger inte på topp direkt.

   Genom att vittja lokalpressen har han hittat en artikel som handlar om en kommun där 30 ensamkommandemigranter från tidigare år (det handlar ju inte om 2015) fått någon slags sysselsättning. Jamen då så, då fixar det sig!

   Det finns ju en hel del annat att läsa om i lokalpressen också.

   Svara
  • Hamon

    /  02/22/2016

   Det verkar som de har stängt kommentarsfältet nu.

   Svara
  • Emanuel E

    /  02/22/2016

   vänstertanten Gunnel Gomér går full arnstad som vanligt i kommentarsfälten XD

   Svara
 14. Jans

   /  02/22/2016

  Rätt intressant ledare av Inger Enkvist i dagens SvD. Inte för att analysen är särskilt intressant utan för att hon berättar om en händelse som liknar Köln i miniatyr som hon själv bevittnade på 70-talet:
  http://unvis.it/www.svd.se/det-som-hande-i-koln-saknar-vi-annu-sprak-for/om/ledare-kolumnister

  Det intressanta tycker jag är att om detta hände redan på sjuttiotalet så förmodar jag att liknande saker pågått från och till under mellanliggande år fram till Köln. Gissningsvis har de även ökat i intensitet på senare år för att slutligen landa i Kölns massiva urartning.

  Jag har inget minne av att någonsin hört talas om händelser som dessa åren emellan slutet av sjuttiotalet och idag. Inte av Inger inte av någon annan i media. Trots alla oändliga texter om mäns överordning och sexuella trakasserier som skrivits de senaste decennierna.

  Svara
 15. Ivar L

   /  02/22/2016

  http://www.friatider.se/m-kr-ver-feministprov-f-r-nyanl-nda

  Naturligtvis inget fel att ha sådana kurser men jag ser en uppenbar risk att det blir genusstollar som tar över rodret rätt kvickt (eftersom det finns pengar att tjäna, t.ex. på att göra kurserna genuscertifierade och liknande) och därmed kommer att plocka in en massa extremfeminism och hbtq som gör det hela såpass främmande och extremt att männen som de vill nå fram till kommer att se det som rena stolligheter och fnysa sig genom kurserna och vara ögontjänare för att få sitt PUT.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: