Det man sår får man skörda

Sverige fick en lektion i demokrati igår när KDU var den som höll i yxan när DÖ fälldes. Och den lektionen verkade vara välbehövlig när man läste alla magsura journalister och politiker som hojtade om avtal och handslag. Det går inte att komma ifrån att DÖ endast var en uppvisning i maktarrogans och maktlystnad. Inte maktlystnad för Sveriges skull utan enbart för maktens.

De som pratade om avtal och handslag och sånt glömmer ödmjukt att berätta att DÖ kom till i ett mycket litet slutet sällskap där det var NOLL insyn och NOLL förankring hos väljarna. Motsats till demokrati alltså. Om man ska jämföra med avtal så är det snarare ett avtal där man undanhållit innehållet i avtalet för den ena parten, nämligen väljarna. Ett avtal på marknaden som fylls i efterhand utan den ena partens medgivande skulle direkt klassas som ogiltigt, kanske till och med brottsligt.

maktfullkomliga

Maktfullkomligheten demonstreras ganska tydligt i det korta stycket ovan. Och visade också varför det var direkt skadligt, de verkar vara yrvakna när det är ett faktum att DÖ är historia. Det verkar som om de räknat med att kunna sova sig igenom åren mellan valen.

Visst, det var ett lite besvärligt läge då i december 2014 men det ursäktar ingenting! Sverige har styrts av minoritetsregeringar under väldigt lång tid och då har man sökt stöd FÖR sin politik i riksdagen, har man ingen egen majoritet så får man helt enkelt ta mössan i handen och prata med andra partier tills man har majoritet för sin politik. Det är så det har funkat innan DÖ och det är så det är tänkt att fungera i riksdagen. Det är därför vi har en riksdag där det krävs majoritet, för att politiker inte ensidigt ska kunna driva genom vad som helst. DÖ var ingen överenskommelse FÖR någon politik utan var en ”inte mot-politik” oavsett innehåll och det är stor skillnad på de sakerna.

Varje regering behöver en vässad och taggad opposition för att mota de värsta grejerna hos regeringen och samtidigt måste ju då regeringen också skärpa sig. Socialdemokraterna behöver den motpolen likväl som Alliansen behövde en vass och taggad socialdemokrati. Nu var det väl si och så med skärpan hos S under de 8 år som Alliansen styrde eftersom extremister fått för mycket att säga till om i S men ändå. Principen fanns ju där i alla fall.

Det som hände med DÖ var ju att det fanns bara ett oppositionsparti kvar och det var Sverigedemokraterna. Och som de har cashat in! Allianspartierna spelade ju bara löjliga charader i riksdagen och i media genom att oja sig och klaga på regeringens förslag och budget för att sen som överenskommet skita i allt som de ojade sig över och klagade på. Är ju bara enormt löjligt! Vad fan gör man i riksdagen om man bara vill leka teater under 4 år? Finns gott om friluftsteatrar för det ändamålet, de tar nog gärna emot några extra skådespelare. Alliansen har varit lika tandlösa som en liten bebis och deras nappflaska har varit DÖ, så fort de börjat suga på den så har de tystnat. Varför behöver regeringen skärpa sig om motståndet ändå är…NOLL?

Det tog inte många sekunder efter att det blev klart att KD bryter Dö förrän Moderaterna också gick ut och sa att Dö var överspelad. Måste ändå säga att Kinberg Batra inte såg speciellt ledsen ut. Nu kanske hon kan sluta vara en robot som bara rabblar inprogrammerade fraser som ändå inte betyder något? Och sen kom Centern och Folkpartiet också och förklarade att DÖ var överspelad. Detta orsakat av ungdomsförbundet till det minsta partiet i riksdagen!

DÖ var en elitistisk och enormt odemokratisk överenskommelse som kom till enbart för att kringgå demokratin och säkra makt till de som girigt suktade efter makten enbart för maktens skull. Men jag tror inte Löfven är speciellt glad över att det var just han som drog det som visade sig vara Svarte Petter med tanke på hur det ser ut nu.

Det Socialdemokraterna nu bara MÅSTE göra är att kasta ut extremisterna från partiet (gäller nog alla partier i och för sig…)! Postmodernisterna bara måste väck! Låt dem gå till Fi eller nåt annat helgalet där de passar in. En av dem ska ju sluta självmant nu i oktober och det är Veronica Palm. Som av en otrolig slump så råkar hon sluta när hon precis har suttit i riksdagen i 12 år och kan ta del av det mest förmånliga ”paketet” för avdankade riksdagsledamöter som finns nu. Hon ska förmodligen jacka in bidragssnabeln och dia skattepengar så länge det går. Eller är det någon som tror att hon kommer att chocka oss och inställa sig på Arbetsförmedlingen?

Men först måste Socialdemokraterna göra sig av med Miljöpartiet, alla extremister måste ju bort och hela det partiet ÄR ju extremism. Finns nog inget parti som symboliserar det otroliga kaos och gigantiska problem som Sverige har just nu som just Miljöpartiet. Och de måste kicka bort dem SNABBT! Och sen kan man börja utöva riktig politik, ta kontakt med andra partier för att få riktig majoritet i riksdagen. Så Sverige kan börja styras på riktigt igen. Så att man kan börja beta av det enorma kaos som Miljöpartiet varit pådrivande till att skapa först med Alliansen och nu med Socialdemokraterna.

nationalekonomer

Sen måste media skärpa sig!

Att DÖ bröts var som sagt en nyttig läxa till journalister och politiker om vad demokrati är. Men framför allt vad det INTE är, demokrati är INTE att låta en liten elit bestämma i slutna rum utan insyn vad som ska ske och hur. Och det enbart för att säkra makt för sig själva. Det var inte det folk röstade för i valet oavsett vilket parti man röstade på.

MVH

MiT

Annonser
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Peter Jacobsson

   /  10/10/2015

  Jag undrar om det var de fallande siffrorna i opinionsundersökningarna som till slut fick KD att rösta ner DÖ. Jag menar 1,9% är inte mycket att komma dragandes med. Sedan handlar det ju om alla partiarbetare ute i landet som hade uppgiften att inför väljarna försvara DÖ och det faktum att KD inte längre var en röst i riksdagen utan bara en stum nickedocka.

  Svara
  • Hmm

    /  10/10/2015

   Jag är riktigt konspiratoriskt lagd i denna fråga och tror att det var en komb med att de låg i riskzoonen och då skulle gynnas i opinionen av att var först ut och att det faktiskt fanns en överenskommelse inom alliansen att DÖ måsta bort, men för att Lövfen inte skulle kunna skylla M för att inte hedra sina överenskommelser så gick KD med på att vara först ut att bryta (ta på sig skulden) så att de andra fick en anledning att göra detsamma. Hastigheten med vilken de övriga deklarerade DÖ för slut stöder min teori.

   Jag tror att S/Mp:s budget fick dem att nyktra till. Att den var så vansinne att de insåg att inte ens de kan ha på sitt samvete att stödja den och då måst DÖ bort. Ett uttalande från alliansen direkt efter igår bara några timmar efter D var dött ingick nämligen en tanke på att göra en misstroendeförklaring mot regeringen med motivationen att drivselskatten som skulle automatiskt uppräkans varje år var ett brott mot budjetförfarandet. Ett lagbrott alltså.

   Kommer jag förlåta M för det? Icke en chans, men KD ska jag fundera på. De bytte ju partiledare efter DÖ (?) och hon har hela tiden drivit en annan linje om än med ett vist mått av diplomati för att inte reta S för mycket.Jag skulle inte bli förvånad om hon är den som har orkestrerat hela upproret inom KD men låtit någon annan får driva det för att hon ska kunna ha ryggen fri när hon hamnar i debatt eller förhandlingar nästa gång. Lite fegt kanske men kanske också strategiskt smart?

   Svara
   • Hmm

     /  10/10/2015

    Tillägg: Sedan så tror jag så klart också att alliansen insett att om de ska överlev alls så måste DÖ bort innan nästa val, så ett stort mått av egoism ligger så klart med i potten och inte bara omtanke av Sverige. Men jag är som sagt övertygad om att alliansen var enig om att DÖ ska bort och allt bara vara ett spel för gallerierna för att få en anledning till att kunna bryta. Ett stort PR-jippp där alla har spelat sina roller enligt manus till punkt och pricka, M, C. Fp och KD i lika mått. KDs väljare har inga problem att förlåta dem och M och övrig kan inför sina väljare skylla på KD om de nu förmodligen måste samarbeta med SD.

    Svara
 2. Martin

   /  10/10/2015

  En möjlighet är ju att dö bara avskaffats i teorin. Det väljarna ogillade med DÖ var ju att deras politiska företrädare vägrade driva en aktiv och effektiv oppositionspolitik. Om de ändå inte får det så har ingenting ändrats, och borgarna lär inte se någon förbättring i opinionen heller.

  Svara
 3. Karl

   /  10/10/2015

  Ja det är bara att hoppas att DÖs upphörande blir ett första steg på avslutet av långköraren Invandringskalas Sverige.

  Svara
 4. Anders senior

   /  10/10/2015

  Du får det att låta som om Löfven och sossarna måste sitta kvar, vilket inte alls är nödvändigt.

  Svara
 5. Leif

   /  10/10/2015

  Det blir väl (förhoppningsvis) en återgång till normal parlamentarism? Rätta mig om jag har fel!

  Svara
  • Svenne

    /  10/10/2015

   Tyvärr. Sverige är inte ett normalt land…

   Svara
 6. Det blir intressant att se reaktionerna ifrån andra länder. Blir det en undran om den svenska politiken har nyktrat till? (Hur har de svenska rikspolitikerna tänkt när de jagar en plats i FN:s Säkerhetsråd, samtidigt som man fört svängdörrspolitik beträffande rådande migration, utan någon kontroll över vilka som kommer hit …? Sveriges ‘bidrag’ till IS får inte glömmas bort i sammanhanget …)

  Svara
 7. Kristian

   /  10/10/2015

  Instämmer med flera av de föregående talarna och låter champagnen ligga kvar ett tag till.
  Nu har KD gjort det symboliskt viktiga, återstår bara att göra grovjobbet också.

  Svara
 8. MiT

   /  10/10/2015

  Svara
 9. Svenne

   /  10/10/2015

  Det var nog ‘sista chansen’ för KD…

  Svara
  • T

    /  10/10/2015

   Ja KD lyckades bryta upp kistlocket trots att det spikades för fullt men sen får man se om det går att koppla bort respiratorn utan att patienten dör.

   Svara
 10. Mike E

   /  10/11/2015

  Men SVT/SR har redan varit framme och mer eller mindre krävt att DÖs död inte får innebära att SD får inflytande, så frågan är om någon ledande politiker vågar gå emot Sveriges verkliga härskare, dvs. ”public service”.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: