PISA

Igår handlade ju mycket om PISA vilket kanske inte är så konstigt då skolan är en viktig del av samhället. Och glädjande nog så verkar resultaten gå sakta uppåt. Eller nåt. Det var det man fokuserade mest på i alla fall.

Men man undrar ju ändå lite, är det rättvisande eller manipuleras det både här och där? I Sverige så undrar många varför så stor del har exkluderats från mätningen, nämligen hela 11%. Att vissa inte ska ingå är väl ganska självklart, t ex de med olika störningar/problem. Men 11%?

11,1% alltså. Det är jävligt mycket. Och en enorm ökning sen 2015.

Och där är vilka som exkluderats.

Jag kan förstå tanken med att man vill ta bort vissa från provet. inte bara de som har någon sorts handikapp utan även de som är t ex nyanlända. Men samtidigt så lurar man ju sig själv bara? Vad är det för vits att ta bort just de som kommer att sänka resultatet och sen jubla över att resultatet ökar? Är ju som att jubla och hylla sig själv när idioten går ut för att man fuskat?

Vad är det för vits att mäta någonting som inte matchar verkligheten? För det gör man ju bevisligen inte. Klart att man alltid kan få bra resultat på allting om man bara rensar bort de som sänker resultatet mest? Ta bort 11% arbetslösa så blir arbetslöshetsstatistiken mycket bättre? Ta bort de grövsta 11% brott ur statistiken så blir siffrorna mycket bättre?

Hur stor del kan vara kognitiv osv funktionsnedsättning? Nån % eller två? Kanske något mer? I så fall så är resten sådana som inte uppfyller de tre kriterierna. Det låter väl osannolikt mycket oavsett Sveriges gigantiska migrationshaveri? Kan det verkligen vara så många som haft mindre än 1 års undervisning i svenska? Det kan ju då inte gälla någon som kom 2015 och knappast någon som kom 2016 heller för man får väl inte vänta mer än 1 år på att få börja i skolan? Så 8-10% av niondeklassarna i Sverige vid provtillfället har alltså kommit under 2017 och 2018?

Rent spontant så tycker jag det verkar som om man räknat in betydligt fler i den där gruppen än vad som kriterierna bestämmer.

Men som sagt, jag kan förstå tanken med att inte vissa är med men samtidigt så lurar man ju sig själv, speciellt när gruppen blir väldigt stor. Och det råkar också vara den gruppen som kräver överlägset allra mest resurser och kanske även den grupp som orsakar mest övriga problem på skolorna. Osv. Om gruppen är så stor så innebär ju det enorma problem för svensk skola?

För visst spelar storleken på gruppen som räknas bort en stor roll? Om den är väldigt liten så spelar det inte så stor roll men om man överdriver ordentligt och tar Annie Lööfs våta dröm om 30 miljoner invandrare i Sverige, hur stor skulle gruppen som exkluderas vara då? 40%? 50%? 75%? Större? Om man då har PISA-test och exkluderar 50% eller 75%, säger resultatet något om svensk skola alls då? Troligtvis inte. Då lurar man sig själv bara. Eller det kanske säger att de bästa klarar sig oavsett.

Att bara välja bort 9-10% för att de är svaga är ju rätt sjukt. Personerna finns ju där i skolan oavsett. Man kanske kan göra så att alla gör proven och så publicerar man ett officiellt totalt resultat men att man även kan gå in i siffrorna och kolla vad som sker om man tar bort vissa osv? Nu är ju i alla fall min känsla att det luktar skunk någonstans. Att det är opålitligt. Kanske inte från PISA:s håll utan mer från den svenska. Och kanske även från andra länder.

Att ta bort svaga grupper och sen jubla över resultatet är som att ”rensa i brottsstatistiken”, såna som t ex Morgan Johansson tror att brott blir ogjorda och inte sker om man ”rensar” för ”socioekonomiska faktorer” men det blir de ju inte utan de finns där ändå, i verkligheten. Och brotten fortsätter att begås i verkligheten trots ”rensningar”. Samma sak här, de elever som inte är med i PISA finns ju där i skolan ändå. Man vill bara inte se dem i PISA eftersom de drar ner resultatet.

Och om man inte kan godtagbar svenska, vad gör man då i en vanlig klass? Borde inte de gå i någon form av ”specialklass” då tills man fixar språket? Hur mycket tid måste läraren för en klass lägga på ett par som inte ens kan svenska?

Och vilken framtid har dessa 8-10% som var 15 år 2018 men som anses för svaga för att vara med i PISA? De ligger redan från början 7-8 år efter och har dessutom inte språket, vad ska de göra i framtiden? Vilka möjligheter har de? Har man ens tänkt på detta i Sverige under de år man öst in folk hur som helst? Har man ens tänkt på någonting mer än halleluja?

MVH

MiT

Annons
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

228 kommentarer

 1. MiT

   /  12/04/2019

  *https://www.facebook.com/joakim.lamotte/posts/2750047361756504*

  Svara
  • Jag fattar inte vad de håller på med här? Lamotte har ju en tendens att annonsera ut vart exakt han befinner sig jämt och ständigt så det är väl bara att åka dit med deras kamerateam och konfrontera honom?

   Svara
   • Kristian

     /  12/04/2019

    Har undvikit Aschlet, men nog vill han hellre kontrollera allt, dvs vara i sin egen studio eller i en tom trappuppgång? Har är inte dummare än att han vet att allmänheten kanske inte alltid håller med honom.

    Mobbare vill inte ha en ärlig fight.

    Svara
    • Njae, de vet nog vart Lamotte bor så då kunde de lurpassat honom eller väntat tills folksamlingen skingrat sig när han håller ett av sina ”events”. Lamotte är dessutom kameratränad, så att stoppa en kamera i hans nylle har nog inte samma chockeffekt som det har på en vanlig person. Lägg sedan till att han är lång och vältränad och skulle få Aschberg att se ut som en liten räka.

     De försöker antagligen sätta press på att han ska gå med på att ha en ”debatt” med deras regler – dvs de bestämmer hur kameraarbetet ska vara, studion, frågorna och sedan klippningen för att uppnå max effekt. Lamotte vet givetvis om hur de arbetar och vägrar helt enkelt att ställa upp utan vill ha jämn spelplan med att ha en sådan debatt live och oklippt. De vägrar…

     Bonusen är väl att de åtminstone vet att Lamotte skulle reagera så här och åtminstone så kan de ojja sig över ”näthatet” i kommentarsfältet ovan.

     Svara
  • Ivar L

    /  12/04/2019

   Är inte han Publicistklubbens ordförande f.n?
   En gång i tiden var han gossen ruda som tänjde gränserna för yttrandefrihet (bl.a. SM i diarée i direktsändning, intervjuer med nudister i nudistkläder m.m.). Varför gör han detta? Är han avundsjuk på att han är passé efter det lyxiga 80-talet och smågalna 90-talet?

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”I en intervju med finska Yle säger Robert Aschberg:

   – Idén till programmet är inte så komplicerad. Det finns mycket näthat, hot och trakasserier där ute på nätet, och vi konfronterar riktigt notoriska näthatare.

   Aschberg tycker att kritiken mot att Trolljägarna skapar en ond cirkel av näthat är rent trams.

   – Någon gång har det uppstått drev, och det är lika förkastligt i mina ögon … Men kan man inte göra ett sådant här program så får man också undvika att skriva normala nyhetsartiklar om vissa ämnen, för det leder också till näthat och drev, säger Aschberg till Yle.

   Nyheter Idag söker Trolljägarna för en kommentar.”
   https://nyheteridag.se/lamotte-aschberg-ringde-min-frus-arbetsplats/
   https://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/23/nathatarna-borde-skaffa-sig-ett-liv

   Svara
  • Sedan så kan man säga mycket om Lamotte, men censurerat kommentarsfält har han inte då det finns massor av människor som aktivt krigar mot honom där. Såg dock inget olagligt heller, so what’s the beef?

   Svara
   • G

     /  12/05/2019

    Exakt! Bra poäng!
    Han är en sann kämpe och upprätthållare av yttrandefriheten och åsiktsfriheten och låter det flöda fritt där. Det är en fantastisk syn i dagens samhälle. Flera makthavare borde vara som honom, inte som s.k liberaler som vill göra allt för att inskränka men kallar det för att bekämpa ”hot och hat”!

    Svara
 2. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
 3. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
  • Kristian

    /  12/04/2019

   ”Integration” bör inte längre vara något vi sysslar med. Lägg ned alla projekt, avsluta all statlig och kommunal finansiering, låt folk göra som de vill. Segregering uppstår alltid, det är lönlöst att försöka ”socialingenjöra” bort den.

   De som vill bo i enklaver får göra det. Där kommer inkomstnivån att vara lägre. (Det är äldre, nyinflyttade och de som bara kan få jobb hos familjen som bor i China Town och liknande.)
   De som vill assimilera sig får göra det. Ju bättre man passar ihop med majoritetssamhället, desto fler fördelar får man. (Precis samma sak gäller för infödda – kommer du till Stureplan och är för bonnig får du inte jobbet.)
   Samma lagar skall gälla i hela landet. Polisen skall vara den som genomför det.

   Och, nej, multikultur är inte önskvärt, och har aldrig existerat utan antingen friktion med omvärlden, eller en mycket auktoritär centralmakt.

   Svara
   • Olof

     /  12/06/2019

    Lagen är i slutändan ett uttryck för kulturen. Multikulturalism innebär per definition olika lag för olika människor.

    Ardin har på sätt och vis rätt. Det hon missar är att första steget är ”multikulturalism”. Det andra steget är assimilation.

    ”Etnisk rensning” är alltid resultatet i den mån att de som inte assimileras utan fortsätter bryta mot de kulturella normerna, dvs ytterst lagarna, kommer låsas in eller tvingas flytta till en lokalitet där en lag som är i linje med deras kultur gäller.

    Men som du säger så är ‘integration’ rätt meningslöst och onödigt dyrt och komplicerat. Det enda som egentligen behövs är att ha ett fungerande rättssystem där de som bryter så kraftigt från de kulturella normerna att de kommer i konflikt med lagen helt enkelt lagförs och avskiljs från samhället.

    I den svenska kulturen innebär det att du är välkommen att laga spännande maträtter, lyssna på annorlunda musik, klä dig hur du vill så länge det inte påverkar din förmåga att utföra arbetsuppgifter, etc. Men tar sig kulturen uttryck i misshandel av fru, stenkastning, mottagande av mutor (förutom i Göteborgsområdet), hot mot andra för deras klädval, etc, så bör det vara fängsling snarast som gäller.

    Men Omar Mustafa och Anna Ardin kanske har någon brilliant ide om hur människor som inte lyder under samma lagar skall leva tillsammans under ett gemensamt styre i en geografisk area? Jag skulle tippa på att Mustafas lösning i alla fall har något att göra med konceptet ‘underkastelse’. Och vad Ardin tycker skulle ju knappast spela någon större roll då.

    Svara
 4. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
  • info

    /  12/04/2019

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
 5. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
 6. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
 7. MiT

   /  12/04/2019

  Svara
  • Kristian

    /  12/04/2019

   Vad jag kan se rör det sig alltså inte om ”bygg” utan ”städning” …

   Svara
 8. Ivar L

   /  12/04/2019

  De enda som borde exkluderas egentligen från PISA är väl de som har ett diagnisticerat menalt handikapp såpass att de inte kommer att få bli myndiga samt de som inte har permanent uppehållstillstånd och därmed inte säkert kommer att använda sin (obefintliga) utbildning i Sverige.

  Resten påminner om fifflandet med arbetslöshetssiffrorna för att förbättra ”resultaten”.

  Svara
  • Senior

    /  12/05/2019

   Precis så.
   -Och det är nog en av få saker som Reinfeldt och Borg kan få pluspoäng för, att de städade upp i de (arbetslöshet/sjukskrivning, etc.) siffrorna efter tillträdet 2006 så de blev mer rättvisande.

   (Glömmer aldrig när min hårt arbetande mot blev ”sjukpensionär” mot sin vilja på 80-talet när siffrorna redan då behövde friseras.)

   Svara
 9. MiT

   /  12/04/2019

  ”Kritiserade arabernas film om att ”ta över Sverige från svenska horor” – döms till 17.000 kronor i böter”
  https://www.friatider.se/kritiserade-arabernas-film-om-att-ta-ver-sverige-fr-n-svenska-horor-d-ms-till-17000-kronor-i-b-ter

  Svara
  • hllviken

    /  12/04/2019

   Domen ligger ljusår från det svenska folkets rättsuppfattning!

   Svara
  • Ivar L

    /  12/04/2019

   Klockrent exempel på det svenska rättssamhällets dubbla bokföring när det gäller yttrandefriheten. Antingen skulle båda fällts eller ingen. Hela denna praxis borde upp till högsta domstolen och om den fortfarande då kvarstår (det gör den nog) så är det dags att skriva om lagarna. Detta är inte likhet inför lagen.

   Svara
   • Senior

     /  12/05/2019

    ….Eller packa och dra, framförallt ni som har minderåriga barn.
    Det kommer med all sannolikhet bli mycket värre.

    Svara
  • G

    /  12/04/2019

   ”SD-politiker döms – efter rasistiskt utspel”
   https://www.expressen.se/gt/sd-politiker-doms-efter-rasistiskt-utspel/

   Svara
 10. MiT

   /  12/04/2019

  Bra humor! 😛

  Svara
 11. Gigas

   /  12/04/2019

  Raggar man på AFA-möten så finns nog en stor risk att man får hem en aggressiv man som inte har alla indianerna i kanoten.

  Svara
 12. G

   /  12/04/2019

  ”Två killar har blivit knivrånade av sju helt maskerande personer som tvingade upp dem i skogen i Skår i Göteborg.

  Enligt polisen ska rånarna ha tagit deras nycklar, en jacka och en telefon.

  – Vi har en patrull på platsen, säger Peter Adlersson, polisen presstalesperson i region väst.

  Det ena rånoffret är i i 18-årsåldern. Den andres ålder är oklart, uppger polisen.
  De maskerade personerna tvingade pojkarna att vända sig om och stå stilla i fem minuter innan de fick röra sig, därför såg de inte i vilken riktning rånarna försvann.”
  https://www.expressen.se/gt/tva-personer-knivranade-av-sju-maskerade-personer-/

  Svara
 13. G

   /  12/04/2019

  ”Moderat riksdagsledamot röstade för SD:s budget

  Moderata riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson röstade på Sverigedemokraternas förslag när Bjuvs kommun tog beslut om budgeten.

  – Vårt eget förslag föll. Efter det var det Sverigedemokraternas förslag som innehöll mest moderat politik, förklarar hon.

  Alla de fem moderaterna i Bjuvs fullmäktige stödde SD-förslaget.
  ….
  Moderaten Ann-Charlotte Hammar Johnsson, 53, som hjälpte SD:s förslag att vinna, är ledamot både i Bjuvs kommunfullmäktige och i riksdagen.

  Hon kommer från Billesholm i Bjuvs kommun och har en bakgrund som lärare, utbildningsplanerare och rektor.

  Bjuvs kommun leds av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

  Den styrande minoriteten hade ett budgetförslag, SD ett och Moderaterna ett. När Moderaternas förslag hade röstats ner ställdes minoritetens förslag mot SD:s.

  Minoriteten har 15 mandat i fullmäktige, SD elva och Moderaterna fem.

  – Jag måste titta på vilken politik som ska föras i min kommun, säger Ann-Charlotte Hammar Johnsson.
  – Effektivitet, ordning och reda i ekonomin och privata lösningar är klockrent moderat. Det var rätt så mycket som var väldigt likt.

  Ann-Charlotte Hammar Johnsson säger att minoritetens budgetförslag skulle inneburit oförsvarliga kostnadshöjningar som M i Bjuv inte kunde acceptera.

  – På de senaste tre åren har kommunens låneskuld stigit från 9 000 kronor per invånare till närmare 30 000, säger hon.

  Ann-Charlotte Hammar Johnsson påpekar att det har funnits tjänstemannaförslag till kostnadsbesparingar och effektiviseringar som minoriteten strukit ur sin budget.

  – Hade de lagt de förslagen så kunde de ha fått genom sin budget. Det är en mycket märklig ordning, säger hon.

  Ann-Charlotte Hammar Johnsson tycker inte att hon av ideologiska skäl kunde ha avstått från att rösta på SD-förslaget.

  – Man måste vara pragmatisk med de pengar man har. Det som hände var den bästa utgången när vi inte fick igenom vårt eget förslag. Det var det näst bästa.

  De andra M-ledamöterna som stödde Sverigedemokraternas budgetförslag var Jörgen Johnsson, Patric Fors, Andrej Schönbäck och Lisbeth Madsen.”
  https://www.expressen.se/kvallsposten/moderat-riksdagsledamot-rostade-for-sds-budget/

  Svara
 14. G

   /  12/04/2019

  I den första artikeln nämns varken kommunen, skolan eller rektor vid namn. Enda man får veta är att det handlar om ”en skola i en västsvensk kommun”.

  ”Skola kritiseras – tog inte kränkningslarm på allvar”
  https://www.expressen.se/gt/skola-kritiseras-tog-inte-krankningslarm-pa-allvar/

  Annat är det dock i den här artikeln…

  ”Kängan till Sölvesborg – följer inte skollagen

  Skolinspektionen riktar nu skarp kritik mot SD-styrda Sölvesborg.

  Sölvesborgs kommun får nu en rejäl åthutning av Skolinspektionen.”
  https://www.expressen.se/kvallsposten/kangan-till-solvesborg-foljer-inte-skollagen/

  Svara
 15. G

   /  12/04/2019

  ”Uppgifter: Man med IS-koppling har gripits två gånger på kort tid

  På onsdagsmorgonen misshandlades en man av en annan man i Göteborg.
  Den misstänkte greps senare under dagen med en hammare i handen.
  Enligt GP är det samma person som greps förra veckan i Frölunda efter ett stort pådrag och som polisen uppges betrakta som en IS-återvändare.”
  https://www.expressen.se/gt/uppgifter-man-med-is-koppling-har-gripits-tva-ganger-pa-kort-tid/

  IS-mannen måste glömt att han faktiskt följer religion of peace :/

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”Våldsbejakande extremistmiljöer växer i Sverige

   De radikaliserande miljöer som lockade människor att lämna Sverige för att ansluta sig till IS är starkare än någonsin. Att enbart fokusera på att hantera återvändarna är alldeles för kortsiktigt, menar Klas Friberg som är chef för Säkerhetspolisen.

   – Det fanns miljöer både fysiska och digitala som radikaliserade personer då. De miljöerna är starkare idag än när de åkte, säger Klas Friberg, chef för Säpo.

   På vilket sätt då?

   – Dom har fått fortsätta agera under ett stort antal år och därmed vuxit sig starka, dom har sett till att ha fått finansiering av offentliga medel och utländska finansieringar som har lett till att de blivit starkare, säger Klas Friberg.

   Kalifatet är störtat och resandet till IS från Sverige har avstannat.
   Men problemet med de radikaliserande miljöerna finns kvar och har vuxit sig starkare. Det var beskedet från Säpochefen till företrädare för polis, kommun och länsstyrelse på en stor konferens i Göteborg om våldsbejakande extremism. Idag räknar Säkerhetspolisen att det finns flera tusen personer som har farligt extrema åsikter – en ökning som gått snabbt.

   – Det får inte finnas en uppfattning om att man genom snabba åtgärder, till exempel genom att hantera återvändarna på ett adekvat sätt blir av med problematiken för det växer upp nya personer som blir radikaliserade i Sverige idag, säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

   Det var ungefär 300 personer som lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. Allra flest åkte från Göteborg.

   Det är i skolan arbetet måste börja, säger Zan Jankoviski som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

   – Vi har allt fler ungdomar som får problem i skolan och de blir per automatik tacksamma offer för den här typen av tankar och idéer, likväl som för mer kriminella grupperingar. Det är en jätteutmaning att få fler ungdomar att klara skolan, speciellt killar, säger Zan Jankoviski.”
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7360407

   Svara
 16. Ofrivillig svenska

   /  12/04/2019

  Oaktat PISA-resultaten så har svensk skola varit helt under isen under min livstid (är 70-talist). Ett anekdotiskt exempel är att när jag återflyttade till Sverige i högstadiet och det visade sig att jag, beroende på ämne, låg 1-2 årskurser före fick jag & föräldrarna höra att det var inte tal om att flyttas upp i årskurs utan vi skulle vara glada att jag inte i stället flyttades ned till mellanstadiet då mitt födelseår innebar att det var där jag borde gå ! Liknande historier har jag hört från mängder av bekanta som likt mig återflyttat till Sverige under skoltiden.

  Oavsett vad det gäller verkar den svenska självbilden inte enbart hos politiker utan även – chockerande nog för mig – för gemene man vara att Sverige är bäst och inget har att lära av andra. Man undrar ju om dessa människor (läs: svenskarna som grupp) någonsin varit utomlands (där ex.vis. vårdköer ät ett okänt begrepp) när man hör / läser vad folk kläcker ur sig, och det i Sverige som var bland de första med konceptet ”billiga utlandsresor för alla”.

  Oaktat vad det gäller; skola, sjukvård, jämlikhet, etc. i oändlighet verkar det som att en kvalificerad majoritet av svenskarna tror på att Sverige skulle ligga i topp gentemot andra länder och vara bäst, något som för mig är ett mysterium. Alla andra Europeiska länder har ex.vis i detta nu lägre pensionsålder än vad vi hade när det var 65 år som gällde…

  Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   Skolan på 80-talet var fullt uthärdlig där jag hade turen att bo.
   Men man får inte vara för snabb eller duktig – utom på sport.

   Svara
  • Senior

    /  12/05/2019

   Precis så.
   Jag har samma erfarenheter av allt du skriver, och är helt enig med din uppfattning.

   Svara
 17. G

   /  12/04/2019

  ”Under onsdagskvällen tilldelades klimataktivisten Greta Thunberg det alternativa Nobelpriset Right Livelihood.

  Unga Tindra Jällhage och Melda Nahnfeldt tog emot priset, eftersom Greta är på klimatkonferensen i Madrid.

  – Vi ger priset till henne, så fort hon är tillbaka i Stockholm, lovade de två unga miljöaktivisterna.

  Greta Thunberg hälsade till publiken i en kort film.

  – Jag är ledsen att jag inte är där. Jag är så otroligt tacksam och stolt över det här priset. Jag önskar er alla en bra kväll. Vi fortsätter och vi kommer aldrig att sluta.
  …..
  Right Livelihood Award, på svenska ungefär ”Priset för bra/korrekt/riktigt levnadssätt” instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexküll.
  …..
  Nomineringar tas emot från allmänheten, och pristagarna utses sedan av en internationell jury.
  …..
  På tisdagen var Ole von Uexküll, stiftelsens nuvarande vd, gäst i Expressens TV:s program ”Direkt med Niklas Svensson”.

  – Det handlar om modiga människor som löser globala problem, och nomineringarna kommer in från hela världen, sade Ole von Uexküll.

  Under tisdagen gick ju Greta Thunberg i land i Lissabon i Portugal efter sin seglats över Atlanten. Hon ska sedan nu medverka på den pågående klimatkonferensen i Madrid, Spanien.

  Något som alltså innebar att Greta Thunberg inte kunde medverka på Cirkus.

  – Hon kom i tid för att vara med i Madrid, och det var viktigare för oss. Det är en internationell rörelse som hon har startat. Vi måste börja bygga rörelser för att skynda på en global omställning, menade Ole von Uexküll.”
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-thunbergs-ord-efter-priset-otroligt-tacksam-/

  ”SVT:s expert: ”Ledarna lyssnar inte på Greta”

  SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström tror inte att världsledarna lyssnar nämnvärt mycket på den svenska klimataktivisten.

  – Nej, är det korta svaret. Den konflikt som man börjar se nu när till och med EU-parlamentet har utropat klimatnödläge är en alldeles för politisk fråga. Samma politiker som åker till Madrid är också de som subventionerar olje- och kolföretagen, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

  Trots det tror Bjerström att Greta Thunberg kan ha en stabiliserande roll under FN:s toppmöte.

  – Hon har många anhängare runtom i världen, som Fridays for future-rörelsen. Något som är väldigt intressant med Greta Thunberg är att hon inte betonar individens val. Hon är väldigt politisk och blir mer och mer politisk, säger Erika Bjerström i SVT:s Morgonstudion och syftar till att Greta Thunberg sätter press på näringslivsledare och politiker.”
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/svts-expert-ledarna-lyssnar-inte-pa-greta-/

  Och Expressen uppmärksammar också den avslöjande artikeln i project syndicate…

  ”Greta Thunberg: Rasism har drivit på klimatkrisen

  Klimatkrisen är tätt kopplad till koloniala, rasistiska och patriarkala strukturer.”
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-thunberg-rasism-har-drivit-pa-klimatkrisen/

  Svara
  • G

    /  12/04/2019

   Sjöstedt (V): ”Klimatförnekarna finns nästan bara till höger”
   ..[..]..
   Handlar klimatfrågan om höger eller vänster?

   – Ja, på ett sätt. Klimatförnekarna finns nästan bara till höger. Men det finns också borgerliga politiker som tar det här på stort allvar, det vore förmätet att säga någonting annat.

   – Det finns en fördelningsdimension av klimatfrågan. De superrika är de som lever mest ohållbart och de måste ändra sin livsstil mest. Vi har ju döpt vårt förslag på flygskatt efter Carl Bildt (tidigare M-ledare och utrikesminister, reds anm.), där den som flyger ofta betalar mest. Den som vill åka på sitt livs drömresa till Indien och sparar flera år för att göra det betalar inte lika mycket flygskatt.
   ..[..]..
   Hur mycket kan vi flyga?

   – Jag tror att flygandet måste minska och att vi måste ersätta mycket av flyget, framför allt inrikes och i Europa. Och att flyget kan bli lite mer som förr, lite exklusivare. Någonting man gör mer sällan. Men vi lever i en värld där folk har släktingar över hela världen och där man rör på sig. Vi kommer att fortsätta flyga, men jag tror att vi kommer att flyga mer sällan och mer miljövänligt.

   I en intervju med Dagens Nyheter fick du frågor om dina flygresor till Vietnam, där din fru Ann Måwe arbetar som diplomat och där dina barn bor. Hur ser du på dina utsläpp?

   – Jag försöker flyga så lite som möjligt och har i stort sett slutat flyga inrikes. Men jag har inte slutat att flyga helt. Ibland saknas det alternativ.
   ..[..]..
   Kan vi fortsätta flyga?

   – Vi måste flyga mindre och ha bättre flygplan som släpper ut mindre. När det gäller inrikes tror jag att det mesta flyget måste bort. I Europa kan vi åka tåg mycket mer än i dag. Samtidigt är det en stor frihet för människor att kunna hälsa på släkten i andra delar av världen och förverkliga sitt livs drömresa. Det kommer vi kunna fortsätta göra.
   ..[..]..
   Borde skolor ha vegetarisk mat som utgångspunkt?

   – Ja, det tycker jag. Det ska alltid finnas ett vegetariskt alternativ och jag tycker att det kan vara bra med helt vegetariska dagar. Det är bra för klimatet och hälsan. Men då behöver vi också satsa på skolmaten. Den ska lagas på skolan, vara närproducerad och vara klimatvänlig hela vägen.
   ..[..]..
   Mer eller mindre kärnkraft?

   – Kärnkraften är en döende dinosaurie. Det finns många som hellre vill rädda kärnkraften än klimatet, jag tror att vi ska fokusera på klimatet. Vindkraften är mindre än hälften så dyr som kärnkraften och går snabbare att bygga ut. Vi har inte tid att vänta på att vi ska bygga kärnkraft som funkar om 15 år.”
   https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/klimatfornekarna-finns-nastan-bara-till-hoger/

   Svara
   • Senior

     /  12/05/2019

    ”Kärnkraften är en döende dinosaurie.”

    -Säger han som vill satsa på tåg!

    Svara
    • G

      /  12/05/2019

     *Socialism är en stendöd dinosaurie. Det finns många som hellre vill rädda socialismen än demokratin, jag tror att vi ska fokusera på demokratin.* 😉

     Svara
    • Ivar L

      /  12/05/2019

     Jamen tåg går ju inte på kärnkraft de går ju på el.
     😀

     Svara
   • Kristian

     /  12/05/2019

    ”flyget kan bli lite mer som förr, lite exklusivare.”

    Precis vad man väntar sig av dagens vänster: arbetare och underklass skall veta sin plats!
    Fy F-N!

    (Brendan O’Neill är mer arbetarklass än jag och har skrivit bättre. Flera gånger.)

    Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”Clarkson: ”Greta Thunberg är både galen och farlig”

   – Hon är både galen och farlig. Hon ger små barn sömnlösa nätter med sin idioti, säger Jeremy Clarkson enligt Daily Mail.

   Clarkson, 59, pratade om Greta Thunberg i en australisk tv-intervju.

   Bara dagar tidigare kallade han svenskan för en ”idiot” i en intervju med tidningen The Sun.

   – Alla jag känner under 25 är inte det minsta lilla intresserade av bilar, Greta Thunberg har dödat bilshowen. De får lära sig i skolan, innan de kan säga ”mamma” och ”pappa”, att bilar är onda, och det sitter i deras huvuden, sade han till tidningen och fortsatte

   – Hon är en idiot. Går runt och säger att vi alla kommer att dö, det kommer inte att lösa något.”
   https://www.expressen.se/nyheter/klimat/clarkson-greta-thunberg-ar-bade-galen-och-farlig/
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-7757027/Jeremy-Clarkson-tells-Greta-Thunberg-shut-school-Sunrise.html
   https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/10429676/jeremy-clarkson-greta-thunberg-killed-car-show/

   Svara
   • Kristian

     /  12/05/2019

    Håller delvis med, men annat än som forskaffningsmedel har jag inte varit intresserad av bilar sedan jag var 12-14! Då var Greta inte ens påtänkt.

    Svara
   • Ivar L

     /  12/05/2019

    Mina barn är mycket intresserade av bilar. Rättare sagt vår bil, de gillar att bli skjutsade de latmaskarna. Men de får allt cykla eller ta bussen ibland. Jag tror inte mina barn är det minsta unika i det hänseendet. När de flyttar hemifrån kommer de sakna bilen, då blir de intresserade av att skaffa en. Så fungerar världen.

    Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”MP-ministern: Kristersson bluffar om klimatbiståndet

   Peter Eriksson (MP) vill pressa rika länder att öppna plånboken – när fattiga drabbas av klimatkrisen.
   …[…]..
   Varför tror du att många länder tvekar till att öka klimatbistånden?

   – Jag tror att de resonerar ungefär som Moderaterna i sin kampanj mot bistånd. Man anser att vi behöver pengarna själva mer än andra. Jag tycker att det är ett otroligt närsynt perspektiv. Klimatförändringarna kommer att skada oss också om vi inte lyckas samarbeta.

   Moderaterna vill förvisso skära i biståndsbudgeten, men de hävdar också att de vill lägga motsvarande vad regeringen lägger på klimatbistånd och addera ytterligare två miljarder som öronmärks till utveckling av förnybar energi i fattiga länder. Hur ser du på det?

   – Det stämmer inte. De pengar vi har i dag går redan till de här områdena. Man kan inte säga att man undantar humanitärt bistånd. Vi satsar mest pengar just nu på fattigdomsbekämpning och det hänger ihop med klimatet. Vi lägger inte pengar på en massa onödiga saker. De pengar vi lägger i det multilaterala systemet går i praktiken till humanitärt bistånd och att minskar miljö- och klimatproblem.

   Så Ulf Kristersson bluffar när han säger att han vill lägga två miljarder mer än regeringen i klimatbistånd?

   – Ja. Det tror jag inte ett dugg på.

   I dag stannar en del av Sveriges bistånd i landet till asylmottagning. Kommer det hålla på sikt?

   – Det är en kraftigt minskande del som går tillbaka till Sverige i dag. Vi har haft betydligt högre andelar under de föregående åren, men i budgeten för 2020 så minskar det igen. Nu börjar det vara i en omfattning som är acceptabel och förenlig med de regler som finns i OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling).
   ..[..]..
   Greta Thunberg har precis kommit tillbaka till Europa och är på väg mot klimatmötet. Kommer ungdomsrörelsen få sin röst hörd på COP25?

   – Ja, det tror jag. Är det något som Greta har lyckats med är det verkligen att få sin röst hörd. Många över hela världen backar upp det och lyssnar henne. Det trycket behövs. Jag har saknat det under alla år jag jobbat för klimatfrågan, säger Peter Eriksson.”
   https://www.expressen.se/nyheter/klimat/mp-ministern-kristersson-bluffar-om-klimatbistandet/

   Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   Minns någon om svenska medier nämnde att La Greta var i Kanada?

   Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   ”koloniala, rasistiska och patriarkala strukturer”

   Och hur skall en svensk flicka påverka ”rasistiska” Indien och ”patriarkala” Kina?

   Svara
 18. G

   /  12/05/2019

  Anna: ”Pressekreterare @Centerpartiet. Förbundsstyrelseledamot @Centerstudenter. F.d. förbundsordförande @JudiskaUngdom”

  Svara
 19. G

   /  12/05/2019

  Svara
 20. info

   /  12/05/2019

  Det ensa sossarna är duktiga på, är att fiffla med siffror:

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Knutsson: ”Forskar och undervisar på Chalmers.”

   Svara
   • Jans

     /  12/05/2019

    Detta är väl egentligen två frågor?

    1. Hur bra är skolorna generellt på att utbilda, där kan man knappast ha med färsknyanlända.
    2. Hur bra utbildning har våra ungdomar, där måste alla som enligt skollagen skall gå i skolan vara med.

    Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   ”Hela skolor dessutom undantagna.”

   Idag: hela skolor.
   Imorgon: hela stadsdelar.

   Svara
 21. info

   /  12/05/2019

  Svara
 22. G

   /  12/05/2019

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Ja. Kom tänka på detta ”seminarium” från 2017 jag såg i SVT Forum och som turligt nog även transkriberades lite av FT, och hade FT inte skrivit artikeln så hade det varit putts väck idag pga klippet finns ej längre att se på Svt play.

   ”Jubel i Rinkeby när muslimsk kvinna anklagar svenska dagisfröknar för rasism
   …..
   – Hur vågar du sitta här i Rinkeby som om du bryr dig om folket här när du vill stänga ner religiösa friskolor, där jag och mina systrar vill placera våra barn, sade hon till Robert Hannah.

   – Vi är födda här. Vi vet hur rasifierade svarta muslimer mår i vanliga vita skolor. Vi har gått igenom rasism. Vi har gått igenom islamofobi. Vår ”safe zone” är religiösa friskolor som du vill stänga ner, fortsatte hon till publikens jubel.

   – Du har brytt dig mer om att införa kebabpizzans dag och semmeldagen än vad du gjort om grabbarna i förorten. Du har sagt väldigt problematiskt saker om människor i socioekonomiskt utsatta områden. Du har jämfört dig själv som homosexuell men en hijabi går igenom allt förtryck på en gång. Det är skämmigt att du sitter här och tror att du representerar oss.

   Sedan vände hon sig till en annan i panelen, som påpekat vikten av att placera sina barn i förskola. Det håller den muslimska kvinnan inte med om, eftersom svenska förskolor styrs av ”vita” rasistiska dagisfröknar.

   – Problemet är inte att föräldrar inte placerar sina barn i förskola. Det är moderlig kärlek att vara med sina barn de första 1-2 åren. Det är mycket bättre att vara hemma med sitt barn än att lägga det i en förskola med vita fröknar som kommer utsätta barnet för rasism och en massa andra saker, sade hon till publikens jubel och applåder.”
   https://www.friatider.se/jubel-i-rinkeby-n-r-muslimsk-kvinna-anklagar-svenska-dagisfr-knar-f-r-rasism

   Svara
 23. G

   /  12/05/2019

  Svara
 24. G

   /  12/05/2019

  Svara
  • Motkraft

    /  12/05/2019

   Han svamlar verkligen till det.

   Hedersrelaterat våld är våld som motiveras med ”heder”. Ibland kan det naturligtvis vara svårt att skilja det från vanligt ”mäns våld mot kvinnor”. Men utredaren kan nog oftast skilja på det. Dels så erkänner de ju ofta direkt att de gjorde det för sin heder. Men också att till skillnad mot den svenska kvinnofridskränkaren så står oftast hela familjen på våldsverkarens sida. Eftersom offret ”kränkte familjens heder”.

   Människor som praktiserar hedersrelaterat våld kommer från vad vi i ett svenskt perspektiv ser som ”mer primitiva kulturer”. Det sammanfaller ofta med att de lever i en mustlimska kultur men inte alltid.

   Eftersom det handlar om kultur och makt så är inte ”har inte ens läst koranen” ett argument för att det inte skulle vara hedersrelaterat. Primitiva kulturer har i alla tider använt religionen som vapen. Att hänvisar till religiös tradition, vad deras religiösa ledare säger, vad de äldre familjemedlemmarna säger, vad som står i skrifterna eller vad som påstås stå i skrifterna.

   Min gissning är att tvärtom så kommer forskare i framtiden att se att hedersrelaterat våld underdrivits. Att i många fall vad som setts som gänguppgörelser också handlat om ”heder”. Att om de ungdomar som utför våldet inte hade det tankesätt som är grunden för hedersrelaterat våld så skulle många ”vanliga knivskärningar” inte skett. ”Du ska fan inte göra så mot mig” kan gälla en blick, ett skämt eller annat till synes smått. Men resultera i våldsbrott då ”hedern” upplevs som kränkt.

   Eller som vi ser idag, ungdomar som rånar ungdomar. Men inte nöjer sig med att att ta pengar och telefoner. Utan också ska förnedra offret, visa att ”jag är bättre än du”.

   Svara
 25. G

   /  12/05/2019

  Jösses, det bara fortsatte i tråden ang akuten…

  Svara
 26. G

   /  12/05/2019

  Svara
 27. G

   /  12/05/2019

  ”Jag blir rädd för uppropet mot Richard Jomshof

  Är den amerikanska campuskulturen på väg att importeras till Sverige?
  Victor Malm kommenterar akademikeruppropet mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof.
  ..[..]..
  Visst har Arping, professor i litteraturvetenskap, en klar poäng när hon för GP förklarar uppropet med att det finns mörkbruna krafter runtom i Europa som använder just sådana här demokratiska kanaler för att komma åt och ta makten.

  Sverigedemokraternas nationalkonservativa, rasistiska smörja är en sådan kraft, och det är rätt att vara på sin vakt, men i det här fallet gör man studenterna en björntjänst.

  Jomshof är inte inbjuden för att övertyga unga studenter om den sverigedemokratiska sanningen eller rasismens förnuft, utan som en sorts objekt: en inflytelserik politisk representant ska tala om sitt partis strategiska kommunikation och journaliststudenter ska lyssna, för att analysera, förstå och förhoppningsvis begripa lite mer om hur ett av de största svenska partierna använder och beter sig i medier.

  Förlåt, men det är inte mycket märkligare än att man i litteraturvetenskap kan tänka sig att studera en fascist som Filippo Tommaso Marinetti eller en stalinist som Pablo Neruda, utan att oroa sig för att deras texter ska smutsa ner de stackars studenternas hjärnor och göra dem till diktaturvurmare. Idéer och värderingar är inte luftburna smittor.

  Ingen blivande journalist kommer att hjärntvättas till rasist av att Jomshof får föreläsa om sitt jobb i två timmar på en torsdagseftermiddag. Tvärtom lär flera som kommer att ägna sina yrkesliv åt att granska honom sitta där, lyssna och, förhoppningsvis, lära sig något om hur man har gjort gammal nationalistisk idioti så attraktiv för en stor del av svenska befolkningen.

  Och därför är jag rädd att det reflexartade uppropet riskerar stärka en redan brett spridd konspirationsteori, den som hävdar att svenska universitet har förvandlats till vänsterextremistiska bastioner som har kastat vetenskapen på brasan och börjat ägna sig åt ideologisk indoktrinering.

  Det är förstås nonsens. Men farligt nonsens.

  Jag tror inte att undertecknarna representerar en akademisk majoritet. Jag hoppas att de flesta vill att universitetstaken ska vara så höga som möjligt, högre än på andra platser i samhället – och att vi aldrig importerar en anglosaxisk campuskultur där man hörsammar studenter som vill att talare tystas och obehagligheter rensas bort från litteraturlistorna.”
  https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/jag-blir-radd-for-uppropet-mot-richard-jomshof-/

  Svara
 28. G

   /  12/05/2019

  ”Rån i Husby: ”Fler än fem rånare”

  En person blev under onsdagsmorgonen rånad av flera personer i Husby.
  Under rånet ska offret blivit rispad i ansiktet av ett vasst föremål.”
  https://mitti.se/nyheter/husby-fler-ranare/?omrade=hela-stockholm

  Svara
 29. G

   /  12/05/2019

  ”Det byggs som aldrig förr – till de som inte betalat en krona i skatt”
  https://www.politikfakta.se/2019/12/04/det-byggs-som-aldrig-forr-till-de-som-inte-betalat-en-krona-i-skatt/

  Svara
 30. G

   /  12/05/2019

  facebook.com/hanif.bali/posts/10156901629690686

  Svara
 31. G

   /  12/05/2019

  En sak jag tydligen missat var att Staffanstorp fått svar på sin mycket lyckade reklamfilm. När jag läste artikelnså tyckte jag mig ha hört namnet jag läser i texten nyligen någon annanstans, och visst var det så*

  ”Malmös motfilm: Skötsamma invandrare – som skjuts av ”rasist”

  Organisationen ”Hela Malmö” har nu släppt en motfilm mot Staffanstorps reklamfilm, där mångkulturella Malmö utmålades i dålig dager. Gruppen har vänt på scenariot.”
  https://www.friatider.se/malm-s-motfilm-sk-tsamma-invandrare-som-skjuts-av-rasist

  ”Nicolas Lunabba, verksamhetschef för Helamalmö berättar om initiativet.

  – Vi såg filmen och blev mycket illa berörda. I Malmö är vi vana vid att folk med inflytande och makt, i detta fall kommunledningen för en grannkommun, svartmålar människor i ett försök att vinna billiga politiska poäng, säger han.

  Han menar att Staffanstorps film är en oansvarig och förljugen kampanj.

  – De spär på fördomar och bidrar till att slita itu det svenska samhället. Särskilt hårt drabbar det unga. Vi märker vilken skadlig inverkan det har på deras självbild och framtidstro, och hur det bekräftar den ofta uttryckta känslan av att vara oönskad i sitt eget hemland.

  Helamalmö beslöt därför att göra en egen film. Där personerna som spelar ”gänget” får berätta om sig själva och sina drömmar och ambitioner.

  – En film som vill mänskliggöra de misstänkliggjorda. En film som visar riktiga människor med riktiga känslor, och inte skådespelare med flinande nunor i en fiktiv idyll. Vi ville värna människovärdet. Vi ville visa att vi är på riktigt.”
  https://www.expressen.se/kvallsposten/efter-staffanstorps-film-nu-kommer-svaret-fran-malmo/

  *Det var i Opinion Live några veckor tillbaka som denne Nicolas var med och debatterade mot Heberlein om kriminella gängen, lät såhär:

  ”Nicolas Lunabba, som lät som om han slukar det kommunistiska manifestet till frukost, lunch och middag: ”Att vara priviligierad och vit i Sverige, där vi har problem med strukturerad rasism, och sedan beskylla barn att de har ett val – det är lågt, oansvarigt och leder till en avhumanisering och kriminalisering av barn”, sade denna Lunabba med adress till mig.”
  https://nyheteridag.se/heberlein-sluta-sticka-offerkoftor-at-kriminella-ungdomar/

  Svara
 32. G

   /  12/05/2019

  ”Malmöpar åtalas för 38 brända bilar – sågs i närheten flera gånger

  En 26-årig man och en 22-årig kvinna åtalas för bilbränder i sydvästra Skåne under två sommarmånader.”
  Tiggerivägg: https://www.sydsvenskan.se/2019-12-04/malmopar-atalas-for-38-branda-bilar-sags-i-narheten-flera

  Svara
 33. G

   /  12/05/2019

  ”Samhällsnytt kan idag presentera en sammanställning kostnaderna för tolkhjälp vid landets domstolar under de senaste 20 åren. Den sammanlagda kostnaden uppgår till över 1,3 miljarder kronor.

  För ett år sedan uppmärksammade vi att den sammanlagda kostnaden sedan år 2014 för statens, kommunernas och landstingens tolkbehov är 6,5 miljarder kronor. Den siffran framgick i en utredningen som regeringen hade tagit fram.”
  https://samnytt.se/domstolstolkar-har-kostat-skattebetalarna-over-13-miljarder/

  Svara
 34. G

   /  12/05/2019

  ”Granskar Näthatsgranskaren – fick datorer och mobiler beslagtagna av polis

  Medborgarjournalisten Kjell Böhlin, som beskriver sig själv som ”gråsosse”, har under de senaste månaderna ägnat sig åt att granska Näthatsgranskaren och dess förgrundsfigur Tomas Åberg. Nu har djurplågaren Åberg polisanmält Böhlin för att denne twittrat om sitt grävande arbete. Polisen slog då snabbt till och beslagtog Böhlins alla datorer, mobiltelefoner och USB-minnen.

  ”De tog totalt två mobiltelefoner, fyra datorer, en padda och två USB-minnen. Och det är bara det jag sett är borta. Jag har fortfarande inte fått något beslagsprotokoll så det kan vara mer de tagit”, förklarar Kjell Böhlin.”
  https://www.politikfakta.se/2019/12/03/granskar-nathatsgranskaren-fick-datorer-och-mobiltelefoner-beslagtagna-av-polis/

  Svara
 35. G

   /  12/05/2019

  ”Dinamarca: Vänsterpartiet borde ligga på 15 procent

  Den tidigare V-politikern Rossana Dinamarca är besviken på Vänsterpartiets siffror i gårdagens SCB-mätning, säger hon till Expressen.

  Partiet får 8,1 procent av väljarsympatierna och har bara lyckats locka över 0,7 procent av S-väljarna, jämfört med 1,8 procent som gått till SD.

  – Med tanke på hur det politiska landskapet ser ut; att det är ett helt öppet fält på vänsterkanten vore 15 procent en rimlig siffra. Det var ett misstag att gå med på att villkorslöst släppa fram den här regeringen, säger Dinamarca till Expressen.”
  https://omni.se/dinamarca-vansterpartiet-borde-ligga-pa-15-procent/a/vQdd0p

  ”Kan man inte också se det som att Vänsterpartiet har en stabil väljarbas?

  – Visst, men jag skulle nog, om jag satt med i ledningen i dag, vara mer bekymrad över att partiet inte är större än vad det är.

  Hur vill du kommentera att de S-väljare som lämnar föredrar Sverigedemokraterna framför Vänsterpartiet?

  – V har valt att ha en ganska låg profil gentemot S för att försöka locka över folk därifrån. Det har dock haft en motsatt effekt, och gjort att Vänsterpartiet inte är så tydligt som man önskar. Då ser S-väljarna inte V som ett alternativ, vilket uppfattas som en besvikelse av V:s partiledning.

  Linda Vesterlund Snecker har suttit i riksdagen för Vänsterpartiet sedan 2014, och var med i partistyrelsen 2010-2016.

  – Jag gläds över att vi är Sveriges största fjärde parti, och inte som övriga partier väljer att sätta Sverigedemokraternas frågor på den politiska dagordningen. Vi finns där som en stark motkraft.

  Trots detta landar ni på valresultatet från förra året, och har svårt att locka över socialdemokratiska väljare.

  – Vi hade väntat att flera skulle ha lämnat för att gå över till oss. Där har vi ett arbete att göra. Vi vet att det för en socialdemokrat är ett stort steg att lämna partiet, och gå till Vänsterpartiet.”
  https://www.expressen.se/nyheter/v-profilen-om-tappet-det-ar-en-besvikelse/

  Så det är andra politiska partier som sätter Sverigedemokraternas frågor på den politiska dagordningen, inte verkligheten?! Politiker som aldrig accepterar verkligheten och inte heller kan acceptera att ett annat parti utom sitt eget har haft rätt om ett och annat långt tidigare är jävligt obehagliga som politiker.

  Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   ”ett helt öppet fält på vänsterkanten”

   Jag tycker det verkar ganska trångt där, med minst sex-sju partier …

   Svara
 36. G

   /  12/05/2019

  ”DN om Hanif Balis inlägg: ”Attacker mot tidningen”

  Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, beskriver Balis utspel som ”attacker mot tidningen”
  …..
  Wolodarski kallade på Twitter 2 december Balis kritik av DN för Svedonius-krönikan för ”bedrövlig import från Trump-USA”. Wolodarski menade: ”Ställ tuffa frågor om M, räkna med attacker från Bali mot tidningen”.
  …..
  På onsdagen bemötte Hanif Bali den senaste kritiken från Peter Wolodarski – både när det gäller Kina-annonsen i DN och krönikan om Irene Svenonius.

  – Tar man blodspengar från en fascistisk kommunistdiktatur för att publicera lögner om Hongkong, som DN har gjort, då får man leva med att folk gör lite narr av en, säger M-profilen till Expressen.

  Hur tänker du kring Wolodarskis försvar av den annonsen?

  – Jag tänker att han borde skämmas med tanke på det höga tonläget han har haft och lögnerna han har spridit om att gå utländska makters ärenden. Då borde man kanske ha lite mer skam i kroppen.
  …..
  I den fick moderata finansborgarrådet Irene Svenonius klä skott för hanteringen av Nya Karolinska Sjukhuset i Solna, och massuppsägningar inom sjukvården i Stockholm.

  Wolodarski menade att Svenonius inte var intresserad av att prata med DN.

  – Att vi inte får genomföra en normal intervju är anmärkningsvärt, kommenterar Peter Wolodarski.

  – Det måste vi kunna påpeka utan att råka ut för en kampanj emot oss i sociala medier, vilket är det han ägnar sig åt. Det är bekymmersamt att moderata politiker gör det.

  Experten: ”De är fria att provocera”

  Tryck- och yttrandefrihetsexpert Nils Funcke kommenterar konflikten mellan Hanif Bali och Peter Wolodarski i ett mejl till Expressen:

  ”Provokatörer och de som är allmänt motvalls och ifrågasättande är nyttiga även när de passerar gränsen för det plumpa. Antingen stärker deras invändningar en uppfattning och den som innehar den eller också inser vi att kejsaren är naken trots prakten”, skriver han.

  Nils Funcke menar att provokationen lyckas om den som blir provocerad biter tillbaka i stället för att bemöta argumenten i sak.

  ”En enskild riksdagsledamot representerar i grunden inte någon annan än sig själv och inte en myndighet. De är fria att provocera och problemet är väl egentligen inte att vi har för många utan för få.” ”.
  https://www.expressen.se/nyheter/dn-om-hanif-balis-inlagg-attacker-mot-tidningen/

  Svara
  • Senior

    /  12/05/2019

   Bra där Nils Funke!
   Precis så skall det vara i ett fritt samhälle.

   Svara
 37. G

   /  12/05/2019

  Kvalitetsjournalistik. Jag säger inte att det är fel, det är faktiskt ganska roligt lol, tycker bara att det säger något om samtiden att någon sitter och går igenom både artiklar och tweets så gamla som från 2011 för att göra en sådan här lista, kan man förvänta sig att det kommer en lista med öknamn som presidenten kallats framöver, eller? Den hade iofs varit väldigt kort bestående av: white supremacist, racist, fascist.

  ”50 personer som Donald Trump har gett öknamn

  Donald Trump har aldrig munhäfta när det gäller att beskriva personer han har meningsskiljaktigheter med.
  Nyblivne presidentkandidaten Michael Bloomberg är en av de senaste.

  Här är ett urval på några av öknamnen som den amerikanske presidenten har myntat.”
  https://www.expressen.se/nyheter/50-personer-som-donald-trump-har-gett-oknamn/

  Jag väljer alla dessa namn alla dagar i veckan framför valet att använda och klistra hatiska epitet likt ”white supremacist” ”racist” ”fascist” osv osv. Vilket är det enda som Trumps kritiker kan klämma ur sig vid tillfällen som de väljer att vara osakliga. Det sägs att vänstern saknar humor, det verkar ligga något i det om man jämför med Trumps förmåga att komma på egna öknamn. Det hade varit nyttigt och tom roligt om vänstern varit lika påhittig och kommit på egna öknamn för Trump, den politiska debatten hade om inte annat mått bra av det. Kalla mig dum, men jag skrattade till lite när jag läste igenom listan, det är inte direkt hatfyllda öknamn utan känns mer lite elaka med glimten i ögat, och den som blir ”attackerad” kan ju alltid försöka använda sin fantasi och ge igen med något ännu fyndigare ord än det som kom åt deras håll, och jag väljer detta alla dagar i veckan framför att höra på vänsterns alternativ. Dessutom driver han med sig själv emellanåt, såg nån tweet där han skojade om att han borde vara tyst oftare… men det fungerar inte alltid så bra. Att han är POTUS och uttrycker sig så här hör inte hit, iaf inte så länge som hans hatfyllda kritiker och kommande presidentkandidater låter värre än vad han själv gör. De borde föregå med gott exempel om de nu ska klaga på hur någon annan låter och uttrycker sig.

  Svara
 38. G

   /  12/05/2019

  ”M:s närmande till SD – under ett decennium

  Efter nästan ett decennium med Sverigedemokraterna i riksdagen och flera partiledare senare har Moderaterna nu bestämt sig: de är villiga att samarbeta.
  Vägen dit har varit minst sagt lång – och nu väcks flera frågor internt.

  – Det är ingen som riktigt vet vad man vill med detta utspel, säger en person med insyn i partiet och syftar till att det samarbete som Ulf Kristersson nämner redan finns.
  …..
  En annan person med god insyn i partiet beskriver vägen till ett samarbete med Sverigedemokraterna som väldigt lång, men att det inte nödvändigtvis handlat om att M själva inte velat samarbeta. I stället menar personen att det var den dåvarande S-ledaren Mona Sahlin som – genom att så tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna som hon gjorde före valet 2010 – tvingade in den dåvarande M-ledaren Fredrik Reinfeldt in i den position som partiet sedan befann sig i under nästan ett decennium.

  I den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batras bok ”Inifrån” går det bland annat att läsa: ”Under Reinfeldts tid gällde – och tillämpade även jag som gruppledare i riksdagen – principen att vi ”inte förhåller oss till” Sverigedemokraterna. När de kom in i riksdagen hösten 2010 diskuterades på fullt allvar i gruppledarkretsen hur de skulle använda lunchmatsalen, om det skulle vara på särskilda tider eller genom en viss ingång. Skulle man se varandra i ögonen? Ta i hand? Hur satt vi i utskotten?”.

  Att man inte förmådde besluta sig för vilken väg man skulle ta vad gäller Sverigedemokraterna efter att Decemberöverenskommelsen (DÖ) fallit bidrog till att Moderaterna hamnade i en minst sagt svår situation inför valet 2018.

  ”Vi hade länge vetat att Lennart-väljarna (väljarna som tidigare röstat på Moderaterna men nu valt Sverigedemokraterna reds anm) skulle avgöra valet beroende på om de valde oss eller SD. Och vi hade samtidigt stora grupper av viktiga vänner i och runt partiet som tyckte precis tvärtom. Så där stod vi i spagat, som vi hade gjort sedan Decemberöverenskommelsen föll, men utan någon lösning som kunde göra alla nöjda”, skrev Anna Kinberg Batra i boken. (forts)”
  https://www.expressen.se/nyheter/ms-narmande-till-sd-under-ett-decennium/

  Om det nu var Mona som ”tvingade” in Reinfeldt i ett hörn så är det ju konstigt att samme man tycker och tänker exakt likadant idag, och har gjort sedan tiden han avgick som PL för M. Han har ju på senare tid tom attackerat danskarna för införandet av gränskontroller pga verkligheten i Sverige. Så njaeee, lite väl många tokstolliga utspel från den mannen efter att han avgått som PL för M för att Mona ska få skulden för det. Nice try, dock.

  Svara
 39. G

   /  12/05/2019

  ”Två män har dött efter en skottlossning utanför en nattklubb i Norrköping under natten till torsdag.

  Två män i 45- respektive 40-årsåldern uppgavs initialt ha skadats svårt.

  SVT:s utsända Anna-Karin Thorstensson är på plats vid avspärrningarna i Norrköping.

  – Folk kommer fram till oss och frågar vad det är som har hänt och uttrycker oro över samhällsutvecklingen, säger hon i en direktsändning i Morgonstudion.”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/tva-allvarligt-skadade-i-skottlossning-i-norrkoping

  Svara
 40. G

   /  12/05/2019

  ”antidemokratisk fakeupad politik.”

  Svara
 41. G

   /  12/05/2019

  Kommunhelvetet hade ju nyss för fan inte ens råd med pepparkakor till barnen! Men föreläsningar finns det pengar till?

  ”Barnen skulle bli utan pepparkakor – nu tvärvänder kommunen

  Tusentals förskolebarn i Östersund skulle få fira lucia utan pepparkakor på grund av ett köpstopp.
  Men nu tvärvänder kommunen – och ändrar sitt beslut.
  Barn- och utbildningsförvaltningen har fått ett engångsbelopp för att täcka sina kostnader.

  Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersund dras med hårda sparkrav. Förvaltningen väntas gå med drygt 11 miljoner kronor i förlust för 2019 och tidigare i år klubbade barn- och utbildningsnämnden igenom ett köpstopp för alla skolor och förskolor, uppger Sveriges Radio P4 Jämtland.

  Det riskerade att slå mot förskolebarnen – som skulle bli utan pepparkakor till sitt luciafirande. Kommunen beslutade att inte köpa in några pepparkakor.

  -Många föräldrar har reagerat och är besvikna, säger Johanna Sjösund.

  Hon har barn i förskolan och jobbar också som förskollärare.

  – Det är jättetråkigt att de här besparingskraven finns på barn och ungdomar som är det viktigaste vi har, säger Johanna Sjösund.

  Hon fortsätter:

  – Vi får alltid besked om nya besparingar så det här vara bara ett av dem. Det är jättetråkigt tycker jag.

  Sammanlagt skulle 52 förskolor och närmare 3 000 barn i Östersunds kommun beröra

  Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolorna i kommunen, säger till P4 att hon även har sagt nej till bland annat lamineringsmaskin och cd-spelare.

  – Jag vet inte på kronan vad vi sparar utan det är princip egentligen, vi köper inte in något sådant som inte absolut behövs.

  Till Expressen säger Elisabet Uitto:

  – Beslutet som är taget är att vi inte ska köpa in några pepparkakor för att de inte är för verksamheten. De behövs inte för att kunna driva förskola.

  – Jag kan hålla med om att det är trevligt men är det köpstopp så är det köpstopp.”
  https://www.expressen.se/nyheter/barnen-blir-utan-pepparkakor-nar-kommunen-maste-spara1/

  Nu löste det ju sig. Men att öht prioritera bort barnen med Barn- och utbildningsförvaltningen till förmån för ren skit som föreläsning när det ska sparas är ta mig fan sjukt. För Linnea-bokningen hade kommunen säkert gjort när beslutet att barnen får ta smällen för att de vuxna politikerna är dumma i huvudet vad gäller prioriteringar. En klok politiker hade satt köpstoppet på ett annat område, men nä, för att få en god jul så behöver vissa höra en feministföreläsning för 120k. Och att avboka föreläsningen för att lindra sparkraven och få pengar över är väl inte att tänka på. Nä, för då hade det blivit 120k mindre in på Linneas konto och det går ju inte, hon är ju i så sort behov av pengar har vi ju läst, och undrar hur hon ska klara sig i ”influencerbranschen”.

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   5 november 2018: ”Akut ekonomisk kris i Härnösand

   Härnösands kommun har ekonomiska problem. Checkkrediten är utnyttjad och kommunen har tvingats låna 20 miljoner till den löpande driften.

   Tisdagens kommunsstyrelsesammanträde i Härnösand får en besk ekonomisk rapport att ta ställning till. I rapporten framgår att ekonomiavdelningen under den senaste veckan arbetat med att ”förtydliga bilden om kommunens ekonomi”.

   Läget beskrivs ganska tydligt av nästkommande mening i rapporten. Där framkommer att ekonomichefen tvingats låna 20 miljoner kronor för att klara löpande åtaganden.

   Under 2018 har kommunens likviditet till största delen befunnit sig helt under nollstrecket. Kommunen har därför löpande använt checkräkningskrediten för att klara de kortfristiga kostnaderna.

   Nu har även den utvägen stängts, hela utrymmet av checkräkningskrediten om 100 miljoner kronor har använts.

   Rapporten har signerats av kommundirektör Sofia Pettersson och ekonomichef Lena Einarsson.

   SVT Västernorrland har sökt kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S) för en kommentar. Han hälsar i ett sms:

   – ”Vi har kommunstyrelse i morgon och kommer få ärendet redovisat. Efter det kan jag uttala mig”. ”.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/harnosand-i-ekonomisk-kris

   Wait for it…wait for it…..wait for it…

   15 mars: ”Linnea Claesons föreläsningar kostade Härnösands kommun 120 000 kronor: ”Inte vad stressad personal behöver”
   https://www.allehanda.se/logga-in/linnea-claesons-forelasningar-kostade-harnosands-kommun-120-000-kronor-inte-vad-stressad-personal-behover

   ”Det sjuka är att 120 000 kr inte är någon ovanlig summa för kända föreläsare. Alla stora namn kostar mellan 60 000 och 200 000.

   Tänk om kommuner istället för att ha köpstopp i skolorna i tid och otid kunde ha ett ”insprirationsföreläsare-stopp”.

   Jag tror de flesta som jobbar i kommunen föredrar att ha den utrustning de behöver för sitt arbete över att ha någon känd person komma och föreläsa ett par gånger om året. Blir många pennor och mappar för 120 000.”

   reddit.com/r/sweden/comments/b1r9lp/linnea_claesons_föreläsningar_kostade_härnösands/einqtb2/

   Svara
   • G

     /  12/05/2019

    Kommentarsfältet…

    ”Daniel Johansson:
    Om bara en enda elev påverkades av dessa föreläsningar till att göra andra, bättre val i framtiden så är hela kostnaden återbetald. Tyvärr är det hypotetiska siffror jag pratar om men trakasserier, våld, polisinsatser, fängelse, sjukskrivningar, läkarbesök kostar betydligt mycket mer. Då Moderaterna fastslog att mäns våld mot kvinnor ska upphöra så är det märkligt att det egna partiet motarbetar frågan.”
    ————
    Kan inte låta bli undra varför Daniel har så låga och fördomsfulla tankar om skolans elever och tror att de behövde höra vad Linnea hade att säga för att inte bli annat än en lika ”god” människa som han själv?.

    Svara
 42. robbe

   /  12/05/2019

  Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   Föreningen för inbördes beundran!
   Vem säger att vi inte har något ordenssystem?

   Svara
 43. MiT

   /  12/05/2019

  Svara
 44. MiT

   /  12/05/2019

  Politiker bryter löften till folk 24/7/365. Ja varje gång de öppnar munnen faktiskt. På vilket sätt är den där Fried fredad? Hon är väl inte folkvald på något sätt? Vad håller de på med?

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”Efter beskedet på onsdagen om att Kristersson nu svängt och ändå inleder ett samarbete med Sverigedemokraterna passade tidningen på att ställa frågan till Kristersson.

   Tycker du att du svikit Hédi Fried?

   – Nej, det har jag verkligen inte, säger han

   Men du har först bedyrat att du inte ska samarbeta, för att sedan välja att samarbeta.

   – När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, säger moderatledaren.

   Ulf Kristersson fortsätter:

   – Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt. Ett är att vi fått en regering som i grund och botten är en ohelig allians av partier som inte vill samma sak, men som har ett enda mål: Att utestänga Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet från allt inflytande. Jag tror inte att man kan driva politik på det sättet. ”
   https://www.ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/kristersson-har-inte-svikit-hdi-fried-sm5292955.aspx (och video)

   Om jag inte gissar fel så var det media och inte politikerna som lyfte in diverse äldre människor i debatten, exempelvis förintelseöverlevare, i syfte att dessa gamla människor skulle varna för SD innan valet och göra kopplingar till 30-talet-nazityskland och sedan började ställa frågor till politikerna som mer eller mindre blev tvingade att svara och lova det ena och andra. Och nu är situationen som den är. Det hela är mycket osmakligt.

   Svara
   • Senior

     /  12/05/2019

    Skall vi tala om ”att inte samarbeta med ett parti som startades av de som mördade hennes föräldrar” så borde Socialdemokraterna stå högst på den listan…..

    Rasbiologiska institutet….

    Svenska koncentrationsläger…..

    Tvångssteriliseringar…..

    Etc. Etc.

    Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
   • Jans

     /  12/05/2019

    Har han koll på judehatarna i sitt eget parti? De är nog bra mycket mindre pro-Israel och mer antisemiter än vad Jimmie Åkesson är. Vilket trams. Nog för att en och annan nazist kanske röstar på SD men det finns garanterat fler judehatare som röstar på S, V, C och MP.

    Svara
  • Pether

    /  12/05/2019

   Så en gammal dement kärring ska komma och tala om för andra vad de får och inte får göra, med hot om hur det va på 30talet? Låter som om hon är en fascist.

   Svara
   • Jans

     /  12/05/2019

    Nej, lyckligtvis kommer hon inte att få inflytande i frågan. Det här är glömt om en vecka.

    Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
 45. G

   /  12/05/2019

  Ang Staffanstorps reklamfilm..
  https://toklandet.wordpress.com/2019/12/04/pisa/#comment-192148

  Svenska kyrkan ger sig in i debatten och gör en egen film…

  ”Kyrkan gjorde egen film

  Prästen Johanna Öhman menar att Staffanstorps kommunfilm inte ska vara den enda röst som hörs från orten”
  https://www.skd.se/2019/12/05/kyrkan-gjorde-egen-film/

  Låst artikel givetvis. Men tror att det är denna det handlar om…

  ”En liten film om samhörighet, att vi är olika men en enda mänsklighet. Vi är många som inte känner igen bilden av vår omgivning som homogen och likriktad, utan gläds åt mångfalden.
  Glad advent, låt ditt hosianna-rop höras högt och tydligt eller viska det försiktigt. Det viktigaste är att vi aldrig står själva, vi står tillsammans.”

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Glömde ta med länk för säkerhets skull…

   facebook.com/uppakraforsamling/videos/vb.740835366050420/726892017833915/?type=3&theater

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   De har ett konto på twitter också men där är det ingen aktivitet…

   twitter.com/svkyrkanuppakra

   Svara
  • Grodan Boll

    /  12/05/2019

   Samma centerpartist som?

   Charlatan? Skogstokig feminazi? Svårt att veta, men klart otrevlig att ha på maktpositioner.

   Svara
 46. MiT

   /  12/05/2019

  Läs tråden som länkas i tweeten också

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Well. Om inte annat så skulle jag säga att Anders agenda är smärtsamt tydlig.
   För tydlighetens skulle nämner jag vad Anders själv säger om sig:

   ”Apple Distinguished Educator. Apple Education Trainer Ped. Processledare, Lin Education. Tweets är mina egna.”

   Svara
 47. Bra summering av alla liberaler just nu:

  Svara
  • g

    /  12/05/2019

   Mycket!. Tänkte att allt vore så mycket lättare om alla, iaf riksdagspartier, gjorde vad fan de själv ville och tror på, och inte öht ägnade en energislösande sekund åt att öht bry sig om vad folk skriver i sociala medier, opinionsbildare i ledare, krönikor, bloggare, människor som går ur partier i protest. Utan endast följa det de själva vill och SEDAN se vad väljarna säger på valdagen, för det är endast det som räknas, var det ett lyckat eller dåligt vägval som gjordes 2 år tidigare. Vad som händer mellan beslut fattats och valdagen, skit i det helt och hållet. Följ reaktionerna men bryr er inte om det ni läser. Svaret kommer liksom inte dagen efter i en ledare hos AB och DN där skribenten gråter och någon anklagas för det ena och andra. Det där kommer oavsett, precis som ett brev på posten. Inte backa och ursäkta från beslut som tas pga vad utomstående säger och tycker, utan stå fast vid valet man gjorde. Politiken skulle nog kunna se annorlunda ut om inte alla var så larvigt rädda för vilka reaktioner ett visst beslut eller vägval blir, eller hur det påverkar andra partier. Bara GÖR det ni vill och stå fast. Säg att vi vet vad vi sade för X antal år sedan men det fungerar inte längre, om situationen är sådan. Känns som att en bland flera anledning till varför politiken står still trots att verkligheten rusar är skräcken för alla reaktioner, påhopp och anklagelser. Med andra ord så är politikerna ganska stora fegisar och borde egentligen inte vara politiker.

   Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   Kom också ihåg att vänstern i stort sett behöver ”kamp” mot något – vadsomhelst! – för att kunna andas.

   Försök det nästa gång: kom inte med argument eller säg emot nästa gång någon kallar sig patriarkalisk fascist, säg bara ”Ja, det kanske ligger något i det. Jag skall fundera på saken.”

   Se besvikelsen lysa ur deras ögon.

   Svara
 48. G

   /  12/05/2019

  Första gången en KD skickar debattartikel till Nyheter idag? Jag kommer iaf inte på att det hänt tidigare! Jaja, nu fick vänster ytterligare ett mål att attackera, att KD med detta är med och ”normaliserar” de rasistiska alt-media hatsajterna. För han kunde ju faktiskt skickat debattaren till AB, Expressen eller nån annan av de stora traditionella tidningarna. Men det gjorde han inte, och det är ju ett ”medvetet val” från hans sida, som det brukar heta.

  ”KD Malmö: Socialdemokraterna har inte ens förstått sin egen roll i Malmös problem

  Samtidigt som problemen hopar sig i Malmö med arbetslöshet, grov kriminalitet och usel ekonomi fortsätter det socialdemokratiska styret att elda på och förvärra problemen. Att man nu väljer att betala ut ekonomiskt bistånd till illegala migranter är bara det senaste i raden av många felbeslut, skriver Sammy Sjöblad, Kristdemokraterna Malmö.”
  https://nyheteridag.se/kd-malmo-socialdemokraterna-har-inte-ens-forstatt-sin-egen-roll-i-malmos-problem/

  Svara
 49. elina

   /  12/05/2019

  Det var inte bara 11% som uteslöts från PISA utan det fanns även 23,6% andra elever som inte gjorde provet av någon orsak som oförmåga. 11% som uteslöts för de kunde inte svenska på klass 9 vid 15 år fyllda, t ex nyinkomna som stoppats in på nian fast de skulle egentligen sitta bland ettorna eller de som bara inte hade lärt sig.
  Summa 34,6% som inte var med i PISA.

  Se dagens Steget Efter, den nya statistikmodellen. Blir alltid bra.

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • Och då ska det tilläggas att allt uteslutande bara ledde till en marginell förbättring.

   Svara
  • elina

    /  12/05/2019

   Nu har jag hittat en elev som inte fick skriva provet. Det var ”supereleven” som dock har svår asperger och kan bli stressad i jobbiga situationer, men i regel drar full pott. Eleven fick gå hem. Eleven kunde ju misslyckas och dra ner det hela eller hur tänkte man?

   Svara
  • Rikard

    /  12/05/2019

   Hej.

   Det räcker med att ha rättat nationella prov. Underförstådd instruktion från rektor på Malmö-skola var och är att godkänna så många som möjligt – att sätta poäng för försök till svar och att bara dra poäng om eleven inte svarat alls.

   Elever i åk 9 i Malmö är till större delen funktionella analfabeter – de kan följa enklare skrivna instruktioner på mycket enkel svenska, men en tidningstext (KvP, AB, Metro t ex) är för svår för dem både avseende ordkunskap och själva språkkänslan.

   Hela skolsystemet har kontinuerligt skiftats neråt i kunskapsnivå de senaste 20+ åren, och det inkluderar de flesta lärare som gått i skola och sedermera skaffat lärarutbildning. Allt de lärt sig är att lära ut vad läroboken säger, någon egen kunskap utöver detta saknas ofta, och därtill förmågan att abstrahera, klargöra sammanhang och redovisa/demonstrera logiska sekvenser – särskilt tydligt inom ämnen som på något sätt tar upp historia.

   Allt blir lösryckta små klipp där saker händer till synes antingen spontant eller för att någon är dum och har dumma åsikter: ”Korstågen börjades av kristna för att de ville kriga mot muslimer…” är ett exempel på hur det kan se ut. Islams mer än tusen år av krig nämns inte alls, eller som självförsvar och befrielsekrig.

   Det finns intet intresse hos kåren eller hos politiker att göra korrekta kunskapsmätningar. Inte det minsta, därför att (tror jag) sådana snabbt hade visat att ”den gamla pluggskolan” var bättre på alla sätt, att invandrarelever från Afrika och MENA samt zigenare lyckas sämre oavsett språkkunskaper (IQ hos div. populationer skiljer sig, och hos svenskar verkar den ha börjat falla fr o m de födda efter -90, något som egentligen är sensationellt eftersom IQ tenderar att öka med bättre kost, hygien, fred, sjukvård et cetera – läs Vanhanens forskning för mer om IQ och folkgrupp), att pojkar i regel lyckas bättre i en klar och tydligt hierarkisk miljö med strikt mätbar prestationsbaserad bedömning, med mera.

   Men det är som att förklara för en jude eller muslim att fläsk går utmärkt bra att äta – det spelar ingen roll. Värdegrunden säger att det inte får ätas, och då är det så. Likaså är det med skolan.

   Tangent, semi-relaterat, och placerat här då det sällan är lönt att posta i gamla trådar:

   Men hej hoppsan sa! Alla dessa elever får ju per automatik rösträtt även om de t o m stavar fel på sitt eget namn, så det är ju bra, eller hur? Det spelar ju ingen roll om man kan null og nixens när man går och röstar. Pöbelvälde kalas sådant, och ses som demokratins de-legitimering och undergång. (En parentes: den som förordar allmän rösträtt skall inte uttala sig mot islamisering, massinvandring eller att okunniga och fanatiskt troende röstar som de gör – allt sker ju på demokratisk grund och är en rättighet. Som sagt, rättigheter är inte gratis. Någon får alltid betala priset för fina principer utan verklighetskontakt.)

   För att skära det ud i papp: alla rätt till en plats i livbåten. Båten rymmer trettio personer. I vattnet är det hundra personer. Den som tror på principer kräver då att alla skall med. Och därför är allmän rösträtt en dum idé – den som tror så kommer alltid att skapa katastrof.

   Kinas uigurer har formellt sett rätt att söka asyl i Sverige, bara de tar sig hit. Hade det inte kränkt Kinas prestige hade de hellre skeppat iväg dem till oss. Efter ca tre till fem år har samtliga 10 500 000 vuxna uigurer rösträtt. Vilket tydligen skall anses som bra och en rättighet som inte kan, bör eller får inskränkas.

   Tycker man det, ja då finns det inget mer att säga. Bara att vara hederlig och fråga sig själv: var går min gräns för hur många, och vilka, jag släpper upp i livbåten.

   Men till det krävs ryggrad, förstås. Något fega kräk som gömmer sig bakom heligförklarade principer saknar.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
  • elina

    /  12/05/2019

   Siffran var fel ber ursäkt. Har hittat de rätta nu som var lägre, inte ihopslagna två gånger. Det är 13,6 % som inte deltog av olika skäl. 11% av språkskäl. Summa 24,6 alltså en fjärdedel.
   SORRY!

   Svara
 50. MiT

   /  12/05/2019

  *https://www.facebook.com/joakim.lamotte/photos/a.721663931261534/2752268961534344/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARCbfE0J5B0wOc4BqgZR972dqeopvkHXGyMF8hbtHCY0LG89hk4RuUGX-JIpXVl-kHf_nkSNJ5D-mdPLw8QAiGr2USu9WG31Po-CONaC4p2mgsaRtJOrixKSoBSTZbd1reOGCJRN5XPYMTbFpuDKymQU_WGrVBAHvOhISgj0Uh1djDoONIg82gzDatiV2vy_3ZwuV5EWK_NeaxJaaQ0SscTFIQrE5euNxuif7NWKAgnZaKAnMvUwd5LXyN0LctVy6NFEFcRF9BwJjQEDvMwswaY0JHhTLy-ZTySJyHw3vdwhqG1bboVNI40K1N0ju6B8UzmW35xbVsJQF2eddnDEsmzKx7LiF5qnGCrew84VoKkaGZTf69RyYlQP&__tn__=-R*

  Svara
  • Jag kan väl tycka att det var onödigt eftersom det inte direkt gav mer än en förutsägbar fokusförskjutning som vi ser ovan. Dessutom, vad skulle åstadkomma egentligen? Gissningsvis så var numret som de använde för att ringa hans fru ett ”brännarnummer” (dvs oregistrerat kontantkort). Även om det var Aschbergs riktiga nummer så är väl det enda som skulle hända är att han får byta (vilket är ett marginellt besvär).

   Tyvärr så reagerar Lamotte innan han tänker, vilket ofta är ett problem med honom.

   Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Lamotte ”hängde ut” Aschbergs mobilnummer och uppmärksammar att Trolljägarna spårat ur helt och hållet från programmets ursprungside före Aschberg hann hänga ut 100% oskyldiga Lamotte för sina X antal tusen tv-tittare.

   Svara
 51. G

   /  12/05/2019

  Svara
 52. G

   /  12/05/2019

  Svara
 53. info

   /  12/05/2019

  Det verkar som att det är Zlatan som ska efterträda Löfven (av hans intelligenta kommentarer att döma):
  ”När jag var i Italien skrek de ”zigenare!”. Det är rasism det också, och okunnighet, även om de sedan ger mig komplimanger och vill ta bilder med mig när de träffar mig utanför arenan, säger han”.
  https://www.svt.se/sport/fotboll/zlatan-vill-se-hardare-tag-mot-rasism

  Jag undrar:
  är det verkligen samma personer som skriker ”zigenare!” som ”vill ta bilder”?
  tycker Zlatan att zigenare är sämre på något sätt eftersom han tar det som ett skällsord?
  vem är det som är rasist då?

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Han kan säga vad han vill, han är inget i mina ögon längre. Alldeles för många idiotuttalanden och rasistanklagelser från honom senaste åren, alla broar brända.

   Svara
  • Melmac

    /  12/05/2019

   Första hands information från restaurang ägaren:
   Han var på besök på en lokal restaurang för ett antal år sen. Han frågade restaurang ägaren om det fanns några fina hus till salu i närheten. Ägaren frågade, vaddå, trivs du inte i din fina kåk på Limhamn?
   Nä, för mycket zigenare, svarade Z, och grinade stort!

   Svara
 54. G

   /  12/05/2019

  ”SD näst störst bland kvinnor – största parti bland männen”
  https://nyheteridag.se/sd-nast-storst-bland-kvinnor-storsta-parti-bland-mannen/

  Svara
 55. G

   /  12/05/2019

  Svara
 56. G

   /  12/05/2019

  Svara
 57. Rikard

   /  12/05/2019

  Hej.

  Där är ett eller annat inlägg högre upp i tråden om ”mäns våld mot kvinnor”, i sig en sexistisk idékonstruktion då den implicit och kontextuellt säger att det är värre än ”mäns våld mot män” eller för den delen ”kvinnors våld mot kvinnor”.

  Då kanske det smakar med en hänvisning till att det finns över trettio års gedigen forskning om våld ur könsperspektiv?

  Ja, inte forskning utförd i Sverige förstås. I Sverige är det genus-haram att påstå annat än att alla män alltid utövar våld mot alla kvinnor, alltid, alla, alla.

  Men om vi lämnar Sverige och tittar på verkligheten istället?

  [https://web.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm] Referenslista över forskning om relationsvård, partnervåld, våld mellan könen, et cetera.

  Vad ett betydande antal studier utförda över trettio år och i fler olika etniska/sociala grupper och åldrar visar är att kvinnor är lika eller mer våldsamma än män, att kvinnor oftare än män initierar våld i en relation/med en potentiell partner, och att kvinnors våld mot sin partner är av mer utstuderat slag.

  Men jag vet av erfarenhet att det är rätt hopplöst att få svenskar att ens tänka att det skulle kunna vara så – över femtio års dressyr sitter hårt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Svara
  • Ivar L

    /  12/05/2019

   Hej du berättade aldrig vilket statsskick du föredrog framför demokrati med allmän rösträtt i den tidigare tråden.

   Vad jag förstod antydde du att rösträtt för kvinnor var tveksamt och i synnerhet gällande somliga att somliga ”flickebarn” skulle få rösta. Vet inte om det fanns fler kategorier som du tyckte skulle plockas bort från röstlängderna och framförallt, vilka kriterier du tycker skall använda och hur de skall beslutas.

   Du får gärna berätta lite om du även tycker folkomröstningar, som t.ex. i Schweiz är av extra ondo i sammanhanget. Det blir ju mer inhämtande av opinion från det allmänna om folkomröstnngar används.

   Bifoga gärna exempel på land som har ett bra odemokratiskt statsskick som du gillar.

   Svara
   • Rikard

     /  12/05/2019

    Hej.

    Ivar, säger så här: lär dig läsa. Svara på vad någon skriver, inte på vad du anser den borde ha skrivit så att det passar din inbillning.

    Demokrati innebär inte obegränsad rösträtt. Är du med? Rösträtt är inte nödvändigtvis en rätt bara för att vi använder ordet rätt i konstruktionen – jfr med engelskans ”suffrage” respektive ”political franchise”. Du är garanterat för begränsningar och inskränkningar av rösträtt; du är bara för feg för att kännas vid det. Eller du kanske instämmer med Miljöpartiet om att sexton- eller t o m fjortonåringar skall få rösta? Tänk dig för nu, Ivar. Svarar du ”Ja” anser du att en fjortonårings politiska insikt och åsikt väger lika tungt som din egen. Svarar du ”Nej” är du för begränsad och inskränkt rösträtt baserad på ålder. Så hur är det, är du för rösträtt för fjortonåringar? Hur gör vi i så fall med den som är född fem minuter fel på nyår? Skall de missa möjligheten att rösta en gång för något den själv inte rår för?

    Jag tror att du aldrig har funderat över vad du tycker, och varför du rycker som du gör.

    Schweiz har fungerat väl med sitt system för folkomröstning fram till nutid. Sverige fungerade relativt väl med vårt system för rösträtt fram tills att den demografiska förändringen och vad den leder till blev ett problem (om man nu som jag ser islamisering och massinvandring från MENA/Afrika som ett problem). USA:s politiska system fungerar bra på lokal nivå, relativt väl på delstatsnivå men tämligen dåligt på nationell vilket inte förvånar med tanke på folkmängden. Just folkmängd och diversifierad kultur/social norm utgör ett problem för demokratiska system, då alternativen är samling kring den etniskt/religiösa identiteten eller identiteten som statsmedborgare.

    Jag tycker inte någon skall plockas bort från röstlängden. Du gör misstaget att tro att jag utgår från samma premisser som du, men har andra prioriteringar. Det är fel. Jag anser att ingen har rösträtt, eftersom jag inte anser att det är en rätt utan ett privilegium som skall förtjänas. Detta då sortering efter kunskap är möjlig men vansklig, det inbjuder alldeles för mycket till manipulation med vad som krävs för att räknas som att ha rätt kunskap. Återstår således istället att det handlar om moralisk karaktär, om självdisciplin och om ödmjukhet inför det faktum att all maktutövning vilar på våld – även röstande och att resultatet respekteras.

    Vad jag hade velat ha är någon form av slitsam, krävande samhällstjänst i två år för att man skall erhålla rösträtt (och för att vara valbar). Det kan vara militärtjänst eller något annat man är lämpad för. Om du läser hederligt behöver jag inte gå in på minutiös detaljhysteri; om du läser som en sosse? Tja, det är ditt problem egentligen. Alla som har rätt att vistas i landet skall ha rätt att söka, oavsett kön eller handikapp eller annat. Men det skall vara så pass krävande att det ger rösten värde. Frivilligt från att du fyller myndig, frivilligt att sluta när som helst, och aldrig en andra chans.

    Vad obegränsad rösträtt är Ivar, är obegränsad makt utan ansvar – du och jag röstar på partier som kan göra vad de vill, utan andra spärrar än eventuell opinionspåverkan eller inre palatspolitik. Du har i Sverige inte mer att säga till om än en kines. Oh, du har betydligt större frihet på många sätt, speciellt så länge det är frihet du inte använder till att utmana staten (jämför själv polisens agerande re: hot mot Dan Park vs. hot mot Elisabeth Olsson för ett aktuellt exempel), men din röst är knappt mer värd än vad den vore i Kina.

    Vad jag tycker mig se av dina kommentarer är att du liksom många svenskar till slut börjat märka att något är fel i landet, riktigt fel, men du liksom de flesta andra vill inte ifrågasätta, ja låt mig kalla det ”den svenska ontologin” – den svenska tolknings- och förklaringsmodellen helt enkelt. Vi tänker på vissa saker som absoluta rättigheter (abort t ex), vi tänker på saker som omutliga sanningar (allmän rösträtt är bra) och vi är inkapabla att ifrågasätta grunden för dessa värderingar, som inte är grundade i observation, jämförelse eller fakta utan känsla. Vi är egentligen väldigt lika många muslimer i det att vi kanske inte håller med till 100% om allt som referensramen säger men vi ifrågasätter inte själva den grundläggande premissen, eller dess legitimitet.

    Man kan säga att svenskar är sosseifierade helt enkelt.

    Men vi gör det lätt för oss: jag skulle idag fördra ett amerikanskt system i Sverige, med begränsad rösträtt vilken måste förtjänas via samhällstjänst. Jag tror det vore bättre för alla, och det finns ingen garanti att jag skulle kvalificera själv.

    Så, Ivar, nu har du fått svar. Nu vill jag veta vad som är bra med allmän rösträtt enligt svensk modell.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Svara
    • Senior

      /  12/05/2019

     Precis så.
     Jag kan komma på mig själv ibland där jag helt okritiskt utgått från vissa premisser som vid ett djupare gräv kan förkastas.

     Skotten i Ådalen torde vara ett bra exempel på hur historierevision helt ändrat de faktiska premisserna till något helt annat än de ursprungliga.

     Svara
     • Ivar L

       /  12/06/2019

      På grund av historierevisionism från sossarna och media skall vi inte ha allmän rösträtt?
      Eller vad menar du?

     • Kristian

       /  12/06/2019

      Det sätter fingret på problemet, nämligen att det är ”allmän rösträtt” inom de ramar som sätts av systemet. Systemet är 100 år av sosseri.

      Usch, nu börjar jag låta som Noam Chomsky, dags att göra något annat en stund.

     • Ivar L

       /  12/06/2019

      @Kristian:
      Hur menar du? Sverige har väl inte en väsentligt annorlunda syn på allmän rösträtt än andra europeiska demokratier som trots detta sluppit ”100 år av sosseri”?

    • Ivar L

      /  12/06/2019

     Vad som är bra med allmän rösträtt?
     Att alla andra alternativ är sämre.
     Sveriges demokrati borde kompletteras med beslutande folkomröstningar.

     Med beslutande folkomröstningar och mer demokrati hade vi inte haft asylkaos eller tiggare. Garanterat. Däri ligger det problem med demografin som du nu tror man kan paniklösa med lite diktatur. Precis som miljömupparna vill göra med demokratin för klimatets skull. Men nej, man kan aldrig lösa demokratiska problem med lite diktatur eller begränsad rösträtt. Dessutom är hela din idé om att bevisa sin ansvarsfullhet bedårande barnslig. Hur många gånger har vi inte sett människor som uppenbarligen verkar kapabla, välutbildade och av allt att döma förefaller ansvarsfulla sedan göra hårresande saker med det som de satts att ansvara för. Det finns inget objektivt kriterium för vem som kan förväntas bli den ansvarstagande när det gäller, eller för att använda dina ord som är skrämmande lika despotens: ”om moralisk karaktär, om självdisciplin och om ödmjukhet”. Jojo, den visan har man ju hört några gånger i livet och historien. Kapten Klänningvarning.

     Nej tack.

     Alla idéer om att ”förtjäna rösträtt” o.s.v. är bara ett annat ord för teknokrati eller privilegiestyre. Sådana har kommit i diverse smaker i historien. Din variant är supertöntig. Vad är ens ”krävande samhällstjänst”? Olika människor tycker olika saker är krävande och är dessutom bra/dåliga på olika saker. Det bevisar ingenting. En del människor med ytterst få indianer i kanoten är kapabla till stenhårt kroppsarbete medan Stephen Hawkins inte ens kan lyfta ett gem. Vem skall bestämma allt detta? Och vad tror du i din naivitet hindrar de som skall besluta detta från att se till att otäcka typer som du själv (eller jag) anses otillräckliga för att förtjäna röstkortet? I grund och botten är det ju bara att kräva något vi inte klarar så bra.

     Sveriges demokrati är långt ifrån perfekt men det nuvarande problemen ligger inte i valsystemet eller författningen (bortsett från beslutande folkomröstningar och några smådetaljer) utan i en långvarigt oerhört snedvriden opinionsbilding. Det är inte demokratiska skillnader som förklarar den politiska skillnaderna mellan de nordiska länderna utan det är pressen som är orsaken.

     Men jag tycker det finns flera hoppfulla tecken i tiden, varav denna blogg är ett exempel. Det är ingen slump att SD växer och bästa chansen för dem att faktiskt få reell politisk makt är att inte hålla på att kladda med den allmänna rösträtten. Sedan, när de haft makten ett tag, behöver de garanterat bytas ut de också. Makt korrumperar. Hoppas vid min gud att vi fortfarande har allmän rösträtt då.

     Och då menar jag allmän rösträtt för:
     Myndiga
     Medborgare

     Och där har du de gränser som är tillräckligt generella för att inte riskera kladdande från despoter. Jag kan gärna tänka mig höjd myndighetsålder (20 som för alkohol, barn blir ju generellt vuxna senare i livet idag dessutom) och medborgarskap skall vi naturligtvis inte ens tala om. Minst tio år är en rimlig gräns för yrkesverksamma med aspiration på att bli medborgare. Dessutom borde dubbelt medborgarskap förbjudas. Har man lojaliteten i ett annat land blir man helt enkelt inte svensk medborgare och får inte rösta. Enkelt, rent, demokratiskt riktigt eftersom det är odemokratiskt att ha dubbel rösträtt.

     Sedan är det oerhört gulligt av dig att tala om för mig att jag är sosse, göra karaktärsbedömningar in blanco och förklara för mig att jag aldrig tänkt på demokratifrågor. Tänk att du vet allt detta om mig…
     Du vet, det stämmer ju alltihop!
     Du är verkligen jätteduktig och jättesmart. Bravo Saida!

     Svara
     • Kristian

       /  12/06/2019

      ”Med beslutande folkomröstningar och mer demokrati hade vi inte haft asylkaos eller tiggare.”

      Nja. Det beror på hur de många alternativen hade formulerats. Släng in lite grann om ”noggrann utredning med medlemmar från samtliga partier”, och kanske en extra semestervecka.

     • Senior

       /  12/06/2019

      Ja, med tanke på ”folkomröstningen” om kärnkraft 1979 med endast tre nej-alternativ så är folkomröstningar ingen garant för demokrati.

     • Ivar L

       /  12/06/2019

      @Kristian:
      Alternativen formuleras av det parti (eller om folkinitiativ tillåts, initiativtagarna) som begär omröstningen enligt något regelverk. I tiggarfrågan har väl opinionsundersökningar länge visat på ett ganska stort stöd för förbud och liknande har visats när det gäller många aspekter av massimmigrationen.

      Båda dessa urspårade fall är exempel på bristen i representativ demokrati som naturligtvis inte avhjälps genom att minska folkets demokratiska inflytande utan genom att öka det.

     • Ivar L

       /  12/07/2019

      @Senior:
      Felet med svenska folkomröstningar är att de är rådgivande och svåra att initiera. Schweiz folkomröstade om minareter och det blev nej. Dessa folkomröstningar är beslutande, det blir således inga minareter i Schweiz. Så skall det fungera tycker jag.

      Fast när det gäller kärnkraften är den ännu kvar och min gissning är att den inte kommer att avvecklas. Vi får se.

  • Rikard

    /  12/05/2019

   Hej.

   Vi slänger med den här också för dig att ta ställning till Ivar, eftersom du missade den ovan och den är delvis skriven med dig i åtanke:

   ”Men hej hoppsan sa! Alla dessa elever får ju per automatik rösträtt även om de t o m stavar fel på sitt eget namn, så det är ju bra, eller hur? Det spelar ju ingen roll om man kan null og nixens när man går och röstar. Pöbelvälde kalas sådant, och ses som demokratins de-legitimering och undergång.

   (En parentes: den som förordar allmän rösträtt skall inte uttala sig mot islamisering, massinvandring eller att okunniga och fanatiskt troende röstar som de gör – allt sker ju på demokratisk grund och är en rättighet. Som sagt, rättigheter är inte gratis. Någon får alltid betala priset för fina principer utan verklighetskontakt.)

   För att skära det ud i papp: alla rätt till en plats i livbåten. Båten rymmer trettio personer. I vattnet är det hundra personer. Den som tror på principer kräver då att alla skall med. Och därför är allmän rösträtt en dum idé – den som tror så kommer alltid att skapa katastrof.

   Kinas uigurer har formellt sett rätt att söka asyl i Sverige, bara de tar sig hit. Hade det inte kränkt Kinas prestige hade de hellre skeppat iväg dem till oss. Efter ca tre till fem år har samtliga 10 500 000 vuxna uigurer rösträtt. Vilket tydligen skall anses som bra och en rättighet som inte kan, bör eller får inskränkas.”

   Vad säger du Ivar, tycker du att vi skall ge asyl, medborgarskap och rösträtt åt en förföljd och trakasserad religiös och etnisk minoritet som uigurerna? Om inte – varför inte?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Svara
   • Ivar L

     /  12/06/2019

    Du blandar ihop principen om allmän rösträtt med migrationslagar och lagar kring medborgarskap. Problemet sitter inte i den allmänna rösträtten. Grannländer med allmän rösträtt har inte våra problem. Inte i samma utsträckning på långa vägar.

    Men i viss mån har du rätt, svenska folket har varit på tok för långsamma på att reagera och rösta bort dåliga politiker. I viss mån är troligen Ny Demokratis haveri en av orsakerna vilket berodde på en kombination av alltför många stollar och en massiv motkampanj från media.

    Men vi får stå vårt kast. Som helhet som folk. Sådant händer.
    Det bästa alternativet är att använda de demokratiska instrumenten till att minska skadeverkningen så mycket som går.

    Klart man kan vara för allmän rösträtt och mot islamisering. Din konflikt är fullständigt artificiell. Jag har rätt att vara för och emot precis vad jag vill men jag kan inte räkna med att min åsikt alltid vinner. Som du vet finns det alltid andra med andra åsikter. Därför måste åsikterna jämkas. Genom demokratiska val av olika slag.

    Genom att jag får rösta får jag också säga vad jag tycker om t.ex. islamisering. Utan allmän rösträtt kanske jag inte får det. Finns inga garantier mot någonting alls i en teknokrati eller diktatur, om det är det du tror. Det är klart att om just du och ditt kotteri får makten får ju ni er vilja igenom, men det är ju som med tipset eller blixten, risken är liten att det händer. Chansen är bra mycket större att du inte får något att säga till om. Därför:

    Allmän rösträtt.
    Det minst dåliga.

    Och bara för att vara tydlig med vad som triggade denna diskussion och nu citerar jag dig i förra tråden:
    ”Apropå rösträtt för kvinnor och allmän rösträtt. Bra idé, ja?
    Nej.”

    Jo.
    Även för kvinnor.

    Svara
 58. G

   /  12/05/2019

  ”Jenny, 27, blev uthängd av högerextrem ”skampatrull”

  Sverigevännernas hat mot kvinnors selfies påminner om extrema sharialagar”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/XgO7Jn/jenny-27-blev-uthangd-av-hogerextrem-skampatrull

  Vilka rövhål i den s.k extremhögern kom på detta och tyckte det var en toppenide. Herregud vilka jävla idioter.

  Svara
  • Jag såg ”#skampatrullen” eller någon dylik hashtag trenda på Twitter och undrade vad det var.

   Svara
  • Ivar L

    /  12/05/2019

   Roligt att de hänvisar till sharialagar som något negativt. Kanske finns hopp trots allt?
   Fast sharialagar är väl lite hårdare än någon meningslös hashtag på twitter?

   Svara
 59. G

   /  12/05/2019

  ”Våldtog 11-årig flicka som blev gravid – domen fastställs

  En man i 20-årsåldern i Ronneby får nu straffet på tre års fängelse för våldtäkt mot barn fastställt även i hovrätten. Mannen är dömd för att ha förgripit sig på en då elvaårig flicka, som blev gravid.

  Det var i slutet av september som mannen dömdes för våldtäkt mot barn. Blekinge tingsrätt konstaterade att brotten ägde rum mellan sommaren 2018 fram tills att han greps i början av juli i år.

  Flickan blev gravid och en rättsgenetisk undersökning visade att den nu dömde mannen var fadern. Mannen har erkänt att de haft en relation men hävdade att han inte förstått att flickan var under 15 år och nekade till brott.

  Men Blekinge tingsrätt trodde alltså inte på mannens version och dömde honom för tre fall av våldtäkt mot barn till tre års fängelse samt 235 000 kronor i skadestånd till flickan. Förutom fängelsestraffet ska mannen utvisas i tio år.

  Domen överklagades, men har nu fastställts av hovrätten utan ändringar.”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/dom-for-valdtakt-mot-barn-star-fast

  Svara
  • info

    /  12/05/2019

   ”Förutom fängelsestraffet ska mannen utvisas i tio år”.
   Tio år?
   Varför inte på livstid?
   Varför skulle vi vilja att han kom tillbaka om 10 år?

   Svara
   • Ivar L

     /  12/05/2019

    Lika obegripligt varje gång. Det finns ju ingen anledning att någonsin släppa in denne person i landet. Till vilken nytta?

    Svara
 60. G

   /  12/05/2019

  ”Protestaktioner planeras mot Jomshofs föreläsning på JMG

  I en Facebookgrupp uppmanas folk att protestera utanför lokalen där föreläsningen ska äga rum under torsdagen.
  …..
  Inför föreläsningen – som ska hållas under torsdagseftermiddagen – uppmanar nu gruppen bakom protesterna folk att samlas utanför Annedalsseminariet där föreläsningen ska äga rum.

  ”Vi är studenter, forskare, föreläsare och professorer från universitetet som tror på principen om jämlikhet och solidaritet, och därför tycker vi att det är oacceptabelt att den här föreläsningen äger rum på det universitet vi är en del av”, skriver de i uppropet på Facebook – och uppmanar alla att komma till Annedalsseminariet vid 12.30.

  I sitt upprop skriver de att de inte ser att något gott kan komma ut ur föreläsningen, som de ser som en chans för SD att bygga en ”modern fasad”.

  Under förmiddagen hade knappt 200 personer uppgett att de skulle ansluta sig till protesterna utanför seminariet. Ytterligare närmare 500 hade markerat att de var intresserade av att komma.”
  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/protestaktioner-planeras-mot-jomshofs-f%C3%B6rel%C3%A4sning-p%C3%A5-jmg-1.21180688
  https://web.archive.org/web/20191205105308/https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/protestaktioner-planeras-mot-jomshofs-f%C3%B6rel%C3%A4sning-p%C3%A5-jmg-1.21180688

  Svara
 61. G

   /  12/05/2019

  ”Migrantsmugglarna sa ingenting om jämställdhet”
  https://juliacaesar.blog/2019/12/04/migrantsmugglarna-sa-ingenting-om-jamstalldhet/

  Svara
  • Motkraft

    /  12/05/2019

   Undrar om det är medvetet eller omedvetet rubriksättaren ändrat anslaget till artikeln. Artikeln i sig självt pratar om medveten strategi att sprida lärandet i alla grupper och att lärare är erfarna och välutbildade i Esland.

   Själv trodde jag, utifrån rubriken, att artikeln skulle handla om hur de fuskat sig till en topplacering. Ordet ”knep” enligt Svenska Akademins Ordbok

   II. (i sht vard.) listigt l. illfundigt tillvägagångssätt som går ut på att föra ngn bakom ljuset (o. på detta sätt uppnå ett visst syfte, särsk. ett syfte som går ut på att ngn tillfogas skada l. olägenhet l. att man själv vinner en fördel); ofta allmännare: fyndigt tillvägagångssätt (som utgör en genväg för uppnåendet av ett visst syfte l. det enda l. bästa sättet att bemästra vissa svårigheter), fyndig l. sinnrik utväg l. metod; jfr FINT, sbst., KONSTGREPP, TRICK.

   Många läser bara rubriker så en rubriksättare har en hel del makt för att påverka opinionen.

   Svara
   • Kristian

     /  12/05/2019

    Vi har gått från ”Luther” till ”influencer”.
    Självklart kan inget gott komma ur hårt arbete! Allt är bara tur eller ”knep”!

    Svara
 62. G

   /  12/05/2019

  Svara
  • Kristian

    /  12/05/2019

   Mycket mycket viktigt – och därför blir det total tystnad från regimmedia!

   En gång för alla: Staten kan inte lösa det här!

   Svara
   • Pether

     /  12/06/2019

    Varför skulle staten lösa ett problem de medvetet har skapat?

    Svara
    • Kristian

      /  12/06/2019

     Precis.
     Många av de som tjänar på det är den del av övre medelklassen som nästan bokstavligen ÄR staten. De både får och fördelar alla skattepengar.

     Men folk i allmänhet – om de fortfarande existerar – bör inse att en röst inom eller mot sjuklövern bara är ett plåster.

     Svara
 63. G

   /  12/05/2019

  Svara
 64. G

   /  12/05/2019

  Michael och Niels = C

  Svara
 65. G

   /  12/05/2019

  ”IS-kvinnor är inga bimbos – de är farligare än så

  Det är livsfarligt att underskatta kvinnornas roll i IS. Nya bekännelser sätter ljus på hur kvinnor skötte kalifatets tortyrkammare.”
  https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/is-kvinnor-ar-inga-bimbos-de-ar-farligare-an-sa/

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
   • Ivar L

     /  12/05/2019

    Lamottes huvudsakliga gärning är att intervjua riktiga människor på riktigt ute i deras riktiga miljö. Aschberg håller på med någon slags underhållning som går ut på att jaga folk.

    Ganska stor skillnad.

    Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
  • Tyvärr så fördummar alla saker och ting även när de har en poäng – men de flesta fattar att Lamotte och hans fru har helt skilda verksamheter även om de kör via samma bolag. Lamotte har knappast något med sin frus rehabverksamhet att göra och hans fru har knappast med hans journalistiska verksamhet att göra mer än att det körs via samma bolag. Det är som om jag skulle kontakta den äldre kvinnan som är suppleant i Emanuels bolag och ställa henne till svars för hans verksamhet. Jag tror ändå att Emanuel skulle bli lite upprörd då jag tror det är hans mor och jag gissar på att hon har lite med verksamheten att göra.

   Det är rätt uppenbart att Aschberg och Boisen inte kontaktar Joakims fru för att de inte kan få tag i honom – han har redan tackat nej till intervju på deras villkor trots allt. Om de ville söka upp honom med ett kamerateam så är jag säker på att de har hans adress eller också så kan de lurpassa på honom när han håller ett av sina events. Man måste vara lite efter för att förstå att det inte har ett annat syfte med att kontakta hans fru.

   Och visst, Lamottes uthängning av mobilnumret var inte annat än en billig hämnd. Kan båda vara lite mer intellektuellt ärliga nu?

   Svara
   • G

     /  12/05/2019

    …Det beror på vad som kommer härnäst 😛 Bollen ligger väl i Lamottes kasse.

    Svara
   • Jans

     /  12/06/2019

    I Aschbergs fall kan man gärna kosta på sig en billig hämnd. Barnsligt men oviktigt.

    Det som förvånar mig mest är att Aschberg är för feg att konfrontera Lamotte under en av hans livesändningar. Den gamle Aschberg från 90-talet hade alla gånger valt denna metod eftersom han var sensationslysten. Han har blivit för bekväm helt enkelt, eller så är han rädd att tappa ansiktet. Han kan ju inte redigera bort egna eventuella missar och pinsamheter från Lamottes kamera. Han är helt enkelt mycket mera feg än Lamotte vilket troligen är anledningen till att han attackerar Lamotte. Mindervärdeskomplex.

    Svara
  • MickeP

    /  12/06/2019

   Varför går denne Emanuel så intensivt till Ashbergs försvar i en konflikt mellan Lamotte och Ashberg, som Emanuel rimligen borde kunna förhålla sig mer kallsinnig till?

   Är han Aschbergs juridiska ombud?

   Saknar Aschberg resurser att tala för sin egen sak?

   Eller drivs Emanuel av egna intressen som inte är synliga?

   Detta är frågor som jag ställer mig.

   MickeP

   Svara
 66. G

   /  12/05/2019

  Hahaha! Vad fan håller S på med (betalvägg)….

  S-ordförande bakom fejkad insändare till BT: ”Ångrar det djupt”
  http://www.bt.se/boras/s-ordforande-bakom-fejkad-insandare-till-bt-angrar-det-djupt/

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   ”S-toppen i Borås erkänner falsk insändare till BT

   Under krisen för Socialdemokraterna i Borås som briserade under sommaren och hösten skickade S-ordföranden i kommunen in en falsk insändare till Borås Tidning.

   Per Carlsson erkänner själv att han skickat en en insändare undertecknat med ett kvinnligt namn där han utgav sig för att vara en partimedlem men inte på aktiv nivå.

   – Jag har gjort det vid ett tillfälle. Jag är ledsen för det men har inte haft avsikten att skada någon. Jag ångrar det djupt, säger Per Carlsson.

   I insändaren manade han sina partikamrater att lunga ned sig och inte ge sig på varandra i media. Borås Tidning, som granskat den interna konflikten inom partiet, ser allvarligt på att insändarsidan utnyttjats.”
   https://omni.se/s-toppen-i-boras-erkanner-falsk-insandare-till-bt/a/kJPxqX

   ” Insändaren är undertecknad med ett kvinnligt förnamn och uppmanar de socialdemokrater som vill partiet väl att ”lugna ner sig”. Per Carlsson förklarar att han varit pressad och ville nyansera debatten.

   Insändaren stoppades innan den publicerades. Tidningens chefredaktör Stefan Eklund säger att det är allvarligt när det görs försök att utnyttja dess insändarsidor under falsk flagg.

   – Att det görs av en politiker på en så hög position skadar både honom och hans parti, säger Stefan Eklund till BT.”
   https://tt.omni.se/s-ordforande-skrev-insandare-i-falskt-namn/a/QoWWRQ

   ”För GT förklarar Stefan Eklund att han inte kan gå in exakt på hur man upptäckte att det var S-toppen som skickat in insändaren, men säger:

   – Vi hade den kunskapen och konfronterade honom med det. Sedan erkände han att det var så.

   Det var på måndagskvällen som BT konfronterade Per Carlsson med uppgifterna om den falska insändaren. Först förnekade han dock att han kände till den. BT skriver att Carlsson sedan ändrade sig på tisdagen.

   – Jag har mått extremt dåligt under hösten och varit orolig både för partiet och enskilda individer. Jag har känt mig stressad, sovit dåligt och tror inte att jag tänkte klart i det skedet, säger han dag.

   Han försvarar sig med att han varit under stark press och att han ville nyansera den polariserade debatt som pågått.

   Per Carlsson medger att det inträffade ”inte ser bra ut” och att han är ångerfull.

   GT har utan framgång sökt Per Carlsson.”
   https://www.expressen.se/gt/s-toppen-skickade-in-falsk-insandare-till-lokaltidningen/

   Svara
   • MickeP

     /  12/06/2019

    ”…men har inte haft avsikten att skada någon”.

    Ha, ha.

    Nä, självklart inte. Han är ju sosse och vill därför alla väl. Det måste vi ju alla förstå.

    🙂

    MickeP

    Svara
 67. G

   /  12/05/2019

  Svara
  • G

    /  12/05/2019

   Svara
 68. G

   /  12/05/2019

  ”Familjen utvisas till Afghanistan: ”Kan inte leva där”
  https://www.etc.se/utrikes/familjen-utvisas-till-afghanistan-kan-inte-leva-dar

  Svara
 69. G

   /  12/05/2019

  Svara
 70. G

   /  12/05/2019

  Svara
  • Ivar L

    /  12/05/2019

   Helt sjukt är bara förnamnet. Hur kan detta få fortgå?
   Skulle M & KD gå med på att dra in bidragen vid ett framtida SD-samarbete? Hoppas det.

   Svara
   • Senior

     /  12/05/2019

    Hur det får fortgå?
    Internationalen…..

    Svara
    • Ivar L

      /  12/06/2019

     Ja, sossarna har ett romantiskt förhållande till just palestinierna eftersom de står för något slags historiskt minne tillbaka till 68-rörelsen. Fast inte tusan kommer islamisterna i Palestina stämma upp i någon Nationalen tillsammans med sossar. Helst skall det väl inte sjungas alls och definitivt inte från kvinnor.

     Svara
 71. Kristian

   /  12/05/2019

  Problemen i svensk skola är minst två: demokrati och integrering.

  Demokrati: Alla har samma rätt som läraren att göra sin mening hörd. Lärare har inga särskilda befogenheter att be någon uppföra sig.
  Integrering (som motsats till segregering): Alla skall med. Nej, nu stavade jag fel. Alla skall NED, skall det vara. Ned till samma nivå.

  Svara
 72. info

   /  12/05/2019

  Haha, nu har Bali blivit precis som Greta tidsresenär:

  Svara
 73. MiT

   /  12/05/2019

  Svara
 74. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Hur man försöker att inte visa hur massinvandringen har påverkat skolor och dess resultat. Eller ytterligare en dag i multikulturella Sverige som våra politiker har skapat.

  Svara
 75. info

   /  12/06/2019

  Svara
 76. info

   /  12/06/2019

  Svara
 77. info

   /  12/06/2019

  Svara
  • hllviken

    /  12/06/2019

   Löjligt att tjata om de där pizzorna; de kostade endast några kronor.

   Förhoppningsvis fick polisen en bra dialog med busarna. Inte för att busarna omvändes till att bli hederliga medborgare men om jag vore i de polisernas situation skulle jag känna in vilka slags personligheter busarna var och hur de resonerade. Busarna är unika personligheter som alla andra.

   Svara
   • Ivar L

     /  12/06/2019

    Poängen är väl den uppenbara bristen på resultat av pizzakvällar och dylikt meningslöst ”polisarbete”. Buset går ju bara ut och fortsätter som vanligt efter capricciosan i vilket fall som helst. Jag tror inte de kriminellas personlighet vad det brottsliga anbelangar inhämtas genom att titta på när de äter pizza.

    Svara
   • info

     /  12/06/2019

    hllviken,
    oavsett vad pizzorna kostade så verkar resultatet vara väldigt klent.
    Jag tycker inte det är polisens sak att leka psykolog och bedöma olika personlighetstyper.
    Nej, polisens uppgift är att bura in de som begår brott oavsett hur buset resonerar och hur mysiga de är.

    Svara
    • hllviken

      /  12/06/2019

     Tja, vad är gärningsmannaprofiler och spaningsarbete?

     Underskatta inte enskilda polisers intelligens!

     Svara
     • Ivar L

       /  12/06/2019

      Men du har ju svart på vitt i Samnytts artikel att de misslyckats. Det handlar varken om under- eller överskattning utan om ett konkret resultat som är… misslyckat.

     • MickeP

       /  12/06/2019

      Överskatta den inte heller.

      Det finns bra och dåliga, precis som inom alla andra yrken. Som mitt eget. Vem som är bra eller dålig sitter ju som bekant i betraktarens ögon.

      Men det här med pizza-möten? Tja, för mig låter det lika seriöst som det här med saft och bullar eller korvgrillning. För mkt fokus på mat, som om de gängkriminella håller på att dö av svält i stället för av skjutvapen.

      Och tro mig, det är inte den enskilde polismannen ”på golvet” som har hittat på matkonceptet. Det är ngn högre upp (konsult eller annan) som tyckte att det lät som en käck idé. Precis som med namnet ”Rimfrost”.

      Det har blivit för mkt management inom rättsväsendet. För mkt PR-tänk med fiffiga namn på olika saker och ting som ska lura politiker, media och allmänhet att tro att man har allt under kontroll.

      Det har man inte.

      MickeP

    • Ivar L

      /  12/06/2019

     Pizzakvällarna är bara PR-skräp. Kicka 75% av polisens PR-folk och lägg pengarna på riktigt polisarbete istället. Det ger mer för pengarna.

     Svara
 78. MiT

   /  12/06/2019

  Svara
  • Jans

    /  12/06/2019

   Man kan väl lugnt säga att den vinkeln, d.v.s. hela upprinnelsen till den eventuella riksrättsprocessen är extremt underrapporterad. Vad som än faller ut för Trump tycker jag Bidens och hans sons förehavanden känns mer suspekta i grunden. Även om Trump använde detta till sin fördel på ett oegentligt sätt. Men men… det är ju olika regelverk för rätt och fel i europeisk media när det gäller demokrater och republikaner.

   Svara
   • Pether

     /  12/06/2019

    Fast det finns absolut inget fel i det Trump gjort, vilket är inget. Kongressen är de som bad honom hålla inne stödet, och han har gjort det väldigt klart för alla inblandade att han inte krävde något i gengäld eller liknande utan endast undrade varför Biden inte undersöktes efter alla brott och mutor de bevisligen har gått och fått. Även alla så kallade vittnen säger detta. Det är endast en fascistisk hetsjakt för att försöka få Trump avsatt med alla medel.

    Svara
  • Ivar L

    /  12/06/2019

   Ähum…
   Säger Joe Biden ”You’re too old to vote for me” på slutet?
   Han utesluter alltså gamla människor från att rösta på honom?
   Bra att han är tydlig.

   Nu ser vi aldrig farmaren framifrån men gissningsvis är han i Bidens ålder.
   ”Too old”
   Nice.

   Svara
  • Kristian

    /  12/06/2019

   Tja, allt är väl bättre för team Biden än Creepy Uncle Joe?

   Svara
 79. Ivar L

   /  12/06/2019

  Två personer skjutna på öppen gata i Norrköping:

  ”Polisen: Finns ingen anledning att känna oro”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7361221

  Den kunde ni inte se komma va?
  😀
  Undrar vad som krävs för att man skall tycka det ändå känns lite oroligt?

  Svara
 80. Grodan Boll

   /  12/06/2019

  https://www.expressen.se/kultur/ni-ar-for-gamla-for-att-forsta-linnea-claeson/

  Det är ert fel att Linnéa ljuger och blir en maktperson, era stofiler!

  Och som en vän påpekade:
  Självklart gäller denna ursäkt för alla hatande svin på internet?

  Svara
  • Ivar L

    /  12/06/2019

   Tja hon har ju förvisso en poäng:
   ”Linnéa Claeson borde inte bedömas som faktakälla eller opinionsbildare, hon är en skådespelare, utklädd till krigare.”

   Problemet är bara att denna krönika kommer EFTER att lögnerna avslöjats. Om nu krönikören Anna visste detta redan innan kunde hon ju berättat det för alla ”internetovana” tidigt.

   Sedan hör det ju till saken att såväl Linnea som Cissi ljugit i sammanhang utanför internets ”performativa” arena.

   Svara
   • Olof

     /  12/06/2019

    Jag tyckte faktiskt det var en alldeles väldigt bra artikel. Brilliant till och med.

    ”Problemen kommer när de internetovana ramlar in på scenen. När Europakommissionen bjuder in Linnéa till deras Annual Colloquium on Fundamental Rights, när hon blir Årets Jurist och får FN-förbundets pris för arbete för mänskliga rättigheter. När de utropar gladiatorn till general, när sexarbetaren utklädd till sjuksyrra ombeds sätta en kateter. När samhällets auktoriteter och institutioner inte ser innehållet för alla likes.”

    Helt riktigt. Hon sätter verkligen fingret på spiken där.

    Samma sak gäller ju även t.ex med Greta. De flesta någorlunda insatta människor är ju mycket medvetna om att hon bara är en skådespelare som spelar en roll. Det är helt ok, och hade hon fått spela ut sitt drama i fred så hade det varit helt ofarligt. Problemet uppstår när människor med faktisk makt och inflytande misstar hennes framträdande för något att fästa någon större vikt vid.

    Sen tycker jag hon missar en viktig aspekt av hur det går till – det är inte så att de internetovana ‘ramlar in på scenen’. Många av dem hittar inte ens till scenen. Problemet är att media ofta och okritiskt överför internetskådespel via media till verkligheten utan att göra tydligt för sin publik vad det handlar om. För det är därigenom fenomenet når fram till de internetovana.

    Svara
    • Ivar L

      /  12/06/2019

     Och media är ju Anna själv. Därför faller hennes poäng eftersom den kommer EFTER att lögnerna avslöjats.

     Svara
     • Olof

       /  12/06/2019

      Ja. Får se om hon vågar dra tanken vidare till Greta eller någon annan motsvarande som inte redan har ifrågasättanden i på samma sätt som Claesson in media.

 81. Kristian

   /  12/06/2019

  ”Hemska USA” ser ut som en önskedröm. Sydafrika here we come!

  Svara
  • Senior

    /  12/06/2019

   ”Sverige har aldrig varit tryggare!”

   Svara
   • MickeP

     /  12/06/2019

    Mer pizzor till folk..(vänta)…de kriminella!

    MickeP

    Svara
 82. Kristian

   /  12/06/2019

  ”Ett liv i socialismens paradis”
  https://fridebatt.se/ett-liv-i-socialismens-paradis/

  Svara
 1. PISA – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: