Åkesson och Skavlan

Har inte sett ett enda helt program med Skavlan, brukar inte titta på sådana program på tv alls och igår var inget undantag, jag har inte sett en enda sekund och tänker inte titta heller. Så jag vet alltså inte hur samtalet med Åkesson var.

Men några reflektioner på folks reaktioner kan man ju ha ändå? Jag noterar att väldigt många är upprörda över hur Skavlan betedde sig i programmet, om han betedde sig som han brukar göra mot politiker på besök så förstår jag inte upprördheten alls. Men av någon anledning så gissar jag att Åkesson inte alls bemöttes som andra politiker blivit bemötta? Och där är i så fall själva kärnan, svenskar gillar inte att man behandlar folk olika oavsett vem det är. Men som sagt, det är bara en gissning att han behandlade Åkesson annorlunda mot hur han brukar göra.

Det är intressant att se hur olika man ser på programmet, dumheter24 har en artikel med rubriken ”Nu tokhyllas Skavlan efter intervjun – fick Jimmie Åkesson att ”tappa fasaden””. Oj, det låter ju som något det, han tokhyllas. Måste vara otroligt många människor det handlar om, och vilka var det som tokhyllade?

ernmantokhyllaskavlan

sundströmtokyllarskavlan

guvalliustokhyllarskavlan

pihlbladtokhyllarskavlan

abrahamssontokhyllarskavlan

okändtokhyllarskavlan

centerpartisttokhyllarskavlan

Det var alltså de som tokhyllade Skavlan, en artist som sjunger alldeles fantastiskt bra men inte tänker fullt lika bra, två journalister som bara tyckte att det var en bra intervju, en okänd kille, Maria Abrahamsson som inte tyckte det var den befarade mysintervjun som det framställts som av diverse underligt folk innan programmet ens sändes. Och så har vi Kolbjörn Guvallius, ni vet han bakom Sajtkoll som rusade och störtlipade hos diverse media när folk frågade honom vad fan han höll på med när han godtyckligt ville bestämma vilka webbsidor som var ok och vilka som inte var det genom att sätta stämplar på dem. Allt alltså baserat på rent godtycke… Det var tokhyllningarna det.

Så några tyckte det var en bra intervju, jag har som sagt inte sett den men får en viss aning om hur det gick till när man kollar på Skavlans Talkshow på facebook, just nu är det cirka 800 kommentarer under det inlägget

skavlantalkshow

och jag skojar inte om jag säger att 775 av dem är mycket kritiska till Skavlan. Nu har jag inte läst alla utan bara skummat mycket snabbt men 775 är nog nära verkligheten…

Cirka 775 mot 7 alltså men ändå är det de 7 som är en tokhyllning. Visst är det intressant?

virtanenskavlan

Fan, inte ens Virtanen tyckte ju det var bra

Nu tror jag inte att alla dem som är kritiska till Skavlan igår är övertygade SD:are utan att ganska många föredrar andra partier, det vore osannolikt om alla som var negativa till Skavlan var SD:are. Men vad får andra att ta ställning för Åkesson? Det är där rättvisetänkandet kommer in, man gillar inte när det blir alltför uppenbart att folk behandlas olika av makten och man gillar det ÄNNU mindre när media står för det. För jag gissar att Löfven inte fick samma behandling när han var där? Folk är varken blinda eller dumma, man märker sånt ganska lätt…

**********

Påminner om sista inlägget igår, ”Hur mycket indoktrinering på Public Service?”, jag behöver ju lite hjälp med med material till ett eventuellt inlägg nästa söndag eller måndag.

**********

Det här får du inte läsa om i etablerad media – del 1

Det här får du inte läsa om i etablerad media – del 2

********************

Genusdebatten: ”Lena Olvings svampögon

Susannas crowbar: ”Han skrev en liberal debattartikel och fick en filmroll

Fnordspotting: ”Löfven fullföljer Reinfeldts politik, öppnar svenskarnas hjärtan

Politivism: ”Jag accepterar inte begreppet ”islamofobi”

Mr Galahad: ”Varför män måste sitta mer bredbent.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

43 kommentarer

 1. Pelle2

   /  03/28/2015

  Skavlan var helt klart mycket tuffare mot Åkesson än han har varit mot någon annan politiker.Han såg dessutom till att tömma studion på andra gäster när han gjorde intervjun. Det har han aldrig gjort innan,Det var som om han antingen inte ville att de andra gästerna skulle behöva dela studion med Åkesson eller som om han var rädd att någon av gästerna skulle hålla med Åkesson.
  Åkesson tappade väl inte direkt fattningen när Skavlan pressade honom med uttalanden som några av Sd,s politiker har gjort.Med något undantag så har alla de SD politiker som har gjort rasistiska uttalanden eller har gjort bort sig på annat sätt blivit uteslutna ur partiet.

  Han visade också en valfilm från SD som tv4 inte ville visa där SD ställde invandrarna mot pensionärer.När Åkesson försökte försvara det budskapet så fick han inte göra det eftersom Skavlan tyckte det var rasistiskt.Jag såg ingen som helst rasism i filmen utan den handlade just om att pensionärerna får det sämre om vi tar emot så många invandrare som vi gör.Det enda som var tveksamt var att de exemplifierade invandringen med en kvinna med Burka.De kunde ha visat personer från många andra länder.

  Jag är ingen SD:are men det var verkligen tydligt vad Skavlan tycker om SD.Han var inte hälften så kritisk mot partiledaren för det Norska Fremskrittspartiet som var med i ett annat program.Partiledarna från andra partier har han mest gullat med.

  Svara
 2. Sveriges samlade media misslyckades med Margareta Winberg, Gudrun Schyman och Åsa Romson.

  Svara
 3. Fredrik i Malmö

   /  03/28/2015

  Skavlans behandling av Åkesson blir en röstmagnet för SD. Motståndarna till SD talar hela tiden om att inte få SD att framstå som martyrer och offer, i stället gör de inget annat att trackasera SD.

  Skavlan hade m.a.o världens chans att få ett nyanserat samtal med Åkesson efter den senares långa sjukskrivning. Med tanke på all uppståndelse runt Åkessons medverkan i programmet, så var det nog många som hade bänkat sig framför tv- apparaterna.

  Var gårdagen dagen då SD gick om M och blev landets andra största parti?

  Svara
 4. Med Åkesson eller utan honom i politiken,tror jag de på Pk kanten inom 2 valperioder sätter kaffet i vrångstrupen,va har vi röstat för detta.men då är det försent, ajöss med tillit till varandra och melodin blir var och en sig själv närmast,allas lika värde ut med toalettvattnet!

  Svara
 5. notsure

   /  03/28/2015

  Påminner om att Skavlan är ett varumärke med avsikt att få tittare och därmed tjäna mera pengar. En intervju med Åkesson måste därför vara hård och prata om rasism annars kan Skavlan hamna i kylan och få svårare att få uppdrag i Sverige. Jfr Henrik Schyffert.
  1935 hade dessa hackat på judar för att få mediajobb i Tyskland. Same shit, different day.

  Svara
  • Du menar m.a.o. att SD skulle direkt ha konkurrerat med politiken som främst S drev här då, under första halvan av 1900-talet? Vad som inte lärs ut i skolorna är att Svenska Arbetarpartiet, dvs Socialdemokraterna, inspirerade sitt systerparti nere i Tyskland, Tyska Arbetarpartiet (DAP, senare NSDAP) främst berörande hur olika människor skulle behandlas.

   Med tanke på hur det såg ut inom svensk politik då, så har vi flera partier idag som sitter och kastar sten i glashus …

   Svara
   • notsure

     /  03/28/2015

    Jag pratar inte om innehållet i politiken, jag pratar om lemmeltåg som går mot ett stup.

    Svara
    • Jag åsyftade din näst sista mening: ”1935 hade dessa hackat på judar för att få mediajobb i Tyskland.”. Det var politiken som gällde då i både Tyskland och till viss grad även i Sverige, då berörda tankegångarna hade sitt ursprung här. Något som levt kvar i någon grad inom den svenska statliga verksamheten fram till 1976, då tvångssteriliseringar nästan helt försvann (till största delen av psykiskt/fysiskt handikappade, i enlighet med de rashygieniska krav som funnits här sedan början av 1900-talet.), för att därefter gälla fram till 2013 ”enbart” vid könsbyte.

     Detta och ytterligare annat, är inget någon kan göra något åt idag, utöver att acceptera att det var så det resonerades då, även om vänsterfolk får ont när de får höra om sitt politiska arv … Jag ser inte vänsterrörelsens traditioner i hur de hanterar obekväm historia som acceptabel. Detta genom att de tror att den försvinner genom att censurera bort den ur historieböckerna, när de anser det lämpligt. Det förändrar absolut inget!

     Svara
 6. Jan

   /  03/28/2015

  Det är ju inget nyhet att starka politiska krafter inte vill Jimmie Åkesson väl. Han behandlas inte som de andra. Det finns två politiska block i Sverige: DÖ (eller sjuklövern) och SD. Den enda opposition mot makten som finns försöker maktapparatens soldater, journalisterna, kväva så gott det går. Annars får de kritik av sina kolleger.

  Svara
 7. Zipper

   /  03/28/2015

  Att Skavlan var så mån om att få sätta dit Åkesson hade man kunnat acceptera om det är sån han brukar vara när han bjuder in politiker.
  Nu vet ju vi som sett programmet under många år att han sällan ställer en kritisk fråga. Visst har det hänt till ex Maud Olofssons och Carl Bildts tabbar. Men där har det varit en liten del av intervjun, inte halva intervjun.

  Det blev uppenbart att Skavlan bara var ute efter billiga poäng och rädd för att ses som SD-sympatisör.

  Sånt här gör bara på sikt att SD’s framgångar kommer att öka.
  Jag som ser mig som väldigt långt från socialistisk och konservativ känner ändå en viss empati för hela partiet. Dels för att nuvarande invandring inte är oproblematisk men också för att man ser dom som underdogs när dom ständigt behandlas så här.

  Jag tycker man får en stor respekt för Åkesson vid tanke på den extrema motvind han får stå ut med. Något inga andra politiker är i närheten av.

  Så vad vårt medieklimat och våra andra politiker gör är att man får sympati för ett parti som man inte ens delar många åsikter med. Bra jobbat!

  Svara
  • Zipper

    /  03/28/2015

   Sen har han uppenbarligen något som alla riksdagspartiers partiledare saknar och det är en större öppenhet och ärlighet. Att t ex säga offentligt att han skickat ett sms till en annan i partiet som löd ”give em hell” ang dom andra partierna tycker jag bara var positivt och visar på en mindre tillrättalagd personlighet än någon annan partiledare.

   Visst har han som många andra politiker svårt att svara raka ja eller nej. Men klart bättre än vem som helst.

   Säkert ett medvetet val, men jag tror det lyckas. För alla andra politiker framstår som hycklare i jämförelse.
   Något fler borde ta till.

   Svara
 8. Dreadlock

   /  03/28/2015

  Skavlan försökte smeta på Åkesson lite gammal god GBA på slutet. Det som hade kunnat bli en intressant principdiskussion om invandringen , särskilt när nuvarande regering förvaltar ett kollapsande system, blev lite lagom underhållning för fredagströtta tv soffor istället.

  Svara
 9. Svenne

   /  03/28/2015

  Ingen svensk person har i modern tid blivit så demoniserad som Åkesson, inte ens Palme vill jag påstå. Klart att det sätter sina spår.

  När varje intervju närmast får karaktären av djävulsutdrivning så undrar jag ”varför?” Personligen är jag varken rädd för Åkesson eller hans parti. Missnöjesparti och populister brukar SD kallas för. Nå, åtminstone sju av åtta riksdagspartier har börjat som missnöjespartier. Moderaterna, gamla Högern, är möjligen undantaget. Det mest framgångsrika missnöjespartiet, Socialdemokraterna, växte fram som en reaktion på tidens orättvisor.

  Ordet ”populister” är så misshandlat att det numera bara tycks användas som invektiv, en förolämpning bland många andra. Men ett parti som inte driver populistiska krav tynar snart bort, Som bekant blir riksdagspartierna allt fler…

  Svara
 10. MiT

   /  03/28/2015

  Svara
  • Dreadlock

    /  03/28/2015

   Typisk MP.

   Vägtullar kallas för trängselavgift – Men den ökande skatteinkomsten genom betalstationerna satsas på vägprojekt där bensindrivna bilar ska åka.

   Höj bensinskatten rejält så folk ska välja tunnelbanan,buss och pendeltåg istället nu när det jagas skatteintäkter för att täcka välfärdens behov framöver. Det är kontentan av Dalundes genialiska twitter.
   Staten söker extra skatteinkomster och lägger det på jobbpendlare,boendet, och bränsle. MP i ett nötskal.
   MP i ett annat nötskal : Vill bygga baracker för att hålla upp bilden som humanitär stormakt, höjer skatten än en gång. Extra energiskatter och avgifter man vill plocka från bilister hamnar i statens skattkista – INTE som gröna projekt som MP vill hävda. När ska någon kunnig journalist genomlysa denna paradox ?

   Svara
 11. MiT

   /  03/28/2015

  Svara
 12. MiT

   /  03/28/2015

  Hysteriskt roligt, kolla var killens blick är 😛

  Svara
 13. MiT

   /  03/28/2015

  Svara
 14. MiT

   /  03/28/2015

  Svara
  • När ska dessa människor lära sig? Screenshots, annars har det aldrig hänt.

   Är det partiet som juridisk person som hotar eller hur fungerar sånt där egentligen? Jag har varken eget parti eller är särskilt hotfull liksom.

   Svara
  • Erik

    /  03/28/2015

   Jaha, men det är väl inte så konstigt om en terrororganisation mordhotar någon som bekämpar dem? (Med en blinkning till gårdagens tweet från Arnstad om att SD är en terrororganisation.)

   Jag gillar verkligen inte SD, men Arnstad är någon jag avskyr. Hur i helvete kan han ha det inflytande han har? Vad är det för fel på människor?

   Svara
 15. Svenne

   /  03/28/2015

  Svara
 16. Svenne

   /  03/28/2015

  Svara
 17. Svenne

   /  03/28/2015

  Självklart så föreslår någon ”henitalier”…

  Svara
  • MiT

    /  03/28/2015

   Men vilka bisarra svar hon får! Och de är inte ens satir…

   Svara
   • Svenne

     /  03/28/2015

    Autosatir?
    Vilket nonsens som bara flödar…

    Svara
  • MiT

    /  03/28/2015

   Svara
  • Vad sägs om ”Veronica Palm”? För att då är hon i händelsernas centrum i feministkretsar HELA tiden.

   Svara
  • Erik

    /  03/28/2015

   Mr Jones och Fiffi tycker jag att hon ska skriva. Tvivlar starkt på att hennes debattinlägg/motion/whatever blir särskilt mycket bättre oavsett vilka begrepp hon använder.
   (Och yes, jag vet att mr Jones inte anspelar på hans kuk, men det är bra mycket roligare att tänka på det var gång man hör låten.)

   Svara
  • Kristian

    /  03/28/2015

   Finns det verkligen ingen som använder ordet ”vulva” utanför medicinstudier? Skall det engelska missförståndet om vad ”vagina” är förstöra även i svenskan?

   Jag trodde det var många feminister som ville lyfta fram skillnaden mellan ”inre” och ”yttre”, och att kvinnor inte bara var till för att föda barn. Det kanske var förra generationen – det verkar som om puritanismen och postmodernismen går hand i hand.

   Svara
 18. Svenne

   /  03/28/2015

  Margot, Margot. Kanske landshövding i Norrbotten skulle passa?

  Svara
 19. MiT

   /  03/28/2015

  Så det är därför det finns så många med hipstertrassel i ansiktet 😛
  ”Hotade män anlägger skägg”
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20543398.ab

  Svara
  • Jag låter det växa för att jag helt enkelt inte bryr mig. Däremot så får jag många frågor om det är slutspel.

   Svara
 20. Svenne

   /  03/29/2015

  Svara
 21. Svenne

   /  03/29/2015

  Svara
 22. Svenne

   /  03/29/2015

  Svara
 1. Twitterkonversation med Romson efter Skavlan med Åkesson | Susanna's Crowbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: