RESPEKT

Så var det dags igen då, asylsökare som klagar. Förra gången som jag har nämnt var ju Grytan i Östersund men det har varit ett flertal andra sen dess och nu har turen kommit till Öland

respekt

De vill bli behandlade med respekt säger de. Vad är det då som är så respektlöst?

respekt1

De har flytt från krig säger de. Och så blir de inte behandlade som människor när de kommer hit. För att de tillfälligtvis inte kan laga mat där de bor på en herrgård…

respekt2

Förväntar de sig att ägarna ska vara deras betjänter? Är det vad saken också handlar om? Eller vad menas?

respekt3

Så det var inte maten enligt Fatima utan hon säger att de inte blir behandlade som människor. Vad det betyder framgår dock inte.

Muhamad kräver respekt. Han kräver att du respekterar honom om han respekterar dig. Och visst, det är lättare att respektera någon som respekterar dig. Men man måste inte. Skulle vara intressant att veta vad denna brist på respekt är för något?

Och respekterar de verkligen oss? Är det respekt att fly från krig (som de ju säger att de gjort) och få tak över huvudet på en herrgård, få mat på bordet, få säkerhet och trygghet och få kläder på kroppen och sen gnälla på det man får och kräva mer? På vilket sätt är det att visa respekt?

Respekt är något man förtjänar, inte något som tilldelas automatiskt. Det som hade varit att visa respekt och samtidigt förtjäna respekt hade varit om de sagt

”Oss emellan, maten smakar skit här, hahaha, men eftersom det är vad ni erbjuder och ni gör ert bästa så äter vi gärna det som serveras för vad är maten jämfört med kriget vi flytt ifrån?”

Det hade varit att visa respekt och bonusen hade varit att man också fått respekt! Eller

”Ni har tagit emot oss här och gett oss tak över huvudet, trygghet, säkerhet, mat på bordet, kläder på kroppen och så vidare. Visst, det är lite torftigt just nu och maten passar inte oss riktigt men vad som helst är bättre än kriget!”

Det hade också varit att visa respekt och samtidigt hade de fått respekt. För det är lite torftigt med bara det absolut mest nödvändiga men meningen är ju att det bara ska vara under en övergångsperiod.

Kanske bara är jag men något i mig gnager om att de här som gnäller inte har flytt från krig någonstans. Hade man gjort det hade man inte gnällt på maten…

Man kan ju dra upp det som är så populärt och som Arnstad tjatade hål i huvudet på sig själv om, Danmark 1943. Hur många av de som flydde från Danmark till Sverige klagade på maten och brist på respekt? Hur många av krigsbarnen som kom från Finland med en lapp om halsen klagade på maten? Chilenarna som flydde Pinochet, klagade de på maten? Juggarna som kom under Balkankriget, var det mycket klagande från dem? Och så vidare.

Jag tycker mig ana en viss skillnad i attityd… Vad skillnaden kommer från kan man bara spekulera i men förväntningar är nog starkt bidragande.

På det hela taget kan man påstå att unga syriska män lockas till Sverige genom de äldsta tricken i boken – pengar och tjejer. Det publiceras bilder på blonda skönheter och man skriver att upprörda svenska kvinnor demonstrerar eftersom de kräver män.

Allt det här målas upp för unga män i ett krigsdrabbat land som sedan satsar över 100 000 kronor för att smugglas till ett uppdiktat Utopia. Så hamnar de i ett nedlagt skjutfält i Grytan.

Har man förväntningar om att man ska få lyxboende, betjänter, lyxmat och blondiner som suktar efter dem och så vidare så visst, då blir man besviken. De förväntar sig blonda skönheter som suktar efter dem och får Fi liksom…

respekt4

Att göra som Danmark, informera i länderna där det är aktuellt, om vad som gäller är ju cyniskt och säkert också rasistiskt enligt Sverige och dess regering. Tydligen bättre att de får tro att det är så här istället. Om inget motsäger bilden som de får så är det ju den som gäller. Och bilden som verkar gälla är gratis lyx och suktande blondiner.

Och efter de fått den ensidiga bilden så sitter de sen på en herrgård på Öland och gnäller över att de inte får någon respekt…

MVH

MiT

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. MiT

   /  10/06/2015

  Kära nån…

  Svara
  • Hypocrita

    /  10/06/2015

   Den svenska motsvarigheten till den kinesiske studenten som ställde sig i vägen för en stridsvagn på Himmelska Fridens Torg?

   Cyklisten blev väl kränkt av det patriarkala normativa färdmedlet lastbilen som inkräktade på cyklistens territorium……

   Svara
  • Synd att man inte fick veta hur historien slutade.

   Svara
   • Läste kommentarer under originalposten. En student som hade brått till tenta hade lyft undan både cyklist och cykel.

    Svara
 2. robert

   /  10/06/2015

  http://www.guntorpsherrgard.se/

  Här! Gå in själva och se vilket helvete dom har!

  http://www.guntorpsherrgard.se/Mat+-amp-+Dryck/se/13/

  Se den hemska matupplevelsen dom utsätts för!

  http://www.guntorpsherrgard.se/Hotell/Sekelskiftsrum/se/51/

  Här är dom svenska sekelskiftesrummen som dom nätt och jämt överlever i!
  Här krävs det regeringsplan direkt till Sheraton Hotell Stockholms City efter detta trauma!
  Ironiallergiker varnas för detta inlägg.

  Svara
 3. MiT

   /  10/06/2015

  ”Regeringens lösning på psykisk ohälsa och fallande skolresultat: Mer genuspedagogik”
  http://nyheteridag.se/regeringens-losning-pa-psykisk-ohalsa-och-fallande-skolresultat-mer-genuspedagogik/

  Svara
  • En person av genomsnittlig intelligens hade från början inte försökt att släcka eld med fotogen. En trögtänkt person hade efter tio försök insett av fotogen inte var något bra för att släcka eld. Vår feministiska regering har redan beställt ytterligare 1.000 liter – för nu ska elden släckas.

   Svara
   • V

     /  10/07/2015

    Jag kan verkligen inte fatta hur de kan vara så urbota korkade… Det KAN inte vara så. Det är nästan så man kan tro att någon avsiktligt vill förstöra och destabilisera. Man kan bara inte vara så dum. Omöjligt. Det finns tonvis med källgranskad forskning som säger tvärtemot vad vår regering säger…

    Svara
  • Skolan ska till bottenplaceringen. Det fanns väl några länder än under oss i mätningar?
   PS Klicka MiT länken ovan men få inte magsjuka av det eller ångest om du har barn i skolan.

   Svara
 4. maria

   /  10/06/2015

  det måste vara något fel på mig, jag är uppfostrad att inte gnälla när jag är gäst. Även till att inte ta det för givet att andra har en skyldighet att GE mig saker. Jag skulle aldrig få för mig att åka till ett land och kräva saker och yra om respekt när sakerna jag fått helt gratis utan krav på motprestation inte lever upp till mina förväntningar. Bara FUCK YOU! Vi är inte skyldiga er någonting! och det är ni som saknar respekt.

  Svara
 5. Svenne

   /  10/06/2015

  ”Karriärterminerande drag” brukar det heta…

  Svara
  • Karl

    /  10/06/2015

   Jo exakt.

   Sanningen slank fram i ett obevakat ögonblick.

   Eller, ja , det var ju faktiskt bevakat.

   Svara
  • Karl

    /  10/06/2015

   De klagar och ställer krav från dag ett.
   De kräver sin omtalade ”respekt” från dag ett.
   De söker konflikt från dag ett.

   Undrar hur det ser ut dag 430?

   Eller dag 3650?

   Listan lär ju inte bli kortare direkt.

   Svara
 6. Rikard

   /  10/06/2015

  Hej.

  Mig veterligen har begreppet ‘respekt’ en helt annan betydelse i arabiska/arabiskt influerade kulturer. I svenskan betyder det i första hand ömsesidig aktning för visad förmåga, både i färdighet men också i gärning. (Har inte kollat med SAOB så jag kanske svamlar). I arabisk kontext ligger betydelsen närmare underdånighet för den som har makt över en; alltså en form av lydnad.

  I svensk kontext kan respekt bara krävas av den som visar sig värdig att förtjäna denna beroende på situation och relation. I arabisk dito handlar det mer om status och makt, vilket gör krav på respekt till en maktkamp. Om du då som svensk möter den andre som om denne är som du, kommer du att uppfattas som svag och osäker, och inte värd att respektera öht.

  För oss som arbetar inom skolan och ofta har kontakt med pojkar och flickor från MENA-stater är det en gammal tråkig sanning att de endast respekterar den som har världslig makt att bestraffa dem. Detta därför att de fortfarande uppfostras enligt principer om ‘gud, ledare, föräldrar & familj’ samt att svenskar är ‘kuffar/kafir’ och saknar värde eftersom de inte kräver respekt.

  Eftersom du som lärare har åtgärderna tillsägelse, besked till vårdnadshavare, samt inget alls, och inte får ta tag i eleven, kan du inte erhålla respekt som ‘svenne’. Många skolor ‘löser’ detta genom att ta in män med samma bakgrund som de besvärliga pojkarna (flickornas beteende är man dubbelt blind för) och placera dessa i en separat lokal. Vad som där sägs vet endast den som kan arabiska, farsi mfl språk.

  Man bör förstå att andra kulturer och folk också ser sig som bäst och rätt. Tyvärr tror våra goda ledare att alla egentligen är svenskar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Svara
 7. Karl

   /  10/06/2015

  Den som flyr krig önskar en enda sak – Säkerhet.

  Den som begär något annat är definitivt inte en äkta flykting – bluffen är därmed synad.

  Svara
 1. Bisarra oktober | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: