Det här är vad ni får

Det slår aldrig fel, så fort en viss typ av människor får utrymme så kommer hudfärgen fram som argument. Som ”representation”. Som om en ljushyad representerar mig. Som om en mörkhyad representerar alla mörkhyade. Som om en man representerar en man och en kvinna representerar en kvinna. Hur fan kan det gå så snett i huvudet på en del att de tror det? Om Idi Amin fanns i Sverige idag och syntes mycket på tv eller i tidningar, skulle han då representera alla mörkhyade? Skulle de vara nöjda då? Om Hitler skulle finnas i Sverige idag och på motsvarande sätt syntes, skulle han då representera alla ljushyade? Om Saddam Hussein levde här idag, skulle han då representera alla från Mellanöstern? Och så vidare, byt ut valfri…

Naturligtvis skulle de inte det, det fattar ju alla att det är helt horribelt att tänka så! Men inte för hudfärgsmänniskorna, det ovan är den representation de vill ha, grupp/hudfärg är det viktigaste. Sen kanske annat kommer. Kanske alltså… Samma sak för Näsviseförmedlingen, hudfärg och kön är det absolut viktigaste, allt annat är underordnat enligt dem. Hela deras senaste projekt med en ”rättviseräknare” går ut på just det. Enligt deras sätt att se på det så skulle Amin representera alla mörkhyade om han fanns och syntes i media i Sverige idag. Det är ju så de tänker om drar ut på det bara lite…

I Expressen häromdagen fanns en helgalen debattartikel skriven av just hudfärgsmänniskor från något som kallas ”Kultwatch”. De klagade på Filip och Fredrik, på att de bara hade vita i sitt program, att det på något skruvat sätt var deras skyldighet att ha med några andra. Några som de från Kultwatch bestämmer då givetvis…

kultwatch

De ska skämmas minsann.

I det första avsnittet som sändes i går var gästen Göran Lambertz: en vit man.

Vite mannen Glenn Hysén var också med, som kriminalreporter, och programmets nye profilerade kulturreporter, Torsten Flinck, är även han en vit man.

Ja Lambertz var säkert med bara för han är vit och inget annat alls. Han är ju inte alls aktuell på något sätt just nu… Hysén passar väl in var som helst egentligen? Man vet vad man får när Hysén är med. Flinck vet jag inte ens vem det är. På vilket sätt representerar de mig? Filip och Fredrik tittar jag inte på eftersom jag inte tycker de är roliga, Hysén är väl småkul (gillar den typen av lättsamma människor…) och Flinck vet jag inte ens vem det är. Men ändå så representerar de mig?

Att påpeka dessa personers “ras” och kön är högst relevant, om man ser till den kritik Filip och Fredrik tidigare fått.

Och ändå tycks inget förändras. Vita män verkar fortfarande vara deras favoritgäster. Och det är inte något som är unikt för duon.

Så det ska vara högst relevant…

Problem med representation av övriga än vita män syns i samtliga svenska medier.

Hur och när vi syns i medier skapar berättelser, eller narrativ, som formar hur vi tänker kring kön, sexualitet och andra mer eller mindre verkliga eller konstruerade kategorier såsom funktionalitet eller ras, men också plats.

De är verkligen galna. Men jag vet i alla fall två som aldrig kommer att medverka speciellt mycket och det är de två författarna till debattartikeln för vem fan vill ha några gnällspikar som skriker om hudfärg så fort de öppnar munnen som gäster?

Filip och Fredriks stora utrymme och popularitet ger dem en speciell makt, vilket gör att det är extra viktigt att prata om just dem som ett exempel på en del större problem vi känt till länge men inte gjort mycket åt.

Våra exempel rör frågor om sexism och rasism, men detta handlar inte om att kalla Filip och Fredrik för rasister eller sexister, utan om det större perspektivet.

De har en ”speciell makt” som de måste använda på ett sätt som gör Kultwatch glada… Och läs den sista meningen för i meningarna direkt efter så kan man läsa det här

Det handlar om att göra något åt hur sexism, rasism, funkofobi, transfobi, homofobi, och andra former av förtryck yttrar sig i fråga om vem som får plats eller inte i rutan eller tidningen, och hur.

Det är ingen slump att Filip och Fredrik, i egenskap av vita män, har favoriserat andra vita män, och osynliggjort de som inte tillhör den kategorin.

Så jo, det är EXAKT vad man anklagar dem för… De ”upprätthåller” ju aktivt exakt det med sin ”speciella makt” enligt Kultwatch. Och de har i egenskap av vita män favoriserat vita män…

Den andra idiotin på samma tema kan man läsa om på Sveriges Radio och handlar om händer. Det var en som sökte på ”hand” på google och fick panik när hon bara såg vita händer. Nä, jag skojar inte.

vitahänder

– Jag letade efter en svart hand och jag blev chockad över att det inte fanns en enda med i sökresultatet, säger hon.

Hon blev chockad.

vitahänder1

Så säger Lena Sawyer, samhällsvetenskapsforskare. Genusvetenskapsforskningsprofessor i alla fall. Eller?

vitahänder2

Och så säger beskrivningen av henne på Göteborgs universitet. Det var alltså inte vilken samhällsvetenskapsforskare som helst utan en som är duktigt marinerad i genus och intersektionalitet. Det är ingen tillfällighet att SR vände sig till henne för de ville ha just de svar som de fick och vände sig då till en som garanterat levererar dem… Hon sa vad SR ville höra. Det är som om man är rädd för att tala om vad de egentligen sysslar med? Skriv att hon är genus- och intersektionalitetsmarinerad så folk vet vad det är för typ av människa och varför hon säger som hon gör! För SR hade ju knappast frågat henne om de trodde att hon trött skulle säga ”Fan vad less jag är på att höra dessa ledsamma identitetsmänniskor rapa sin skit varje dag och bara leta I-landsproblem att hojta om”. Det är mycket oärligt av SR att inte närmare tala om vad hon egentligen sysslar med!

sivfahlgren

Och Siv Fahlgren som hon gjort lite med är ÄNNU en genusprofessor på Mittuniversitetet, det går ungefär 13 genusprofessorer på varje dussin numera. Eller hon kanske är genusvetenskapsforskningsprofessor? Vad ska man göra med alla inom genusområdet när man kommer på att extremistisk ideologiproduktion inte passar så bra på högskolor/universitet? Sparka dem bara? För den tiden kommer väl får man hoppas…

Men det är det här man får när man låter sektmänniskor få det minsta lilla att säga till om. Och det kommer att öka ännu mer…

MVH

MiT

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Men eftersom vi lever i ett land och en världsdel där vita dominerar, borde vi väl få ha vita händer när vi söker på Google? I Afrika får de väl se till att de får upp svarta händer. Dessutom är det den vite mannen som uppfunnit datorer och Internet – eller?

  Istället för att gnälla borde de själva utveckla det som de suktar efter. De gnäller på vita män att de ska ändra sig. De får väl själva förändra världen genom att agera i stället för att sitta och gnälla på dem som har sett till att vi har det här välståndet och alla dessa uppfinningar. Rätta mig om jag har fel!

  Svara
 2. Blond Jävel

   /  05/21/2015

  Det första som slår mig är hur dåligt pålästa de är. Flink borde rimligtvis räknas som ”rasifierad” då hans pappa är marockan. Det andra som slår mig är vilket komplett dravel de torgför.

  Svara
  • Anonymiserad

    /  05/23/2015

   De är ju inte bara dåligt pålästa.
   De blev så fruktansvärt arga när de såg att det bara skulle vara ”Vita cismän” med i programmet så att dom korkade jävlarna-på ren Svenska inte ens kunde fokusera.

   ”Vite mannen Glenn Hysén var också med, som kriminalreporter, och programmets nye profilerade kulturreporter, Torsten Flinck, är även han en vit man.”

   Alltså.I den meningen står det att Glenn Hysén är med som kriminalreporter.Jag trodde annars han var sportmänniska och inte alls hade med kriminologi att göra.
   Antingen var de så arga att de inte kunde titta på innehållet i programmet eller är de svagsinta.Välj själv
   För övrigt så hatar jag Filip och Fredrik med ungefär samma intensitet som Erik och Mackan.. dvs jag kan jävligt enkelt byta kanal när de kommer i rutan det krävs inte mycket mer energi än så.

   Svara
 3. Torsten Flinck är en ”skådespelare” med rätt mycket alkohol och droger i bagaget …

  Svara
  • MiT

    /  05/21/2015

   Jaha, då var det rätt person jag googlade fram då när jag sökte på Torsten Flinck. Fick fram en typ som såg ut att ha satsat halva livet på att komma in på rehab, lyckats med satsningen och sen bott där andra halvan. Tänkte att nä, det kan det väl knappast vara. Men så var det visst ändå… :-P.

   Svara
 4. Filip och Fredrik som har åkt landet runt (i flera säsonger) för att porträttera det härliga i udda människor och för att följa med första bästa främling hem ”trivs alltså bäst i homosociala sammanhang”. Jag gillar inte allt de gör men de har definitivt en känsla för att plocka fram underhållning i vad som helst. Hoppas de fortsätter så istället för att addera ännu mer gnäll-program om att det gnälls för lite. Artikelförfattarna kan ge sig själva en överdos av den varan på p3 om de önskar.

  Svara
 5. mats

   /  05/21/2015

  Representationen är bara en ursäkt för att få fram fler människor med samma vänsterfeministiska åsikter.
  Någon som tror att rättviseförmedlingen skulle ta fram en ung svart kvinna med Thatcher som förebild.
  Public service hopppar på eftersom jämställt är ju bra.
  Att vi istället får en enfald i samma floskler och åsikter spelar absolut ingen roll utan snarare önskvärt då dagens journalister hellre uppfostrar än granskar.

  Svara
 6. Pelle2

   /  05/21/2015

  Vårt samhälle har verkligen kört i diket när radikalfeminism,identitetspolitik,könsrasism och kulturmarxism har upphöjts till norm och regeringspolitik.Undrar om vi hinner stoppa galenskapen i tid eller om samhället hinner haverera totalt innan dess…

  Svara
 7. Filip & Fredrik ja… Som slog igenom med ”Ursäkta röran (vi bygger om)” där de utsatte- just det- VITA MEDELÅLDERS MÄN- för sexuella kränkningar genom att tafsa dem mellan benen.
  Hade Filip och Fredrik överhuvudtaget fått fortsätta arbeta som programledare om de gjort samma sak mot kvinnor? Det tror inte jag. Djävla äckel, jag hatar dem.

  Svara
 8. Hmm

   /  05/21/2015

  Om hon bara fick fram vita händer så säger det mer om hennes sök-historik än något om google. Själv när jag googlade så var det ca 1/5 färgade händer. Redan på tredje bilden så var det en färgad hand.

  Jag kollar uppenbarligen på andar saker än hon gör på nätet. 😉

  Svara
  • Grodan Boll

    /  05/21/2015

   Och jag fick en naken ghetto mama med händer på skinkorna.
   Lustigt hur det slumpar sig…

   Svara
 9. Absurdistanier

   /  05/23/2015

  Det är skribenter som Alex Rodallec och Fatima Osman på Kultwatch som borde skämmas. Att dessa otacksamma människor överhuvudtaget har mage att uttrycka sig om en såna skitsaker tyder mycket på psykisk ohälsa.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: