Satir eller verklighet?

Hur vet man vad som är satir eller verklighet? Den frågan blir ju aktuell med väldigt jämna mellanrum. Den här gången är det Tankesmedjan i P3 som gör ett försök med satir (tror jag i alla fall…)

tankesmedjan satir

Hur vet man? Sveriges radio är radikalfeministiskt, det vill säga väldigt långt åt vänster. Och P3 är ännu mer radikalfeministiska än vad SR är. Tankesmedjan är mest radikalfeministiska av de tre. De är alltså värst av de värsta. Och så försöker de sig på satir om något som i allra högsta grad är troligt i de kretsarna. Det enda som inte är troligt är att de ska tycka att det är goda nyheter.

Kommer ni ihåg Feministisk Logistik? Den är ju skruvad som tusan, i alla fall för hyfsat normala människor. Men det skruvade är normalt i vissa kretsar, det kommer så mycket som borde vara skruvad satir men som inte är det från en del områden och personer så en del undrade om Feministisk Logistik var sant.

**********

Något som borde vara satir är artikeln i Journalisten om att just journalister och mediefolk lämnar twitter på grund av det usla debattklimatet. Ja inte alla då utan några har gjort det. Bland annat Ehsan Fadakar.

fadakar

Självinsikten är NOLL hos dem. Totalt NOLL alltså. Det är ju de som själva har skapat det usla debattklimatet. Om man konstant kallar folk som inte håller med till punkt och pricka för ”troll”. ”rasister”, ”fascister” och så vidare så skapar man ett uselt debattklimat. Försöker man ha en överlägsen och dryg attityd mot folk som undrar något så blir man sur, inget konstigt alls. Även Fadakars kollega, Martin Aagård, har ju lämnat twitter efter att ha kallat folk rasister en gång för mycket. Just det, även Virtanen finns ju med i gänget som håller på så. Plus en sjuhelvetes massa andra!

Ett visst mått av ödmjukhet och självinsikt från branschen hade inte suttit fel. Bara pyttelite? Är det för mycket begärt?

De ohederliga debatteknikerna och aggressiviteten har fått flera journalister att till slut ge upp sociala medier. En av dem är Ehsan Fadakar, ansvarig för strategi kring sociala medier och omvärldsbevakning inom Schibsted Publishing, affärsområdet där Svenska Dagbladet och Aftonbladet ingår.

Exakt det som nämns där är de själva upphov till, ohederliga debattekniker är det nästan bara mediefolk som håller på med. Inte alla men en hel del gör det. En del ignorerar helt enkelt bara sådana som inte är kollegor, tror till exempel aldrig att jag sett Wolodarski svara någon på twitter som inte är kollega eller annan makthavare på något sätt i någon form. Eller jo, jag har nog sett honom svara om det handlar om extremt oviktiga saker eller beröm…

**********

Klippet som länkades till i inlägget i går om den vanliga stockholmaren Diina Rosenberg som SVT Stockholm hade frågat om skattehöjningarna ”råkade” visst försvinna från SVT igår. Poff, så var det borta bara.

De låtsades fråga några helt vanliga stockholmare vad de tycker om skattehöjningarna i Stockholm och då ”råkade” Diina Rosenberg passera på gatan antar jag. Kallar man henne för Diina så märker nog ingen att det var Tiina Rosenberg kanske man tänkte på SVT Stockholm.

Diina Rosenberg1

Femdomen går på stadens gator som helt vanlig kvinna ibland.

MVH

MiT

Lämna en kommentar

42 kommentarer

 1. Karl

   /  10/02/2015

  Angående debattklimatet.

  När journalistkåren plötsligt får människor att debattera EMOT så drar de sig ur i protest!

  Jo jo, det var säkert mycket skojigare då de kunde skriva vad som helst oemotsagda.

  Svara
 2. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
  • Jan

    /  10/02/2015

   Kattis Ahlström borde ändra sin titel till ”De rikas rätt i samhället” eller ”jag tjänar mer än en miljon om året på välgörenhet och skäms inte ett dugg för det”. Eller kanske ”inte nog med att jag ägnar mig åt goda saker – jag är miljonär också!”

   Svara
  • Rikard

    /  10/02/2015

   Hej.
   Marika Markovits, är hon släkt med Mille Markovits eller är det två helt orelaterade personer? Känns relevant i dessa tider av GBA.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Svara
 3. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
  • Alex Nyström

    /  10/02/2015

   Det där är ju intressant. Många som inte tycker att Niklas Svensson ska dra alla rektorer över samma kam. Ändå tror jag få av dem skulle ha några problem med att applicera kulsprutetantens beteende på alla sverigedemokrater. Att de inte själva förstår dubbelheten.

   Svara
 4. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
  • Jan

    /  10/02/2015

   Om det vore så enkelt att det räckte med att be om ursäkt! Du kan ta bort ditt inlägg hur många gånger som helst, Gert-Olof, det minskar inte din skuld. Skadan är redan skedd.

   Svara
   • Det är trots allt bättre att han ber om ursäkt än att han inte gör det. Det krävs naturligtvis att han sedan avhåller sig från liknande dumheter i framtiden, annars var ju ursäkten inte ärligt menad.

    Svara
 5. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
  • Svenne

    /  10/02/2015

   En kommentar till artikeln:
   ”Allt för många i Sverige har kortslutit den vänstra hjärnhalvan (logos).
   ”Ett lands rikedom finns inte i kungens skattkista, utan i den samlade kunskapen hos landets befolkning.”
   Idag omvandlas kunskapssamhället Sverige till ett paradis för lågutbildade från tredje världen..”

   Svara
 6. Ja hur vet man vad som är satir på internet? När man tillochmed av och till ser att folk tror att Jämställdhetsfeministern är en riktig feminist, då är det illa! 😉 Personligen blev jag nyss knäppt på näsan bland Jämställdhetsfeministerns kommentarer för att jag skrivit något om strukturer där och kallat någon för nazist, fascist, breivikare etc… Hehe 😛

  Vad gäller twitter, det ÄR ju uselt debattklimat där och som jag skrivit många gånger förr, jag håller koll på det dåliga twitterklimatet via Toklandet för att därigenom komma ihåg att aldrig skaffa något twitterkonto. Jag är ganska övertygad om att tillochmed Josefin Utas får massor av skit kastat mot sig via twitter.

  Svara
  • Jämställdhetsfeministern inte på riktigt! Typiskt Breivikargument när argumenten tryter, ”det är inte på riktigt”. *fnys*

   Svara
 7. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
  • Kristian

    /  10/02/2015

   Jag kom inte fram på msn.com, är detta samma klipp?

   Svara
  • michael

    /  10/02/2015

   Ja vad ska man göra när man från de s.k goda hyllat och applåderat SD.s budskap i hjärtat av medias hårdlansering av flyktingar(flyktinggalan)vars bakomliggande syfte är att angripa SD och dess anhängare,man måste känna sig lurade.
   Det bästa vore nog att upprätta en krisenhet där tyckare,politiker,journalister,artister den s.k samhällseliten får prata ut och gråta en skvätt och grotta ner sig i den känslomässiga våldtäkt man utsatts för,och även dessa som förnekar att det som hänt har hänt(Pascalidou)behöver hjälp att prata ut för att kunna gå vidare.

   Svara
  • Roslings viktigaste grundfakta var: En flykting i krigets grannländer kostar 25 kr/dag för ett drägligt liv. En flykting i Sverige kostar 500 kr/dag för ett drägligt liv. Sen gick han vidare med: ‘Vi måste hjälpa alla, överallt’.

   Men slutklämmen satt som en smäck:
   ‘Men vi kan inte lösa det här genom att Syrien flyttar hit och de med svarta flaggan bor kvar. Det går inte. Där måste bli fred, kriget måste vinnas och vi måste se till att UNHCR får pengarna.’

   Svara
   • Jan

     /  10/03/2015

    Fråga Alexandra hur många syrier som Grekland tar emot och livstidsförsörjer (en väldigt stor del av de flyktingar som kommer hit kommer att livstidsförsörjas. 40 miljoner som galan samlade in räcker tydligen till att livstidsförsörja 4 somalier enligt norska beräkningar). Sveriges roll i världen kan väl för satan inte vara att vara socialbyrå åt alla misslyckade länder i Mellanöstern, Östeuropa och Nordafrika. Någon gång måste galenskapen ta slut!

    Svara
 8. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
 9. Kristian

   /  10/02/2015

  Även akademiker vet att debatten bäst styrs uppifrån (ur Journalisten-artikeln)
  ”Twitter görs viktigt av medierna. Annars skulle det i långa stycken kunna vara en ankdamm som ingen behöver bry sig om, säger Katarina Barrling, statsvetare och forskare vid Uppsala universitet.”

  Svara
 10. robert

   /  10/02/2015

  Svara
 11. robert

   /  10/02/2015

  Du samlar på sådana här tweets va?

  Svara
 12. robert

   /  10/02/2015

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2848551-ledare-politikerna-maste-ta-tag-i-taltlagren

  ” Just nu verkar det som att det är FF i Sverige. <–Bra beskrivning

  Svara
 13. Alex Nyström

   /  10/02/2015

  Så Ehsan är sur för att Ivar Arpi och Per Gudmundson debatterar lugnare och sakligare än han någonsin kommer att göra. De tar många väljares oro på allvar och försöker problematisera på riktigt. Då har man inte mycket att komma med om han tillbringar dagarna med att leta klickmonster och kalla alla vars åsikter man inte håller med om för SD-troll. Det räcker numer f.ö. att rösta SD för att per automatik kvala in som troll. Bara så ni vet.

  Svara
 14. Kristian

   /  10/02/2015

  Ann-Charlotte Marteus: Unga feminister odlar en unken kvinnoroll
  http://unvis.it/www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/unga-feminister-odlar-en-unken-kvinnoroll/
  ”Men hur kan detta vara ett jämställdhetsproblem? Det handlar ju om frivilligt arbete. Ädelt arbete, förvisso, som att läsa läxor med unga från resurssvaga hem eller besöka ensamma gamla människor. Men det är icke desto mindre fritidsaktiviteter.
  […]
  Efter att feminister under ett halvt århundrade har kämpat för att döpa om hemmafrustök till oavlönat hemarbete, och inpräntat att detta arbete måste delas jämställt så att inte kvinnor slits ut – då dyker en ny generation kvinnor upp och tar sats för att slita ut sig med oavlönat frivilligarbete.”

  Svara
  • Lövet

    /  10/02/2015

   …och så slentrianslängde hon dit en nedsättande anmärkning avseende en mansnorm som föreskriver att ”en riktig man tar sig ett järn före kl 12…”. Hon kunde annars ha talat om en mansnorm som innebar att mannen slet ut sig och blev döv i smedjan, fick silikos i stenbrottet, dog av co2-förgiftning i gruvan eller lemlästades på slagfältet, men det hade ju implicerat en manlig uppoffring gud förbjude.

   …nä, hon är fortfarande samma manshaterska!

   Svara
 15. MiT

   /  10/02/2015

  Var ju en månad sedan jag tänkte börja bli lite mer konsekvent när det gäller att använda Unvis.it eller t ex Archive.is för att inte generera onödiga klick till de stora drakarna. Här är resultatet efter en månad

  Inte något jätteimponerande kanske men många bäckar små.

  Svara
 16. Intressant sammanträffande att Fadakars avhopp från Twitter sker nån dag efter att Aftonbladet blivit dömt att betala skadestånd för Aagaards fylletweet till Herrey.

  Och att en ‘Sociala-medier-chef’ lämnar sociala medier. Avgår han då från posten? Eller hur är det tänkt att han ska göra sitt jobb?

  Svara
  • MiT

    /  10/02/2015

   Var ett tag sedan han ”lämnade” twitter för att bara finnas på facebook. Tror jag.

   Svara
 17. MiT

   /  10/02/2015

  Svara
 18. Jan

   /  10/02/2015

  Twitter är journalistskråets och kändisarnas ”pissränna”!

  Svara
 19. Rikard

   /  10/02/2015

  Hej.
  Så när kommunikationsutrymmet blev demokratiskt, nu när så gott som alla kan vara med och debattera, så duger det inte att vara med längre? Mobbarbeteende och inget annat av journalistkårens värsta avarter. Det här är ju som Aagård & Fadakar att tar med sig bollen hem för att de inte får göra mål. De har ingen heder.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Svara
 20. Anonymiserad

   /  10/03/2015

  Jag har alltid utgått från att twitter var mer av en en-vägs kommunikator alltså för att 14-åringar skulle kunna skriva hur mycket läxor sög eller hur söt nån var i plugget eller liknande..Tänk alltså väggarna på en allmän toalett. Inte för att det skulle gå att föra vidare djupa diskussioner och allvarliga debatter .Hur ”djupa” blir dom debatterna med 140 tecken?

  Jag må ha fel men att diskutera och debattera är inget jag hade kunnat tänka mig göra i skrift på 140 tecken eller mindre,helst inte i text alls.Men jag kanske är gammalmodig.
  (nu vet jag att smartskaft som MJ tänker)
  ”- men du debatterar ju och diskuterar ju här ?”

  Nja du får ett halvt rätt.
  Jag uttrycker mina åsikter,stämmer inte mina åsikter med det allmänna debattläget blir jag möjligen motsagd.Det betyder inte i sig att jag måste svara med replik Alltså är det inte en debatt i egentlig mening.

  Avslutar jag med frågetecken så kan det lika gärna ses som en retorisk fråga,det betyder alltså att jag mest undrar generellt utan att egentligen kräva något svar.Och inte heller i den meningen är det debatt.

  Däremot så vill jag gärna passa på att säga att om det är någon här som är intresserad av debatt,alltså i den meningen att vi sitter och diskuterar öga mot öga en eller flera så ställer jag upp med Kaffe det är bara att komma och hälsa på,det finns en hel del personer här som jag gärna hade diskuterat länge med, om allt möjligt.

  Jag skulle kunnat gjort en lång lista men jag nämner bara några: Rikard, lärare,Dreadlock .bashflak ,bergersjo, Erik den förste,Ninni ,Karl, Susanna V,Anders Senior ,Trolletplit ,Trollan och givetvis MIT. Ja MJ dig med. Jag vet att jag har glömt många men de var några.

  Nu förväntar jag mig inte att ni hälsar på,men om då bjuder jag på kaffe!

  Svara
 1. Bisarra oktober | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: