Lappkast

Det finns något som kallas lappkast, det är när man åker längdskidor och helt plötsligt vill åka tillbaka i samma spår och man vill vända så snabbt och ”smidigt” som möjligt. Jag skrev ”smidigt” för det krävs lite träning för att kunna utföra lappkastet utan att stå på näsan. Det ser verkligen inte smidigt ut när man försöker göra det första gången.

lappkastLappkast betyder också plötslig åsiktsförändring eller kovändning när det gäller åsikter. Såna har vi sett lite av de senaste dagarna. Eller försök i alla fall. Det är politiker som nu försöker låtsas som om tvärtompolitik är samma sak som politiken de alltid strävat efter att driva. Sådana taffliga försök till lappkast som man sett de senaste dagarna brukar innebära att man står på näsan i stället och att det hela bara ser väldigt löjligt och bisarrt ut. Alla vet om att det är en ändring under galgen bara, att de egentligen vill köra hela skiten i botten av rädsla för att annars inte ha ett öppet hjärta. För varningarna har ju funnits under flera år men man har valt att strunta i dem. ALLA politiker har under flera år vetat om att de levt på en lögn och de har matat lögnen stenhårt. Nu helt plötsligt så säger de att de är överraskade, att de inte hade en aning. Det ser helt bisarrt ut när man jämför vad de sagt för bara några månader sedan med vad de säger nu. Ordet opportunist får massor av företrädare.

Igår var det en journalist som på twitter sa att han hellre vill ha politiker som kan ändra åsikt än sådana som är rabiata och inte kan ändra sig alls. Och så är det ju onekligen! Jag föredrar också sådana politiker alla dagar i veckan! Men det krävs mer av dem än att bara ändra sig under galgen anser jag! Jag kräver förklaringar! Och jag kräver ursäkter! Jag vill veta varför de under dessa år medvetet ignorerade alla varningssignaler som fanns och bara ökade i antal. Jag vill veta varför de medvetet har ljugit som Bagdad Bob när alla har kunnat se hur det brinner i bakgrunden! Att inte ge ordentliga förklaringar och ödmjukt be om ursäkt är rent oanständigt och hånfullt! Och jag vill veta varför man fortfarande trots de klumpiga och löjliga lappkasten inte egentligen har gjort eller gör något alls för att ändra situationen! Prata under galgen går bra men det räcker naturligtvis inte.

Det kommer nog inte att hända någonting förrän socialbidraget, bostadsbidraget och barnbidraget dras in eller minskar kraftigt. Först då drabbas de extremister, som skriker mest om öppna gränser, själva så det märks ordentligt. När pengarna slutar trilla in på kontot blir det jobbigt för dem. När utbildningen helt plötsligt inte är gratis längre, när bostadsbidraget är borta, när socialbidraget är borta, när sjukhusbesöket kostar 20 000 kronor och om du inte kan betala så får du bara den allra enklaste och mest nödvändiga vården och så vidare. Då först tystnar de. Vi har nog inte långt kvar tills det blir verklighet. För det är de som behöver samhället mest som kommer att drabbas först och hårdast! Tyvärr så drabbas även alla de som INTE har skrikit också…

Och det är inget som ligger i framtiden utan det har redan börjat, skolor läggs ner och slås i hop av ”besparingsskäl”, polisen försvinner, sjukhus läggs ner, vårdcentraler läggs ner, äldre kameraövervakas, skolor blir allt sämre i flera olika avseenden, skatterna måste höjas med flera procentenheter men det kommer inte att räcka på långa vägar, de som behöver hjälp i hemmen får några minuter per dag, priset på äcklig mat i plastförpackning till de äldre höjs till det orimliga och så vidare. Det går att fylla på med mycket. Och det är sånt som sker idag, just nu. Och OVANPÅ allt dessa försämringar som sker och kommer att ske så ska de låna pengar för att försöka fixa haveriet.

Till det så kan man lägga på att tilltron och tilliten till samhället och dess institutioner sjunker snabbare än en sten i vatten.

Visst är det en härlig soppa de har kokat ihop till oss?

Är det då för mycket begärt att de faktiskt kommer med en rimlig förklaring till varför de lät det gå så långt? Varför ska jag ha den minsta lilla respekt för politiker om de inte ens kan ge en rimlig förklaring när varningarna har funnits hela tiden?

Och det gäller inte bara politiker utan även många journalister som bara gasat på borde komma med en jävligt bra förklaring och även en ödmjuk ursäkt. Finns bara en som gjort det vad jag sett och det är Marteus på Expressen som gjorde det förra hösten. Hennes texter har faktiskt efter det varit både läsvärda, viktiga och vassa!

EN ENDA av alla politiker och journalister som de senaste åren gasat på mot stupet är det alltså som har ryggrad nog att erkänna, förklara och be om ursäkt och på det viset förtjäna respekt. En enda…

Nu har vi lyssnat på galningar och idioter i många år, är det inte dags att sluta när man ser att det bara lett åt helvete? Är det inte dags att lyssna på sansade röster ett tag nu?

Det alla förstår att man måste göra men nästan ingen vågar säga

Bedrägeriet mot skattebetalarna. Mångmiljonbelopp försvinner varje dag!

Fritt fram att blåsa Sveriges skattebetalare!

34-årigt ensamkommande barn

Vad händer om man försöker blåsa Försäkringskassan på en halv miljon?

MVH

MiT

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. MiT

   /  10/26/2015

  Utan unvis.it till Aftonbladet 😛
  ”När det som var suspekt plötsligt blir sunt förnuft”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article21647404.ab

  Svara
 2. Skyddsjak

   /  10/26/2015

  Jag har regelbundet läst din blogg med behållning under mer än ett års tid. Vill bara visa min uppskattning. Ömsom tankeväckande, ömsom oroväckande, ömsom roligt. Alltid bra. Detta inlägg var inget undantag.

  Svara
 3. Pistolekors

   /  10/26/2015

  Amen!

  Svara
 4. MJM

   /  10/26/2015

  Hej!

  Jag är kluven till den senaste tidens omsvängning. Samtidigt som jag känner att det äntligen händer något, så är det ju fortfarande på tok för litet. Det först steget är dock svårast, och sedan blir det lättare. Jag tror att vi inom en snar framtid kommer att få se fler åtgärder. Sen är det också känslan av anti-klimax: man har gått och väntat på detta så länge att när omsvängningen nu kommer blir det nästan tomt. För på något sätt hade jag drömt att omsvängningen skulle komma ackompanjerad av pukor och trumpeter, att våra ledande politiker, iklädda säckväv och aska, på sina bara knän skulle krypa i stoftet och be svenska folket om förlåtelse för att man har pantsatt nuvarande och framtida generationers välfärd i ett socialt experiment som i förlängningen lär påminna om kommunistdiktaturernas värsta försök till samhällelig ingenjörskonst.

  Det är ju naturligtvis naivt att tro något sådant, men att man så flagrant skulle försöka låtsas att man trots det uppenbara lappkastet inte har ändrat ståndpunkt, och samtidigt förväntar sig att vanliga människor bara ska svälja detta är så föraktfullt att jag saknar ord. Vad säger det både om vårt politiska ledarskaps attityd till folket och samtidigt om vårt samhälle som helhet? Det är en viktig fråga, tycker jag 🙂 Framförallt fyller det mig med en fortsatt bitterhet och ilska. Tror de att de ska kunna slippa undan? Uppenbarligen.

  Situationen har egentligen inte ändrats, utan är fortfarande desperat. Åtgärderna är i mångt och mycket tandlösa, så inflödet kommer även fortsättningsvis vara hisnande, särskilt vad gäller s.k. ensamkommande flyktingbarn. Även om man mot förmodan skulle lyckas hejda flödet, återstår ett Sisyfos-arbete med att hantera återverkningarna i vårt samhälle. Jag tror att de ekonomiska kostnaderna i sammanhanget blir de enklaste, om än mycket smärtsamma, att hantera, medan priset för samhället i andra termer blir långt värre.

  Det är många som i dagarna skriver mycket förtjänstfullt om tvärvändningen (Anna Dahlberg, Ivar Arpi, Johan Hakelius och Motpol för att nämna några). Fnordspotting skriver också bra och klokt om att vi nu måste vara konstruktiva och se till hur vi ska gå vidare snarare än att älta offörrätter. För mig är det svårt. Jag har noll förtroende för vårt nuvarande politiska etablissemang – för att inte tala om media. Jag ser inte hur jag ska kunna förmå mig själv att rösta på samma partier och politiker som har tillåtit och till och med drivit på den här katastrofala utvecklingen. Särskilt som de inte ens har kurage nog att stå för att de haft fel, och beklaga hur det här kommer att drabba oss alla. Mitt förtroende är förbrukat, min tillit tillintetgjord. Tron på samhället har kollapsat, och faktiskt min tro på vår demokrati i dess nuvarande form. Om det är signifikativt för hur andra känner i dessa uppvaknandets tider, är priset som vi kan få betala för denna dårskap mycket värre än vi någonsin tror.

  Vänligen
  Magnus

  Svara
  • Hmm

    /  10/26/2015

   Jag håller inte med Fnord m fl om att vi bara ska se framåt. Om vi ska ha någon chans att fixa problem vad det än månne gälla, så måste vi även lära från våra misstag, samt inte vara så naiva att vi tror att en människa genomgår en total personlighetsförändring och kan göra helomvändning i åsikter på ett par veckor.

   Svara
   • MJM

     /  10/26/2015

    Instämmer. Oavsett hur det går med migrationen i framtiden har ju synsätt och begrepp som extremfeminism, postkolonialism, intersektionalitet, rasifiering gjort insteg långt in i statsapparaten, media och utbildningsväsendet. Även om man nu tvingas göra en omvändning under galgen då den ekonomiska realiteten visar sitt fula tryne, ska vi inte inbilla oss att allt detta bara försvinner. Snarare lär ju det tankegodset fortsätta att verka i bakgrunden. Jag tror att enda sättet att motverka detta är en omdanad borgerlighet som än en gång fokuserar på klassiska upplysningsideal.

    Vänligen
    Magnus

    Svara
 5. Intenso

   /  10/26/2015

  Jag tror att sanning om ”Varför” är för jobbig att dra fram för ansvariga politiker och media. De har nog trott att de gjort nåt bra när de låtit sina egna partier och platser i församlingar gå före vad som är rätt för landet. Det har blivit livrädda för SD. Så till den milda grad att allt annat har bleknat. De har blivit som tjuren som bara har det röda skynket för ögonen. Att verkligheten sticker svärdsspetsar i flanken var gång de missar skynket har de hittills inte fattat. Men nu ligger de risigt till, både opinionsmässigt och i verklighetens vardag. De har nu tre år på sig att städa upp eller att fortsätt sopa banan för SD som curlingspelare som inte fattat att det är den egna stenen man skall sopa framför.

  Nej någon allvarligt menad ursäkt eller förklaring lär vi inte få se förrän nån dumfan skriver det i sina memoarer om ett par årtionden. Sanningen är sån att de kommer att se ut som riktiga praktarslen som hjälp det partiet fram som de fruktar allra mest. Sanningen om SD lär vi väl bara få se om de vinner nästa val. Och då lär vi få se om det som tidningarna skrivit eller det som partiet själva sagt att de vill göra blir det som händer.

  Det bästa, imho, vore om alliansen eller delar där av, tog av sig skygglapparna, eller irrglasögonen från Hobbex och bildade regering med SD som stöd då tvingas de, SD, ta ansvar och folket ser vad de går för. Blir det skit så straffas de, blir det bra så vinner regeringen och inte nödvändigtvis stödpartiet. Sossarna behöver städa upp i leden och fråga sig om de vill vara vänster eller mitten, både och klarar de inte längre av. Centern verkar ha spårat ur totalt på nåt ultraliberalt håll och kan väl snart mäta sina medlemsgrupper i städerna snarare än på landsbygden. Om Stureplan räcker för MP och C återstår att C. FP verkar knappt stå för nåt. Skolan är i fritt fall och så mycket annat verkar de inte ha. Tror inte republik är en sån publikvinnare i längden. KD, tja, utan ledning och mål är de mer som en fisk på land. Moderaterna måste göra upp med Reinfeldt eran och också de bestämma sig om de skall vara moderata eller rabiata, som C och i viss mån FP men poolen av neo-, och ultraliberaler borde inte vara outtömlig. MP och V skiter jag faktisk högaktningsfullt i totalt.

  Beklagar ranten, har du kommit i hit så har du nåt slutet. 😉

  Mina 2 ören

  Svara
 6. Majsan

   /  10/26/2015

  Då detaljerna från MÖKet började framkomma var min första tanke ”och när blir det av”? Man har ju sett grannländers och Tysklands regeringar med underinstanser fatta beslut på ‘nolltid’.

  Det finns gott tom artiklar som påpekar att ”det är för litet” det där i MÖKet, men mer ska ju komma, då det är uppmjukning och man först nu börjat inse allvaret. VETE FAN om de gjort det! Enligt tidningarna, om man skyndar sig riktigt mycket så inträffar lagändringarna som ska behövas först i december 2016?! Då har man inte fattat särskilt mycket …

  Om migverket på eget bevåg, och som dessutom enda migverk i hela Europa helt på egen hand kunde ge syrier (med några till) PUT rakt av, så kan de garanterat själva ändra detta. Eller?

  Svara
 7. Majsan

   /  10/26/2015

  För övrigt instämmer jag i att jag vill se en tydlig avbön, ursäkt, från samtliga politiker som haft så in i bomben ”FEL” om vad de nu trott som gjort att de blundat för problem vi sett komma krypande i decennier och allt mer förvärrats. Och en jä-t bra förklaring till varför man tror att integrationsansträngningar och enkla-arbeten strategier skulle fungera idag, när de inte gjort det tidigare.

  Samma förklaring önskar jag från de som fortfarande gnäller om att det skulle finnas en ålderspyramid, befolkningen blir allt äldre gubevars. … min svärmor (pensionerad) har för andra gången ombetts återvända som högstadielärare. Hon gjorde en vända ett år för ett tag sedan, men gav upp. Svenskakunskaperna var otroligt låga, trots förberedande klass, för att inte tala om grundkunskaperna från tidigare si-och-så-skola. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=6283833

  Svara
 8. Lenis

   /  10/27/2015

  Oj, så bra, moget, klokt, eftertänksamt och intressant skrivet! Jag ska läsa upp det här för några släktingar som gärna vill se sig själva som ”goda”. Ibland blir jag helt tom i bollen på egna argument och formuleringar… en slags hjärntrötthet har infunnit sig hos mig. Det tar på krafterna att gå omkring och vara arg, frustrerad och orolig hela tiden.
  Tack för dina inlägg, läste även sammanställningen om ”ensamkommande”. Kanonbra!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: